Hallå där - med Andreas "Korven" Sandström

IFK Björkö har gjort klart med ny lagledare. Andreas Sandström kommer ingå i ledarstaben 2012 och Björkö-TV ringde självklart upp för att höra hur Andreas ser på detta.
Veckan som gick - vecka 9

Vädret gjorde sitt för att hindra tappra Björköpojkar att träna under måndagskvällen. Men sidledsstorm och snöfall gjorde bara intensiteten än högre...

... och Torbjörn sänkte sin felpassningsprocent med nio procentenheter. De nya skorna har börjat fungera.

Det blir spännande att se hur långt Napoli kan gå i Champions League...

...och Wernbloms insats är väl värt en applåd. Vilken flytt, vilken match, vilken karriär. Och vilket EM det kan bli.

Björkö-profilen Jagi tyckte det var synd att inte Victoria och Daniel fick en son då pojkar är bättre på fotboll.

Mattssons strumpor på torsdagsträningen var episka: mörkblå finstrumpor med farfarsmönster. Så kan det gå när träningskläderna är på semester.

Mini gjorde comeback efter närmare en månads skadefrånvaro och foten höll hyfsat verkade det som.

Korven fick en flygande start i sin nya roll som lagledare under torsdagens träning. Träningskläderna borta, tejpen va slut och gubbarna var mer gnälliga än vanligt. Välkommen!

Marcus Wiseman har valt att skriva på för Björkö igen efter ett år i Torslanda. Alltid kul med återvändare.

Jagi som gick ut i media och uttryckte besvikelse efter en petning föregående vecka blev nu uttagen till match. Dessvärre var Jagi tvungen att tacka nej när chansen kom.

Björkö-Bloggen gjorde sin första reklam i en av veckans texter. Visserligen ganska dold och dessvärre obetald men en av de större elektronik-jättarna fick sig lite extra mediautrymme i fredagsprofilen.

Undra vad Fralle saknar mest efter veckan som gått, sin visdomstand eller de dryga 7000 kronorna det kostade att dra ut den?

Thuressons distansskott från ca 40 meter mot Skogen var en riktig pärla som gladde de tillresta supportrarna vid sidan om plan.

Korven godkände inte Janne Honungs vita Mossad-långkalsonger som tål kyla upp till -35 och numer springer Janne runt i ett par svarta intersport-långkalsoner.
– De kanske inte klarar kylan lika bra men de ser mer enhetligt ut om alla har svarta långkalsonger på sig, förklarade Korven för en undrande Janne.


Berritos mot Skogen:
3 B Filip
2 B Lin
1 B Thure

Skogen mot Björkö - smaken av söt seger

Björkö kom till Åkerredsvallen för att skövla träd. Med ett revanschsug i paritet med Jörgen Brinks efter debaclet i OS-stafetten (var den nu var) inleddes matchen i gassande solsken. I dag kunde gubbarna åtminstone inte skylla på vädret.


 
Till en början såg det bra ut. Backlinjen rullade runt bollen, mittfältet rullade hem den och de gröna (sköna) offensiva krafterna lurade i rätt miljöer (läs ytor). Men med kalladuschen kom gamnackarna. En bra prestation från en Skogen-spelar lurade både en och två gubbar i bortalaget och en riktig pärla satt bakom Mo i mål. Otagbart. Björkö hann inte hänga med huvudena speciellt länge.

 - En riktig rökare från 40 meter, rakt i klykan, summerar målskytten Emil Thuresson målet som tog Björkö tillbaka in i matchen.

Första halvleken var de grönas. Flera trevliga kombinationer ledde till en hel del farligheter men det skulle dröja fram till halvlekens döende minutrar innan matchavgörande 2-1. En förlupen boll som rensades undan av allt mer desperata Skogen-fötter hittade Alex Elfast som från vänsterbacksposition slog ett perfekt avvägt avslut som lyckligtvis inte gick på mål utan i ytan strax utanför. Johan Fransson såg möjligheten och slet sig loss från sin bevakare, tog ner bollen och satte lugnt och fokuserat ledningsmålet till de tillresta bortasupportrarnas stora glädje.

Matchanalys
Skogen hotade en del i matchens första skälvande minutrar. Björkö vårdade dock bollen väl och spelsystemet satte sig allt mer på plats. Ju längre halvleken led, ju tröttare blev hemmalaget och ju mer tog Björkö över. Efter Skogens ledningsmål var det Björkö som dominerade och hade bud på flest nätrassel. Två gjorde mål speglade halvleken på ett adekvat sätt, 2-1 i halvtid.

Matte kände sig Matt och Mo fick ingen ro. Kanske var det på grund av dessa herrars tidiga uttåg ur matchen som lugnet till viss del försvann. Början på andra halvlek kändes gedigen, men de grönvita vanligtvis så elgeganta spelarna ägnade mycket kraft åt att skjuta höjdare och dribbla.
 - Trots att det var en träningsmatch kändes det lite som en måste-match. Det kanske knöt sig lite och blev därför lite stressat, sa en analyserande Berra-Berra efter matchen.

Björkö höll undan och lyckades vinna med 2-1. Förutom matchens delikatess, Thures mål i klykan från 40 meter, bör Mo-i-mål framhållas. Med en riktigt bra räddning på ett Skogen-skott, sent i andra halvlek, höll han Björkö kvar i ledning. Och på stopptid nådde 1.10 långe Mo högre än 2.15 långe Silverkeken i Skogen på en hörna. En hand på bollen och tre poäng var ett faktum.

Cred till Skogen som verkade vara ett trevligt gäng som verkade tycka om att lira boll. All lycka i femman.

Laget som spelade
Mo
Janne-Konung, Matte, Thure, Mattsson
Mo, Thure
Fransson, Mos, Forse
Gus
Sillhat, Linus, Elfast


Fredagsprofilen - Janne Andreasson

Det är en ära för Björkö-Bloggen att få ha en av de största profilerna i klubben som fredagsprofil. Han har under några år nu kombinerat tränarrollen i Björkös F-99:or med att vara materialare för vårat A-lag. Konsten att vara materialare har tagits till helt nya nivåer utav denna gubbe och inte nog med att alla bollar alltid är välpumpade och t-shirtar tvättade så finns det även kaffe och ofta något mellamål framlagt när man kommer till träning vilket osar kvalité. Dessutom har han skrivit matchreferaten efter de flesta av A-lagets matcher under de senaste säsongerna varav ett par stycken är episka. Framförallt referatet efter en match mot Kode där de gröna lyckades tvåla dit de gula laget från Kungälvstrakten med hela 8-1 är en klassiker. Björkö-Bloggen ger er Janne Andreasson. Mycket nöje!

Du har ju inför denna säsongen valt att ta ett litet steg tillbaka från A-truppen för att kunna ägna ännu mer tid till Björkös fantastiska F-99 lag. Kan du berätta lite om laget som aldrig verkar förlora?

-Ja,, det började 2008, såg att vi hade en unik samling talangfulla tjejer födda 99 på Björkö, dom körde bara med killar och stod sig grymt bra där, så jag anmälde dom till en innecup för tjejer,, och resten är väl historia som det brukar heta,, sedan den första cupen så har vi nu spelat 30 cuper, har 25 Guld,3 Silver(3 sudden) och ett par kvartar (bla Gothia Cup) Det har blivit närmare 200 matcher och endast 3 förluster (uddamål) och ett spel som imponerar på alla som kommer till våra matcher.. Våra tjejer är unikt motiverade, vi hade på vår gala i december spelare med 100% träningsnärvaro, flera över 90% och snittet låg på nästan 70%... Sedan sommaren 2011 har vi joinat med Hönö IS tjejer för att behålla tjejerna här ute i 11-manna och segerraden bara fortsätter. Kan också avslöja att på vår lilla Ö så huserar några av landets främsta lirare i årskullen F-99.. Fantastiskt..

Du kommer ju ändå att vara med i ledarstaben runt vår A-trupp även i år, hur går tankarna kring årets spelartrupp och dess ledare?
-Spännande med Göran G och nya friska ideér, riktigt kul att se honom förklara nya övningar på plan i racerfart,, med ett snabbt avslutande - Ni fattar...? många fågelholkar ibland där... Andy på ass ger stadga, kvalitet och historia,, truppen är dynamisk med intressanta nyförvärv, de egna ungdomsspelarna som tar för sig rejält i år,, de etablerade med Matte, Thure, i spetsen och de "gamla" som fortfarande har mycket ogjort än på plan. Saknar kanske nån elak jävel på off. mitt el topp som kan komplettera Fralle.

Finns det någon du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
-Senaste veckan blir lurigt eftersom jag varit borta för mycket,, men, får lägga den på LillMo som jag tycker visar härlig inställning i träning och match,,, kan bli en sån spelare som hämtar hem fler gula i år på tufft spel än på snack,,,, vore välkommet isf,,, lite mer Wernbloom och mindre Jonas Gardell om Ni förstår vad jag menar.

Hur går tankarna om motståndet i division 4B? 
-Ja,,, kul med många nya lag i år i 4B,, desto svårare att tippa därför,, men magkänslan säger att (e det många som läser detta..??) Öckerö ser ut att bli lite stabilare i år, kämpade i toppen redan i fjol trots att jag tyckte dom var bleka,, men det var ju grymt jämt i toppen i fjol,,, tror också på Näset och Landvetter däruppe i toppen,, IFK Björkö kommer lite lägre tippar jag, men trots det högre än förra året med årets motstånd och lite jävlaranamma, som vanligt blir vi livsfarliga i derbyna och i Cupen där vårt större hjärta visar utslag......

Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja se i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara och varför?
-Kommer ihåg en spelare i Näset förra året,, en sådan tuff offensiv mitt el kanske topp med ett grymt skott som vi skulle behöva,, hette han inte Franchis el nåt.. :) men kan också tänka mej en blandning av Haglianos träningsinställning och speed, blandat med valfri Ermebrors kampvilja och lite av Sjöbergs timing och lugn + Filips stora hjärta,,,, borde bli en kanonlirare som pytsar 30 baljor/säsong..... får man välja helt fritt så vore det kul att se Anton Hysén sitta bredvid Linus Granstav i omklädningsrummet o jämföra fartränder i kallingarna......

Vad gör du helst när du är ledig?
-ja du,,, hoppas inte mitt lilla hjärta läser detta,,, men, det är ju kolla på fotboll, i alla former,, på en plan, på TV, inne, ute, dam, pojk, herr, tjejer.. varhelst en boll rullar och någon bryr sig om att jaga den,,, då kollar jag gärna på det..... skulle mitt lilla hjärta läsa detta så gillar jag hellre: långa skogspromenader, sitta o hålla hand,, mysiga hemmakvällar utan TV,, ränna runt på secondhand butiker osv........

Vilka vinner EM 2012?
-Gillar outsiders, hade Hamrén vågat dissa Divan och lagförstöraren Zlatan så hade jag kanske tippat Sverige, men nu blir det,,,, England.... sug på den...

Vilken är värdens bästa låt? Hotel California, Eagles...... Den har allt... långt intro, text, grymt solo och magi... Kashmir med Zepparna e tvåa..

Vilket är ditt favorit-resmål?
-måste bli Dubai... fast,, favorit-resemål kanske e nåt man redan varit på,,,,,?? isf blir det, USA...

Vem har bäst humor i Björkö?
-Linus e klurig och lite go elak humor,, Mos o Gurra e ju riktigt roliga, fast utan att veta om det, typ, lyteskomik på sig själva.. Berra e underfundigt kul,,, jag e en rätt kul jävel också.. Mo försöker ibland, men man hör ju inte vad han säger.......

Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-Sebastian Carlsson... 19 st. 15 i serien o 4 i Cupen...

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-Lördag: match A-laget, match C-V i Tosslanda 96´ sen Canal+,, söndag träning F-99, packa A-lags väskor sen Canal+....

Vi tackar Janne för pratstunden och för ett otroligt jobb för A-laget, F-99 och hela föreningen. En superkille som alltid ger allt för sina gröna elgiganter oavsett åldrar.

Gammal skåpmat kan bli räddningen

"Björkö har fått en tuff start på årets säsong och har under de första fyra träningsmatcherna släppt in 14 mål på de första fyra matcherna vilket motsvarar ett snitt på 3.5 mål per match. Väl initierade källor uppger dock att coach Göran håller på att forma lagets defensiv och att det sett bra ut under de senaste träningarna. Björkö-Bloggen är inte det minsta orolig för att de grönas försvar kommer vara lika oigenomträngligt som ett Frans Jäger-skåp till seriepremiären. Dessutom så har ju Björkö en extra räddningsplanka i form av:

OBS!! Klippet är cirka två minuter långt. Resten är världens, genom tiderna, bästa låt. Bara.

Veckan som gick

Trots snökaos i Gbg med flera inställda träningar runtom i vår stad körde Björkö ett träningspass under måndagskvällen...

Nya fina träningströjor till trots var Haglund sugen på att köra på den gamla vanliga svarta. Tillslut kom dock Hagge på bättre tankar och unisont tränade vi i glänsande grönt.

..... ett betydande lager snö på Hovgårdens matta skrämde knappast ass-coach som helt sonika sopade rent i straffområdet med en skyffel och gjorde en svårspelad plan aningen mindre svårspelad.

Fredrik Ljungberg valde under veckan att bryta kontraktet med sin japanska klubb då klubben inte hade samma ambitioner som Ljungberg. Vad som skilde sig i ambitioner mellan den nu 34-årige Ljungberg och klubben Shimzu S-Pulse har dock inte framkommit utan det är fritt fram för spekulationer.

950 000 förfrågningar om biljetter till Leverkusens kansli. FC Barcelona är relativt populära.

Ni läste inte fel, Fredrik Ljunberg är inte äldre än 34 år.

Alessandro Del Piero väckte i veckan en flicka ur koma genom att prata med henne. Björkö-bloggens redaktion har under ett antal år kallat Del Piero, "Guden från Turin" när man har spelat med Juventus på FIFA. Smeknamnet känns bara mer och mer befogat efter denna solskenshistoria.

Robin MO:s misshandel av låten "Ghetto superstar" i omklädningsrummet efter måndagsträningen var i paritet med när Carl Bildt i något svagt ögonblick fick för sig att spela in och fullständigt massakrera Lotta Engbergs låt "Fyra bugg och en coca-cola".

Vigge såg ut att trivas bredvid brosan på topp under matchen mot Romelanda.
-Det är alltid kul att spela med brosan och sen är det en trygghet att veta att man alltid har någon med sig när det är dags att skälla på domaren, sa Victor kort efter matchen...

Är man nyfiken på hur Romelanda kyrka ser ut i februari så kan man fråga antingen Siljat eller Göran som båda tog sig en liten sightseeing dit innan matchen mot mot Romelanda under onsdagskvällen.

...och apropå Vigge, så var det han bland alla rediga Björköpojkar som plockade tejp och annat skräp i omklädningsrummet efter matchen.
- Dubbelfarsa, var hans spontana kommentar på frågande ögonbryn.

Torbjörns skor var sannerligen snabba. Tyvärr var de också för små.

När det var problem med el-ljuset på Hovgårdens stora plan ryckte Filip "Arga elektrikern" Thuresson in som en sann hjälte och våra vänner i Zenit slapp träna i mörker.

Förlust mot Dalen - natt och dag

Först var det natt. Sen blev det dag. Matchen mot Dalen slutade med brakförlust, minnesförlust och drömmar om en torrare gräsmatta.

Gräset var visserligen grönt på Sveriges mest svårhittade fotbollsplan. Men under det gröna dolde sig kubikmeter med vatten. Vatten som fastnade i ben, armar och skallar hos de gröna. Första halvlek blev en enda lång transportsträcka för hemmalaget Dalen.

Dalen hör till vardags hemma i division fem efter att förra året ha åkt ur samma fyra som Björkö spelade i. Men hemmalaget klädde av sina gäster in på bara skinnet under första fyrtiofem. Första halvlek lades till handlingarna med ett 5 - 0 underläge och Coach G hade några väl valda att ge spelarna i halvlek. En väl initerad källa säger till Björköbloggen:
 - Det kanske inte var någon hårtork direkt, men coachen var bestämd med vad han tyckte och lät spelarna veta det.

Förvandligen
Och något hände. Natt blev dag. Björkö förändrade spelsystem till 4-2-3-1 och började arbete tillsammans istället för en och en. Mer hjärta, mer hjärna och större fokus ledde till att Dalen slutade producera mål. Tyvärr resulterade det inte i att Björkö lyckades producera sex mål och vända matchen, Björkö lyckades faktiskt inte producera ett enda. Men att vända den dåliga inställningen till bra, att lyfta huvudena efter fem mål i baken och slita för varandra för att försöka gå segrande ur åtminstone de sista 45 minutrarna, tyder på styrka.

 - Jag sa till spelarna att radera första halvleken ur minnet, kasta den, aldrig mer tänka på den. Men känslan av att ligga under med 5 - 0 kan vi ta med oss och se till att vi inte hamnar i sådana lägen i framtiden. Annars är det just vändningen, att vi lyckas ta oss tillbaka mentalt som vi tar med oss från den här matchen, säger Göran Gulic.

Vattenpolo
Att spela fotboll på en plan som mer lämpar för sig vattensport är svårt. Men det är lika svårt för alla lag så förlusten kan inte skyllas på det. Men självklart ser spelarna fram emot torrare, något varmare väder i kommande matcher.

 - Det var stundtals tungt att spela. Bollen stoppades upp av vattnet ibland och fick extra fart ibland. Det var svårt att hantera, säger Janne-Konung.

Matchanalys
Första halvlek har undertecknad inget minne av. Bara en bitter eftersmak, som ammoniak i munnen. I andra halvkek hände något. Då arbetade Björkö tillsammans, letade efter spelvägar, gjorde det enkelt när det behövdes och svårt när det krävdes. Nuff said.

Laget som spelade:
Alexandersson
Janne, Thure, Thure, Mattsson,
Fransson, Fralle, Hagge, Forse,
Sillhatt, Linus


Fredagsprofilen - Johan Fransson

IFK Björkö har inför kommande säsong gjort ett par stycken riktigt vassa värvningar. En av dessa är Johan Fransson som hämtades från Torslanda IK och har även ett förflutet i Göteborg Futsal Club. Johan är en offensiv spelare som under de inledande matcherna spelat både yttermittfältare och forward och visat att han behärskar båda positionerna. Att han dessutom är en mycket bra gubbe även utanför planen visar att Björkö än en gång lyckats med en värvning. Johan blir nu den tredje Fransson i föreningen som redan tidigare har både Anders och Jonas. Björkö-bloggen ger er denna veckas fredagsprofil Johan Fransson.

Hur har träningsveckan varit?
-Den har varit bra tycker jag! Gårdagens träning var riktigt bra med mycket spel och hög intensitet. Härligt när alla har rätt inställning på träning, det kommer ge resultat i kommande matcher!

Hur nöjd är du med din egen insats under veckans träningar och match?

-Träningarna ska jag absolut inte klaga på, där är jag nöjd med mina insatser. Min insats i matchen mot Romelanda är jag dock inte särskilt nöjd med. Offensivt var det väl okej, men jag vet att jag kan mycket bättre i försvarsdelen. Men det kommer, många matcher kvar att visa framfötterna!

Finns det någon som du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?

-Jag måste hylla F. Thuresson. Han har en underbar inställning på planen och är en go gubbe i omklädningsrummet. Han har sanslöst snabba skor också! Dags att jag tar tillbaka dem...

Om du fick välja ett nyförvärv i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara
?
-Luca Modric, utan tvekan. Ska jag vara lite mer realistisk, med betoning på lite, vore det nog Fredrik Lundgren i Gais.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

-Kollar på fotboll, spelar FIFA, träffar kompisar och är med min flickvän.

Vem är den bästa fotbollspelaren som du har spelat med och vad gjorde honom så bra?

-Har inte hunnit spela med någon storspelare än. I Göteborg Futsal Club spelade jag med en idol när jag var yngre. Lasse Tärnström, eller Brasse-Lasse. Han var överallt, kämpade kopiöst, tog emot bollar och var en riktigt bra passningsspelare.

Vilket eller vilka är dina favoritlag efter IFK Björkö?
-Tottenham Hotspur och Gais.
Vem är världens genom tiderna bästa fotbollspelare?
-Maradona.

Vilka vinner Champions League 2012?

-Bayern München.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

-Vem som helst förutom Johan MO.

Vilken är världens bästa film?

-World Tour of Skåne med Johan Glans.

Till sist, vad ska du göra i helgen?

-På lördag ska jag göra fyra baljor mot Dalen/KFF och fira det med någon öl på kvällen. Sen ska jag bara njuta av segern resterande tid.

Vi tackar Johan för pratstunden och önskar honom lycka till resten av säsongen.

Förlust mot Romelanda - ett halkande steg framåt

Romelanda drog det längsta strået och vann med 2 – 1 mot IFK Björkö på onsdagskvällen. En superpärla i nättaket och en mittback på tvåhundrafemtio centimeter var det som tillslut överlistade Björkö.
- Spelet finns där, vi har en bit kvar men tecknen är tydliga, sa assisterande tränare Andreas Andreasson efter matchen.
Romelanda drog det längsta strået och vann med 2 – 1 mot IFK Björkö på onsdagskvällen. En superpärla i nättaket och en mittback på tvåhundrafemtio centimeter var det som tillslut överlistade Björkö.
- Spelet finns där, vi har en bit kvar men tecknen är tydliga, sa assisterande tränare Andreas Andreasson efter matchen.

- Visst finns det saker att jobba på. Men det var skönt att göra en så pass bra match efter debaclet mot Torslanda sist. Vi är ett bra lag och om alla jobbar åt samma håll kommer resultaten att komma, fortsätter han.

Svårspelat
Även om Björkö numera vant sig vid minusgrader och snöyra var planen i Romelanda svårspelad. Någon hade glömt att klippa konstgräset. Vinterfrosten bet sig fast på ett sätt som ö-fötter, vana vid den milda västanvinden och töväder, hade svårt att hantera.
Coach G har under januari och februari övat laget på presspel. ”Sälj dig hellre än att stå två meter ifrån och glo” har varit ett mantra. När underlaget är isbana blev det en övermäktig uppgift.

Matchanalys
Romelanda, till vardags i division fem, öppnade målskyttet genom att sätta en riktig pärla bakom Mo i mål. Ett inlägg från högerkanten hittade en sträckt vrist och det var bara att bita i det sura, hämta bollen och gratulera till att ett sådant mål sattes i en oviktig träningsmatch. (om nu inte killen, mot förmodan, har förmågan att ofta få på träffar av sådan kvalitet)

IFK Björkö spelade stundtals mycket bra. Ett vårdat, behärskat spel ledde till en hel del målchanser. Victor hade minst ett friläge och stolpe och ribba stod i vägen vid inte mindre än tre tillfällen.

Och hade Romelanda inte haft en sträckt volleyvrist i världsklass och en mittback på 2,5 meter hade Victors hörnmål räckt gott åt segern.
Hade dessutom Thuresson satt sitt hoppvolleyvänsterskott i något annat än stolpen hade matchen förmodligen svängt åt grönt håll.

Nu blev det förlust med 2 – 1 men ett rejält steg fram jämfört med förra matchen. 2 – 1 var inget orättvist resultat, med 1 – 2 hade inte varit det heller. Sådan är fotbollen, bollen är rund. Allt kan hända . Men spelet lovar gott och även om det finns detaljer att jobba på har en del av Coach Gs tränande börjat sätta sig hos gubbarna som gjorde ett bra jobb på en stelfrusen romelandskt konstgräsplan.

Laget som spelade
Mo
Janne Konung, Matte, Karlsson, Mattsson
J.Fransson, F.Thuresson, Mo, Forse
Siljat, Linus,
Victor G, Gustaf

Hallå där - med Niklas Karlsson

Björkö-TV bjuder på ett rykande färskt Hallå där. Denna gången är det Niklas Karlsson, den comebackande kocken, som finns i andra änden av luren.


Veckan som gick

Björkö-blogg presenterar för er den gånga veckans händelser.

En sargad trupp med mycket sjukdom och småskador gjorde att måndagens träning på Hovgården ställdes in.

HBO:s dokumentär Road to Winter Classics visades i SVT under veckan och för er som missade denna fantastiska tv-upplevelse rekommenderas SVT play.

Björkö gjorde i veckan klart med ny lagledare till A-truppen och det blen ingen mindre än Andreas "Körven" Sandström som får det ärofyllda uppdraget. Dessutom kommer han stöttas av Fritte och Janne Andreasson under året.

Skottfint har tydligen värvat Mikael Bjärsmyr och då är det bara att säga stort grattis till Skottfint då man gjort ett riktigt bra nyförvärv både på och utanför plan. För er som spelat några år med Björkö så kanske ni minns att Bjärsmyr har varit med och gjort en träning med Björkö en lördag förmiddag i gympahallen för ca 3-4 år sedan.
Dessvärre blev det bara en träning med de grön-vita, och nu har han då valt att spela med en gul-blå tröja.

Erik Alexandersson valde i veckan att skriva på för Torslanda IK och kommer till att börja med att spela med deras juniorlag. Där kommer han bl.a att bli lagkamrat med den tidigare Björkö-spelaren Nils Andren. Dessutom har hans nya tränare Björkö-anknytning då Torslandas juniorer leds utav Peter&Peter, Björkös tränare 2010. Björkö-bloggen önskar Erik lycka till i sin nya klubb och hoppas få se honom iklädd den grön-vita tröjan i framtiden. 

Björkös gamle forward Magnus "Minken" Andersson fortsätter att göra mål i lokalfotbollen. Han spelar numera i Argo som vann en träningsmatch mot Olskroken med 1-0 efter mål av just Minken.

Capello lämnar sitt uppdrag som förbundskapten för Engelska landslaget efter att FA, över hans huvud, tagit beslutet att John Terry fråntas kaptensbindeln. Stort av Fabio att stå upp för sina principer. Det är inget dyngjobb på fabrik i Långsele han lämnar. Samtidigt: Creds till FA som beivrar rasism när italienare helt klart har en annan syn på vad som är främlingsfientlighet och hur det värderas. IFK Björkös tränaren Gulic/Andreasson har inga planer på att lämna laget inför årets Skärgårdscup.

Under onsdagen fick Björkös forward Victor Granstav och hans Josefine sitt andra barn och Björkö-bloggen säger naturligtvis stort GRATTIS!!!

Ett annat stort GRATTIS säger vi till Robin Mos som enligt säkra källor lagt ut 1 600 kronor på en T-shirt. Robin ska enligt lika säkra källor (Gurra) ha varit så nöjd med sin nya t-shirt så att han använde den varje dag, en hel vecka i sträck.

Tobbe kunde inte komma och träna varken på onsdagen eller torsdagen för att William med en matchvikt på ungefär 38 kilo kan ha brutit ett revben på Tobbe, med en matchvikt på cirka 110 kilo, under onsdagens träning veckan innan. Förmodligen hade William pumpat sig full med både spenat, kryptonit och dunderhonung innan den träningen då det borde ha varit fysiskt omöjligt.

I B-lagscupen lottades lottades Björkö mot Hönö på Heinövallen. Det är med andra ord upplagt för en favorit i repris för Ola Enelund att föra laget till nya höjder likt förra säsongen om han är tillgänglig för spel till sommaren. När man tänker tillbaka på den fantastiska matchen i semifinalen i B-lagscupen förra sommaren så är det inte utan att ett leende sprider sig på läpparna. Extra roligt är det när man tänker på Olas segermål som kom till efter en perfekt slagen hörna av Björkös Jonny Rödlund dvs Jocke Siljat där Olas marklyfter ungefär 16 1/2 cm och hänger så i luften i säkert närmare 1 sekund. Nicken sitter som ett smäck i första krysset och Björkö står som segrare i matchen. Roger Gustafsson kom fram direkt efter matchen och ville att Ola skulle medverka i en instruktionsfilm som skulle heta "Hur man agerar vid hörna". Ola avböjde erbjudandet och svarade Roger avmätt att; -Sånt agerande är inget man kan träna sig till. Antingen så har man det eller så har man det inte.

Skärgårdscupen lottades i veckan och Björkö ställs emot vinnaren i matchen mellan Fotö-Hyppeln i kvartsfinalen. Då Björkö är ett utav fyra seedade lag spelas kvartsfinalen på bortaplan. En hård drabbning kommer samtidigt gå av stapeln på Heinövallen där hemmalaget Hönö tar sig an Öckerö i en utav de övriga kvartsfinalerna. Som vanligt är det alltid lite extra prestige mellan just dessa föreningar och det ger extra krydda åt cupen när de två lagen möts.

Björkö-Bloggen är inte lika säker på att Blåvitt "joggar hem" guldet till kamratgården som stora delar av övriga medie-Sverige är. Farnerud, Gerzic och Sobrealense är visserligen tre helt okej nyförvärv och satsningen mot ett SM-guld är spännande men frågan är om det räcker hela vägen? Hoppas det finns en plats över till Robin Söder i startelvan då det finns mycket potential i den spelaren.

Att Liverpool betalade närmare 400 miljoner för Andy Carrol känns bara mer och mer obegripligt för varje match man ser honom spela. -Marino Rahmberg hade inte gjort det sämre gick att läsa på Björkö-ikonen och tillika Liverpool-supporten Emil Granstavs facebooksida direkt efter matchen mot Tottenham.

Apropå dåliga värvningar så blev i veckan Hamburgs värvning av Marcus Berg utsedd till den fjärde sämsta värvningen i Bundesliga genom alla tider.

Lokal-fotbollens informationskanal nr 1, Fiskebäcks-bloggen omnämner Björkö-bloggen med orden "Trevlig blogg om IFK Björkö. Känns riktigt taggade." Alltid kul med uppskattande ord och extra kul då de kommer från Dalla, en guru inom Göteborgs lokal-fotboll.

Björkö mötte Torslanda IK juniorer och förlorade tyvärr med 6-0.

Torslanda IK A-lag mötte Qviding i träningsmatch. 0-0 blev slutresultatet. Björkö-talangen Nils Andrén gjorde ett piggt inhopp i andra halvlek. Den gamla Björköspelaren Anders Lindahl spelade mittback. Var det tillfälligt eller är är han omskolad?

Under söndagen hade den nya aktivitetsgruppen i föreningen en anordnad skridskodag på näckrosdammen. Mycket folk var på plats i det fina vädret. Soppa samt kaffe serverades.


Torslanda - Björkö, en riktig kalldusch

Minusgrader.
Kallt.
Inte så bra.

Om insatsen mot Torslandas juniorer finns inte mycket att säga. Det är enkelt att konstatera att IFK Björkö underpresterade. Ingen prestige ska tas ifrån Torslanda. De röda gjorde en gedigen insats och förvaltade sina chanser väl. Björkö gjorde ungefär tvärtom. Trevande, försiktigt och oinspirerat.

Plus till Janne Boy dock som genom eget initiativ tog med sig varm blåbärssoppa till kyliga Torslandavallen.

Och som för att strö lite extra salt i frostiga glidsår var varmvattnet slut i duscharna. För de få modiga som bet i det sura och tvålade in sig ordentligt var däremot den varma bastun välkommen.

Laget som spelade
Alexandersson
Janne Konung, Karlsson, Matte, E.Thuresson
Fransson, Mo, Lin, F. Thuresson
Fralle, Gustaf
Sillhatt, Alex, Robin 

Just det ja, resultatet:
...äh, vi skiter i det. Kolla Torslandas hemsida.


Fredagsprofilen - Sportsmanager Ulf Andreasson

Fredagsprofilen har denna veckan kommit fram till en av de stora profilerna i IFK Björkös historia. Efter 544 matcher i den grön-vita tröjan, mestadels spelandes i de bakre leden bestämde sig personen i fråga för att lägga sina oputsade adidasskor på hyllan. Det blev några år som tränare både i A-laget men även för ett antal ungdomslag. Efter det så kände han att föreningen behövde en sportchef och då klubben är väldigt internationell så kändes "sportchef" inte som rätt titel. Så hans titel fick då bli IFK Björkös "Sportsmanager". Denna roll har han stenhårt hållt sig fast vid under många år nu och gör det fortfarande med stort engagemang. Det är även också person som myntat de klassiska begreppen "En komplett träningsanläggning" och "Happenings" och fått en hyllningslåt skriven om sig utav Fralle, Thure och Peter Jonsson. Björkö-bloggen presenterar härmed Sportsmanager, Ulf Andreasson.

Hur har veckan varit?

- Jo tack, som vanligt, rest runt i Sverige, från Luleå via Stockholm och hem igen. Har känt på tundrankylan.
Finns det någon du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
- Eftersom jag inte har varit hemma så kan jag tyvärr inte ge ett svar på detta.
Vem är den bästa fotbollspelaren du har spelat med och vad gjorde honom så bra?
- Utan tvekan Michael Granstav. Som du förmodligen har hört var han ju en fantastisk frisparksspecialist.
Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja se i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara och varför?
- Fredrik Lundgren, han är en ypperlig lagkapten samt en pådrivare. Så är han ju också från Torslanda.
Vad tror du om årets träningsläger?
- Vet inte riktigt. Vi får hoppas att så många som möjligt åker med.
Vad gör du helst när du är ledig?
- Är sällan ledig men på somrarna åker jag gärna motorcykel till någon bortamatch om något av alla våra lag spelar.

Vilka vinner EM 2012?
- Tyskland utan tvekan.
Vilket eller vilka är dina favoritlag efter IFK Björkö?
- GAIS, West Ham United.
Vilken är världens bästa film?
- Min favorit är spanarna med Richard Dreyfuss.
Vad har du för favoritsport förutom fotboll?
- Hockey.
Vem är världens genom tiderna bästa fotbollsspelare?
- Fram till dags datum går min röst till Franz Beckenbauer.
Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
- Anders Fralle Fransson.
Till sist, vad ska du göra i helgen?
- Till helgen skall vi ha en försenad hummerfest med familjen.

Vi tackar sportsmanager för pratstunden och även för ett gott arbete för de gröna eleganterna.

Delad pott i årets första träningsmatch

Björkö-TV var givetvis på plats. Hela redaktionen samlades på en bitande kall Krokängsplan för att bevittna (och delta i) de grönvita eleganternas första träningsmatch för säsongen. För motståndet stod den anrika division fem-klubben Lundby.


Veckan som gick

Björkö-blogg presenterar för er – tam da da – en ny serie. Veckan som gick, kallar vi den. Här ger vi er små trevliga anekdoter från livet i allmänhet och IFK Björkö i synnerhet från, just det, veckan som gick.


Rapport från en måndagsträning: I fyra minusgrader var det brist på kläder. Flera (Haglund, Filip) tränade i målvaktströjor. Mattsson i en gammal sketen college och Fralle i en Zenithtröja. Men Materialkorven kom och tittade. Lösning snart?

Öckerö IF plockade hem Gustafs Cup förra helgen trots att ingen av deras tre tunga nyförvärv inför säsongen, Erik Hammar, Ivan Ottordahl eller Marcus Skogvard, deltog i turneringen. Dom har ett hyfsat sparkapital i de spelarna. Förvånande om inte Öckerö är med och slåss om serieseger i division 4B i år.

Hoppas Fralle sparade Zenit-tröjan han genomförde måndagsträningen i då den va riktigt snygg. 
-  Fungerar både till vardag och till fest var Janne Neselrots spontana omdöme.

Materialkorven lyckades dock få Jocke Tortsensson, en livs levande Björkö-legend, att komma och titta på måndagens träning i fyra minusgrader vilket får ses som en bedrift.

IFK Björkö gjorde som de flesta andra storlag runt om i Europa och höll sig lugna under sista silly-season dygnet.

Under onsdagens träning spelade bröderna Thuresson i olika lag under smålagsspelet. När den assisterande tränaren Gaveln blåste i pipan för att spelet var över blev båda två ursinniga över att de hade förlorat.

Under måndagsträning dök Tobbe upp med sprillans nya pjäxor som såg riktigt snabba ut. Dock verkade dom inte lika bra att passa med. Osäker på om det kan ha varit användar-relaterat.

Första träningsmatchen slutade 1-1. Vädret var minst sagt kyligt. Riktigt målvaktsväder. 10 minusgrader…

Att bänken i omklädningsrummet inför matchen mot Lundby inte klarade påfrestningarna och släppte från sina väggfästen tolkas som att en del gubbar behöver träna bort ett par kilo under kommande veckor.

… men trots den bitande kylan under första träningsmatchen så värmde spelet stundtals, framförallt under första halvlek.


3 Berritos från matchen Lundby IF – IFK Björkö
3 B till Johan ”Lill-MO”
2 B till Gustav ”Gaaz”
1 B till Anders ”Fralle”


Ingen braksuccé när matchsäsongen inleddes

I tio minus, med tolv man och med hjärna, hjärta och ett rungande hej inleddes säsongen 2012. Björkös första träningsmatch slutade 1 - 1 efter stabilt spel där det enda som saknades var ett förlösande vinnarmål.

Men matchen höll på att sluta i en katastrof - redan innan den börjat. Att Björkö är ett tungt lag att möta, det är ingen hemlighet. Men att bänken i omklädningsrummet sviktade och brakade ihop under matchsnacket 20 minuter innan kick-off, är inte okej. Så tunga är inte ens Björkö.

Tur så in i bänken
Ingen skadades som tur var. Med endast tolv man har man inte riktigt råd med omklädningsrumskador. Laget som startade var följande:

Mo (sr)
Janne, Matte, Thure (sr), Mattsson
Fransson, Haglund, Mo (jr) Sillhatt
Fralle, Gurra

Målvaktsväder
Tio minusgrader är inget riktigt målvaktsväder. Det kan vi nog slå fast. Andreas "Gavven" Andreasson, även kallad Gaveln eller Ass.Coach slog dessutom fast följande:
-  Det är heller inget andretränarväder, men han bet ihop och värmde sedan fossingarna på elementet som tittade fram under den brustna bänken.

Trots att Haglund gav debutmatchen betyget "icke-godkänd" var Gavven nöjd med hur spelet såg ut.
-  Vi är stabila bakåt och låter inte Lundby skapa speciellt många målchanser under 90 minuter samtidigt som vi har sex-sju heta målchanser där vi kanske borde fått in ett segermål.

Haglunds kritik samt Gavvens beröm är något laget bör ta till sig och beakta. Lärdom att dra: Vi gjorde det bra, men kan ännu bättre.

Nyförvärv och hemvändare
Undertecknad gjorde sin debut för IFK Björkö efter att ha tillbringat det senaste året med Bäckebo Goif i Kalmars sistadivision (division 97 - sett till standard i jämförelse med Göteborg). Johan Fransson gjorde också debut och gjorde det bra. Han kanske kunde önskat mer understöd av sin kompanjon på högerkanten men - och det tåls att upprepas - Kalmars sistadivion är inte vad den en gång har varit (eller aldrig varit).

Lille-Mo som ju är Store-Mo gjorde en tung insats som defensiv speluppläggare. Bra defensivt jobb och tydlig i sitt passningsspel.

Andra hemvändare och come-backare som syntes till (utanför planen) var bland andra Mackan Ågren och Torbjörn (som är lång)

Matchanalys
Lundby gjorde första målet på ett långskott. Med en hel del tur letade sig bollen in långt ner i Mos vänstra hörn. Björkö höjde då tempot en aning och efter en trippelchans som resulterade i en hörna som tillslut resulterade i 1 - 1 från Mattes huvud - hade Lundby ungefär en chans till på hela matchen.
Björkö radade upp en hel del fina kombinationer som slutade i fyra frilägen (Mo (jr), Fralle, Gustav och Haglund). Roligt också att se att Björkö försöker spela fotboll och vårda boll. Kul för publiken. Kul för spelarna. Mindre kul för älgarna.

Länkar för mer info matchen:
Lundbys matchreferat - Klicka dig vidare via vänstermenyn och sedan någonstans i mitten.
Björkös matchreferat
JN

FREDAGSPROFILEN - ANDERS "FRALLE" FRANSSON

Veckans profil är en riktig klassiker i IFK Björkö och även i skärgårdsfotbollen. Han ligger i delad ledning genom alla tider när det handlar om antalet guld i skärgårdscupen med hela nio stycken segrar i den anrika turneringen. Priset som årets spelare i IFK Björkö har han mer eller mindre prenumererat på under de senaste säsongerna och inför årets säsong känns han mer laddad än någonsin. Vi talar givetvis om Anders "Fralle" Fransson, en utav Björkös största vinnarskallar genom tiderna som tog sig tid att svara på några frågor för Björkö-bloggen.

Hur har träningsveckan varit?
-Underbar!?! Kul och komma igång igen efter en hyfsad fjolårssäsong. Inte lika bra väder dock men vad kan man begära när det är början på feb. Fötterna är lite ringrostiga men efter 20min känns ingenting. Skulle vilja tillläga att jag tror det kan bli ett spännande och roligt år! Vi har en bra trupp samtidigt som vi alla fått mer erfarenhet av hur Division 4 fungerar. Jag tycker det är viktigt att behålla kontinuitet och en stomme i föreningen samtidigt som man kombinerar med nytt blod mer inspirerat och med energi.
Hur nöjd är du med din egen insats under veckans träningar?
-Nja ska nog satsa mer på nästa vecka. Har inte känt det där lilla extra som man behöver för att göra en fullgod träning. Tycker jag slarvar mycket i visa moment under både teknik träningen och i spelet. Mycket som ska förbättras fram till seriepremiär som bla. Skott och pass. Tycker även jag kan skärpa till den fysiska biten med lite egen träning hemma också.
Hur går tankarna om motståndet i serien i år?

-Alla lag i serien är bra och dåliga, det som avgör är dagsform. Men är det något lag som måste hävas fram så är det nog kärra Dom tycker jag har varit det intressantaste laget i serien sen dom åkte ur div. 3. En god förening som borde spela i en högre serie.
Finns det någon som du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
-Andy och Göran. Blivande div4 Guld tränare.
Vem är den bästa fotbollspelaren du spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Fronk (Göran Mattsson red. anm. som även är farbror till Emil Mattson) tycker jag är bäst, en riktig lagspelare som fattar vad det handlar om. En tvättäkta ”Kapitano”
Om du fick välja ett nyförvärv i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara?
-Daniel Giraud. 
Vilka vinner EM 2012?
-Holland
Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
-Tre öl.
Vem har sämst humor i laget?
-Berra eller Janne.
Vad har du för favoritsport förutom fotboll?
-Hockey.
Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-Hagliano.
Till sist, vad ska du göra i helgen?
-Ner å tjöta me gobba på hamna. 
Något annat som du vill tilllägga? 
-Styrelsen är också bäst!!!!

Vi tackar Fralle för pratstunden och hoppas se honom göra många mål i den grönvita tröjan under säsongen.

Hallå där - med Norrlands-Tommy

Tommy har nyligen flyttat norröver men har aldrig varit närmare. Björkö-TV fick en pratstund med Tommy på telefon.


RSS 2.0