Tyska träningar

Coach Göran har bytt taktik. Från att ha varit Spanieninspirerade är träningarna nu mer tyska. Och det har gett resultat. 
 
I fotbollseuropa är många trötta på den katalansk-spanska dominansen. Barcelona har, säsong efter säsong, konsekvent fyllt på pokalskåpet i museet på Camp Nou, och de två giganterna, Barcelona och Real Madrid, har prenumererat på så gott som samtliga positioner i Fifas årliga världslag.
 
Även på landslagsnivå har Spanien regerat. Två raka EM-guld och ett VM-guld i Sydafrika 2010 talar sitt tydliga språk. Nu senast, 2012 i Polen och Ukraina, fick dock laget kritik. Barcelonas en gång så hyllade bollinnehavspel ansågs plötsligt tråkigt och oattraktivt.
 
Krossade Italien
Spanien visade till sist var skåpet skulle stå och tvålade dit ett sömndrucket Italien med 4 - 0 i finalen. Men var detta sista dansen för Xavi, Iniesta, Puyol och Casillas? 
 
Casillas sitter allt mer fast på den välbetalda Madristabänken. Puyol är mer sönder än hel. Xavi och Iniesta leder visserligen ligan med en autobahns marginal, men i de stora matcherna, mot de stora lagen, har Barcelona inte räckt till. Det var länge sedan man vann mot Madrid, i Europa klarade man sig med ett nödrop mot Milan och mot Bayern München blev man inte bara besegrade, man blev utklassade.
 
Grön-vite Göran
Coach Göran, som vi alla känner som en bollinnehavsälskare och en Spanienförespråkare har verkligen visat sitt grönvita hjärta när han sätter frugan (läs Björkö) före älskarinnan (Barcelona) och överger den förvirrande passningsövningen (Barcelonastyle) för en lite mindre förvirrande passningsövning (Germanstyle). 
 
Visserligen är det få eller ingen som vet hur man byter ut sig själv i den Dortmundska passningsövningen men Göran vet att även en blind höna hittar ägget och jobbar enträget vidare. Något har i alla fall gått rätt, för plötsligt är vi över 18 pers på träningarna och farten och intensiteten är bra, riktigt bra.
 
Idag tar Real Madrid emot Dortmund i den spanska huvudstaden med en 1-4 underläge från första mötet. Vänder Marängerna detta har de inte bara slagit håll på den tyska drömmen om en heltysk final, de kanske också återinför spanska element på IFK Björkös träningar. Bra eller dåligt? Den som lever får se.
 
P.S Jag vill passa på att hälsa Emil och Johan välkomna till laget. Ännu ett brödrapar alltså. Emil kommer från Öckerö och Johan från Torslanda. Båda Björköpojkar från början. D.S
 
Jonathan Neselrot

Seger mot Härryda

Björkö vann med 4-0 mot Härryda. Björkö har nu två segrar och två förluster. Härryda kämpar i botten och har fyra raka förluster.

Alla målen gjordes i andra halvlek. Jag var själv inte på plats för det var arbetsdag i bostadsrättsföreningen så jag har planterat blommor vid boulebanan. Men mina källor på plats på Hovgården säger att Björkö dominerade första halvlek utan att göra mål. I andra gjorde Björkö fyra genom lika många målskyttar: Sebastian Karlsson, Anders Fransson, Gustav Engström och Johan Magnusson Otter.

Björkös förra seriesegern kom mot en derbykonkrurrent till Härryda, nämligen Mölnlycke. Mölnlycke spelade idag mot Näset. Mölnlycke har spelat bra hittills och haft två vinster och en förlust. Enda förlusten kom alltså mot Björkö. I den matchen spelade inte den tidigare allsvenska stjärnan Tomas Olsson. Han har däremot varit med i Mölnlyckes vinstmatcher. Idag mot Näset spelade Olsson igen och assisterade till de två första målen.

Mölnlycke ledde med 3-0 en bit in i andra halvlek och Näset fick en man utvisad. Då kom vändningen. Liksom Björkö vände mot Älvsborg på Björkövallen i fjol, vände och vann Näset med 4-3. Imponerande.

Resultatet visar helt klart att serien svänger. Någon som vet om Tomas Olsson stod på banan när vändningen kom eller om han var utbytt?


Inför Björkö - Härryda

Omgång fyra står dörren. I morgon, lördag, är det dags för säsongens andra hemmamatch - även den på bortaplan.

Härryda slipper ta färjan ut till ön eftersom Björkövallens gräs fortfarande är gult. Matchen spelas istället på Hovgården där Björkö huserat under försäsongen. Matchstart: 14.00.

Härryda har inlett säsongen med tre förluster. Men läget i serien känns allt annat än stabilt. Så någon enkel seger ska Björkö inte förvänta sig. Björkös två förluster och en vinst är förmodligen inget som skrämmer bortalaget som kommer komma taggade för att ta sin första seger.

Senast Björkö spelade stod Balltorp för motståndet. Björkö förlorade med 4-1 och mina källor säger mig att revanschlustan gick att äta med sked under torsdagens genrep.

Jag vill också passa på att hylla Johan-Mo lite grann. Dels för att det var länge sen han fick vara med på bloggen. Men framför allt för att han, mycket gentilt, lånade ut sin tröja och mössa till en frysande John-Eric på träningen.

Heja Björkö!


Nils Andrén skriver på för Torslanda

Björköfostrade talangen Nils Andrén har enligt Torslanda IK skrivit på för klubben. Han har under två års tid spelat i Torslandas u-trupp men har nu alltså flyttat upp.
 
Superkul för Nils tycker Björköbloggen. Jag tror att unga talangfulla spelare som rör på sig till elitsatsande klubbar kan komma att gynna IFK Björkö i framtiden. Nils kanske en dag återvänder till de grönvita eleganterna med tunga meriter i bagaget och ett stort fotbollskunnande.
 
Läs nyheten från Torslanda här

Björkö - Balltorp: Ännu en fyretta

I lördags spelades det match. Säsongens tredje närmare bestämt. Jag kan avslöja att det blev förlust. För att läsa mer om matchen, klicka på länken här nedanför. Den tar dig till IFK Björkös officiella hemsida. Ledsen att behöva skicka runt er men själv såg jag inte matchen och för att ni ska få något att läsa får vi göra så den här gången.
 
Matchrapport på Björkös officiella hemsida
 
Och för den journalistiska objektivitetens skull:
 
Matchrapport på Balltorps officiella hemsida
 
Jonathan Neselrot

Björkö - Mölnlycke: Seger i hemmapremiären

Björkö spelade ryss med Mölnlycke och segern skrevs till 7 - 3. Som tur är vann Mölnlycke sin premiärmatch mot Väster i förra omgången och är fortfarande kvar i tävlingen.
 
Första hemmamatchen för säsongen gick som väntat på bortaplan. Eftersom Björkövallen fortfarande inte är spelklar spelades matchen på anrika Hovgården. På samma plan har Björkö huserat under försäsongen och det visade sig bli en fördel för de grönvita.
 
- Snabbt gräs och vi visste precis var alla tovor fanns, sa Johannes "Pingis" Andreasson efter matchen.
 
Björkö gjorde första målet i matchen genom Sok. Det dröjde dock inte länge innan Mölnlycke kvitterade i misstänkt offsideposition. Personligen har jag ingen aning om det var offside eller inte men många i Björkö skrek på offside så då var det nog det eftersom Björköspelare tenderar att bara skrika korrekt på inkorrekta domslut.
 
Maskinen tuggar igång
Björkö drog sedan upp tempot och hann med två mål till i första halvlek. Var Fralles mål en kanonare från nära håll var Båtens mål en atomprojektil från långt håll. (läs frispark från 25 meter)
 
Mölnlycke fick sedan en straff men även denna situation glömde jag att kolla på. Men återigen tar jag hjälp av Björköspelarna som bestämt hävdade att det var ett felaktigt domslut. "Skåne" menade att domslutet "kunde ha varit rätt" men vi vet ju alla hur folk från Skåne är. Hur som helst så satte Mölnlyckes nummer 77 straffen i mål och direkt därefter blåste domaren för halvtid. 3 - 2 till Björkö.
 
I andra halvlek rann det iväg efter mål av Forse, Sok två gånger om och Mittbacks-Mo. Vid ställningen 7 - 3 gjorde Björkös tränare det enda rätta eftersom de kände att segern låg inom räckhåll och en då något bräcklig ledning blev stensäker genom att kasta in anfallsesset Nessi.
 
Laget som spelade:
Torbjörn
Mini, Thure, Mo, Filip
Båt, Ridley
Forse, Sok, Fralle,
Anton
Jan-Anders, Berra, Mattsson, Forsmark, Manne
 
Målskyttar: 7-3 (3-2)
Sok 3
Fralle
Båt
Mo
Forse
(Thure, ni som förstår förstår)
 
Man of the match eller som vi kallar det: the man with the pink hat
Sebastian "Sok" Johansson
 
Om någon har bilder från matchen kan ni maila ifkbjorko@hotmail.com så lägger jag ut dem.
 
Text: Jonathan Neselrot
 
Fotnot: Ryss som omnämns i ingressen är en gammal klassisk pingistävling. För mer information om reglerna i Ryss, kontakta Björköbloggen redaktion.

Förlust i b-lagspremiären

Sandarna, ett vanligtvis trevligt motstånd, besegrade Björkö i b-lagspremiären på Majvallen. Slutresultatet skrevs till 1-0 efter två halvlekar av massiv Björköpress.
 
Björkö inledde bäst och mest. De grönvita höll i bollen och kom till flera bra avslut. Sandarna är trevliga att möta för de vill oftast vara ett spelande lag. De försökte så även idag men bollen från mittfält eller backar blev ofta väldigt lång och deras enda forward var uddlös. En forward som skämde ut sig rejält när han som äldst i hemmalaget(?) vid tre tillfällen armbågade Björköbackar i ansiktet när bollen var långt därifrån.
 
– Varför spottar du på mig var den något paranoida slagskämpens kommentar efter han försökt knäcka näsbenet på en oförstående Björköspelare.
 
– Åk hem till ön, fortsatte han att leverera efter matchen när han sportsligt avstod från att tacka.
 
Egna laget fick också smaka
Den hätska men inte så målfarliga anfallaren lät heller inte sina egna spelare undkomma hans vrede. Yttermittfältskollegan fick sig en rejäl avhyvling när han bad nummer sju att passa bollen.
 
Enligt uppgift till Björköbloggens chefredaktör så ska de coola armbågarna ha berott på att Björköspelarna armbågade nummer sju, Sandarnas Jörgen Kruth i ryggen. Skönt då att sjuan jämnade ut det hela och gav några väl placerade thaiboxslag i nyllet tillbaka. En riktig förebild. 
 
Halvtid
Matchen då? Trots ett massivt spelövertag stod det 0 - 0 när domaren blåste för halvtid. I andra halvlek gjorde Sandarna en del byten och första kvarten lyckades hemmalaget flytta upp i banan. Deras enda ensamma forward degraderades till backlinjen och skickligare spelare tog över anfallsgörat. På så sätt lyckades Sandarna komma upp en del i banan men fortfarande fördel Björkö i antal målchanser.
 
Fotboll är inte alltid rättvist och när Sandarna gjorde 1 - 0 i slutet av matchen kändes det surt. Björkö tog därefter taktpinnen helt och kom till flera bra avslut där Erme hade den bäst men hemmalagets målvakt limmade bollen på mållinjen. Det ska tilläggas att Sandarna förfogar över en hel del riktigt skickliga spelarna som i allra högsta grad ska ta på sig segermålet.

Mos -En hjälte utöver det vanliga

Vår förebild, vår raketforskare, vårt geni Robin Mos Andersson har många goda egenskaper. Framför allt är han ett underbarn vid sidan av planen och inte minst inne i omklädningsrummet där det flödar av kreativa lösningar och idéer. Stjärnan vill därutav dela med sig utav ett utav hans bästa påhitt denna säsong. Varsegoda!
 
 

Förlust i seriepremiären

Klicka på länken för att läsa referat från matchen.

http://www.laget.se/IFKBJORKO/News/2917348/Premiaren-avklarad-3-tunga-poang-fixade-till-Laggarn


Inför Kungsladugård - IFK Björkö: premiär

Det blir ett kort införinlägg. Ingen intervju, ingen glamour. "Hur kan ni göra så?" undrar ni kanske? "Inför en obetydlig träningsmatch har ni en superintressant tränarintervju och i självaste seriepremiären är det enda vi får en länk till en sida som delvis handlar om Jagi".

Jag har inget vettigt svar på det. Förutom att Jagi funkar i alla väder.

Ikväll är det alltså seriepremiären. För motståndet står Kungsladugård. Matchen spelas på Apelsinplan klockan 19.30. Det går att följa matchen på Björkötwitter under hashtaggen #bjorkolive.

Här är den utlovade länken. Förutom uppskattade lovord om Jagi, alltid lika älskad, så blir Björkö mittentippat i årets upplaga av division 5b.

http://www.fcfiskeback.se/blogg/?p=14875&cpage=1#comment-454545

Nu börjar det.


RSS 2.0