Oavgjort med smak av förlust

Underläge blev ledning som slutade i oavgjort. Med två matcher kvar av serien ser det tungt ut för Björkö.
 

Ni får ursäkta, det blir ett kort referat. Jag har en flyttstäd att hantera.
Vi åkte till Donsö för att tre poäng. Sällan har klyschan; "vi förlorade två poäng" känts så aktuell som idag.
 
Donsö tog ledningen i matchen och lagen bytte chanser med varandra. Donsö hade en i ribbkrysset och Björkö ångade på och kom igenom ett flertal gånger. Det kändes som om vi hade kontroll på händelserna och trots att det stod 1 - 0 i paus till hemmalaget visste vi vad vi kunde efter förra veckan mirakelvändning mot Älvsborg.
 
Andra halvlek
I andra kom vi ut riktigt bra. Vi hotade långt uppe i banan och lyckades etablera ett bra anfallsspel. Det kände som en tidsfråga och det var det också. Från mittbacksposition såg jag någon passa till någon som sköt på någon annan och tillslut satte Forse bollen i nät. Svårt att hänga med och anteckna när man spelar. Inte långt därefter var lyckan med oss igen. Målvakts-Mo drog en lååång utspark till Fralle som sprang sig fri och Deco-yttersidade den förbi Donsö-keepern.
 
2 - 1 och vi hade vänt igen. Och visst, det blev lite nervöst, och visst Donsö flyttade fram sina positioner en aning. Men, läget kändes fortfarande under kontroll. Så med tio minuter kom Donsö igenom och yttern slog en lång, bra placerad boll över Mo i mål. 2 - 2 och tungt.
 
Inget flyt
Björkö skulle få en del chanser till. Till och med några bra. Men Fru Fortuna skulle med en tidigare färja för hon skulle på fest.
 
Så 2 - 2. Vi sålde oss dyrt. Gjorde en bra match. Men det räckte inte till seger. Hur serien ska sluta nu, är höljt i dunkel. Det är inte över förrän den feta damen sjunger. Jag hoppas alla är med på det.
 
Eloge
Jag vill också passa på att ge en eloge till samtliga spelare som var med idag. Det är safari att åka till Donsö (ja, jag vet att jag kastar sten i glashus nu), och Björkös läge har inte sett så här dysert ut på flera år. Men inställningen och kvaliteten var det inget fel på idag. Vi gjorde vad vi kunde och ni är riktigt bra spelare. Hela bunten.
 
Nu flyttar jag till Frölunda och sedan drar jag till Indien i en månad. 
 
Jonathan Neselrot

Fredagsprofilen - Gustav "Gaaz" Engström

Återigen celebert besök på Björköbloggen. I veckan har vi träffat gentlemannen, charmören och förhoppningsvis Volvos nya ryggrad. Gustav Engström, som nu är en av "de yngre tongivande" spelarna i dagens IFK Björkö, har trots sin ringa ålder hunnut med ett par år i IFK Björkös A-lag. Den hårt jobbande forwarden har tagit stora kliv de senaste året och jämförs numera med självaste Peter Jonsson. Numera är Gaaz även en hjälte likt Johnny Brottom utanför planen och det finns något magistkt som han leverar varje gång han låter munnen tala. När vi träffade Gaaz fick vi reda på hans bästa minnen med laget och vem han anser har varit bäst i år.
 
Hur har veckan varit?
-Veckan har varit bra, har inte gjort alltför mycket förutom dataspelande och soffliggande, riktigt gött. Tar igen mig lite efter den tuffa sommaren på Volvo.
 
Vem tycker du skall få en extra klapp på axeln för hans insatser i laget denna vecka?
-Ågren förtjänar en klapp på axeln tycker jag efter hans insats under tisdags träningen, sen mig själv också.
 
Hur skall vi slå Donsö i morgon?
-Visar vi samma vilja och hjärta som i andra halvlek mot Älvsborg så borde det inte vara några problem tycker jag.
 
Vem och varför skall den spelaren vara årets spelare 2012 i IFK Björkö?
-Svår fråga eftersom många gubbar har varit skadade, men tycker Fralle förtjänar priset i år igen. En riktigt bra spelare som i stort sett aldrig gör en dålig match.
 
Du bidrar själv med stor glädje i omklädningsrummet. Vilka är dina roligaste minnen med laget utanför planen?
-Köge nightclub och skärgårdscupfinalen 2011 är två riktigt bra minnen.
 
Vem är den bästa spelaren du spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Måste nog säga Hake. Grymt skott och fysik.
 
Hur blir man och vad skall man tänka på för att bli lika romantisk som du?
-Var dig själv bara så kommer de romantiska egenskaperna krypa fram automatiskt sedan, de är också viktigt att hålla reda på månadsdagar och årsdagen. Gärna lite sång ibland också(wonderwall).
 
Vem är världens bästa spelare just nu?
-Världens bästa spelare i nuläget skulle jag säga är Messi.
 
Vilket är ditt favoritlag efter IFK Björkö?
-Man Utd.
 
Vad lagar du när du bjuder din tjej på en romantisk middag?
-Blir oftast ätning ute, men ibland slår jag till med min grymma pasta carbonara.
 
Vilka tre saker tar du med dig till en öde ö?
-Järvis träningsblogg,ett kollage av alla mina vänner och hawaiin tropic.
 
Till sist, vad skall du göra i helgen?
-Först och främst är de match mot donsö som vi ska vinna, sen på lördagskvällen blir det kräftsskiva med gött folk och på söndagen ska jag nog va med Jasmine.
 
Vi tackar Gaaz för pratstunden och önskar honom lycka till i morgon mot Donsö.
 

Supportrar överraskade efter träning

Kebabpizza till alla efter en väl genomfört träningspass. Supporterföreningen Björkis är nu än mer populär i det grönvita omklädningsrummet.
 
En mycket välkommen gest från supporterföreningen Björkis och IFK Björkö avslutade en trevlig träning på Björkövallen igår kväll.
 
 - Jag tror att laget uppskattade gesten. Pizzan uppskattades tydligt då det mesta åts upp, säger ass. Coach, Andreas ”Skeletor” Andreasson.
 
- Jag blev skitmätt, säger Gustav ”The Gaz” Engström.
 
Välbesökt träning
Efter träningspasset som lockade 18 spelare samlades laget i klubbstugan. Efter en spänd väntan kom Ingela Boll, Eva Granstav och Lena Karlsson, assisterade av lille Linus Andersson med 18 pizzor, såser och sallader. Till det serverades coca-cola.
 
 - Väl kyld, med rund och fin mogen smak, något torr med fruktiga inslag, bedömde Eva Granstav drycken. Passar väl till pizza.
 
En stor eloge till de som planerade och utförde matningen. Det ger laget motivation och styrka att vinna även nästa match, mot Donsö.
 
 - Denna gången kanske vi ska försöka att inte släppa in tre mål innan vi börjar göra våra, påpekar Mittfälts-Mo.
 
 - Bättre liveodds om vi vänder matcherna som mot Älvsborg påpekar en klok Robin Andersson.
 
Fotnot: Ett stort tack till supporterföreningen som kom med idén att servera pizza till laget efter tisdagsträningen. Ett mycket uppskattat inslag.

Fredagsprofilen - Patrik Ermesjö

Stark som en oxe, stabil som en bärande vägg. Björköbloggen talar givetvis med den ena av två muskellösa citatmaskinsbröderna; Patrik Ermesjö. Vi minss alla den klassiska kommentaren: "Två hörnor är farligare än tre inkast", efter en match på Björkövallen sensommaren 2008. Patrik, som är en av trotjänarna i dagens IFK Björkö har varit med ända sen gammeldagar med Anders Wiks och Awet. Då, när tvillingarna kom i början av 2000-talet, var det en ny dimisions kraftpaket som anlände till de gröna eliganterna. Sällan ser vi Patrik förlora en luftduell och med stor finess vinns det närkamper likt Karlelin på brottningsmattan.
- Äntligen lite muskler på bloggen kommenterade chefs-redaktör Jonathan Nessi när vi träffade Patrik för en pratstund.  
 
Hur har veckan varit?
-Den har varit bra tack. Man mår ju bra när vi har en match som den i lördags i bakhuvudet hela tiden.
 
Inte många matcher kvar nu. Hur är stämningen i laget?
-Den är, trots tabelläget, bra tycker jag. Alla vet vad som gäller och det går inte att gräva ner sig nu. Matchen mot Älvsborg höjde garanterat självförtroendet hos många.
 
Vem eller vilka tycker har varit de mest tongivande under säsongen?
-Flera tongivande gubbar har tyvärr varit skadade/avstängda och inte kommit upp normal form men jag tycker att Hake gjorde ett jävla bra jobb under gästspelet och Peter Andersson var ju kung senast. Annars är det de gamla vanliga med Fralle i spetsen, han är alltid bra.
 
Ca 10 år i A-laget nu för dig. Vilka minnen är de främsta?
-Haha jag hade gärna sagt alla cupgulden men har ju dessvärre aldrig spelat en cupfinal av olika anledningar. Derbyna mot Öckerö är ju fantastiska. Andra starka minnen är Bryngels hemresa från Hvidesand och den första galan jag var med på. Tyvärr platsar väl mina axelskador på denna listan med.
 
Hur ser din drömelva ut genom åren i IFK Björkö. Vilka spelare är de främsta du spelat med?
-Fruktansvärt svår fråga.
Peter Orre är ju given i mål.
Peter Jonsson - P.Ermesjö – Matte - Fille
Vigge - Stahre Sr – Fralle - Linus
Sjöberg - N. Ermesjö
Bänk: Peter Andersson, Bryngel, Emil G, Awet, Thure, Gavven.
Bubblare: Per-Arne ”Pax/Perra” Andersson! P.g.a. av ett inhopp i en berömd B-lagsmatch på Rörö när Micke Ny tog bilen ut.
Den främsta spelaren måste ju vara en motiverad John Sjöberg.

Vem eller vilka skulle du vilja se i den grönvita tröjan till nästa säsong?
-Sjöberg, Hake och Falk hade varit grymt välkomna tillbaka.

Vilket är ditt favoritlag förutom IFK Björkö?
-Man Utd
 
Vem är världens bästa fotbollsspelare genom tiderna?
-Paul Scholes
 
Vem är snyggast laget?
-Får jag säga Ola Enelund? Den i särklass snyggaste spelaren och tränaren Björkö har haft.
 
Vad gör du när du är ledig?
-Då är jag med min flickvän Mikaela eller med kompisar. Ibland (ofta) ligger jag i soffan och kollar fotboll…
 
Vilka två saker utöver Robin Mos tar du med dig som tre saker till en öde ö?
- Lättaste frågan! Hans svarta bok och telefon.
 
Till sist, vad skall du göra i helgen?
-Väldigt mycket faktiskt. Jag skall representera min arbetsgivare på första hålet under Uddevalla NL Masters. Spela beachvolley, dricka öl och käka med gamla vänner. Vara barnvakt åt systersonen Lucas. Söndagen avrundas i romantikens spår på Trädgår´n med min flickvän och Joshua Radin på scen.

Hjärna, hjärta, BjörköSverige gjorde det mot Finland i hockey-VM 2003. New York Rangers och Mark Messier gjorde det mot Devils i playoff 1994. Nu skriver vi till IFK Björkö mot Älvsborg 2012 som en av de mest nervkittlande vändningarna i modern tid.

 

Jag har en osund relation till Mark Messier. Därför hör det inte till ovanligheterna att jag vid läggdags går igenom minnena av en hockeymatch för 18 år sedan då Messier lovade seger för Blåskjortorna i match 6 mot ärkerivalen New Jersey Devils. Rangers låg under med 3-2 i matcher och 2-1 i matchen. I sista perioden vände en glödhet Mark Messier matchen på egen hand med tre mål.

 

Fler av er kan säkert relatera till Sveriges klassiska vändning mot hemmanationen Finland i hockey-VM 2003. Tre Kronor låg under med 5-1 innan de gulblå trampade igång på allvar och när Per-Johan Axelsson satte 6-5 var sensationen ett faktum.

 

Dåliga förutsättningar

När Björkö tog emot Älvsborg, ett av vårsäsongens starkaste lag, låg de gröna eleganterna risigt till. Sist i serien, fyra rakar förluster och senast, 12 - 0 i baken i reservlagsserien. Inte mycket talade för hemmalaget.

 

Trots det var stämningen god inför matchen. Göran talade om att göra sitt bästa. Spelarna talade om samma sak. Laget accepterade sin position och var fast beslutna att göra det bästa av den.

 

Men när Forse efter kvarten spel träffade ribban och Älvsborg i nästa anfall gjorde 1 - 0 sjönk modet hos många. En kort stund senare utökade gästerna sin ledning efter att på en hörna knuffa undan Målvakts-Mo och sätta bollen i nät. När Björkö i en tilltrasslad situationen i ungefär likadant läge fick ett mål bortdömt försvann en del av publiken mot parkeringen. De hade fått nog. Och värre skulle det bli. I halvlek stod det 0 - 3 till gästerna och känslan av ännu en förlust tyngde laget. Eller borde ha gjort det.

 

God stämning

För stämningen i omklädningsrummet var allt annat än uppgiven. Peter Andersson, numera andretränare i Torslanda, var tillbaka på innermittfältet och var en av de som bidrog till att hålla kämparglöden vid liv. Samtliga spelare rörde på sig i paus. Omklädningsrummet osade segervilja och revanschlusta. 

 

Emil Thuresson slet sig igenom första halvlek, skadad med en lårkaka. Hans bror, Filip, nytatuerad och fin (se bilden ovan) likaså. Mo var nära, Forse ännu närmare, men i första halvlek kom hemmalaget inte igenom. Andra halvlek började inte heller speciellt lovande. Efter 25 minuter slog Peter Andersson en frispark mot bortre stolpen. J-Mo nickade bollen mot mål och Anders Fransson dök upp och snappade åt sig lädret. Tyvärr fick han ingen ordning på bollen och Älvsborg kunde rensa på mållinjen. Hur länge skulle hemmaspelarna orka hålla modet uppe? 

 

Vändningen

Fem minuter efter Franssons miss kom revanschen. Frispark i samma position, Peter till J-Mo till Fralle och reduceringen var ett faktum. Ytterligare tio minuter gick. Hörna Björkö. Bollen in i straffområdet och Matte bugade och bockade. Bollen rasslade i nättaket. Skulle det gå? 

 

Matchen led mot sitt slut. Det skulle inte vara första gången oturen grinade de gröna i ansiktet. Säsongen har varit full av stolpe ut och utanför. Allt för många nästan. Men förmanandet fortsatte. Ermesjö. P manade på från mittbackposition. Mattias "Messier" Johansson, utflyttad till högerbacken pushade. Framme i planen slet de offensiva spelarna. Victor sprang på allt. Och Älvsborg kände press och försökte lugna ner spelet. Efter 84 minuter tog gästernas målvakt det lite för lugnt och domaren blåste av för maskning. Gult kort till målvakten och indirekt frispark, precis innanför straffområdeskanten. Undertecknad var alltför inblandad i att försöka nå bollen för att se exakt vad som hände. Jagi var dock uppmärksam och filmade J-Mos mål. Se klippet längre ner. 3 - 3 var ett faktum.

 

Ingen tid att fira. Fortfarande tid att vända. Ett chockat Älvsborg som tappat sin ledning behövde plötsligt anfalla för att vinna. Möjligheten fanns fortfarande. Avspark och fortsatt Björkötryck. Första situationen slutade med rött kort för gästerna. Björkö tog frisparken. Bollen flög fram och tillbaka över planen. Hittade Anders Fransson. Fralle vann bollen, väntade in sin markering, såg den komma, tog ett steg framåt och gled förbi. Slog skickligt in bollen till Victor Granstav som kom ensam med målvakten. Nu kunde han inte missa. Eller?

 

Förlåt Victor

Här passar det bra med en liten bekännelse. Victor är en av mina närmsta vänner. Jag unnar honom allt gott och jag litar på honom till döden. Men i detta ögonblicket trodde jag inte på honom. Han har varit skadad hela säsongen, opererad. Han har tränat ytterst sparsamt, kom försent till dagens samling och har inte direkt rosat marknaden med målfabrikation i de matcher han varit med. Jag vågade inte titta. Jag kostade på mig en blick upp mot himmelen i samma ögonblick som bollen nådde Victors fötter. Måtte det gå...

 

Publikens vrål, bänkens vrål, lagkamraternas vrål och motståndarnas suckar. Det räckte. Björköspelarna sprang ner till hörnflaggan för att omfamna hjälten. Victor gjorde inga misstag. Han rullade kyligt in bollen i nät och säkrade tre poäng till Björkö. Själv stod jag ensam kvar på egen planhalva. Sparade krafter. Kände mig vilsen. Glad, ängslig.

 

Så plötsligt. Säker. Vi kan inte förlora. Vi stänger igen. I dag ska vi sjunga.

 

Björkö fick sjunga. Kålle fick "highfiva" igen. Och i historieböckerna skrivs den 8 september 2012 in som ett datum att minnas för Björkös mirakelvändning mot Älvsborg på Björkövallen. En inte helt vanlig dag i division 4b.

 


Fredagsprofil - Nils Andrén

Denna vecka har Björköbloggen träffat "Torslandas Ariel Ortega". Talangen som lämnade de gröna eliganterna 2011 är nu hetare än någonsin. Den tekniske och snabbe offensive allroundspelaren Nils Andrén som tidigt kom upp till IFK Björkös A-lag pratar här om skillnader mellan juniorfotboll jämföt med A-lagsfotboll. Just nu hinner han med båda delar i nuvarande klubb Torslanda IK. När flera storklubbar så som Juventus, Aston Villa och MSV Duisburg (Niklas Skoogs, allsvensk skyttekung 1995 första proffsklubb) är och rycker i talangen så passade även Björköbloggen på att prata gamla minnen som kan tas med ut i Europa.
 
Hur har veckan varit?
-Det är lite halvdeppigt nu när sommaren är slut, men annars så har den varit rätt så bra. Jag har inte hunnit med något mer än jobb och träning.
 
Du är inne på din andra säsong i Torslanda. Hur går det för dig/laget?
-Det går bra, jag pendlar lite med träningarna mellan u19 och a-laget samt spelar matcher med U19 och B-laget. Det är en väldigt stor skillnad på tempot i A-laget men jag tycker att jag sköter mig helt okej. I juniorallsvenskan västra götaland ligger vi trea efter Falkenberg och Trollhättan. Målet är att komma till SM-slutspel i år igen vilket är riktigt kul.
 
Vad tycker du är skillnaden är på att spela Torslanda U19 jämfört IFK Björkö A-lag div 4.
-Spelmässigt hade jag det rätt svårt under min tid i Björkö för att jag saknade några kilon som krävdes. När jag gick till Torslanda så blev det en stor skillnad när jag spelar med jämnåriga och jag kunde hålla bort motståndarna bättre. Nu har jag fått lite mer kött på benen så jag är lite bättre förberedd på seniorfotboll. Utanför planen så trivs jag väldigt bra både i Björkö och Torslanda. Även om det inte är långt till torslandavallen så är det inte fel att traska bort 100 meter till björkövallen för träning/match.
 
Du har ju även gjort matcher med Torslanda A-lag och fått bra kritik. Vad krävs av dig för att slå dig in helt i truppen samt att få mer speltid?
-Det är väldigt stor konkurrens för att slå sig in i Torslandas A-trupp. Speciellt som innermittfältare, man måste göra många bra matcher i reservlaget då och det är en väldigt viktig position i ett lag där det dessutom kanske är den starkaste lagdelen. Jag måste utveckla mitt fysiska spel samt få ännu mer erfarenheter av tempot från träningarna och så. Det blir nog ännu svårare om Torslanda går upp i ettan. Man kanske får fjäska lite för Peter A.
 
Vad tycker du IFK Björkö skall göra nu för att rädda kontraktet och spela div. 4 även nästa år?
-Träna hårt och tro på det. Sedan om Björkö får lite flyt med sig så ska det nog inte vara några problem. Ett wild card är att sätta in Mos på topp.
 
Vilket är ditt bästa minne från tiden då du själv spelade i IFK Björkö?
-Jag har många bra minnen från IFK Björkö. Men mitt bästa är nog skärgårdscupfinalen 2009. Hela dagen var ju perfekt med sol, björködagen, mycket publik, och framförallt att spöa Öckerö! Det var ett grymt lag vi hade då.
 
 Vem är den bästa fotbollsspelaren i världen just nu?
-Det gör ont i själen att säga det men det är Van Persie, hoppas att han skadar sig snart.
 
Vilket är du favoritlag?
-Arsenal
 
Vad äter du helst innan match?
-Något gött, gärna med bearnaisesås.
 
Vem spöar du lättast i FIFA. Mos, Madz eller Gaaz?
-Madz och Gaz är inget att ha på den fronten. Jag och Robban är rätt jämna men jag är nog lite vassare, han är en jävel på att psyka.
 
Vilket lag vinner Premier League denna säsgon?
-Arsenal
 
Till sist, vad skall du göra i helgen?
-Det blir AW och match borta mot FC Trollhättan så jag missar tyvärr björkös match. Tyvärr är det ju landslagsvecka. Det förstör helgen lite. Vi ses på inomhusträningarna till hösten!
 
Vi tackar Nils för pratstunden och önskar honom lycka till under hösten i Torslanda.

Lika som bröder

Då var det återigen dax för "Lika som bröder" Som vanligt är det personer med anknytning till IFK Björkö som lyfts fram med någon annan person. Vi vill som vanligt påpeka att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt. Varsegoda!!

                     Stefan Izhizaki?                                                                                    Victor Granstav?

                     Nordman?                                                                                                    Joakim Elv?

                    Igelkotten Josef?                                                                                 Robin Magnusson Otter?
 
 
Vill ni få med er favorit till "lika som bröder". Maila ifkbjorko@hotmail.com
Mvh Redaktionen


 

RSS 2.0