Veckan som gick - vecka 17

Grattis Chelsea. Stolpe ut för Barcelona i semifinalen i Champions bekräftar det faktum att det verkar oerhört svårt att vinna "den där Champions" två år i rad...
***
En komisk disskussion uppkom på Majvallen under måndagen då B-laget mätte krafterna med Sandarna när Siljat slog in retur från målvakten men domaren dömer bort målet för offside: Janne som står tio meter utanför straffområdet skriker till domaren "du bara chansar ju". Domaren svarar förbannat från en position två meter till vänster om Janne "det gör ju du också". Vad hände med att veta (och förstå) sina roller på en fotbollsplan? Vi kan lugnt konstatera att denna domare inte levde efter den gamla parollen "hellre fria än fälla".
***
...när storfavoriterna Barcelona spelade i sidled och det gör man inga mål på. Fernando Torres visade att går man rakt på mål blir det mål. Chelsea övade på berlinmuren som nu flyttas till München för CL-final...
***
Fernado Torres har haft en lyckad vecka. Först spiken i kistan mot Barcelona i CL-semifinal och det följdes upp med ett hat-trick mot Queens Park Rangers.
***
...jag lider med alla de Chelseaspelare som är avstängda i finalen. Tungt, tungt.
***
Zlatan Ibrahimovic slog sitt målrekord i Serie A i mål på en säsong. Nu är Ibra uppe på 26 mål hittills.
***
Josep Guardiola lämnar Barcelona och Björköbloggen önskar honom lycka till. Trots rykten om Chelsea, United och you-name-it är det mer troligt att Pep tar semester ett år eller två. Pengar har han ju så han klarar sig, vad han verkar sakna för tillfället är motivation. Tito Vilanova,, även känd som Mannen-som-fick-Mourinhos-finger-i-ögat tar över. Återstår att se om det "självspelande pianot fortsätter spela.
***
Bayern München slog ut formstarka Real Madrid i den andra semifinalen i CL. Efter att Bastian Schweinsteiger slagit in avgörande straffen i femte omgången av straffläggningen stod det klart att tyskarna får spela finalen på sin hemmaplan Allianz Arena.
***
Sebbe Carlsson gjorde sin första träning med Björkö efter att han skrivit på för Björkö i vintras. Fortfarande snabb, fortfarande teknisk och nu hoppas vi att vi ser mer av Sebastian ute på Björkövallen.

***
Efter matchen Real Madrid - Bayern Munchen så kom Gary Linekers gamla citat väl till användning "fotboll är en sport som spelas i 2*45 minuter plus förlängning. Sen vinner Tyskland på straffar".
***
Lin var tillbaka efter skadeuppehåll och semester på Tenerifa och kunde lämna glädjande besked kring sina knäproblem, uttänjt ledband i knät va läkarens dom och ingen operation krävs. 
***
Chelsea parkerade en vit dubbeldäckarbuss i höjd med Barcelonas straffområde och hyllas i fotbollsvärlden som hjältar. För två år sedan gjorde Inter något liknande men det kallades anti-fotboll.

Domaren älskar gult

IFK Björkö förlorade med 3 - 1 borta mot Mölnlycke på lördagen. Björkös mål gjordes av Niclas Ermesjö. Domaren då? Han älskar gult.

Och med gult kunde jag mena hemmalaget. Men det gör jag inte. Han älskade gult - lika mycket för de gröna som för de som faktiskt var gula, nämligen Mölnlycke. I en ganska snäll match viftade mannen i svart så mycket med de gula korten att man började undra om han trodde han dömde innebandy. Björkö fick sex stycken. Mölnlycke fick tre, tror jag.

Men som sagt, det var likadant för bägge lagen och hans insats avgjorde på intet sätt matchen. Vad som avgjorde matchen var en lågintensiv anda halvlek.

Under första halvlek spelade Björkö bra. Stundtals riktigt bra. Efter en något trevande inledning tog bortlaget tag i taktpinnen och var riktigt nära flera gånger. Sebbe Karlsson höll bland annat på att skjuta sönder stolpen från fyra meter. Till slut kom också målet. Helt ologiskt eftersom det var Mölnlycke som gjorde det. Nummer 14 plockade ner en långboll och sköt lågt och distinkt. Björkö fortsatte att spela bra och det dröjde inte länge innan Erme kunde nicka in kvitteringen.

Efter målet verkade dock spelet komma av sig en aning. Båda lagen trevade och verkade vänta på halvtid. Och halvtiden kom. Som den alltid gör. Och de gröna kändes starka och tre poäng fanns inom räckhåll. Tyvärr, för de grönas del, tyckte Mölnlycke tvärtom och nummer 14, lika snabb i andra som i första, gjorde ytterligare två mål innan domaren, som så ihärdigt blåst i pipan, en sista gång fick tjuta i sin älskade lur. Matchen var slut och Mölnycke fick sjunga.

Laget som spelade
Mo,
Fransson, Thure, Mattsson, Filip,
Linus, Mo,
Sebbe, Fralle, Gurra
Erme,
Patrick, Siljat, Jonathan, Andreas

Länkar
Björkös officiella
Mölnlyckes officiella (referat finns - klicka er vidare på deras hemsida)
Förbundet


Fredagsprofilen - Linus Granstav

Efter några år i Öckerö IF i mitten på 2000-talet valde den snart 30-årige Granstavarn Limpan, att också komma hem till Björkövallen igen och spela för sin moderklubb. Tillsamans med sin vapendragare Anders "fransmannen" Fransson och några till var det dessa profiler som klubben då behövde. Limpan tillför än idag lika mycket både på planen som i omklädningsrummet. En egenskap som är ovärdelig oavsett nivå. Idag är han den enda moderna spelaren som behäskar höger och vänsterfot lika bra. Det har han tagit över efter Anders Wikström och de båda har stått matat långbollar på VLAB i flera år. Björköbloggen fick en exklusiv pratstund med den alltid lika finurlige Lin. 

Hur har träningsveckan varit?

-Tycker den har sätt bra ut. Två träningar i rad är inte illa för Granstav.

Hur går tankarna inför kommande match?
-Vi går för tre poäng, inget annat.

Finns det någon du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
-Tycker alltid om att se Matte i ett par fotbollsskor. Sen tycker jag att det är jävligt dåligt att inte Mini kommer och tränar, pinsamt! 

Vem är den bästa fotbollspelaren du har spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Spelat med många bra fotbollspelare men en som har följt mig överallt är min halvbrossa Frallinio.

Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja se i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara och varför?
-ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ Bryngel! behöver egentligen inte säga varför men okej, han är Bryngel FFS!

Hur går tankarna om motståndet i division 4B?
-Joo nu är det så här att två barn tar upp min tid så skall jag vara helt ärlig så bryr jag mig inte om vilka vi möter. Vi skall ha tre poäng ändå!

Du har ju varit borta en tid med knäproblem, hur är det på den fronten nu?
Har varit på träningsläger nere på teneriffa så det skall nog vara bra nu ;-)

Vilket eller vilka är dina favoritlag efter IFK Björkö?
-ÖIS och Blackburn 

Vilken är världens bästa film?
-Broarna i Madison County och Dagboken - jag sökte dig och fann mitt hjärta (Linda)

Vad har du för favoritsport förutom fotboll?
Rugby. Jag och rivalen Stahre skall över och kolla på Rugby VM 2015 i England.

Vem har sämst humor i laget?
-William Alexsandersson. Kaxig, dryg kille det där. 

Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
-Fralle, Andy och min whiskey som jag inte öppnat än.

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-Jag har köpt en enorm flaska Lagavulin och riktiga vingummin. Älskar vingummin. Det är så himla gott med vingummin. Så det blir nog lugnt .

Vi tackar Linus för denna pratstund och ser fram emot att se honom på Björkövallen denna säsong.

#nyagenerationensfuskare

Trots att Mos är känd för att göra en extra armhävning på träningarna - om Göran ber om tio, får Göran elva - så verkar inte riktigt samma inställning finnas i skolan. Å andra sidan, vem behöver kunna skriva ett debattinlägg?
Lika som bröder

Då var det återigen dax för "Lika som bröder" Som vanligt är det personer med anknytning till IFK Björkö som lyfts fram med någon annan person. Vi vill som vanligt påpeka att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt.
Varsegoda!!


Daniel "Harry Potter" Radcliffe                                                      Joakim "Supersälen" Siljat

Erik Ullenhag (Integrationsminister)                                            Peter Andersson (Fotbollsorakel)

Volvoreklamen                                                                    Johannes "Ingen honung" Andreasson

Vill ni få med er favorit till "lika som bröder". Maila ifkbjorko@hotmail.com
Mvh Redaktionen


Majvallen är jinxad

Majvallen är jinxad, sa någon innan matchstart. Han kanske har rätt. En ledning med kvarten kvar att spela slutade till sist med förlust. Sandarna vann mot Björkö i reservlagsserien med 2 - 1.

Sandarna slog Björkö i reservlagsserigen på Majvallen på måndagkväll. Det stod länge 0 - 0 men med en dryg kvart kvar att spela av matchen hittade bollen en Björköskalle och 1 - 0 var ett faktum. Målet gjordes av ingen mindre än målvakts-Mo som dagen till ära hade kastat handskarna och spelade ute.

- Jag vill inte förlora det här, mumlade en spelare i Sandarna strax efter att bortalaget tagit ledningen.

Och den jinxade planen lyssnade. Två gånger om avslutade Sandarna i nät och vann därmed matchen. Tråkigt, kanske inte helt orättvist dock i en match Sandarna ägde genom att vara det spelförande laget. Björkö stod dock upp bra och försvarade sig, och kom igenom vid ett flertal tillfällen, framför allt genom Filip Turesson. Björkö gjorde till och med ytterligare ett mål i matchen men det dömde domaren bort för offside.

Kul att se flera återvändare spela; Michael "Vasaloppet" Wigerud och Jagi Åstrand. Dessutom satt Korven bredvid, redo att hoppa in.

- Jag var redo. Lite besviken att Andreas inte bytte in mig. Jag kände att jag hade momentum och kunde avgjort, sa Korven efter matchen men tillägger att han respekterar laguttagningarna och kommer att fortsätta att göra sitt bästa som lagledare och ta chansen om den kommer.

Veckan som gick - vecka 16

Första matchen för säsongen på Björkövallen smakade mumma. 4-2 i reservklassen mot Kärra. – Det är roligare att vinna än att förlora konstaterade Jonathan Neselrot efter matchen
***
Chelsea och Drogba gav Londonlaget en seger i första mötet mot Barcelona. Var det en domare som var opartisk denna gång?
***
Bayern Munchen slog Real Madrid i matchens sista spark.
***
Det är mycket på jobbet så här års.
***
Mattssons högerslägga upp i krysset mot Kärra är en kandidat till årets mål...
***
Stor komik när Sergio Busquets skäller ut Didier Drogba för filmning under semifinalen i Champions på Stamford Bridge. Uttrycket "kasta inte sten i glashus" har sällan varit mer passande
***
...synd bara att den satt i eget mål.
***
Riktigt tungt besked kring Haglunds skada. Korsbandet avsparkat av en utrusande målvakt i förra veckans B-lagsmatch mot Kärra. Kommentaren från målvakten när Haglund hjälptes av plan med med fyra dobbmärken på ena sidan av knät var "Jaja, men tänk på mig då. Jag fick ju också ont"
***
Grattis säger Björkö-bloggen till Borussia Dortmund som säkrade Bundesliga-titeln i helgen...
***
...grattis även till Real Madrid som i praktiken säkrade La Liga-titeln i och med segern i El Clasico.
***

Oavgjord kämpainsats på Björkövallen

Två lyckoträffar och en superräddning bäddade för ett oavgjort resultat i årets första a-lagsmatch på Björkövallen. Vi börjar med lyckoträffarna.

Oturen har grinat Björkö i ögat vid flera tillfällen under försäsongen. Vid inte mindre än två tillfällen har bollen studsat i ribban och ner på mållinjen och en gång stolpe stolpe ut. I första seriematchen mot Väster dömde linjemännen bort Björkös kvitteringsmål trots att huvudomaren blåste för mål.
När då Askim från trettio meter bredsidar in ledningsmålet med hjälp av stolpen var det många i hemmalaget som undrade om fru Fortuna helt stämplat ut och gått på semester. Inte så att Björkö dominerat inledningen eller själva förtjänade ett ledningsmål, men känslan var; typiskt.
Om första målet smektes in med en gnutta flyt var andra inget annat än en stor portion bonnröta. En skott från, återigen en sisådär trettio meter, tog på en Björköspelare och bortlaget han skrika efter hörna innan de fattade att bollen var på väg att segla in över en chanslös Mo. Fru Fortuna var definitivt på Mallis med en paraplydrink, en god bok och all tid i världen.

Vändningen
2-0 stod sig halvleken ut och Björkö kändes märkligt nedslagna i paus. Kanske var det premiärnerver, kanske var det uppgivenhet.
- Vi kändes ofarliga i första halvlek summerar Anders Fransson. Vi måste spela aggressivare och vilja mer än dom.
Kanske var det Björköikonens ord, kanske var det lite välbehövlig vila. Men när Björkö gick ut för att spela andra halvlek kändes det som om hemmalaget skulle kunna vända detta. Och reduceringen skulle komma. En hörna nickades undan av försvarare i bortalaget, studsade omkring på några huvuden i straffområdet innan den damp ner framför Forseström som klippte till bollen från straffpunkten. 1-2 och Askim kändes otrygga.
Planen var, och är, av naturliga skäl, svår att bemästra för lag som är vana vid konstgräs. Detta gällde båda dagens lag. Björkö hade sitt sätt att lösa det och Askim körde på långt. Inte konstigt då kanske att det var en fast situation som skulle befästa slutresultatet. En frispark på mitten av plan. Fralle stegade upp, la bollen mot ytterkanten på straffområdet och Ermesjö skarvade den vidare med skallen. Bollen bytte riktning när den gick mot mål och tvingade bortakeepern till en riktigt bra räddning. Men Siljat var vaken och tryckte in returen.

Räddningen
Efter målet kändes Björkö nöjda och Askim var närmast ett segermål. En nick i stolpen och en magisk räddning av Mo där han gjorde sig lång och plockade bollen med en hand i krysset, innebar att Askim och Björkö delade på poängen.
Andreas Haglund drog på sig en skada under senaste b-lagsmatchen och meddelade det trista resultaten av den, timmarna innan dagens match. Korsbandet av och vila från fotbollen i sex till nio månader. Knappast välkommet för Björkö och otur för Haglund. I dagens match linkade Karlsson av planen i andra halvlek med en skadad fot. Återstår att se vad doktorn ger för diagnos.

Laget som spelade
Mål-Mo,
Matte, Thure, Mattsson, Filip,
Mo, Karlsson
Forse, Fralle, Gurra,
Ermesjö
William, Janne, Siljat, Fransson, Elfast

Länkar
Som alltid är Björköbloggen så oerhört snabb att mata ut information att officiella hemsidor som regel inte hänger med. Därför kan länkarna mycket väl leda till - ingen information alls. Men kolla gärna igen vid tillfälle.
Björkö officiella hemsida
Askims officiella hemsida
GFFs hemsida

Fredagsprofilen - Malin Sandström

Denna vecka har vi nöjet att presentera Malin Sandström. Efter att hennes man Andreas (Korven) valdes in i styrelsen valde grundaren av fotbollsfruar att även hoppa på tåget in i IFK Björkös styrelse. Med många bollar i luften med bland annat nya sociala gruppen träffade vi Malin för en pratstund om tankarna framöver kring föreningen.

Hur har veckan varit?
Veckan har varit bra, fullt upp som vanligt. Dom kallar mig The busy women. (not!!) Jag har hunnit med en hel del. B-lagsmatch, spelat innebandy, räkskiva med jobbet, hälsat på syrran och ikväll är det dags för en tripp till Björkö.

Du har ju gått med i styrelsen nu 2012. Hur har första tiden varit kring detta?
Alldeles perfekt. Go-fika på mötena och lagom långa diskussioner. Det har ju bara varit två stycken möten än så länge. Snart dags för nästa. Känns kul att vara med i styrelsen. Jag har ju en försmak för att bestämma!
Sociala gruppen har ju du varit med och startat. Berätta lite om denna grupps funktion?
Sociala gruppen heter nu mera aktivitetskommittén efter lite överläggande medlemmarna emellan. Tanken med att starta den här gruppen var att göra lite olika aktiviteter från IFK Björkös sida, men som inte bara handlade om fotboll. Aktiviteter både för både yngre som äldre och aktiva och icke aktiva. Vi som startade gruppen hade också en tanke att man skulle vara många deltagare i gruppen och att man delade på uppgifterna som ska göras, så det inte känns jobbigt att vara med i vår grupp. Efter helgen i Åkulla där gruppen bildades träffades vi hemma hos Lena K för en idékväll med vin och annat gött. Idéerna sprutade som vanligt och vi bestämde snabbt att vi snart måste ha nästa möte och då bjuda in fler medlemmar som är intresserade av att vara med i vår grupp. 12 stycken blev vi tillslut som hade nästa möte hos familjen Knutsson. Där bestämdes vårens aktiviteter som blev: Näckendagen, poängpromenad och lilla Björkö loppet. Vår hemlighet för att få så många medlemmar till gruppen är att vi lockar med trevliga möten som innehar vin och god mat. Kanske någon mer som vill hänga med oss?
Hur går det för fotbollsfruar?
Fotbollsfruar?? Jag vet faktiskt inte riktigt. Känns som det ligger på is lite. Men till sommaren kommer vi igen. Champagne och snittar på matcher tackar väl ingen tjej nej till, eller? Ska jag vara ärlig har jag inte riktigt koll på vilka tjejer som finns att tillgå inför årets säsong. Nyförvärv för i år är dock Marie Andreasson, vilket är skoj.
Vad gör du när du är ledig?
Brukar diskutera taktik med min man. Ibland kan det vara inköpstaktik, ibland fotbollstaktik. Man vet aldrig när taktik är nödvändigt. Oftast när man vill att saker ska gå i ens riktning. Och det vill jag ofta.
Hur går tankarna kring A-laget i år?
Känns som ledarfrågan är lugn. Med min korv vid sidan känner sig vem som helst trygg. Göran behöver inte vara orolig. Jag har ju varit på några träningsmatcher under våren och jag tycker det ser bra ut. Ni har tyvärr inte vunnit så ofta, men det kommer under serien hoppas jag. Placering i serien bli nog någonstans i mitten. Cupen vinner vi som vanligt!
Vilka tre saker tar du med dig till en öde ö?
Korven, ett tält, tandborste.
Vilket är ditt favoritresemål?
Thailand var fint, men jag vill gärna resa till USA.
Vem eller vilka är snyggast i A-laget?
Bland alla KORVEN. Bara spelare, SILJAT.
Vem vinner skytteligan i Björkö i år?
Haglund, eller varför inte Siljat.
Vem har bäst humor i styrelsen?
Jag själv är jävligt rolig, Sandgren ligger också bra till.
Vad skall du göra i helgen?
Möte med aktivitetskommittén ikväll och Strömblads 30-års fest imån. Söndag är vilodag.

Björkö slog Kärra i hemmapremiären

Seger mot Kärra i hemmapremiären Hemmapremiären på Björkövallen slutade med en skön seger för de gröna. 4-2 skrevs segersiffrorna till efter att den relativt stora publiken bjudits på en hel del klassmål.

Matchen präglades av två lag som var ovana vid att spela på gräs. Skillnaden mellan att spela på en jämn och fin konstgräsplan och en halvgul småvåt gräsäng i mitten av april är monumental. Och trots att bortalaget inledde matchen bäst var det Björkö som fick utdelning. För efter cirka tio minuter tog Björkö tag i taktpinnen och Gustaf Engström inledde säsongens målskytte genom att glida igenom försvaret och distinkt trycka in bollen vid bortre stolpen.

Efter detta var känslan att Björkö kontrollerade tillställningen. När Niclas Ermesjö byttes in bestämde han sig för att 1-0 inte var tillräckligt. Erme sög åt sig bollen utanför straffområdet, vände upp, sökte efter medspelare, hittade ingen, sökte en gång till, ryckte till med foten och satte en yttersida på lädret och den fanatiska hemmapubliken fick redan i premiären se en kandidat till årets mål när den skruvade bollen borrade sig in i maskorna bakom bortalagets chanslösa målvakt.

Andra halvlek
I andra halvlek ökade Marcus Wiseman på till 3-0 innan Kärra kunde reducera. Vid ställningen 3-1 började Kärra få lite vittring och tryckte på. Björkö stod dock upp bra men en genomskärare blev farlig och mittbacken Janne Konung kastade sig och fick ut ett ben. Tyvärr studsade bollen då in i banan och en olycklig Mattsson Mattsson tryckte till läderkulan som snyggt letade sig in i nätmaskorna.

 -  Allt för spänningen, sa Mattsson efter matchen.

Därefter blev det lite nervigt. Björköspelarna kändes nervös inför att tappa ledningen som tidigare sett trygg ut. När Erme skickade in sitt andra och Björkös fjärde för kvällen, kändes dock matchen avgjord. 4 – 2 var ett resultat som stod sig matchen ut.

Avslutningen av matchen blev en aning nervös och Björkös olika lagdelar spelade mycket ensamma. Försvarare skickade upp bollen, mittfältet slet, och anfallare anföll. Segern kändes oerhört viktigt då a-lagspremiären slutade med förlust.

Laget som spelade
William,
Elfast, Janne, Mattsson, Filip,
Robin, Karlsson,
Fransson, Haglund, Gurra
Wiseman
Korvas, Ermesjö, Thuresson, Forseström

Noterat
Vi noterar att Haglund skadade sig efter en kollision med bortalagets målvakt. Hagge fick en rejäl smäll på benet och haltade hem på kryckor. Björkös ledning mörkar fortfarande skadan och det är ännu oklart hur länge Haglund blir borta.

Länkar
Björkös officiella matchrapport
GFF:s matchrapport

Veckan som gick - vecka 15

Roligt att båda bröderna Ermesjö är tillbaka i spel…
***
Ass-coach Andy hoppade in i spelet under tisdagen träning då Karlsson fick ont i foten. Det resulterade i ett kryss-skott och en sträckt vadmuskel...
***
Skapligt tryck efter biljetter till den tyska seriefinalen mellan Bayern Munchen och Borussia Dortmund. 450 000 ansökningar efter biljetter, alltså ungefär samma antal som inför en skärgårdscupfinal.
***
Leker med tanken: "en spelare i Allsvenskan kom och tränade på Hovgården i tisdags - med Björkö". Tyvärr spelas inte fotboll med klubba. Kategori: innebandy är inte fotboll.
***
Tobbe skor är känsliga för regn och därför vilades dom under veckan som gick.

***
...gångstilen på Ass-coach Andy efter den sträckta vad-muskeln är inte helt olik den gamle förbundskaptenen Tommy Söderbergs.
***
Guden från Turin fortsätter att leverera. Utan Guden - ingen fotboll: ett gammal välkänt ordspråk i IFK Björkö (och fotbolls-)kretsar.

***
Sur förlust under helgen men dom nya shortsen Korven hade med sig till matchen var både snygga och komfotabla...
***
...till kommande vecka har Korven även lovat nya bollar vilket höjer förväntningarna på kommande vecka.

Förlust i seriepremiären


Första fakta:
Solsken. 90 minuter. Konst(igt) gräs.
Nu känsloyttring:
Gaaaaaaaaaaaaaaah.

Seriepremiären gick inte riktigt som Björkö hade hoppats på. 3 - 0 och tunga huvuden. Vi tar det från början:
Första två minutrarna var bra.
Följande 32 katastrofala. Sedan avslutades halvleken helt okej och i andra lyfte flyget - för att bli metaforisk.

Draken lyfter i motvind
Istället för att plocka fram hårtorken i halvlek valde Göran att börja med det som var bra. Han pratade om vilja, inställning och att göra sitt bästa. Dagispedagogik. Men det fungerade. Trots att Väster ledde inför andra halvlek med 3 - 0 gick de gröna eleganterna ut och avslutade matchen på ett sätt som anstår ett divisionfyra lag.

- Starkt gjort att kunna nollställa sig på det sättet som killarna gjorde i halvlek. Det är självklart inte godkänt att släppa till som vi gjorde i första och den dåliga delen av matchen kan inget ändra på. Men vi måste se till det positiva och det är det vi tar med oss, säger assisterande tränaren Andreas Andreasson.

Och i endast en bildlig motvind över en bokstavligt vindstilla plan, lyfte draken.

Nycklarna som låste matchen
Västers tre mål var det som avgjorde matchen. No shit Sherlock, kanske ni tänker. Men så var det faktiskt. Hade de inte gjort tre mål hade matchen slutat 0 - 0. Ibland räcker det med en grund analys av saker och ting. Ska jag försöka bli en aning djupare kanske vi ska prata om markeringsmissen på Västers första, oturen på Västers andra eller lojheten på Västers tredje. Vi kan också prata om Björkös bortdömda mål vid läget 1 - 0. Huvuddomaren pekade mot mittcirkeln och blåste målsignalen (pjiiiiupjiiiu) men nedanför Västers klubbstuga, i hamburgegrillrök, tät som dimmarn i Lützen, vinkade linjedomaren frenetiskt. Någon hade knuffat någon i ryggen och huvuddomaren gjorde wash-out, ergo: Forses mål dömdes bort.

Kom ihåg det bra
Andra halvleks första tolv minuter var bra. Riktigt bra. Frenesi, tanke och vilja var vad som visades den ganska digra skara tillresta bortasupportrar. Hade Gurra snubblat in bollen efter tre minuters spel var känslan att en vändning inte var långt borta. Visst, att vända 0 - 3 till en poäng eller tre kräver mer än bara en go känsla, men det är den känslan, de tolv första tolv minutrarna av andra halvlek som vi tar med oss in i säsongen. Väster spelade sitt spel och gjorde det bra, tillräckligt bra. 3 - 0 kan man inte skoja bort. Men faktum kvartstår. Hade vi presterat under första 45 som vi gjorde under andra halvlek hade matchen kunnat sluta med seger.

Små anekdoter
Detta var Görans första tävlingsmatch som tränare för ett seniorlag.
Detta var J.Mos första tävlingsmatch som spelare för ett seniorlag.
Mini var tillbaka. Den brutna foten är hel.

Laget som spelade
Mo,
Janne, Thure, Mattsson, Filip,
Matte, Mo,
Fransson, Fralle, Forse,
Gurra,
Siljat, Nerme, Mini, William, Karlsson

Länkar (eftersom Björköbloggen är Fotbollssveriges snabbaste mediekanal kan det vara så att varken Väster eller IFK Björkö har hunnit få ut några officiella matchrapporter ännu)
Västers hemsida
IFK Björkös hemsida

Vi kör en liten filmsekvens också. Inte så mycket att hänga under julgranen men J.Mo blir säkert glad att hans frispark fångades och renderades in i evigheten. Tack J.Mo. Tack Apple. Och tack Avid.Antikrundan - matchprogram

Inför seriepremiären mot Väster presenterar vi en ännu en runda av Antikrundan. Denna gången är det matchprogrammet från årets näst sista seriematch mot Hisingstads 1998 som syns. Programmet bjuder bland annat på en spelarintervju som blivit en klassiker där Peter Jonssons svar på hans bästa fotbollsminne blivit ett välkänt citat inom IFK Björkö-kretsar.
Dessutom, läs och lär dig allt du behöver veta om vår sportchef, Ulf Andreasson.  

Fredagsprofilen - Johnny Olsson

I fredagsprofilen denna vecka har vi fått celebert besök. Johnny Olsson, en av klubbens bästa backar genom tiderna och var en stöttespelare när skeppen togs hem tre gånger om i slutet på 90-talet. Efter karriären har han hunnit med över 10 år i styrelsen och är idag vice ordförande för klubben. Utöver det fantastiska jobb för klubben för alla involverade, stora som små driver han även ett eventföretag med sin fru Anna. Björkö-bloggen fick en pratstund med en av IFK Björkös största profiler. Här ger han sin syn på karriären, förväntningarna på säsongen och vem som är hans drömvärvning till Björkö.

Hur har veckan varit?
-Tack bara fint! Mycket jobb på dagarna och även kvällarna. Vickan & Ludde åker skidor i Idre och vi passar på att göra om hela övervåningen under tiden… Vi hoppas bli klara innan de kommer hem på lördag. Tidspress är bra. Har även hunnit med fyra träningspass.

Kan du berätta lite om din fotbollskarriär?
-Började som 6 åring miniknatte i Björkös P73 lag tillsammans med Björkölegenderna Peter Jonsson, Fredrik Andreasson och Jens Jonsson mfl. Några år senare vid en match mot Örgryte fick jag förfrågan om jag ville börja med dem. Började spela där och fick vara med om ett fantastiskt äventyr med dem under ca 7 år. Spelade i pojkallsvenskan fram till seniorfotbollen där det tog slut. Gick från ÖIS till Knippla och sedan avslutade jag i den grönvita tröjan innan jag la skorna på hyllan när jag var 27. Vi vann skärgårdscupen tre år i rad 98-99-00 och efter det tog motivationen helt slut samtidigt som vår dotter Victoria föddes. Men fortfarande är fotboll det roligaste som finns och det är svårt att gå förbi en boll utan att klacka lite… 

Vilket är ditt bästa fotbollsminne?
-Vi var på träningsläger med ÖIS i Frankrike på Clairefontaine. Det är Frankrikes Fotbollsförbunds Akademi där spelare bor och tränar fotboll. Du kan googla vilka spelare de fostrat.. Å vilket lyxigt ställe! En kväll blev vi utmanade av Frankrikes U19 killar (vi var själva 16-17)att spela ”Davis Cup” i tennis under hela veckan med matcher varje kväll.. Givetvis tog Björköparet Andreasson/Olsson hem hela turneringen även om sex franska linjedomare runt tennisplanen ville annat… Och jag undrar fortfarande idag vilka fotbollskillar det var vi spelade mot? Kanske några blev Världsmästare 98?

Varför kallades du för "Klacken"?
-Vet faktiskt inte. Men jag lämnade sällan en fotbollsplan utan att gjort en tunnel eller en klack.. Kanske därför..?

Finns det några nyheter du kan dela med dig av från styrelsen?
-Det mest spännande just nu är projektet med ”nya Björkövallen” som ordförande Stefan håller i. Det är ett jätteprojekt men en vision om nytt klubbhus, nya konstgräsplaner Och omklädningsrum på en helt annan plats än där det ligger idag. Stefan gör ett fantastiskt jobb i detta projekt. Vill även passa på att be er alla spelare och andra läsare att försöka hjälpa klubben att utöka vår sponsor verksamhet. Vi borde likt Hönö och Öckerö kunna knyta fler företag som vill synas och vara en del av vår verksamhet. I nuläget är det endast ”de närmaste företagen” som är med. Så fråga redan idag på er arbetsplats, föräldrar eller liknande. Wigen har satt ihop ett snyggt partnerpaket som ni kan skicka med.

Hur går tankarna kring laget 2012?
-Jag har ju tagit ett steg åt sidan i år kring A-laget och lämnat plats för Wigen som sköter det utomordentligt bra ihop med Sportmanager Ulf. Numer tränar jag P01 laget och är individuell tränare i Hönö/Björkö F99 så jag har inte riktig koll på seniorlaget än tyvärr. Det jag hört är att vi har ett ungt och hungrigt lag och trots många förluster i träningsmatcherna så har spelet varit ok. Det är det viktigaste och att nya tränaren Göran har en spelidé som alla spelare vågar lita på. Vi har duktiga fotbollspelare i laget på varje position så det gäller för ledarstaben att få ihop laget på bästa sätt. Både på planen och utanför. Sedan är det dags för våra unga spelare att våga ta för sig mera och ta ytterligare ett kliv, inte lita på att de rutinerade rävarna skall fixa allt. När det har satt sig så kommer det bli bra. Jag hoppas att alla spelare ger allt och att vi hamnar topp 5 i serien, därefter blir det som vanligt en fantastisk Galakväll i november.

Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja se i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara och varför?
-Marcus Allbäck, en målskytt som gör mål på vartannat skott…

Vilka vinner EM 2012?
-Tråkigt, men vem kan slå Spanien?

Vilket eller vilka är dina favoritlag efter IFK Björkö?
-Örgryte IS & Man Utd

Vilket är ditt favorit-resmål?
-Thailand.

Vilken är världens bästa film?
-Kurt Olsson ”Mitt liv som mig själv” är den överlägset bästa svenska film som gjorts. RIP Lasse.

Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-Om inte Mackan dyker upp så tror jag Forse kommer kliva fram i år och även vinna skytteligan.

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-Fullspäckad som vanligt men jag vet inte vilka som läser intervjun så det är hemligt…


Vi tackar Johnny för för pratstunden och för ett gediget arbete i föreningen och önskar honom lycka till med alla projekt.

Lika som bröder

Då var det återigen dax för "Lika som bröder" Som vanligt är det personer med anknytning till IFK Björkö som lyfts fram med någon annan person. Vi vill som vanligt påpeka att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt.
Varsegoda!!


Prins Daniel?                                                                  Emil Thuresson?

Victoria Svensson?                                                           Janne Neselrot?

Danny Saucedo?                                                             Anders Fransson?
 
Vill ni få med er favorit i "Lika som bröder". Maila ifkbjorko@hotmail.com
Mvh Redaktionen


Björkö mot Kungsladugård - förlust i genrepet

Tungt genrep på en snabb plan slutade med förlust för IFK Björkö. För motståndet stod nyblivna division 5 klubben Kungsladugårds BK.

Regnet öste ner och gjorde planen snabb. Dessbättre lyckads regnmängden inte göra Hovgården vattensjuk. Vilka symptom Björkö-spelarna led av inledningsvis är dock något oklart. Det tog 30 minuter innan spelarna verkade inse att de befann sig mitt i en generalrepetition inför seriestarten. Björkö lyckades dock avsluta halvleken på ett något bättre sätt och halvtidsvilan kom välbehövligt.

Första halvlek bjöd på en del småchanser åt båda hållen men ett ostrukturerat spel.

-  Det går för långsamt och det offensiva spelet är alldeles för oinspirerat, säger andretränare Andreas Andreasson till Björköbloggen efter matchen och tillägger att offensiven inte bara sköts av mittfältare och forwards.

-  Alla måste dra sitt strå till stacken om vi ska lyckas också i den sista tredjedelen.

Kastar sig ut
Andra halvlek startar något bättre för de gröna. Vid ett tillfälle kommer Forseström runt sin back i ett farligt läge, blir neddragen och domaren blåser frispark, trots att reprisbilderna tydligt visar att Forse var innanför straffområdskanten. ”Han kastar sig ut” var domarens svar på Jonathan Neselrots framhärdande om att få straff. Den efterföljande frisparken sparkades undan av Laggårn-försvarare.

De grönas mål var tydligt i andra halvlek. Vinst. Men det var Kungsladugård som gjorde första målet. 1 – 0 kom efter att en Laggårn-spelare slog in en frisparksretur. När sedan också 2 – 0 kom utan att Björkö lyckats replikera gick luften ur den gröna en aning.

Avslutningsvis
Kanske var det påskmaten, kanske var det regnet, men Björkös spelare lyckades inte komma upp i normal standard. Visserligen gjorde J-Mo 2-1 men Laggårn drog strax därefter ifrån ytterligare genom ett fint långskott som seglade över R-Mo i mål.

3-1 blev 3-2 efter att Niclas Ermesjö placerat bollen vid vänster stolprot. Björkö var sedan riktigt nära, också denna gång genom samme Ermesjö, att kvittera men tyvärr var samma stolpe som han tidigare satt insidan av, nu obönhörlig och skickade ut hans strumprullare till en väntade innerback.

Laget som spelade:
Mål-Mo Matte, Janne, Karlsson, Filip
Fralle, J-Mo,
Fransson, Haglund, Forse, Gurra,
Patrik eller Niclas Ermesjö, Sillhatt, Ellös och Patrik eller Niclas Ermesjö

Länkar:

Veckan som gick - vecka 14

I Champions blev det som det alltid blir i Champions. Ett j...a liv. Två straffar är ovanligt, men inte förbjudet. Och tänk tanken; Barcelona - Chelsea i en semifinal, vilken domare vill döma en sådan match (efter norske Övrebrös så bespottade insats på Stamford Bridge 2009)

Diskussionen om att storlag har fördelar hit och dit från domare går vidare. Framför allt på hemmaplan. Barcelona fick med sig en solklar straff och en väldigt tveksam på hemmaplan och fick två stycken tveksamt "bortdömda" emot sig på San Siro veckan innan. Hade Milan domaren på sin sida veckan innan?

Den mest överskattade kommentaren Björköbloggen vet är följande: "att förlora med 1 - 0 är värre än att förlora med 8 - 0." Skitsnack. 1 - 0 är nära, riktigt nära. Och med en kraftmätning kvar (Kungsladugård) innan serien drar igång ser det ganska bra ut och formen är nära. Kategori: förlustmatchen mot Guldheden och talessätt som devalverats till värdelöshet.

Erik Niva vill införa tillgång till reprisbilder direkt för domarna innan de fattar sina beslut. Tja, varför inte, det kan kanske ta bort en del av de tråkiga diskussionerna om domarinsatser hit och dit som uppstår efter var och varannan match på elitnivå...

Att Clarence Seedorfs bäst före-datum har passerats märktes tydligt på Camp Nou under matchen mot Barca då bollarna spreds åt alla möjliga håll.

...samtidigt som vi alla vet hur oerhört svårt det är att bedöma något i fotboll, till och med efter att man har fått se reprisbilderna vevas om och om igen.

En domare som redan fått ett positivt omnämnande på Björkö-Bloggen men som förtjänar ett extra är han som dömde Björkö mot Guldheden. Han var riktigt duktig.

Roligt att se Patrik Ermesjö tillbaka i träning igen.

Till sist: oerhört tungt att förlora genrepet mot Kungsladugård. En "sketmatch" som vi lägger till handlingarna.

Antikrundan - truppen 2006

Påskpresenten till er blir hela IFK Björkös trupp från 2006. På bilderna nedan finns inte bara bilder på truppen från 2006, dessutom finns kortare intervjuer med samtliga spelare. Och som om inte det vore nog - en inför-säsongen-2006-krönika av vår gode sportchef, Ulf Andreasson.

Vilken är din favoritintervju, lämna en kommentar i kommentarsfältet!


Fredagsprofilen - Tobias "Torbjörn" Andreasson

Efter några års uppehåll från fotboll valde den 23-årige målvakten Tobias Andreasson att damma av handskarna och ta upp karriären igen. Med nyinköpta, supersnabba och något för små fotbollsskor är han tillbaka i målet där han skall vara. Tillbaka i omklädningsrummet känner vi också igen den varma, ödmjuka killen som berör så många männkiskor och fotbollsspelare. -Sådana här människor är väldigt, väldigt sällsynta är en klassisk kommenter  från den gamla skyttekungen Peter Jonsson om den unga målvakten.  Björkö-bloggen fick kvallitetstid då vi fick en träff med den oerhört sympatiske målvakten.

Kul och se dig tillbaka i målvaktströjan igen. Hur har första tiden varit i din comeback?
-Tack så mycket! Det var trög i början. Känns att man har varit borta ett tag då mycket är förlorat. Har väl blivit något bättre sen jag startade men jag är fortfarande långt ifrån MO och Wille i alla moment, men det börjar komma tillbaka lite av de jag hade innan jag valde att träna rutin ifrån sidan.

Hur har träningsveckan varit?
-Den har varit bra. Missade gårdagens träning men onsdagen körde vi på med fysen och det märks att det har börjat ge resultat hos vissa. Janne Honung-Konung ser stark ut bland annat.

Finns det någon du skulle vilja ge extra plus för hans insatser denna vecka?
-Janne Honung-Konung. Han har knappt missat en träning under hela försäsongen och ger alltid allt på varenda träning så tycker han förtjänar ett plus den här veckan.

Om du fick välja ett nyförvärv denna säsongen, vem skulle du vilja se i den grönvita tröjan?
-Att se Janne Pergo göra en comeback hade varit intressant.

Vad gör du när du är ledig?
-Är rätt så viktig på Euromaint som tar mycket tid. Annars tar jag gärna fram gitarren eller läser en god bok.

Vilket eller vilka är ditt favoritlag förutom IFK Björkö?
-Gais & Chelsea. 

Vem är världens bästa fotbollsspelare genom tiderna?
-Samir Bakau. 

Vilket är ditt drömresemål?
-Till Siljat en lördagkväll. 

Vad lagar du helst för mat?
-Blir nog en mustig gulaschsoppa som avnjuts med ett gott amaronevin.

Till sist vad skall du göra nu i påskhelgen?
-Blir Björkö under påskhelgen.


Vi tackade Tobias för pratstunden och önskar honom lycka till i sin comeback.

Björkö-TV intervjuar Emil Thuresson

Han är grovjobbaren som nyligen bytt blåbyxan mot kontorsstolen. Men på fotbollsplanen är han sig lik. Den alltid like ödmjuka Emil Thuresson tog sig tid att snacka lite om försäsongen, coach Göran och hur han ser på träningarna.Förlust med uddamålet mot Guldheden

Seriepremiären var naggande nära när säsongens näst sista försäsongsmatch gick av stapeln. Motståndet hette Guldheden som tyvärr bjöd de gröna eleganterna på en bitter uddamålsförlust med 1 – 0.

Laget verkade riktigt taggande inför matchen. Första halvlek blev ett kvitto på det. Trots någon minusgrad i luften värmde spelet. Björkös första halvtimme var riktigt bra. Björkö har det mesta och det bästa av spelet.

-  Vi rullar bollen bra, både i backlinjen och på mittfältet, säger Göran Gulic.

Både Gurra och Forse lämnas ensamma med målvakten men skjuter utanför. Även Haglund hade några lägen där han avlossade kanonen, dock utan resultat.

Med tio minuter kvar av halvleken tar sig Guldheden upp i banan. Det bryter Björkös fina passningsspel och lyckas nästan komma till lägen, dock utan att på allvar hota.

Andra halvlek
Några byten gjordes och andra halvlek kunde blåsas igång. Dessvärre var Björkös dominans som bortblåst. Plötsligt är det Guldheden som dominerar och kommer till lägen. Bland annat tvingar hemmalaget Mo i mål till en riktig idioträddning när han sprattlar ut en nick från ett inlägg till hörna.

Trots kortare anfall och avsaknad av tålamod lyckas Björkö skramla fram åtminstone en målchans. Det är Forse som lyckas sno åt sig bollen, högt upp i banan, bara för att träffa insidan av stolpen.

Mål
Matchens enda mål kommer till efter att Guldhedens ytterback fick några sekunder för att ställa in siktet. Hans boll hittade en medspelare utanför straffområdet och Mo orkade inte hålla skottet.
Den stora chansen till kvittering fick sedan J-Mo som var så nära som en ribba ifrån att kvittera.

-  Vi är nöjda med prestationen i första halvlek och delar av andra. Dock är vi givetvis missnöjda med resultatet, säger Andreas Andreasson efter matchen.

Förutom att domaren var bra, och enligt uppgift väldigt trevlig, var ett mycket glädjande besked att Fralles baksida lår höll hela vägen in i kaklet.
Laget som spelade:
Mo
Matte, Thure, Mattsson, Filip
J-Mo, Fralle,
Lin, Haglund, Forse
Gaz

Bilder från träningslägret

Är du sugen på lite bilder från träningarna på träningslägret? Du är inte ensam. Sportbladet, Rosenbad och PRO slåss nu om rättigheterna att publicera dessa rariteter. Men IFK Björkö har integritet och har valt att inte släppa ifrån sig rättigheterna - ännu.

Här kan du kika på alla bilder

Under tiden bjuder vi på ett smakprov här i bloggen
Veckan som gick - vecka 13

Ingen Tobbe på måndagsträningen, det ryktas om att hans skor var sjuka...

Björkö-Bloggen säger grattis till Gurra som firade 1-årsdag med sin tjej förra veckan..

...det kan också ha varit så att Tobbe jobbade.

...och grattis säger vi även till Matte som köpte lägenhet under veckan.

Träningslägret i Danmark klarades av utan några större missöden. Troligtvis har alla i laget blivit lite bättre och starkare, både på fotbollsplanen och i verkligheten.

Under helgens femkamp så lyckades laget med Fralle och Thure bäst och tog hem segern. Även ett jumbopris delades ut till årets sämsta lag som innehöll Torbjörn och Jåcke Sillhatt.

April april

Nyss hemkommen från träningsläger och i brist på planering har årets aprilskämt fallit ur agendan. Med andra ord: det blir inget. Och jag vet, besvikelsen är enorm. Ni är många som har hört av er med galna idéer och upptåg. Men jag tänkte bjuda på en gammal godbit. Bättre än inget. Jag tycker själv att detta aprilskämtet är genialiskt och skrivet med mycket humör. Var så goda.

Klicka här för att läsa det gamla aprilskämtet på Björkös hemsida

RSS 2.0