Referat från Gustavs Cup

Referatet från IFK Björkös fina turnering i Gustavs cup föregående helg dragit ut på tiden men här kommer nu äntligen en sammanfattning av helgen som slutade med ett silver för de grönvita herrarna. I dam-turneringen gick det ännu bättre.


Turneringen startade sent på lördagskvällen för vårt kära lag. I år hade tränarduon valt att endast anmäla ett lag då inomhusspelandet lagts lite vilande de senaste åren. Men nio tappra hjältar hade valts ut att representera Björkö denna turnering och det var följande nio:


William Alexandersson vaktade kassen
I den första av två ”fyror” hade vi Sebbe Carlsson längst bak. Han flankerades till höger av Daniel Ridley och till vänster av Jonas ”Mini” Fransson. Längst fram spelade Marcus Wiseman.

Den andra ”fyran” bestod av Emil Thuresson längst bak och han hade brorsan Filip till vänster och Robin Andersson till höger. Längst fram höll Johan Forseström till.


Korta förberedelser
Inför turneringen hade vi hunnit träna hela två gånger på inomhusfotboll och då gjorde vi detta under ca 45 minuter så att säga att det var ett samspelt inomhuslag vi ställde på golvet i den första matchen är att överdriva. Men Görans teorigenomgång på onsdagens träning innan helgen samt ass-coach Andys påminnelser skulle visa sig ha satt en del spår. Dock inte i första matchen då vi stötte på ett Skärgården som var ett hopplock av yngre killar på 16-17 år. Här gör vi vår klart sämsta insats under turneringen. Skärgården spelade efter en lite annorlunda inomhustaktik som var någon sorts ”vi är fem och dom är fem, alla har varsin gubbe” och så sprang och kämpade dom kopiöst och förtjänstfullt. William kände ett par av killarna i det laget och kände också att de kunde behöva ett försprång så han gav bollen till deras forward efter 2 minuter så han kunde rulla in ett noll.


Efter det var det stor press mot Skärgårdens mål men en riktigt skicklig målvakt och vilt kämpande ungdomar kunde hålla undan och lyckades också göra ett andra mål i slutet på matchen.


Fruktsallad
Efter denna mina var det dags att ta sig an FF Frukt. Ett lag som är raka motsatsen till Skärgården med tunga och ganska stillastående gamla gubbar. Tyngst av alla var Linus Granstav som liksom Anders ”Fralle” Fransson valt att spela Gustavs med Frukt. Här gör Björkö en solid insats rakt igenom. Stabilt försvar, luriga anfallskombinationer och bra kontringsspel. Stor frustration hos Fruktspelarna tvingade fram ett par riktigt fula tacklingar och att det bara visades 2 gula i den matchen är en gåta.


Sista matchen spelades mot Knippla som hade två raka förluster och inget att spela för. Sebbe Carlsson gör 1-0 efter 4 sekunder och då tror vi att det är klart. Tyvärr gör Knippla 1-1 strax efter och det dröjer till långt in i matchen innan Forseström kan göra 2-1 till oss. Vi var i detta läge tvungna att förlita oss på att Skärgården tog poäng mot Frukt för att vi skulle gå vidare så det var en nervös väntan under den sista matchen.

Alla med Björkö-anknytning satt och höll på Skärgården i denna match utom ”Mini”, dagen till ära kapten för Björkö, som satt och hejade på brorsan Fralle. Ingen i det grön-vita lägret förstod vad han höll på med men bröderna Thuresson och Ridley gav sin kapten tre lamisar och ett rejält sjömansbröst varpå ”Mini” också hejade på Skärgården resten av matchen.

Matchen vanns av Skärgården och Björkö var vidare och nu väntade Öckerö 1 i kvarten.


Slutspel
Slutspelet inleddes alltså mot Öckerö 1. Matchen föregicks av damfinalen som spelades mellan Häcken och Björkö. Björkö har ju inget dam-lag men väl ett tjej-lag bestående av tjejer födda 99. Dom var förstärkta av tre tjejer från Torslanda och gick och vann hela turneringen. Ett lag som mestadels består av tjejer på 13-14 år alltså. Sjukt bra gjort!


Dags för kvartsfinal alltså och på andra sidan stod Öckerö 1. Alltid en speciell känsla att möta Öckerö och vi känner varandra verkligen utan och innan. Det är en ganska jämn match utan större målchanser. Öckerö gör 1-0 i första halvlek men Björkö står upp bra och kommer till flera hyfsade lägen även om det aldrig blir jättefarligt. I andra halvlek tvingas Björkö upp lite längre i plan för att sätta mer press på de vinröda och tillslut kommer målet av Forse efter en målvaktsretur. Matchen går till förlängning som blir helt otroligt händelserik. Öckerö har första anfallet men Björkö avvärjer och går till motattack där Forse lägger bollen i stolpen. Björkö-bänken skriker efter frispark då Forse blir tacklad i skott-ögonblicket men domaren ger inget för de protesterna. Istället driver Öckerö upp bollen och skapar ett par hörnor. När det tror att de ska få ytterligare en hörna visar domaren inspark för Björkö och Sebbe Carlsson är snabb att upptäcka att Öckerös keeper är ute ur position. En snabb passning fram och tillbaka med en back och sen prickskytte över hela planen och matchen var avgjord. Vilda protester i Öckerö-lägret men domarteamet stod på sig, Björkö till semi.


Semifinal
I semifinalen väntade Hönö som i sin kvartsfinal slagit ut starka Donsö. Hönö bestod utav ett antal ungtuppar med mycket energi och kämpavilja samt den gamle Björkö-klassikern Bryngel som målvakt bakom det unga laget.

Bryngel som i dagarna precis fyllt 63 år och med stormsteg närmar sig pensionen har fortfarande en del känsla kvar i fötterna och spelade bra under de matcher Björkö-bloggen såg.

Hönö spelade lite annorlunda än vi var vana vid då Bryngel skötte alla uppspel och det tog en bra stund innan vi verkligen kom in i matchen. Första halvlek var jämn och inte speciellt många chanser skapades. Tidigt i andra gör Hönö 1-0 på en upprullning och hade ena foten i finalen. Men då klev Marcus Wiseman fram och gjorde två liknande mål efter varandra och vips så var Björkö i final istället.


I finalen väntade Hyppeln som gått starkt i turneringen dittills. En lång väntan med två uppvärmningar blev det innan finalen blåste igång runt 18.20. Finalen blev en match med ganska lågt tempo men desto mer spännande. Hyppeln styr mycket av sitt spel från sin målvakt som slår fina långbollar mot rusande spelare ner mot vårt straffområde. De är hyfsat samspelta och vi hade svårt att göra avvägningen när pressen skulle komma mot målvakt. Framåt spelade vi dock okej och skapade en och annan farlig chans. Det var dock Hyppeln som tog ledningen efter att en av Hyppelns starka forwards vänt bort Sebbe och efter lite flipperspel kunna tåa in ledningsmålet. Björkö reser sig dock och presterar hyfsad inomhusfotboll mot ett Hyppeln som blir lite passivt då de känner guldvittring. I andra halvlek lyckas Forse tillslut kvittera och efter det väntade hela hallen på Björkös segermål. Matchen var fortsatt jämn men de chanser som skapades var Björkös.


Spelare i allstar-team
Matchen till förlängning som blev högdramatisk. Stora chanser för båda lagen men tillslut är det Hyppeln som är starkast då deras skickliga målvakt skjuter lågt mellan benen på Sebbe Carlsson som vaktar kassen under förlängningsspelet.


Bara att gratulera Hyppeln men det var en tung förlust då guldet var så nära.

Uttagna i turneringens All-star team blev både Johan Forseström och Emil Thuresson från Björkö även om den senares nominering var helt oförtjänt enligt en muttrande Jocke Siljat vid prisutdelningen.

Ett silver i herrklassen och ett guld i damklassen får dock ses som en fullt godkänd dag För IFK Björkö.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0