Gästkrönika - sportchefen har ordet

Ulf Andreasson är sportchef och ständigt inblandad i det mest som händer kring A-laget. Ulf har sett både med- och motgång i IFK Björkö genom åren. Från det att han själv var s

pelare till idag när han har en mer adminisitrativ roll. Han är oerhört uppskattat bland spelarna i laget och en bra stöttepelare för tränare och ledare kring A-laget. Ulf inleder Björköbloggens gästkrönikor och hälsar supportrar välkomna till säsongen 2013.

 

Skall försöka skriva några raderinför kommande säsong som numera gäller division 5. Som alla vet så hade vi en tung säsong 2012 och med minsta marginal så kl

 

arade vi inte att hänga kvar i division 4 och efter fem säsonger i lilla allsvenskan så får vi börja om i femman. Anledningen till att vi inte hängde kvar är många men ett par tidiga långtidsskador på några spelare gjorde att vi fick förlita oss på en mindre trupp än normalt. Detta innebar att vi hade litet för lite folk på träningarna bland annat. Det var också så att så många som tre lag skulle flyttas ner och vi hängde med länge och skrapade ihop tjugofem poäng. Hade vi legat i den andra fyran så hade vi faktiskt hängt kvar. 

 

Inför dom sista matcherna i höstas så gjorde vi research i truppen och samtliga var eniga om att det var en skitsäsong. Vi fick också väldigt bra respons från spelarna genom att här fordras revansch. Man började redan här att prata om återtåget. Ingen i detta läge pratade om att lämna och detta kändes naturligtvis bra. Vad vi gjorde nu var att säkerhetsställa ledarstaben och detta blev klart tidigt. Samma konstellation som föregående år. Detta gjorde också att vi hade en fantastisk trevlig galakväll och här var det inga ledsna miner utan nu såg vi enbart framåt.

 

Vad händer då inför säsongen 2013?

 

Vi har fortsatt samarbete med Torslanda och vi har även rekryterat en ny person som skall stötta ledarstaben. Martin Grusell kommer att ingå i gruppen kring A-laget och detta blir en jätteförstärkning. Martin har ett förflutet i Torslanda vilket är oerhört bra med tanke på det samarbete som finns. Inför denna säsong så hoppas vi på att våra duktiga juniorer tar ytterligare ett steg framåt och nu när vi börjar om i femman så kanske det blir lättare för dessa att höja sin status och bli dom stjärnor i Björkö som vi hoppas på.

 

Till dags dato har vi knutit till oss tre stycken nya spelare Mauritz Wiltberger, Emanuel Stefansson samt Anders Bothén. Det skall bli oerhört spännande att se vilken kvalitetshöjning dessa spelare tillför. Ytterligare några spelare är på gång men dessa är inte klara ännu utan vi återkommer med det senare. Fyra juniorer som varit utlånade till olika föreningar har också valt att återvända vilket vi är jätteglada för. Det innebär att det blir även ett B-lag att räkna med.

 

Träningarna under försäsongen bedrivs på Hovgården liksom förra säsongen och hittills har vi haft tur med vädret. Uppslutningen har varit mycket god och det ser oerhört positivt ut än så länge.

 

Nu väntar träningsmatcherna samt Västra cupen och då är vi i full gång med denna nya säsong och vi hoppas att ett återtåg till fyran blir ett faktum till hösten.

 

Vi önskar alla välkomna till Björkövallen kommande säsong och hoppas ni får se bra fotboll från dom gröna eleganterna 2013.

 


Inför Argo - Magnus "Minken" Andersson

En målspruta av rang, alltid med ett skratt nära till hands. Den tidigare Björköspelaren Magnus "Minken" Andersson gjorde avtryck i IFK Björkö, både på och utanför planen. I morgon, onsdag, ställs en yngre generation eleganter mot Anderssons Argo i en träningsmatch på Hovgårdens konstgräs.
 
Hur är läget?
– Jodå allt är bara bra med mig, sliter vidare på Volvo och hjälper numera till i SK Argo som assisterande (spelande) tränare. Har gått ner 7-8 kilo i år så fysiskt känns det bättre än på länge, så den gamla minkkroppen skall nog tåla spel även denna säsongen, haha
 
Hur har försäsongen sett ut hittills?
– Den har sett riktigt bra ut. Två träningar i veckan med mellan 15-23 spelare på träningarna. Har varit bra tempo och intensitet så det är med en bra känsla man går in med i träningsspelandet som börjar nu på onsdag mot er.
 
Du hade ett par fina säsonger i Björkö för några år sedan. Vad minns du av klubben och vad är dina starkaste minnen från de säsongerna?
– Har bara positivt att säga om Björkö, riktigt bra sammanhållning i laget. Det kändes nästan som en familj. Mycket bra personer runt omkring laget i styrelsen, medlemmar och tränare. Blev mycket bra bemött när man kom som ny spelare och kom in i gruppen fort. Höjdpunkten är givetvis första säsongen när vi tog hem trippeln, Gustavs cup, Skärgårdscupen och division 5. Dessutom den bästa avslutningen på en säsong jag varit med om när Björkögalan gick av stapeln! Som sagt hade två grymma säsonger i IFK Björkö.
 
Argo har de senaste säsongerna förstärkt med många riktigt duktiga fotbollsspelare och har en stark trupp på pappret. Hur är målsättningen 2013?
– Ja vi har fått in många bra spelare med toppar som Marcus Björk, Alan Dari Lindahl och en annan gammal Björköspelare, John Sjöberg. Så vi har en riktigt bra offensiv i år och får vi bara tränat regelbundet och om vi får iordning våran defensiv ytterligare så tycker jag att vi skall vara med och kriga om seriesegern.
 
Hur är känslan inför onsdagens match?
– Lite osäkert eftersom vi inte spelat någon match än och inte vet vart vi står, men annars känns det bra med tanke på att det har sett bra ut på träningarna. Såg även att det blev en 4-3 seger för er mot Sandarna och det var starkt att vinna den matchen, och sen är det alltid kul att möta lag högre upp i seriesystemet. För egen del känns det bättre än på länge och skall bli riktigt sköj att träffa och lira mot er!
 
Finns det någon spelare i Björkö som ni kommer ha extra koll på under matchen?
– Har faktiskt lite dålig koll på vilka som kommer spela och vilka som är kvar sen min tid i klubben men kan tänka mig att Fralle spelar på innermittfältet och honom får vi försöka bromsa upp och ha koll på, sen får vi ju ha koll på bröderna Granstav, Vigge och Linus, om dom spelar. Kommer nog bli en go kamp mot Niclas Ermesjö ifall han spelar på topp. Har säkert glömt någon men skall bli riktigt inspirerande att möta dom gröna igen.
 
Vilket lag vinner västra cupen som drar igång nästa helg?
– Allt kan ju hända i den cupen med tanke på att det bara är 2x30 fram till kvartsfinalerna men tror nog inte att det finns något lag som kommer att stoppa Utsiktens BK. Vi har själva Styrsö på lördag och om vi vinner mot dom så ställs vi mot just UBK om dom slår ut Hovås/Billdal i sin match. Underskattning mot lilla Argo kanske, haha.
 
Till sist, om du får välja vilken spelare som helst att representera Argo under 2013. Vem hade du valt då?
– Wanderson Do Carmo, denna Gaisikon hade varit gött att ha i samma lag, haha. Skämt å sido hade jag fått välja vem som helst hade det givetvis stått mellan Christiano Ronaldo och Messi, då hade jag som Realfantast tagit Ronaldo.
Och förresten, Mikael "Bryngel" Bryngelsson, denna ö-ikon var högt upp på listan också, haha.
 
Då återstår bara för Björköbloggen att tacka för pratstunden och önska dig lycka till i morgon
Vi ses!
 
Matchens spelas på Hovgården (Zenit-Gården) i morgon onsdag, klockan 20.00.
Ta på er varmt. Det är kallt på Hisingen.
 

En prinskorv är kommen

Björköbloggen vill gratulera laget färskaste pappa, Andreas "Korven" Larsson som tillsammans med Malin fått en liten pojk. Namn och vikt är något oklart än så länge och Björköbloggen har valt att inte söka Korven på sjukhuset för en kommentar.

Än en gång, stort grattis Andreas och Malin.


Berra goes getto

Johannes "Dre" Andreasson har inte bara attityd på fotbollsplanen. Nu har han gettofierat sig själv med en klassisk rastafrilla. Lil' Bow Wow ringde och ville ha tillbaka sin frilla men Lil' Berr Bow startade omgående en beef och dissade sin namnes morsa.

All lycka i ditt nya arbetslösa liv, lnskar Björköbloggen.


Seger i första träningsmatchen

Björkö vann med 4-3 mot Sandarna i årets första träningsmatch. Björkö bjöd publiken på tre olika målskyttar och ett stabilt spel på en solkall Majvallen.
 
Majvallen har länge varit jinxad. Inte nu längre. Man ska väl inte dra några allt för stora växlar på en träningsmatch men det är alltid skönt att vinna på just den planen. Och att årets första match innebar seger var rätt skönt det också.
 
Sandarna höll inledningsvis i bollen mycket. Björkö låg rätt i posititionerna och Majornas Milan skapade inte mycket framåt. När Björkö vände uppåt blev det farligare och nya lagkaptenen Sebbe satte ettan efter kanske15-20 minuter spel. 
 
Janne-Mål
Från mittbackposition är det svårt att ta anteckningar så därför får min känsla styra det här referatet. Jag tyckte att inledningen på matchen kändes stabil, men efter att Björkö gjort ytterligare ett mål genom undertecknad, så blev Sandarna lite farligare och det annars så stabila spelet blev lite vårdslöst.
 
– Riktigt skönt. Ett riktigt klassmål, kommenterade en lyrisk Juanataninho målet efter matchen till sig själv.
 
Det var också genom vårdslöst passningsspel det blev mål bakåt. Sandarna gjorde sitt första och plötsligt var det match igen.
 
Halvlek
Jag tror att 2-1 till Björkö stod sig i halvlek. Andra startade väl ungefär på samma sätt som första. Sandarna med mycket boll men utan att komma till avslut. Istället var det Björkö genom Sebbe igen som ökade på. 
 
Sandarna skulle närma sig igen genom en straff som kanske inte var helt väl avvägd av mannen i blått. Men beslutet stod fast (denna gången också) och straffskytten gjorde jobbet omöjligt för Robin-Mo i mål.
 
Men närmare än så kom inte Sandarna. Bothén gjorde Björkös sista mål strax efter Sandarna satt straffen och då hjälpte det inte att Sandarna nickade in en hörna i matchens slutskede. 4 - 3 stod sig och känslan av segern är något man gärna tar med sig in i helgen.
 
Laget som spelade:
Robin-Mo
Mini, Juanataninho. Karlsson, Filip
Fralle, Ridley
Forse, Sebbe, Manne
Bothén
Avb:
Johan-Mo, Forsmark, Mauritz, Mattsson-Mattsson
Text: Jonathan Neselrot
Foto: H@sse Boss
 
 
 

Tröjauktionen - uppföljningen

För några dagar sedan skrev Björköbloggen om årets Kick Off för IFK Björkös a-lag. Nu presenterar vi listan över de tokigaste tröjköpen. Saknar du någon?

Nu var jag bara med på telefonlänk när Björkös matchtröjor auktionerades, men så här på distans så tänkte jag presentera en del godbitar. Vissa verkar vara födda med näsa för bra affärer… 


Kvällens kap:

Det måste gå till William Alexandersson. Målvakten köpte tröja nummer 1 för endast tjugo kronor. Det ska tilläggas att motståndet var relativt lätt då båda de andra målvakterna redan hade köpt varsin tröja. 


Kvällens mest lurade:

Manne, nykomlingen, som dessutom lurades att signa kontraktet under lördagskvällen, lurades också av kassören som hävdade att det inte fanns någon växel i kassan när Manne ville betala 20 kronor för nummer 28, helt i enlighet med vad han ropat hem den för. Manne fick istället betala 40 kronor för tröjan. 


Kvällens överraskning...:

är att tröja nummer 16 inte hissas upp i flaggstången bredvid Björkövallen till Jåcke Siljats ära. Istället bärs den av målvakten och playmakern Tobbe till en överkomlig slant. 


Kvällens mest välfyllda plånbok:

Jacob ”Mr Abramovitch” Åstrand hade laddat med 800 spänn för att säkra upp sina drömmars nummer. Riktigt så långt behövde Jacob inte gå eftersom varken Jan-Olov Neselrot eller Mark Messier befann sig i lokalen. Men 200 räckte gott för att ropa hem nummer 11.


Kvällens nedköp:

200 kronor fattigare. Ja det blev Emil Thuresson efter auktionen. Ångesten var påtaglig på måndagens träning, kanske inte så mycket för pengarna, som för det faktum att Emil får spela resten av säsongen med nummer 32 på ryggen. 


Kvällens luring:

När Berra ringde mig under kvällen ropade Gavven ut nummer 4. Jag slog till direkt. Lätt avmätt och egentligen inte så intresserad av vilket nummer jag har på ryggen sa jag till Berra att bjuda 50 kronor för tröjan. Döm av min förvåning när Berra strax därefter ökade budet till 60 kronor – för sig själv. ”Va, sa jag. Vill du ens ha nummer fyra?”
”Nej, sa Berra, jag bara pressar priserna. Ger du en hundring för fyran?”
”Egentligen vill jag ha nummer 3 men visst, okej då sa, jag”, och lät Berra fortsätta vår riggade inropning då Berra.

Min förvåning visste inga gränser när Berra dagen efter avslöjade han själv knipit trean – för en femtiolapp! 


Kvällens dyraste:

Kvällens dyraste tröjor blev inte helt oväntat sjuan och tian. Tian ropades in för 300 eller 350, åsikterna går isär, av Johan-Mo. Sjuan vet jag inte riktigt vem som tog men jag har fått rapporter från väl initierade källor att den också gick för samma belopp.

Text: Jonathan Neselrot

Fler bilder från Kick Offen


 

 


Uppsnack inför årets första träningsmatch

Årets första träningsmatch står för dörren. IFK Björkö möter Donsö på Påvelundsplan i morgon lördag klockan 11.00. Eftersom Påvelundsplan så här års borde kallas Påvelundsrinken vet vi redan nu att matchen riskerar att bli inställd. Men trots det har Björköbloggen tagit ett snack med Donsös starke man Daniel "Pyttis" Olsson.
 
Donsö gjorde en bra säsong i samma fyra som Björkö trillade ur förra året. Laget var länge ett topplag och om jag inte minns fel ledde dem serien vid något tillfälle.
 

Hur har Donsös försäsong varit?
– Försäsongen har varit bra för de som varit på plats och kunnat träna. Vi har försökt träna 1 gång i veckan på Donsö och 2 gånger i veckan på Påvelundsplan. Tyvärr får vi inte in de äldre som bor på Donsö till träningarna i stan och konstgräsplanen på Donsö har inte varit spelbar ännu. Detta har gjort att några spelare inte ens har spelat ute i år ännu. Även skador på killar som annars alltid tränar har gjort att deltagsnittet på träningarna har varit lite lågt. Dock har en del tränat på bra!


Hur är förväntningarna p å matchen på lördag?
– Det är första matchen och det är riktigt kul att det drar igång. I första matchen är det mest att komma igång, se hur flåset ligger på de som tränat (och de som inte tränat så bra). Mentalitet och styrkan i huvudet när det är tungt i benen och man själv och andra gör misstag, det är kul saker att titta på i första träningsmatchen. Resultat är oviktigt även om man inte vill få stryk.


Enligt rykten så lämnar förra årets målkung, Jonathan Fhager Karlsson Donsö för att flytta till Finland. Vem ska göra Donsös mål under 2013?
– Ja, Jonathan flyttade till Finland och kärleken i December 2012. Givetvis ett stort avbräck för oss då han var en  vass målskytt och hotade motståndarna backlinje med sin snabbhet och touch. Vi tror och hoppas att fler kommer ta ansvar kring målskyttet i år. Magnus Fhager ser grymt motiverad ut och kört bäst försäsongsträning även om han bara gjort en utomhusträning ännu. Även Simon Gustafsson hoppas vi kommer träna bättre 2013 och därmed kommer göra mer mål än 2012. Johan Johnsson (tillbaka från Partille) och Laye Savane (från SG) är också killar vi hoppas extra på!


Vilka övriga förändringar har skett i Donsö under vintern?
Jonathan flyttade som sagt till Finland. Lite hemvändare som Johan Johnsson och Jimmy Kjellberg har kommit hem efter ett år i Partille IF. Laye Savane och Gabriel Hagan ville testa livet på öarna och har skrivit på, tidigare SG97. Även Olof Lagerqvist har kommit tillbaka efter några år i Frölunda Juniorer.


Finns det någon eller några spelare i Björkö som ni kommer ha extra koll på under lördagens träningsmatch?
Ska bli kul att träffa ö-bröderna från Norra men kommer nog ha fullt upp att kolla in och bygga upp våra egna gubbar så tyvärr ingen på den frågan ;)


Vilket lag vinner skärgårdscupen i sommar?
Öckerö är väl det lag som har bäst förutsättningar med bredd och spets i truppen. Ett av målen varje år är att få spela final och vinna Skärgårdscupen och i år måste vi antagligen slå Öckerö i semifinal om vi går dit. Vi går för seger men det är tuffa matcher oavsett vilka man möter i cupen. Lite tråkigt men Donsö IS, IFK Björkö och Öckerö IF har haft 22 av 26 finalplatser under 2000-talet. Överaskande om någon av de tre vinner?


Då återstår bara att önska Donsö lycka till inför den kommande säsongen
Detsamma. Lycka till och vi ses på lördag.


Mo - inte bara biltjuv

Johan Magnusson Otter tar emot priset som årets nykomling 2012. Han har uppenbarligen mer flyt på fotbollsplanen än på vägarna.
 

Hans spelstil på fotbollsplanen är som en Volvo XC 90 med dubbel turbo. Omöjlig att stoppa. På vägarna är han minst lika farlig. Vem pratar  jag om? Björkös egen Michael Schumacher – Johan Magnusson Otter.

 

Att han får gula kort på fotbollsplanen hör inte till ovanligheterna. Johan Magnusson Otter, eller Mo som lagkamraterna kallar honom, är en hårt jobbande mittfältare som aldrig tvekar att ta en duell. 

 

– Han är kompromisslös. Han tvekar aldrig. Visst har det kostat honom ett gäng gula kort men hans spelstil är uppoffrande och viktig för laget, säger assisterande tränare Andreas Andreasson.

 

Annan sorts varning 
På väg till måndagens träning fick Mo ytterligare en varning. Men den här gången var det inte mannen i svart och vitt som visade kortet. Den här gången var det farbror blå som tvingade Magnusson Otter att skriva under boten på 2400 kronor. 

 

– Surt. Riktigt surt. Varför var det ingen som varnade mig att polisen stod på vägen, kommenterade Johan Magnusson Otter fortkörningsboten. 

 

Det är inte första gången Mo är ute på hal is på vägarna. I fjol, vid ungefär den här tidpunkten lyckades Mo tvärnita framför den då nya huvudtränaren Göran Gulic. Gulic nylackade lyxvolvo körde rakt in i Mo, som till vardags lyckligtvis är bilmekaniker. Hur de båda herrarna redde ut ansvaret i situationen är höljt i dimmor men enligt källor till Björköbloggen ska Magnussons Otters bil ha varit belagd med körförbud vid händelsen.

 

– En olyckshändelse helt enkelt. En annan bilist gjorde en korkad manöver i en rondell. Det enda Mo egentligen gjorde var att avvärja en katastrof. Och Göran hade ingen möjlighet att komma undan, säger ett vittne till händelsen.

 

Orsakade seriekrock
Krocken påverkade dock inte mittfältarens spel. Göran Gulic visade stort förtroende för honom under säsongen och Johan Magnusson Otter växte fram till en av IFK Björkös viktigaste spelare. 

 

Men tråkigheterna på vägarna slutade inte. Ett år efter krocken med Göran Gulic var Mo inblandad i en seriekrock på någon av Göteborgs glashala vägbanor. Säkra källor konstaterar för Björköbloggen att det var Johan Magnusson Otter själv som var orsaken till seriekrocken där så många som åtta bilar var inblandade. Ingen ska dock ha blivit skadad. 


Kick Off

Årets Kick Off bjöd på skratt, fest och god mat. Och så huvudnumret förstås, den för året nya tröjauktionen där alla nummer var tillgängliga. Åtminstone för den med fetast plånbok.
 
Efter en bra start på försäsongen var det dags för den årliga Kick Offen. A-lagsansvariga Micael Wigerud och Martin Grusell hade i år skapat ett annorlunda upplägg. Det började med att alla spelare blev invalda i varsitt lag. Laget kommer att fortsätta tillsammans under vårsäsongen. Tanken med detta är att ju fler i laget som tränar, desto mer poäng kan laget få för att i slutändan ha större möjlighet till slutsegern strax innan sommaruppehållet.
 
Göran och Gavven utlovar tävlingar under träningar under säsongen som skall generera poäng till sitt lag.
 
– Ett spännande upplägg säger försvarsgeneralen Emil Thuresson.
 
Klassisk 5-kamp
Första tävlingen blev den klassiska 5-kampen med många nya grenar. Bland annat så stod Jeoperdy på agendan.
 
– Tråkigt att en sån här tävling skall komma när man har Robin Mos i sitt lag säger Lill-MO. 
 
Robin Mos hade precis innan svikit sina lagkamrater i orienteringstävlingen runt ön där man skulle samla ledtrådar för att nå slutdestiantionen. Alla kom i mål förutom Robin Mos som hade gått hem och lagt sig i badet. Slutdestinationen var nere hos Rick och Hadrian på Björkö Food & Bar som också var dagens extrapris till slutvinnarna i 5-kampen med en middag till vardera lagmedlem.
 
Lagen är följande:
P IS: Fillemon, Jonathan Jan-Erik Neselrot, Maruritz, Forsmarken, Limpan, Anders Båten
 
Mattzzooon: Mattsson Mattsson, Fralle, SOC, Carl-Viktor, Patrik Erme, Gaazz, Super-Berra (ett kanonlag för övrigt och anses som stora favoriter)
 
K IS: Robin Mos, Torbjörn Andreasson, Lill-MO, Lill-Åstrand, Mackan Ågren, Nils Andren
 
Perro Grande: Foreström, Ridley, Mini, Hagliano, Jagi, Petch
 
Insolium: Wiseman, Thuresson, Robin MO, Emil H, Karlsson, Niclas Erme, Manne
 
Segrande laget
Efter hård kamp tog P IS hem 5-kampen efter att Limpan visat vägen överlägset i alla grenar. Segern gav laget en middag på Björkö Food & Bar och ledningen i den totala Lag-cupen.
 
– Löjligt lätt tycker Limpan som för övrigt var supernöjd med dagen och nya upplägget.
 
Det bjöds på god mat och dryck under kvällen och stämmningen var på topp. På menyn serverdes den klassiska chilli corn carne (stort tack till kökspersonal).
 
– Man har saknat denna rätt säger en belåten Wigerud.
 
Nytt för i år var också tröjauktionen. Alla tidigare nummer hade strukits och spelarna fick buda på tröjan man vill spela i under säsongen. Ett enkelt koncept som drog in lite extra deg till lagkassan. Auktionsutropare Gavven öppnade starkt med nummer nio och budgivningen var i gång. Det var upplagt för tjyv och rackarspel, men även för blindhet och snålhet som Robin Mos stod för när han la sig under utgångspriset på en utav tröjorna.
 
Resultat
1. William                                                                                                                            17. Forsmarken
2. Wiseman                                                                                                                         18. Forseström
3. Super-Berra                                                                                                                            19. "Ledig"
4. Jonathan Jan-Erik                                                                                                              20. Robin Mos
5. Fillemon                                                                                                                                 21. "Ledig"
6. Karlsson                                                                                                                                   22. Petch
7. Siljat                                                                                                                                  23. Robin MO
8. SOC                                                                                                                                       24. "Ledig"
9. Limpan                                                                                                                                   25. "Ledig"
10. Lill-MO                                                                                                                                  26. "Ledig"
11. Jagi                                                                                                                                      27. "Ledig"
12. Mattsson Mattsson                                                                                                                28. Manne
13. Anders Båten                                                                                                                        29. "Ledig"
14. Riedley                                                                                                                                 30. "Ledig"
15. Lill-Åstrand                                                                                                                            31. "Ledig"
16. Torbjörn                                                                                                                            32. Thuresson
                                                                                                                                                33. "Ledig" 
 
 
Mest nöjd över sin tröja var Torbjörn som tog över den klassiska nummer 16 efter Jåcke Siljat.
 
– Det stod mellan den och 33:an men när hjärtat talade så var det inget svårt beslut sa Torbjörn efter auktionen. Karlsson och Jan-Erik var med över telefon och var enligt rapporter nöjda. En rejäl slant kom i lagkassan och det är några kvar som skall auktioneras ut så den lär fyllas på.
 
Ett stort tack för alla inblandade för en lyckad dag.
Text: Johannes Andreasson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Intervjun - Anders Bothén

Ett av säsongens nyförvärv är sedan tidigare bekant med Björkö. Han var utlånad till de grönvita eleganterna för tre säsonger sedan från Torslanda. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna, men nu är han tillbaka. Anders Bothén skrev under helgen på för IFK Björkö.
 
Det är inte första gången du spelar i IFK Björkö, när spelade du här sist?
Jag var utlånad till björkö för två-tre år sedan från Torslanda.
 
Vilken position har du?
Jag är en offensiv spelare. Spelar ingen roll i vilken position, bara det är offensivt.
 
Vilken spelartyp är du då?
Är inte direkt en grovjobbare av rang. Inget vidare teknisk, inte snabb heller. Jag är kort och gott fet och go. Haha.
 
Vart kommer du närmast ifrån?
Kommer närmast från en frysbox bakom gammal glass och broccoli.
 
Personliga förhoppningar för fotbollsåret?
Hoppas på en bra gala i slutet av säsongen, feststämning och att vi vinner serien.
 
Varför just Björkö?
Va, finns det fler öar?
 
Vad gör du till vardags?
Jobbar som kock på dagarna och som slagen hjälte på helgerna.
 
Vem blir årets spelare 2013?
Jag tror att chansen för Mos att bli åretsspelare i år är liten. Jagi har sett pigg ut så lägger min deg där.
 
Favoritlag i Europa? 12 
Hejar på Halmstad BK (vi kommer att ta över Europa)
 
Till sist, vem vann slaget vid Hastings?
Om jag inte minns fel så pratade jag och farsan om det här när vi var pojkar. Normanderna vann tämligen enkelt med 6-4, 6-3, 6-1 och 6-1.
 
Björköbloggen tackar ett av de senaste nyförvärven i den grönvita tröjan för pratstunden och önskar honom lycka till under säsongen. Vad gäller slaget vid Hastings kan Björköbloggen konstatera att Bothén är riktigt nära utan att riktigt pricka mitt i. Om någon har ett annat svar går det bra att lämna det bland kommentarerna. Fler intervjuer med fler nyförvärv kommer inom kort.
 

Referat från Gustavs Cup

Referatet från IFK Björkös fina turnering i Gustavs cup föregående helg dragit ut på tiden men här kommer nu äntligen en sammanfattning av helgen som slutade med ett silver för de grönvita herrarna. I dam-turneringen gick det ännu bättre.


Turneringen startade sent på lördagskvällen för vårt kära lag. I år hade tränarduon valt att endast anmäla ett lag då inomhusspelandet lagts lite vilande de senaste åren. Men nio tappra hjältar hade valts ut att representera Björkö denna turnering och det var följande nio:


William Alexandersson vaktade kassen
I den första av två ”fyror” hade vi Sebbe Carlsson längst bak. Han flankerades till höger av Daniel Ridley och till vänster av Jonas ”Mini” Fransson. Längst fram spelade Marcus Wiseman.

Den andra ”fyran” bestod av Emil Thuresson längst bak och han hade brorsan Filip till vänster och Robin Andersson till höger. Längst fram höll Johan Forseström till.


Korta förberedelser
Inför turneringen hade vi hunnit träna hela två gånger på inomhusfotboll och då gjorde vi detta under ca 45 minuter så att säga att det var ett samspelt inomhuslag vi ställde på golvet i den första matchen är att överdriva. Men Görans teorigenomgång på onsdagens träning innan helgen samt ass-coach Andys påminnelser skulle visa sig ha satt en del spår. Dock inte i första matchen då vi stötte på ett Skärgården som var ett hopplock av yngre killar på 16-17 år. Här gör vi vår klart sämsta insats under turneringen. Skärgården spelade efter en lite annorlunda inomhustaktik som var någon sorts ”vi är fem och dom är fem, alla har varsin gubbe” och så sprang och kämpade dom kopiöst och förtjänstfullt. William kände ett par av killarna i det laget och kände också att de kunde behöva ett försprång så han gav bollen till deras forward efter 2 minuter så han kunde rulla in ett noll.


Efter det var det stor press mot Skärgårdens mål men en riktigt skicklig målvakt och vilt kämpande ungdomar kunde hålla undan och lyckades också göra ett andra mål i slutet på matchen.


Fruktsallad
Efter denna mina var det dags att ta sig an FF Frukt. Ett lag som är raka motsatsen till Skärgården med tunga och ganska stillastående gamla gubbar. Tyngst av alla var Linus Granstav som liksom Anders ”Fralle” Fransson valt att spela Gustavs med Frukt. Här gör Björkö en solid insats rakt igenom. Stabilt försvar, luriga anfallskombinationer och bra kontringsspel. Stor frustration hos Fruktspelarna tvingade fram ett par riktigt fula tacklingar och att det bara visades 2 gula i den matchen är en gåta.


Sista matchen spelades mot Knippla som hade två raka förluster och inget att spela för. Sebbe Carlsson gör 1-0 efter 4 sekunder och då tror vi att det är klart. Tyvärr gör Knippla 1-1 strax efter och det dröjer till långt in i matchen innan Forseström kan göra 2-1 till oss. Vi var i detta läge tvungna att förlita oss på att Skärgården tog poäng mot Frukt för att vi skulle gå vidare så det var en nervös väntan under den sista matchen.

Alla med Björkö-anknytning satt och höll på Skärgården i denna match utom ”Mini”, dagen till ära kapten för Björkö, som satt och hejade på brorsan Fralle. Ingen i det grön-vita lägret förstod vad han höll på med men bröderna Thuresson och Ridley gav sin kapten tre lamisar och ett rejält sjömansbröst varpå ”Mini” också hejade på Skärgården resten av matchen.

Matchen vanns av Skärgården och Björkö var vidare och nu väntade Öckerö 1 i kvarten.


Slutspel
Slutspelet inleddes alltså mot Öckerö 1. Matchen föregicks av damfinalen som spelades mellan Häcken och Björkö. Björkö har ju inget dam-lag men väl ett tjej-lag bestående av tjejer födda 99. Dom var förstärkta av tre tjejer från Torslanda och gick och vann hela turneringen. Ett lag som mestadels består av tjejer på 13-14 år alltså. Sjukt bra gjort!


Dags för kvartsfinal alltså och på andra sidan stod Öckerö 1. Alltid en speciell känsla att möta Öckerö och vi känner varandra verkligen utan och innan. Det är en ganska jämn match utan större målchanser. Öckerö gör 1-0 i första halvlek men Björkö står upp bra och kommer till flera hyfsade lägen även om det aldrig blir jättefarligt. I andra halvlek tvingas Björkö upp lite längre i plan för att sätta mer press på de vinröda och tillslut kommer målet av Forse efter en målvaktsretur. Matchen går till förlängning som blir helt otroligt händelserik. Öckerö har första anfallet men Björkö avvärjer och går till motattack där Forse lägger bollen i stolpen. Björkö-bänken skriker efter frispark då Forse blir tacklad i skott-ögonblicket men domaren ger inget för de protesterna. Istället driver Öckerö upp bollen och skapar ett par hörnor. När det tror att de ska få ytterligare en hörna visar domaren inspark för Björkö och Sebbe Carlsson är snabb att upptäcka att Öckerös keeper är ute ur position. En snabb passning fram och tillbaka med en back och sen prickskytte över hela planen och matchen var avgjord. Vilda protester i Öckerö-lägret men domarteamet stod på sig, Björkö till semi.


Semifinal
I semifinalen väntade Hönö som i sin kvartsfinal slagit ut starka Donsö. Hönö bestod utav ett antal ungtuppar med mycket energi och kämpavilja samt den gamle Björkö-klassikern Bryngel som målvakt bakom det unga laget.

Bryngel som i dagarna precis fyllt 63 år och med stormsteg närmar sig pensionen har fortfarande en del känsla kvar i fötterna och spelade bra under de matcher Björkö-bloggen såg.

Hönö spelade lite annorlunda än vi var vana vid då Bryngel skötte alla uppspel och det tog en bra stund innan vi verkligen kom in i matchen. Första halvlek var jämn och inte speciellt många chanser skapades. Tidigt i andra gör Hönö 1-0 på en upprullning och hade ena foten i finalen. Men då klev Marcus Wiseman fram och gjorde två liknande mål efter varandra och vips så var Björkö i final istället.


I finalen väntade Hyppeln som gått starkt i turneringen dittills. En lång väntan med två uppvärmningar blev det innan finalen blåste igång runt 18.20. Finalen blev en match med ganska lågt tempo men desto mer spännande. Hyppeln styr mycket av sitt spel från sin målvakt som slår fina långbollar mot rusande spelare ner mot vårt straffområde. De är hyfsat samspelta och vi hade svårt att göra avvägningen när pressen skulle komma mot målvakt. Framåt spelade vi dock okej och skapade en och annan farlig chans. Det var dock Hyppeln som tog ledningen efter att en av Hyppelns starka forwards vänt bort Sebbe och efter lite flipperspel kunna tåa in ledningsmålet. Björkö reser sig dock och presterar hyfsad inomhusfotboll mot ett Hyppeln som blir lite passivt då de känner guldvittring. I andra halvlek lyckas Forse tillslut kvittera och efter det väntade hela hallen på Björkös segermål. Matchen var fortsatt jämn men de chanser som skapades var Björkös.


Spelare i allstar-team
Matchen till förlängning som blev högdramatisk. Stora chanser för båda lagen men tillslut är det Hyppeln som är starkast då deras skickliga målvakt skjuter lågt mellan benen på Sebbe Carlsson som vaktar kassen under förlängningsspelet.


Bara att gratulera Hyppeln men det var en tung förlust då guldet var så nära.

Uttagna i turneringens All-star team blev både Johan Forseström och Emil Thuresson från Björkö även om den senares nominering var helt oförtjänt enligt en muttrande Jocke Siljat vid prisutdelningen.

Ett silver i herrklassen och ett guld i damklassen får dock ses som en fullt godkänd dag För IFK Björkö.


Veckan som gick - vecka 5

Ronaldo gjorde hat-trick för Real Madrid under lördagen. På söndag svarade Messi med fyra baljor. Vilken uppvärmning inför veckans El Clasico i Copa del Rey...
***
Inför finalen i Gustavs cup sitter Berra i omklädningsrummet och drömmer sig tillbaka till en Gustavs Cup där han var med och spelade för ett par år sen. Han känner att han gärna vill berätta för ungdomarna i dagens Björkö hur tråkig en match om tredje pris kan vara. Det var nämligen så att Björkö 1 spelade mot Björkö 2 i matchen ingen vill spela. Den store semifinal-hjälten Marcus Wiseman tittar upp och frågar förvånat Berra:

”Vadå, så om vi förlorar nästa match (finalen, red anm) får vi då spela match om tredje pris?”

***

...El Clasico blev ingen klassiker.

Dörren låst och det elektroniska låset sönder på gympahallen i onsdags. Tur att Philip "den lilla elektriker" Thuresson" var med och kunde agera Mcgayver...

***

Emil ”limet” Thuresson och Johan Forseström uttagna till All-Star Team under årets turnering. Joakim Siljat nominerad till All-Star Teams ledare.

***

...med hjälp av Fralle förstås.

 

RSS 2.0