Fredagsprofilen - Erik Alexandersson

Över 1 mil i löping per match, aldrig ett ont ord mot domare, motståndare eller lagkamrater, första A-lagsmålet mot rivalen Öckerö. Efter sitt stora genombrott förra året valde den snart 18-årige talangen Erik Alexandersson att byta den grönvita dressen till den röda för att prova lyckan i Torslanda IK. Efter rapporter så har förra årets mittfältare gjort en bra försäsong och har redan hunnit med att testa på A-lagsfotboll med div. 2 klubben. IFK Björkö är stolta över att ha tagit fram denna fotbollsspelare som är ett stort föredöme både på och utanför planen. Björkö-bloggen lyckades få en pratstund med den hårt jobbande talangen.

Hur har din första tid i Torslanda varit?
-Jag har haft en väldigt bra första tid i Torslanda då jag har fått ett väldigt starkt välkomnande. Jag känner ju ganska många spelare och ledare i klubben sen innan så det har inte varit några problem. Det jag visste som skulle vara svårt att överträffa var samma umgänge och känsla utanför plan som i Björkö, men vi har sköj på våra träningar också så det känns gött. Även om det är en bra bit kvar till Raz och Gaz nivå...

Hur ser målsättningen ut för din säsong?
-Mina målsättningar inför säsongen är så klart att bli en bättre fotbollspelare på alla möjliga sätt. Sen att vinna Juniorallsvenskan och få spela mot Öis och dom stora grabbarna i Juniorallasvenskan elit nästa år, är självklart ett mål som vi alla i laget har.

Vem är den bästa fotbollsspelare du har spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Den bästa fotbollspelaren är utan tvekan Johannes Andreasson, de känsliga fötterna tror jag varenda unge önskar att dom hade. Tråkigt att se en sådan bra spelare behöva lägga skorna på hyllan (Min hylla) på grund av skador men jag tror vi alla kommer att komma ihåg alla hans frisparksmål på Björkövallen.

Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja ersätta din position i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara och varför?
-Jag tror Lill Mo och fippe kommer sköta det bra som defensiva innermittfältare i år. Men vad jag tror Björkö skulle behöva är en riktigt målskytt så Bryngel är en spelare jag skulle vilja se i Björkö tröjan på i premiären.

Vad tror du om Björkös chanser i div 4 denna säsong?
-Jag tror Björkö har goda channser i division 4B i år. Med ett så ungt lag finns mycket vilja och det kommer man att komma långt på. Jag var och kollade på derbyt i helgen och det såg överraskande bra ut, speciellt i första halvlek då man rullade ut Hönö helt. Även kul att se mina junis kompisar som tar för sig allt mer. Forse med 2 mål mot Hönö tror ja kommer vara en stark kandidat för att ta hem skytteligan i år.

Vilka vinner EM 2012?
-Två forna Öisare i ledarstaben kan ju bara sluta med Guld för Sverige.

Vad har du för favoritsport förutom fotboll?
-Badminton samt Pingis.

Vilket eller vilka är dina favoritlag?
-Finns bara ett lag Örgryte IS.

Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
-Öis flaggan från mitt rum, Spotify och en fotboll.

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-På fredag bär det av på träningsläger till Halmstad. Vi ska bo i centrala Halmstad på Skandic hotell. Det blir väl en del goa träningspass kanske en tripp till Tylesand på lördag kväll vem vet...


Vi tackar Erik för pratstunden och önskar honom lycka till i Torslanda. Vi hoppas få se dig i den grönvita tröjan igen framöver.

Lika som bröder

Då var det återigen dax för "Lika som bröder" Som vanligt är det personer med anknytning till IFK Björkö som lyfts fram med någon annan person. Vi vill som vanligt påpeka att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt.
Varsegoda!!Ola Lindholm?                                                   Robin Magnusson Otter?Jason Biggs?                                                             Anders Lindahl?    Ron Weasley?                                                   Emil "Mattsson" Mattsson?

Vill ni få med er favorit i "Lika som bröder". Maila ifkbjorko@hotmail.com
Mvh Redaktionen


Veckan som gick - vecka 12

Sur förlust i helgens match fick Coach Göran att ryta till på måndagens träning. Efter att han bankat in lite "basic skills" i gubbarna blev det en träning med rejält med fart under fötterna.

Mer blodvite på träningen. Efter att Matte knockades blodig på förra veckans måndagsträningen var det många som drog efter andan när Johan Mo fick en spark i ansiktet. Näsblod och en vattenpaus senare var han tillbaka på konstgräset...
 
Under tre-lagsspelet fick de bollförande lagen göra armhävningarna om de jagande laget tog bollen. Alla fattade utan Mattssons lag som gjorde armhävningar även när det var de som jagade.

...och välkomna säger vi till Matte som var tillbaka för lättare träning.

Mot Granada gjorde Messi som Messi brukar. Chip, loob och vips blev han den i Barcelonas historia som gjort flest mål för klubben - 24 år gammal.

Nytt speldatum för den uppskjutna matchen mot Guldheden blev klart. Måndag den andra april klockan 18.30 ska vi mäta krafterna med Guldheden.

Carlos Tevez tillbaka i Man City och låg bakom målet som avgjorde mot Chelsea. Nu blir det en spännande avslutning av Premier League vem som står som vinnare av Manchester-lagen.

Det blev, inte helt oväntat, Utsikten som plockade hem Västra Cupen. Segern i semifinalen med 4-0 mot Assyriska imponerade stort. I finalen besegrades vår seriekonkurrent Hovås/Billdal med 3-0.

Under veckan så fungerade Tobbes vänstra fotbollssko lite bättre än den högra i passningsspelet. Det visade sig dessutom att skorna var väldigt bra att klacka med.

Segern mot Hönö under helgen var lika skön som den var rättvis.

Förra årets coach Peter var och kikade på matchen mot Hönö och var imponerad av spelet under de första 45 minuterna.

Denna vecka ser vi fram emot 2 träningspass innan vi åker iväg på årets träningsläger i Danmark. 

Seger i ö-derbyt på Heden

En riktigt bra halvlek och en lite sämre, men sammantaget en väl genomförd match gav en riktigt go´ 5 - 2 seger mot Hönö på Heden under lördagen.

Det borde vara roligare att skriva matchrefereat den här gången. Och det är det också. 5 - 2 mot Hönö känns som en viktig seger och förslaget till coach Göran och coach Gaveln är att oftare träffas innan matcherna och gnugga geniknölarna mot varandra om det innebär att prestationer som den mot Hönö blir vardag*

Matchen var inte ens en minut gammal innan Lill-Mo spelade fram Forse som satte 1 - 0. Strax dubblade samme Forse sin egen och lagets målskörd. 2 - 0. En riktigt bra halvlek skulle sluta 4 - 0 efter att Haglund avslutat snyggt i bortre efter pass från Filip T och Gaaz the flaazk krigat in bollen i mål. Halvlekens och matchens enda riktiga minus stod Björkös nummer 26 Janne Konung (undertecknad) för när han i frustration tog nacksving på en motståndare efter att ha blivit lite naggad i bakhasorna.

- Jag hade inte opponerat mig mot rött kort. Jag skäms och ber om ursäkt till mina lagkamrater. Det ska inte upprepas, säger jag själv till mig själv efter matchen.

Nedgång i andra
I andra halvlek drogs tempot ner en aning. Hönö kändes sugna på att bita tillbaka och vinna åtminstone en halvlek. Med många unga vältränade killar med en hel del vilja lyckades Hönö göra två mål. Och trots att Robin Andersson satte 5 -  0 öppet mål vann Hönö andra halvlek med 2 - 1.

I en knivskarp analys född ur en naiv och outtömlig optimism sammanfattade jag själv andra halvlek:

"Att förlora andra halvlek med 2 - 1 är bra, för det innebär att Hönö faktiskt spelar ganska bra fotboll vilket höjer vår insats under första halvlek allt mer".

Laget som spelade:
Mo
Janne, Thure, Mattsson Mattsson, Thure
Mo, Lin
Forse, Hagge, Frans
Flaazk
Robin, Wille, Nicke Ny, Sillhatt

Göran och Andreas träffades innan matchen hemma hos Göran för att diskutera upplägg inför träningslägret nästa helg. Gissningsvis bytte de även ett och annat ord om dagens match.


Fredagsprofilen - Johan Magnusson Otter

I veckans fredagsprofil möter vi ett av årets nyförvärv. Efternamnet Magnusson-Otter är numera välkänt i föreningen efter att Robin anslöt inför förra säsongen och nu har klubben även lyckats värva ut hans bror Johan till Björkövallens gröna matta. Johan spelade förra året med Torslanda och var med i den laguppställning som mätte krafterna mot Björkö under en träningsmatch under försäsongen. Redan då kunde man se att Johan är en stor talang med en suverän inställning till fotboll, stark huvudspelare, duktig passningsläggare och en fantastisk pådrivare. Björkö-Bloggen fick en intervju med Johan och passade på att fråga om hur första tiden i nya föreningen varit, vem han tror vinner årets skytteliga och om en dramatisk händelse som utspelade sig under veckans måndagsträning. Här är Johan Magnusson-Otter.

Hur har träningsveckan varit?
-Jag tycker att laget har gjort en bra vecka med mycket vilja och kamp under träningarna och det gäller bara att fortsätta så nu så kommer vi att börja vinna våra matcher hädanefter och vi börjar vårat vinsttåg mot Hönö på lördag! Men det var inte konstigt att träningsveckan har varit så bra då den började bra med att skippa måndagslöpningen så det var ett taktiskt drag av Göran! 

Hur nöjd är du med din egen insats under veckan?
-För en gång skull så börjar jag äntligen göra mål på träningarna så jag hoppas att jag kan ta med mig det på matcherna nu också så man kan få göra sitt första mål i den grönvita tröjan! Förutom alla mina mål på brorsan idag så tycker jag att det har gått bra de andra träningarna med. Känns skönt nu när serien börjar närma sig för då blir man extra taggad att prestera på träningarna. 

Finns det någon du vill plussa extra för hans insatser i veckan?
-Jonathan Neselrot. Trots att han har en tå som han har ont i så avbryter han inte träningarna och senaste matchen utan fortsätter att kämpa och slita för laget. All den fritid han även lägger på bloggen är värt ett stort +!

Hur har din första tid i Björkö varit?
-Min första tid i laget har varit riktigt bra faktiskt! Kul att man kommer in i laget så fort men inte så konstigt när det finns så goa gubbar i detta laget både på och utanför planen! Tycker bara att det fortfarande är lite för få gubbar på träningarna men får hoppas att de andra kommer snart nu när solen börjar skina på himlen.

Vem är den bästa fotbollsspelare du har spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Sandeep Mankoo. En som jag började spela med som 6 åring fram till 13 år då han valde Gais istället för att vara kvar i Lundby IF. Efter flera år i Gais så blev han uppflyttad till a-laget och när dom spelade i supperettan så fick han göra några inhopp. Förra året blev han utlånad till Qviding där han fick spela en hel del matcher. Han har även spelat med Svenska Landslaget i P-17 laget.

Du fick en rejäl spark på näsan under måndagsträningen, vad hände egentligen?
-Ja du... Mattson har inte full kontroll på sina fötter så istället för att träffa bollen så sparkade han mig rakt på näsan och då började det rinna ut röd konstig vätska ur näsan. 

Hur känns näsan nu?
-Jag har alltid älskat Nemanja Vidic så nu i efterhand så hade Mattson gärna fått sparka lite hårdare så att man hade fått lika snygg näsa som Vidic. Annars så är det fortfarande lite öm men som mormor alltid har sagt, det går över när man gifter sig!

Vad gör du när du inte spelar fotboll?
Jag jobbar som bilmekaniker, spöar alla på fifa (Johan Fransson) och löser damer till brorsan!

Vem vinner Champions League?
-Bayern Munchen.

Vem är världens genom tiderna bästa fotbollsspelare?
Eric Cantona.

Världens bästa film?
-Sagan om ringen.

Vem vinner IFK Björkös assistliga och vem vinner skytteligan?
-Assist: Linus Granstav
Mål: Andreas Haglund

Bäst klädstil i laget?
-Filip Thuresson med sina arbetsklärder.

Till sist, vad ska du gör i helgen?
-Ikväll blir det att götta sig med någon pizza efter jobbet, lördag match och sen några vinstöl på kvällen och söndag blir en deppdag då måndag snart börjar igen...


Vi tackar Lill-MO för pratstunden och ger en klapp på axeln för hans härliga inställning han bidrar med på träning och match.


Antikrundan - matchprogram mot Hönö


Redan igår drog vi igång uppsnacket inför helgens match mot Hönö. I dag fortsätter det genom att vi presenterar en
ny serie - Antikrundan. I Antikrundan kommer att publicera gamla hederliga matchprogramm, intervjuer med spelare och annat från en tid som passerat och som vi minns med nostalgi. Vi börjar med ett matchprogram från 1999, mot just Hönö.

Matchprogram från 1999, hemmamatch mot Hönö IS. Vi kan konstatera att en spelare, Anders Fransson, fortfarande är aktiv. Veckans idol är den som uppfann långa inkast och i dag inkasserar stim-pengar för varje inkast som Stoke slänger i Premier League. En av spelarintervjuerna i programmet är gjort med Mattsson Mattssons pappa. Att notera: Även Mattssons Mattssons farbror är med i truppen.


Ledsen för den dåliga kvaliteten på texten på bilderna. Bloggens html-kunskaper är begränsade. Är det någon som kan och vill hjälpa tas det tacksamt emot.

Hallå där - med Mikael "Bryngel" Bryngelsson

IFK Björkös gamla skyttekung valde efter halva säsongen 2008 att lämna de gröna eliganterna för sin moderklubb Hönö IS. Nu på lördag ställs lagen i en träningsmatch. Björkö-TV kontaktade för och höra hur formen är och om vi åter kommer få se den evigt unga "Bryngel" i Björkö-tröjan igen.Veckan som gick - vecka 11

Under måndagens träning skallade Mattias “Räven” Johansson ihop med Gustav. Efter ett spräckt ögonbryn, blodig träningströja var det bara för Räven att åka till vårdcentralen och limma ihop det.

Skönt att äntligen kunna åka till jobbet utan mössa, vantar och valfett i ansiktet...

Fralle kom till måndags-träningen men nya fotbollsskor. Ett par likadana skor som Torbjörn använder sig av dvs snabba skor som är lite sämre att passa med…

...valfett är en gammal beprövad eskimåmetod för att hålla kylan borta. Tror att det var Mossad som kom på det från början.

...i övrigt finns inget nytt att rapportera om Tobbes skor denna veckan.

Robin Mos avslöjade att han skulle göra högskoleprovet. Det ser bra ut för honom då han lyckades få fel när han skulle räkna ut hur man tar på sig ett par tränings-shorts. Tyvärr hade han satt dem bak o fram.

Filosofen mot the big Z. Kan en kvartsfinal bli mer spännande?

Surt för ass. coach och main coach att planera träningar utan att veta om folk kommer. Uppmaning: hör av er när ni inte kan komma.

Känns som att Barcelona, Real, Bayern och Milan är favoriter till guldpokalen i CL...

Nu är det mindre än 1 månad kvar till seriepremiär, spännande!

...och att Real och Barcelona inte kan mötas för än i en final känns uppfriskande. Fick vi nog av el classicos förra året?

Ytterligare uppmaning, följ oss på Twitter!

Real Madrid hälsning till Fabrice Muamba och Eric Abidal inför helgens ligamatch var riktigt fint att se.

Två bröder Fransson skadade i nuläget, tur att Björkö inför säsongen värvade till sig en tredje Fransson under vintern så vi inte behöver vara utan en Fransson på plan.

Match mot Hönö IS nästa helg. Uppsnacket har redan börjat. Missa inte veckans "Hallå där" med Hönöprofilen tillika Björköikonen, Mikael Bryngelsson. Lyssna på onsdag, exklusivt på Björkö-Bloggen. Tyvärr kommer Brynglan med tråkiga nyheter...

Sur förlust mot Mossen

Trots stundtals riktigt bra spel förlorade Björkö mot Mossen på Guldheden Södra.

Det var två spelande lag som möttes under lördagen. Mossen, till vardags i division fem visade stort tålamod och rullade runt bollen föra att leta öppningar i ett kompakt IFK Björkö. Men de gröna kunde till en början stå emot utan några större problem och själva bjuda på både ett och två mönsteranfall som olyckligtvis inte hittade nätmaskorna.

Inledningen
Björkö började bäst och bjöd på anfallsfotboll som lovade gott längs vänsterkanten. Forse, tillsammans med Gurra och övriga var gång på gång nära att komma igenom. När det inte lyckades fortsatte Björkö att pressa högt, vinna bollar och trycka på. När så Mossen kontrade in 1 - 0 gick luften ur en aning men som en ballong blåstes de gröna upp igen och fortsatte trumma på.

Andra halvlek
Halvleken fortsatte i samma anda som första. Ett frenetiskt tempo från Björkö jagade kvittering. Men den kom inte. I stället var det återigen Guldheden som stod för målskyttet. Ett hårt skott hittade nättaket och 2-0 var ett faktum. Efter det hade Björkö svårt att resa sig. Anfallsvågorna mattades av och de flesta väntade in slutsignalen.

Laget som spelade
Tobbe-Torbjörn
Janne Konung, Mo, Mattsson, Filip
Fralle, Haglund,
Forse, Lin, Fransson
Gurra
Robin, Wiseman, Siljat

Vi noterar också att Fralle drog en baksida lår och fick byta. Hur länge han blir borta är fortfarande oklart.

Fredagsprofilen - Joakim Siljat

I fredagsprofilen denna vecka har vi det stora nöjet att få presentera en riktig klassiker i klubben. Han har ibland kallats IFK Björkös motsvarighet på Johnny Rödlund då han länge varit en talang utöver det vanliga men inte riktigt slagit igenom ännu. I unga år har han representerat Lundby och Torslanda men har sedan dess varit klubben trogen trots flera proffs-anbud från Europas storklubbar. Utöver fotbollsspelare är han (enligt egen utsago) den enskilt största anledningen till att gubbarna i "Gröne Klo" får upp hummer under höst-månaderna. Björkö-Bloggen fick en pratstund med den alltid lika ödmjuka Joakim Siljat och passade på att fråga om känslan inför helgens match, hummerfiske och hur det är att ha ett eget pris på fotbollsgalan uppkallat efter sig.

Hur har träningsveckan varit?

-Den har varit helt okej, inte grym men godkänd. Lite blandad kvalite på övningarna men tror det har ett direkt samband med att vi har kört mycket löpning och styrka på träningarna så man helt enkelt inte klarar/orkar vara på topp. Det hör väl till försäsongen lika mycket som Färjestad skiter i Elitserien och vinner SM-Guld istället.

Hur nöjd är du med din egen insats under veckans träningar?
-För min egen del började den lite segt med all jävla löpning (Ja, det hör till att gnälla på det) men det kändes finfint när man äntligen fick utlopp för lite kreativitet på träningen på Torsdagen!

Finns det någon som du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
-Nej. Eller jo, gött att se Andreas Larsson/Sandström? tillbaka med stort engagemang.

Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja se i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara och varför?
-Många som jag kan tänka mig men framförallt hade det varit skönt att se Bröderna Ermesjö, Ågren och alla andra som har gått i ide under vintern än någon helt ny förmåga, dock så är även nyförvärv självklart välkommet.

Du har ju numera ett pris uppkallat efter dig på Björkös fotbollsgala, Jocke Siljat Award- priset till årets B-lagsspelare. Förra året tilldelades det Ola Enelund men vem tror du plockar hem det priset denna säsongen?
-Jag har mycket svårt att spekulera i denna fråga. Vi måste komma ihåg att det inte är helt självklart att detta pris kommer delas ut på fotbollsgalan iår. Finns inte prestationen där finns inte heller priset där. Alla kommer självklart ihåg Olas makalösa match mot Hönö i cupen och det är såna prestationer tillsammans med en helhets bedömning av kandidaternas säsong som ligger till grund för priset. Så kommer ingen upp i den standarden som krävs väljer juryn helt enkelt inte att dela ut priset.

Vi vet ju att du är en beryktad hummerfiskare under höstmånaderna. Rykten har nått redaktionen att du snuvades på priset som årets besättningsman i hummerfiskarlaget "Gröne Klo" 2011. Hur går tankarna kring det och hur ser planerna ut för att ta tillbaka priset 2012?
-Man måste se detta från rätt sida. Som årets besättningsman 2010 så följer ett visst ansvar att föregå med gott exempel och sjömanskap ute till sjöss. Under förra året hade vi en del praktikanter ombord och mycket av min tid gick åt att utbilda den nya personalen samtidigt som jag styrde det mesta i Gröne Klo, allt från betesval, arbetstider, förebyggande underhåll samt strategi. Så det är ett måste att nya förmågor visar framandan. Så iår tror jag på en rekord säsong och det känns samtidigt mycket tryggt att årets besättningsman 2011, Martin Grussel, är skolad av västkustens bästa hummerfiskare.

Hur är känslan inför helgens match mot Mossen?
-Det känns som ett hungrigt Björkö som kommer stå på bena på Lördag. Då det varje vecka ser bättre och bättre ut under träningar samt matcher. Tror på ett hårt arbetande Björkö som vinner med 2-0 alternativt 3-1.

Vilka vinner EM?
-Tyskland.

Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?

-Säger som skipper!

Vem är Björkös bäste frisparksskytt genom tiderna?
 -Johannes Andreasson.

Vem har bäst humor i Björkö?
-Raz, Gaz eller Madz.

Vilken är världens bästa film?
-Offside.

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-Excet!
Vi tackar den yrvädret Siljat för pratstunden och vi ser fram emot att se irrationelle Nr 16 snurra upp motståndarna på läktaren under säsongen.

Inför: Björkö - Mossen


Till helgen spelar Björkö träningsmatch mot Mossen. Det är inte första gången de båda möts. För två år sedan möttes de i en het seriematch på Björkövallen. Björkö gick då segrande ur drabbningen. Duktige fotografen Johan Åstrand stod på läktarplats och lyckades fånga två av målen. Se filmen nedan.
Men först, en intervju med en av målskyttarna som minns tillbaka. Johannes "Straffskytten" Andreasson.

För två år sedan mötte ni Mossen och vann med 3 - 0 noll på hemmaplan - vad kommer du ihåg från den matchen?
 - Det jag kommer ihåg var att vi ledde med 1-0 och i slutet av matchen gjorde Niclas Ermesjö 2-0 på kontring och avgjorde matchen efter att vi var lite tillbakapressade. Riktigt skönt mål var det.

Klippet nedan bjuder på två mål - både diskutabla, är det rätt av domaren att döma mål?

 - Jag minns att i samband med att Erme gjorde sitt mål så såg det ut som han rev ner målvakten och jag skall innerligt erkänna att jag var förvånad att inte domaren blåste frispark. Däremot i efterhand, när man sett bilderna, tycker jag det är helt rätt att fria och ett solklart mål. Målvakter har ju alltid en fördel i samband med närkamper oavsett om det är i luften eller på marken tycker jag. Så det var gött att domaren friade för en gångs skull. Straffen är ju solklar och motståndarna protesterade inte heller. Blir väl så kanske när frustrationen tar
över koncentrationen från deras spelare då straffen kom bara några minuter efter 2-0 målet. 

Nervös på straffen?

 - Nej nervös blev jag inte när jag tågade fram. Efter X antal inslagna straffar genom åren plus att man var regerande straffmästare under tre - fyra år i slutet på 00-talet under träningslägren så kände jag mig bombsäker. Däremot var nog Öisarn lite nervös då han halkar till precis när straffen slås. Öisarn gick med ett lyckorus hela det året då han fick spela med sin favoritspelare, fotbolls-vägvisare och mentor, mig den säsongen. Han fick just de vita adipure-skorna signerade av mig efter säsongen som han satt längst fram i sitt prisskåp hemma sitt pojkrum. Man kan nästan säga att det är min förtjänst att det går så bra för han i Torslanda nu.

Jämför Björkö som slog Mossen med 3 - 0 och dagens Björkö?
 - Jämför man då och nu så är det väl ungefär samma spelare som nu. Har varit och tittat på en del träningar och matcher i år och jag tycker att passningskvalliten är högre nu än då. Vi hade väl våra stunder då vi spelade bra fotboll då också men i år tycker jag att bollen vårdas bättre och det spelas med större tålamod. Det har väl blivit så när de tongivande träbenen bröderna Thuresson har fått lite bollkänsla inför detta året så kanske vi kan undvika mer inkastmatcher. Så vi får hoppas att deras julgransfötter inte dyker upp under året så Björköfansen får se gudomlig fotboll på Björkövallen.

Hur slutar matchen helgens match mot Mossen? 
 - Det blir vinst för oss med 4-1. Gaz gör 2 mål, Lin och Johan MO gör varsitt. Lill-MO lyckades ju efter 14 raka träningar utan att göra mål stänka in en i måndags så han ser het ut.

Kolla filmen med bland annat  Berras straffmål. Kommentera gärna vad ni själva tycker, är det straff eller inte? Och gör domaren rätt som, trots protester från bortaspelarna, godkänner Ermesjös mål? Diskutera i kommentarsfältet eller på Twitter #fejkmossenBjörkölistan - de fem bästa smeknamnen

På smygpremiären i Masthugget var mungiporna uppåt när Björkö-TV presenterade Björkölistan - listan över Björkös bästa smeknamn genom tiderna. Nu, exklusivt på Björköbloggen får ni chansen. Köp filmen på DVD eller Blu-Ray.
Diskutera gärna filmen på twitter #bjorkolistan


Räven skallades blodig på träning

Mattias "Räven" Johansson skallades blodig på måndagens träning. En millisekund av ouppmärksamhet och maximal otur slutande med en rejäll smäll och Johansson fick kliva av.

- Otur, men det är sådant som händer, kommenterade assisterande tränaren Andreas Andreasson händelsen. Gurra backade och Matte sprang framför och de slog ihop.

Det var under en anfall- och försvars övning som Johansson som spelar mittback följde med i en löpning som en alert Engström stod för. Vad Johansson inte förutspådde var att Engström bytta riktning och kom farande tillbaka.

- Matte är kände för att hålla koll på stora delar av banan, det är vad som gör honom till en utmärkt mittback, men i detta läget hade han otur, fortsätter Andreas.

När Johansson svepte med blicken över planen träffade Engströms bakhuvud Mattias rakt över ögat. Mittbacken kastades till marken och Göran Gulic var tillsammans med lagkamraterna snabbt framme för att se till honom.

Löpning trots blodvite
Trots att flera av spelarna kände sig vimmelkantiga och yra efter att ha bevittnat Mattes bloddroppande ögonbryn kom de inte undan avslutande löprundan.

- Jag drog av en runda, säger Gulic och lämnar händelsen okommenterad men enligt uppgifter till Björköbloggen var det han personligen som såg till att både Matte och Gurra fick den vård och omsorg de behövde.

Mattias Johansson kommenterar händelsen och säger via sin agent att han under omständigheterna mår bra men blir borta från fotbollsspel den kommande veckan.

Gustav Engström var skakad efter händelsen och bad samtliga inblandade om ursäkt.

- Jag skulle aldrig göra så mot en medspelare, inte medvetet, säger han.

Mattes ihopplåstrade öga efter den otäcka smällen.
Foto: Privat

Veckan som gick - vecka 11

Jannes knorr i klykan på måndagsträningen förtjänar ett omnämnande...

Kul att se Haglund tillbaka och i träning. På rätt tid och allt.

...och ja, ni misstänkte rätt, det är Janne själv som omnämner det.

Tobbes tidigare problem med kordinationen i stegarna var som bortblåsta under onsdagens träning och denna gången dansade han sig igenom stegmomenten på ett oerhört graciöst sätt.

Snöfallet under onsdagen var lika oväntat som ovälkommet.

Förre Björkö-spelaren Erik Alexandersson fick starta för Torslanda IK i kvartsfinalen av Hisingsmästerskapen. Motståndet var division 4 laget Vardar/Makedonjia som bjöd upp till bra motstånd och tog matchen ända till straffar. Där blev dock division 2 laget Torslanda för starka och kunde avancera vidare till semifinal.

När man som debutant i Champions League kommer in i en åttondelsfinal och gör två mål förtjänar man uppmärksamhet. Synd då för Barcelonas Tello att han tajmade debuten när Messi var på målhumör. Fem mål mot Leverkusen är inte illa pinkat.

Även Apoels avancemang i Champions League förtjänar ett omnämnande. Starkt att slå ut Lyon och kul att se den gamla ÖIS-profilen Ailton i farten igen.

Under veckan fastställdes datum för världspremiären av Björkö-TV:s film, Listan - De fem bästa smeknamnen i Björkös historia. Onsdagen den 14 mars släpps den. Bara på Björkö-bloggen.

Intressant resultat i Västra Cupen som pågick under veckan för vår kommande seriemotståndare SG97 som imponerade i åttondelsfinalen och slog ut förra årets seriesegrare i div. 4B GFF med hela 5-1 förlorade sedan kvartsfinalen mot div.7 laget Öset med 3-1. Kan det ha varit en del underskattning i den matchen tro?

Björkös banemän i cupen Sandarna lyckades spela 2-2 mot division 1 laget Utsikten och tydligen så ska Utsikten ha lyckats få in kvitteringen på övertid. Riktigt imponerande gjort speciellt med tanke på att Utsikten under vintern spelat oavgjort mot självaste IFK Göteborg. Utsikten kunde därefter ta sig vidare på straffar vilket måste va surt för "Majornas Milan" men som sagt, riktigt imponerande gjort.

Hovås/Billdal lyckades besegra Väster som numera också ligger i våran serie med 2-1 och Hovås är alltså de lag från division 4B som tar sig längst i Västra Cupen.

Flera medier rapporterar om en spricka mellan andre-tränare Andreasson och the-two-way power-forward-but-mostly-högerback Janne-Konung efter att ass coach glömt att ta ut Jan till helgens match mot Guldheden. -Det där är överspelat nu, säger Jan-Jan. -Inget att snacka om. Det är sånt som händer i ett fotbollslag, säger Andreasson till Masthuggsbladet.

Det är något speciellt med Göran Hägglund.

Victor Granstav plockade bort stygnen från sin höftoperation under veckan. Comebacken närmar sig med stormsteg och det är nu bara cirka fem och en halv månad kvar innan Vigge Vagge väntas vara tillbaka på planen.

För första gången i år så gav coach Göran spelarna hemläxa efter en träning. Studera passningsmottagningar hos spelare i europeiska storlag.

Kommande vecka ser vi fram emot tre bra träningar, match mot Mossen till helgen och listan över klubbens bästa smeknamn.

Får jag presentera - er själva

Vad vore väl en blogg utan sina trogna läsare. Och det är ju ni, kära prenumeranter som är de som (på betald arbetstid) håller de här mediebolaget levande.

Med det sagt vill vi som sysslar med att fylla den här sidan med innehåll, ge er en kortare statistikuppdatering. Jag menar, ni känner ju oss (Björköbloggen) och ni känner våra kärleksbarn (Björkötwitter och (Björkö-TV). Till viss del känner vi er också. Men mitt i all den här sociala yran finns en defekt parameter; ni känner ju inte varandra.

Nu råder vi bot på detta. 13 personer, företag och legender följer Björkötwitter: Bland följare finns namn som Pjuuie, Nils_Andren och OJaSKoWO.

Björkö-TV har enligt statistik på youtube visats hundratals gånger. Den mest visade videon är intervjun med Göran, 220 gånger har den visats.

Bloggen då? Bloggen följs varje vecka av runt 220 personer. Dagssnittet är 32 unika läsare - varje dag. Vi på redaktionen menar att detta är riktigt bra. Det är kul att så många tar del av det vi gör!

Förutom dessa tre kanaler, twitter, blogg och tv finns vi även numera på Facebook. Är du en av de (få) som fortfarande inte följer IFK Björkö på där föreslår vi att du genast loggar in och gillar sidan.

Visst känns allt lite mer mysigt nu när vi känner varandra lite bättre..

Fredagsprofilen - Micael Wigerud

Dags för veckans fredagsprofil igen och denna vecka har turen kommit till Micael Wigerud. Micael som kom till IFK Björkö från Torslanda för snart 10 år sedan har efter varit klubben trogen. Under hans första år i klubben prenumrerade han på vänsterbacksplatsen med härlig inställning och allt som oftast fina långa uppspel på Emil Granstav och övriga forwards i laget. Micael är en av få personer som hoppats att inte få bli inbytt under en cupfinal mot Öckerö då han hade glömt shortsen i omklädningsrummet på Björkö. Numer ingår Micael i föreningens styrelse och gör ett gediget jobb där istället. Dessutom är han kapten för det beryktade hummerfiskarlaget "Gröne Klo" där bl.a Jocke Siljat och Emil Thuresson ingår. Björkö-Bloggen fick en pratstund med Wigen och passade på att fråga om Vasaloppet, förväntningar på säsongen och vem han tror vinner skytteligan. Trevlig läsning.

Hur har veckan varit?
-Den har gått riktitgt fort då det varit kortvecka för mig. Veckan har varit lite annorluna, efter att börjat med extremt fokus och sedan en urladdning utan dess like under de 9 milen till Mora var det en annorlunda känsla att komma tillbaka till verkligheten på kontoret i Gamlestan. Men det har varit riktigt roligt med alla kompisar som har varit så engerade i Vasaloppet.

Du åkte ju som sagt Vasaloppet förra veckan och ryktena säger att du tog dig i mål på en riktigt bra tid, kan du berätta lite om detta äventyr?
-Det hela började 16e april när jag fyllde år och fick en brödrautmaning av brorsan i present. Min första tanke var att det var den värsta presenten jag någonsin fått eftersom jag endast stått på skider några få gånger. Men med tanke på att han själv skulle åka så var det väl OK. Han lyckades sedan på något sätt flytta till Dubai och anse att det var skäl nog att slippa. Själv såg jag då ingen skillnad på snömängden i GBG och Dubai? Men när en annan gammal Bjökö-spelare Martin Grusell tog över hans plats var det bara att köra. Målet var då att ta sig runt, men många hårda försäsonger i den gröna tröjan visade sig fortfarande sitta i och ganska snart blev jag snabbare och snabbare i spåret. Att sedan 6 timmar och 14 minuter senare glida över mållinjen i Mora var i stil med att spöa Öckerö på straffar i Skärgårdscupsfinalen - vilken känsla!

IFK Björkö hade ju årsmöte för bara några veckor sedan, finns det någon information du kan dela om vad som hände där och är det några andra nyheter eller projekt på gång i styrelsen som du kan berätta om?
-Det händer en hel del spännande saker i föreningen nu. För några månader sedan hade vi en konferens i Åkulla där alltifrån styrelse, spelare, ungdomar och intresserade var med. Det visade sig finnas mycker engagemang och vilja att arbeta för klubben. Även om vi alltid vetat detta blev vi ändå glatt överraskade. Nu handlar mycket hur vi kan synkronisera detta för ta vara på engagemanget och samtidigt få alla att arbeta som ett IFK Björkö. Vi har också det viktiga arbetet just nu att få in pengarna som möjliggör årets verksamhet och utvecklingen av klubben, medlemsavgifterna skall in och årets partners/sponsorer skall signas. Har ni eller känner ett företag som vill vara partner till IFK Björkö, tveka inte att höra av er till styrelsen!

Hur går tankarna kring laget 2012?
-Jag tycker att det känns väldigt spännande i år. En helt ny ledarstab med Göran och Gavven som jag ser fram mycket emot åt att följa deras utveckling under året och ett par spännande nyförvärv som jag inte riktigt fått chansen att se än. Det har ju inte blivit succe på träningsmatcherna men som nån klok sagt, om genrepet är sisådär blir det bra när det gäller. I mina ögon är det dags för några "halvrutinerade" spelare att ta klivet fram och bli tongivande i laget och det är dags för J-puffarna att på allvar ta för sig!

Vad tor du årets motståndare i division 4B?
-Jag tror och hoppas att vi IFK Björkö kan visa framfötterna i år, sen tror jag att Öckerö kommer att ta många poäng mot andra lag än Björkö och vara med att slåss i toppen. Näset tror jag kommer gå bra och det varkar ju som att Sandarna kommit igång riktigt fint under försäsongen

Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja se i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara och varför?
-Det har sagts innan men jag skulle vilja se Mikael Svanström göra en hel säsong i den gröna tröjan. När han under några sommarveckor lämnar snickrandet på Mossvägen och tar på sig fotbollkläderna är det inte många som stoppar honom. Hans rutin och vilja hade lyft de unga i laget till nya höjder, och fått dem att första att det är inte hur håret ser ut på planen som är det viktiga utan vad man presterar! Vilket inte alltid verkar vara helt solklart bland 90-talisterna!

Vad gör du helst när du är ledig?
-Spenderar jag med goda vänner, i stan, på Björkö eller till havs.

Hummerfiske eller Vasalopp?
-Hummerfiske - vasaloppet har svårt att mäta sig med gemenskapen i Gröne-Klo.
 
Vilken är världens bästa låt?
-Oh Boll Oh Boll Oh Boll som vi spelade in till IFK Björkö Hits 2. Riktigt bra gung i den låten.

Vilka vinner EM 2012?
-Eftesom jag skall vara på Plats i Ukraina hoppas jag innerligt på Svenska framgångar men tar hem det gör Spanien.

Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
-Jag skulle ta med mig båten, oändligt med bensin och en mobiltelefon.

Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-Joakim Siljat.

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-Nu skall jag fira att Vasaloppet är avklarat med en rejäl afterski på Golfen.

Vi tackar Micael för pratstunden och för ett stålande arbete för klubben.

Lika som bröder

Då var det återigen dax för "Lika som bröder" Som vanligt är det personer med anknytning till IFK Björkö som lyfts fram med någon annan. Vi vill återigen påpeka att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt.
Varsegoda!!

 
Jonathan Lejonhjärta?                                                                                Joakim Elv?

 
Puff?                                                                                        Erik Alexandersson?

 
Mark Messier?                                                                            Andreas Haglund?


Vill ni få med er favorit till "Lika som bröder". Maila ifkbjorko@hotmail.com
Mvh Redaktionen


Veckan som gick - vecka 10

Minis omtalade fot var tydligen inte så återställd som man hade hoppats på. En andra röntgen visade att det var en fraktur i foten och nu väntar en ny viloperiod. Bittert!

Thure den äldres rädsla för illamående efter att Janne-Konung på skämt uttalade sig om det "illasmakande" vattnet efter måndagens träningen är placebo per definition...

Härliga fysträningar inne i gympahallen ger verkligen resultat för de spelare som besökt dessa pass frekvent under vintern. Många ser riktigt starka ut redan i mars.

Riktigt imponerande av Sverige att vinna mot Kroatien på bortaplan i Zagreb...

Bilden på en ung Emil Mattsson i Jonatan Lejonhjärta-frisyr från veckans fredagsprofil var episk

...ännu mer imponerande av Sveriges EM-gruppmotståndare Frankrike att vinna mot Tyskland på bortaplan...

...Thuresson lät senare meddela att det var falskt alarm. Magen var okej.

...men det allra mest imponerande resultatet stod Sveriges EM-premiärmotståndare Ukraina för som besegrade alltid lika svårspelade Israel på bortaplan med 3-2. Detta alltså på bortaplan och utan Schevchenko, sjukt bra gjort.

Den forne vänsterbacken, numera styrelsemedlem i Björkö, Micael Wigerud ska enligt säkra källor tagit sig de nio milen mellan Sälen och Mora under söndagens Vasalopp på 6 timmar och 14 minuter. Imponerande!

Sandarna som lyckades besergra Björkö i Västra cupens första omgång med 2-0 lyckades dagen efter även besegra Öckerö med 2-0 i cupens andra omgång. Sandarna kan bli en outsider i division 4B.

Västra Cupen

Det blev dessvärre ett tidigt uttåg ur Västra Cupen 2012. Seriekollegan Sandarna visade sig vara för starka efter att ha lyckats göra inte mindre än 2 mål under matchens första 7 minuter.

Cirka 10 grader i luften och ett Heden som badade i sol gjorde att det var upplagt för en riktigt trevlig fotbollseftermiddag under lördagen. Det började dock lite struligt på grund av att omklädningsrummen på Heden numera bara får användas av de som har tänkt snöra på sig skridskor och nyttja bandyrinken på Heden 1. Omklädning fick således ske på Nya Ullevi. Det kan konstateras att namn-valet ”Gamla Ullevi” på den nya arenan inte riktigt satt sig för alla då ett antal spelare frågade om Nya Ullevi är den nya arenan vid Max-resturangen. Tillslut hittade i alla fall samtliga spelare och ledare rätt och trots en del strul med att komma in i omklädningsrummen lyckades de gröna få på sig sina match-tröjor och fotbollsskor varpå en kort promenad ner mot Heden väntade.
 
Laget som startade var:

Robin M-O

Alex Elfast, Niklas Karlsson, Emil Thuresson, Emil Mattsson

Johan M-O, Filip Thuresson

Joakim Siljat, Anders Fransson, Johan Forseström

Gustav Engström

På bänken satt:
Linus Granstav
Johan Fransson
Robin Andersson

Matchen hade knappt startat förrän första kallduschen kom. En brytning av en Sandarna-mittfältare, två korta passningar, ett skott i krysset som hade kunnat visas i fotbollskanalens höjdpunkter och ”Majornas Milan” har en 1-0 ledning. Då hade det gått 3 minuter. Efter ytterligare 3 minuter kommer nästa Sandarna-mål efter lite trillande ute på deras vänsterkant, ett vackert inspel och ett kyligt avslut mellan benen på målvakts-MO. Ingen rolig start för de Gröna alltså.
Efter detta jobbar sig Björkö in i matchen igen. Det skapas ett par halvchanser för båda lagen och det känns som att det är två jämna lag. Halvlekens bästa chans fick Gustav efter ett inspel från Jocke Siljat men avslutet gick högt, högt över och bollen landade någonstans på Avenyn.

Halvlek, vatten, bra snack och 3 byten och de Gröna gick ut i andra halvlek med repat mod.


I inledningen av andra halvlek så skapade Björkö ett flertal heta chanser och spelade ett småtrevligt spel med både kraft och finess. Halvlekens stora läge hade Filip Thuresson då han bestämde sig att från sin defensiva roll på mitten helt enkelt försöka springa ner hela Sandarnas försvar och mangla in bollen. När bollen väl rensades undan på mållinjen av ett Sandarna ben så låg det spelare lite överallt där Filip farit fram. Bollen däremot ville inte leta sig i mål utan ribban var i vägen och Björkö förblev dessvärre mållösa hela matchen igenom.

Grattis till Sandarna som går vidare i cupen.

Björkö tar nya tag redan på måndag då det väntas ny träning och nästa match spelas redan nästa helg då Guldheden gästas av de Gröna eleganterna.

Fredagsprofilen - Emil "Mattsson" Mattsson

Denna veckan har det blivit dags för en av Björkös talanger att vara fredagsprofil. Med tanke på vilket efternamn spelaren innehar så har han mycket att leva upp till i föreningen. Göran, hans farbror var under många år Björkös lagkapten och blev för ett par veckor sedan omnämnd som den bästa spelaren Fralle spelat med under sin karriär och hans pappa Gunnar är spelaren som har gjort flest matcher i klubbens historia. I år är han mer vältränad en någonsin och har under försäsongen varit en av de tongivande spelarna i laget och visat en härlig inställning. Björkö-Bloggen fick en pratstund med Emil Mattsson. 

Hur har träningsveckan varit?
-Det har varit bra, både måndag och onsdag höll god kvalité, gubbarna som kommer på träningarna ger järnet och personligen så tycker jag det är riktigt roligt att komma och träna. Det är lite tråkigt dock med så låg träningsnärvaro förhoppningsvis så kommer fler i framtiden, det enda man kan göra för att få folk till träningarna är att tjöta på dem lite extra.

Hur nöjd är du med din egen insats under veckans träningar och förra helgens match?
-Jag är helt klart nöjd med min insats under träningarna, man märker efter varje träning att det ger något och det är självklart viktigt, hoppas den trenden håller i sig. Helgens match (Skogen), grymt viktigt att vi äntligen vann måste jag säga men känslan efter deras tidiga 1-0 mål var långt ifrån grym, jag kom in lite dåligt i matchen det blev fumligt och jag fick verkligen köpa korv på det målet, han fintar upp mig på läktaren viker in och får till ett gött skott i bortre krysset. Efter målet höjde jag mig, fick låna lite mer boll och det var viktigt för att komma in i matchen. Min insats efter fulltid var godkänd.

Om du jämför med förra säsongen, vilka är då det stora skillnaderna i IFK Björkö både för egen del men också för lagets?
-Nya tränare, nya spelidéer, annorlunda träningar, nya spelare, etc. Det är mycket som skiljer sig från förra säsongen men för min del så har jag utvecklats mer och blivit rent utav ännu biffigare, trodde inte de gick men så är de, kallar William Alexandersson mig för tjockis nu så åker han på den :). Som sagt de är stora skillnader från förra året för lagets del och det kommer bli väldigt intressant att se hur det kommer gå den här säsongen.

Finns det någon som du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
-Marcus Wiseman, jag blev väldigt imponerad över att han orka köra hela måndags träningen inklusive konditionen efter att inte ha tränat fotboll på 3 månader eller något liknande, Starkt! Även onsdagens träning så fick Mackan nomineringen - de bästa explosiva armhävningarna. Fortsätt så!

Vilken är din favoritövning på träningarna?
-Det får nog bli ''Barcelonas konditions träning'' eller a om man är det bättre laget som hela tiden kan hålla i bollen så är övningen förbaskat kul, men om man vänder på de så kan den vara hemsk för man måste hela tiden jaga bollen och det brukar resultera i att jag blir förbannad.

Vem är du mest lik i din spelstil, farbror Göram eller pappa Gunnar?
-Om jag ska vara ärlig så kommer jag knappt ihåg dessa två giganters spelstilar, därför var jag tvungen att fråga en anonym källa och svaret blev pappa Gunnar, stark och stabil på backen dock har jag inte ärvt hans väderkvarns armar när han väl fick upp farten.


Vem är världens genom tiderna bästa fotbollspelare?
-Paul Scholes, inge snack grym spelare!

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?
-Robin och gurra dessa två sjöstjärnor räknas som en individ.

Vad har du för favoritsport förutom fotboll?
Hockey!

Vem har bäst respektive sämst humor i laget?
Jag och Filip brukar ha riktigt roligt tillsammans på träningarna. Filip har bäst humor i laget. Sen sämst humor, det är aldrig roligt att få en sånn utmärkelse, passar på den!

Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-Hoppas på Gurra men jag tror Haglund tar hem de.

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-En tråkig helg väntar, det är ett rätt så hektiskt i skolan nu, många bollar i luften så att säga, där kommer jag förmodligen lägga ner mycket energi. Utöver skoluppgifter så kommer vi ju spela Västra cupen på lördagen och förhoppningsvis söndag också vid ett eventuellt avancemang!

Vi tackar Emil för en trevlig pratstund och önskar honom lycka till med säsongen.

RSS 2.0