Björkö kryssade serieledarna

Efter två raka vinster mot Sandarna och Skottfint, fortsätter Björkös formkurva att peka uppåt. Kvittot på det blev ett stabilt kryss, borta mot seriesuveränen Älvsborg.

Årets serie är mycket jämn. Ännu har inga lag blivit avhängda. Det enda laget som utmärker sig är Älvsborg FF som innan matchen mot Björkö vunnit sex matcher och förlorat en. En vecka innan matchen möttes de båda lagen i reservlagsserien i en märklig match som slutade med förlust för Björkö, 5-3.

Den matchen startade på värsta tänkbara sätt. Då hade Älvsborg gjort fyra mål på 20 minuter, två av dem på hörna. Många som var med då fick nog kalla kårar när hemmalaget efter bara några minuter tog ledningen, ännu en gång på hörna. Men Björkö vaknade. Efter Älvsborgs pigga inledning av matchen tog Björkö över allt mer. De grönvita försökte hålla i bollen och spela längs backen och trots ett aggressivt spelande hemmalag kändes Björkö hetare när domaren blåste för halvtid.

Bortdömt mål och smekning i nättaket
Andra halvlek inleddes med att hemmaspelarna ville ha mål när en hörna resulterade i en nick mot första stolpen och en rensning av Forse. Domaren bedömde bollen utanför och fick medhåll av den räddande ängeln.

 - Inget att snacka om, bollen var inte inne, säger Johan Forseström.

Efter cirka 20 minuter av andra halvlek kommer det förlösande målet. Erme håller i bollen och spelar fram den till Niklas Karlsson som vänder runt och smeker in den, från precis utanför straffområdet, upp i nättaket bakom en chanslös keeper. 1 - 1 skulle blir ett resultat som stod sig matchen ut.

Bra på fasta
Älvsborg tryckte på rejält i slutet och det var framför allt på de fast situationerna som man var riktigt nära vid ett par tillfällen, bland annat skruvades en hörna i ribban. Men tack vare stabilt försvarsspel av hela backlinjen, ett ruskigt arbete av Thure och Karlsson på det centrala mittfältet och smarta anfallare lyckades Björkö hålla undan och krysset var ett faktum. Helt klart godkänt med tanke på att det var serieledarna man mötte på bortaplan.

 - Spelarna var grymma i dag. Samtliga gjorde ett kanon jobb och roligt att se att Målvakts-Mo fortsätter att imponera. Han fick ta mycket stryk i dag men räddade oss vid flera tillfällen, framför allt i slutet av matchen, säger, Andreas Andreasson efter matchen och får medhåll av Göran Gulic.

 - Vi pratade innan matchen om att vara ödmjuka inför uppgiften men inte visa överdriven respekt. Det tycker jag att vi lyckas med, framför allt i första halvleken, säger coach Göran.

Legendar tillbaka
Lill-Mo som dagen till ära petade Nessi och spelade i nummer 10-rollen, skadade sig i slutet av matchen och gick av. 

 - En sträckning i baksidan låret, men det kändes lite bättre efter matchen, säger Johan Magnusson-Otter.

Oklart hur länge han blir borta. Förutom Fritte, samt en del annan publik, var den gamle storspelaren, numera ÖIS-tränaren Johannes Andreasson på plats vid Påvelundsplanen. Han kom direkt från träning på ÖIS-gården för att de grönvita eleganterna.

 - Bra match, kommenterade Berra efter matchen. Gubbarna gjorde en stabil insats. Jag skulle vilja kalla det ett coach-kryss, i positiv bemärkelse. Riktigt smart att kasta in Nessi som nummer 9 i slutet av matchen. Kan vara där krysset bärgades.

Laget som spelade
MO
J.fransson- Matte- Patrik- Mattsson
Niklas-Thure-Fralle
J.MO- Forse- Niclas Erme
Tobbe- Janne- Wiseman- Mini- Robin

Länkar
Björkös officiella
Älvsborgs officiella
GFFs officiella

Seger mot BK Skottfint

Seger med 1-0 mot BK Skottfint. Björkös mål gjordes nästan av anfallsstjärnan Nessi.

Det blev seger med 1-0 för de gröna eleganterna när de under lördagen tog emot BK Skottfint på en grytvarm Björkövallen. IFK Överstegsfint för med sig respekt och de har flera spelare med erfarenhet från de högre serierna, och till och med landslagsspel. På Björkös soldränkta matta skulle FC Croyffint däremot gå bet.

Domaren, som innan matchen ställde upp de två lagen att hälsa på varandra som vore det semifinal i Copa del Rey, tog på önskemål från bägge lagen beslut om att avbryta halvlekarna för vattenpaus. För det var varmt, mycket varmt, på Björkövallem denna lördag i maj.

Utan att bjuda på någon strålande fotboll kändes Björkö aningen vassare i första halvlek. I en drabbning, nästan helt utan målchanser, var det Nessi (Janne-Konung, reds anmärkning) som fick den stora möjligheten att späcka målnollan. Forse spelade fram en helt sopren Jan-Jan som såg en ännu renare Fralinho och väggspelade bollen med målvakten (läs sköt skitdåligt) som tyvärr blev avblåst för offside när han tryckte in bollen i nättaket.

Lågt tempo
Under första halvleken var tempot lågt. Värmen gjorde sitt för att bidra till detta och Skottfint gjorde sitt. Med ett decimerat lag och, enligt uppgift, med bara en avbytare plockade man fram det man har väldigt gott om; rutin. Genom att stå rätt, avvakta i rätt lägen, ekonomiköra och hugga på rätt byten klarade bortalaget första halvkek minst lika bra som ett yngre och mer fulltaligt hemmalag.

I andra halvlek började solen ta ut sin rätt. Skottfint kroknade en aning men fortsatte att hota främst genom frisparkar. Björkö ångade i kapp med solen och utan att komma upp i den nivån som de flesta har i sig räckte det ända till seger.

Smekte upp den
Målet kom efter att Gurra, på karaktäristiskt vis, snurrat med en ytterback strax utanför offensivt straffområde, vänt bort honom och slagit bollen snettinnåtbakåt till Nerme som la över den på vänstern, tittade upp och smekte upp den i borte krysset. Ett mycket snyggt mål och förlösande för Björkö som i och med målet vann med 1 - 0 och tog sin andra raka serieseger.

Motståndarna
BK Skottfint är ett trevligt lag att möta, sportsliga killar som vill spela fotboll, och vet hur man gör. För många av Björkös yngre killar är det självklart en fin skalp att slå tidigare utlandsproffs. Tre poäng i en match som denna, då spelövertaget inte var något att skryta med, och ingen hade klagat på kryss, är segern ännu ett styrkebesked från grönvitt.

Laget som spelade
MO
Fransson-Matte-Patrik-Filip
J.MO-Thure Fralle Janne
Johan Forse Gurra
Tobbe, N.Erme, Wiseman, Mattsson, Mini

Länkar
Björkös hemsida
Skottfints hemsida

Veckan som gick - vecka 21

Daniel Ridley gjorde comeback under veckan efter att ha varit på resande fot i över ett halvår. Välkommen tillbaka önskar Björkö-bloggen!
***

Härlig seger mot Skottfint togs under lördagen. Victor “Drogba” Billvall lämnar Chelsea efter att ha avgjort Champions League. -Jag är klar i den här klubben uppges han ha sagt.
***
Våra kompisar Torslanda IK ångar på. Ny seger och leder fortfaranade div. 2 västra götaland med 3 poängs försprång.

***
Janne-Honung-Konung har fått ytterligare ett smeknamn att ta tillvara på. Numera kan han titeliera sig som Nessi

Fredagsprofilen - Robin "Mos" Andersson

Fredagsprofilen denna vecka har fått celebert besök. Spelaren som har mer cocosolja än liniment, vita tubsockar över fotbollsstrumporna och naturligtvis tofs istället för gammalt hederligt pannband. IFK Björkös Mos har under de senaste åren visat i A-lagskatalogen hur man skall se ut ute på planen. Tyvärr har det inte slagit igenom än men känner vi Mos rätt så kommer det säkerligen fuskas till sig en och annan associar på gubbarna framöver. Och på tal om fusk så har ju Mos fått det från sin far som är känd som Björkös största fuskare genom tiderna. Björköbloggen får äntligen presentera Robin "Mos" Andersson.

Hur har veckan varit?
-Jodå veckan har varit bra och vädret har ju varit strålande så synd att klaga. Detta passar mig perfekt då jag kan ligga och sola. Provade en ny solkräm i onsdags. Sunshine 2000 X 24H. Rekomenderar den starkt då man får mer glänsande nyanser.

Hur har träningsveckan varit?
-Har tyvärr inte haft tid att träna denna veckan så har inte så mycket att säga om. Men dagens träning tycker jag var ett strålande pass. Mycket spel och dessutom mycket löpning vilken kanske kan vara lite onödigt för min del men bra för spelarna i laget. Synd att Arga Elektrikern (Filip Thuresson) ska fuska för att komma förbi mig på löpträningen bara, genom att springa halva streckor när inte Göran eller Andy tittar till. Tråkigt att han inte tar träningen på allvar. Annars strålande jobb från hela laget.

Finns det någon du skulle vilja ge extra plus för hans insatser denna vecka?
-Skulle vilja ge hela laget extra plus efter att vunnit bortamatchen mot Sandarna.

Vem är den bästa fotbollsspelare du har spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Det måste nog vara Victor Granstavo. Hans snabbhet och hans makalösa skott. Helt enkelt en grym fotbollspelare! Dock är det väl lite tråkigt att han alltid ska köpa likadana kläder precis som mig. Men antar han tycker att jag är så fruktansvärt snygg så det är väl kul att han ser upp te mig.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?
-Jag studerar på Plusgymnasiet där jag går handelprogramet. Därefter är jag med mina vänner och min familj. Försöker gymma lite inför sommaren och även lägga mig i solariet om tiden räcker till. Föröker lära mig fifa också så jag nån gång kanske kan slå Nils, Berra eller Victor G.


Hur skulle du säga att första halvan av vårsäsongen har varit?
-Jodå tycker endå vi har klart oss relativt bra! Men jag vet att vi kan göra mycket bättre ifrån oss så det är dags att visa det nu.

Vilka vinner EM 2012?
-Sverige.

Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-Johan Mo.

Vilket eller vilka är dina favoritlag förutom IFK Björkö?
-Real Madrid.

Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
-Gaaz, Madz och min whiskey som jag inte öppnat än.

Vilket är ditt favorit-resmål?
-Ayia napa.

Till sist, vad ska du göra i helgen?
-Ska fira en "tjejkompis" som fyller 20 år på Chess i Göteborg. Därefter på morgonen ska jag titta när vi tar 3poäng på Björkövallen mot Skottfint.

Märklig förlust mot Älvsborg

Blixt och dunder, akademisk kvart och underkända geografikunskaper. Så kan man sammanfatta b-lagets förlustmatch mot Älvsborg på Påvelundsplanen. Slutresultat: 5-3 till de blå.

Åskan mullrade i fjärran och i blixtarnas vandring över horisonten tändes ett visst hopp om att vädret skulle tvinga domaren att skjuta upp matchen. Skador, återbud och andra åtaganden gjorde Björkö en aning decimerat. Men match blev det. Och vilken match sen.

Redan efter cirka femton minuter stod det 4 - 0 till Älvsborg. IFK Björkö verkade ha glömt att det spelades fotboll på Påvelundsplanen. I högskolevärlden är det vanligt och ofta accepterat med en akademisk kvart, i fotbollsvärlden är det direkt livsfarligt, på Påvelundsplanen blev det avgörande.

Dålig markering, missar i kommunikationen och slarv gjorde att när Björkö äntligen gjorde sitt första mål hade hemmalaget redan gjort fyra.

Bortdömt mål
J-Mo inledde målskyttet och Filip gjorde nästa. När sedan samme Filip kastade sig efter en förlupen boll, träffade och fick iväg den mot mål samtidigt som backen träffade Filip och skickade honom ifrån mål, firade glada Björköspelare att bollen letade sig in och samtliga väntade för att se vilken färg domaren skulle ha på kortet för kapningen på Filip. Tji fick vi när han istället valde att döma bort målet och ge frispark åt de blåa.

- Inte ett av mina bästa beslut, erkände domaren senare.

Och trots att Älvsborg lite senare gjorde 5 - 2 var känslan att chansen fortfarande fanns. Kanske var det åskan, kanske var det så att samtliga 22 spelare på planen hade haft en tuff dag på jobbet, men matchen kändes märkligare än blixthalka i Sahara.

Andra halvlek
I andra halvlek tryckte Gurra in trean och Björkö närmade sig. Gurra plockade själv ner en misslyckad utspark och fick efter diverse svårigheter in bollen i nät. Men strax därefter började mannfallet. Wiseman fick syna det röda kortet efter att ha ropat okvädningsord åt ett intilliggande sjumanna-mål. Somliga i laget uttryckte sitt missnöje mot domslutet, trots att domaren enligt regelboken gör helt rätt, vilket också påpekades av vaken Älvsborgspelare. Men när samme vakne Älvsborgspelare sekunderna senare parade ihop Björkö med frireligion, visade han påfallande brister i geografikunskaper. Det är i södra skärgården de håller till. Lär ni er ingenting i skolan längre?
Men visst, i ärlighetens namn så finns det väl en och annan på Öckerö också, vilket ju är lite närmare vår egen ö.

Om det var svårt att vända med tio man blev det ännu svårare när Mini samlade ihop till två gula. Varken jag eller domaren såg vad som hände, det erkände vi båda villigt, men domaren hörde det i alla fall. Och återigen får jag åkalla ärligheten och hans namn och erkänna att domaren förmodligen gjorde rätt. Jag hörde ju också vad som hände.

Avslutningsvis
Närmare än 5 - 3 kom inte Björkö. En märklig match var till ända. Bara att gratulera Älvsborg som ser ut som ett starkt lag, något de visar inte minst i a-lagsserien. Matchen förloras under de första femton minuterna, där stängs dörren. Men jag går och lägger mig med känslan av att det är domaren som låser och kastar bort nyckeln när han dömer bort Filips mål. Det är bara att konstatera: det är skönt att kunna skylla på någon annan.

Laget som spelade
William,
Fransson, Nessi, Fransson, Elfast
Mo, Lin, Siljat,
Wiseman, Filip, Gurra
Korvas, Thuresson, Jagi

Skador
Linus gick av tidigt. Har inte fått några rapporter om honom. Siljat hamnade fel i en duell och förstörde förmodligen det mest i knäet. Leif Swärd meddelar att säsongen förmodligen är förstörd för Björkö kanske hetaste spelare för tillfället, och inte bara på fotbollsplanen.


Veckan som gick - vecka 20

Silly season rykterna fortsätter även här på björköbloggen. Zlatan, ett steg från Manchester City?...
***
Björkös duktiga F-99 gjorde in-marchering på Gamla Ullevi under måndagskvällen. Maskotar till matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF. Matchen slutade 2-2.
***
…Kaka och Gonzalo Higuain till Paris Saint-Germain?
***
Erik Hamren tog ut sin trupp till sommarens em-slutspel... 
***
Manchester Citys mittback och lagkapten Vincent Kompany blev utsedd till årets spelare i Premier League. Årets manager blev Newcastles Alan Pardew.
***
…John Guidetti får inte plats i Hamrens trupp. Är det en miss av skadan eller är han för dålig?
***
Gareth Bale ser ut att få ett drömkontrakt hos Barcelona. Nu är det bara upp till klubbarna att komma överens om övergångssumman. 40 miljoner euro sägs att den walesiska landslagsspelare skall kosta.
***
King Henrik, eller Hank som vi som känner honom kallar han, vann under veckan två matcher i slaget om Hudson River. Sist New York Rangers spelade semifinal mot New Jersey blev det guld. Men å andra sidan var Mark Messier med på den tiden.
***
Om man tittar på filmen Titanic baklänges handlar det om en magisk båt som poppar upp ur vattnet och räddar massa människor och åker på kryssning.
***
King Kenny fick lämna Liverpool. Wigans manager Roberto Martinez sägs vara en kandidat att ta över.
***

Synd att inte Finland och Slovakien fick spela final i hockey-vm då de är de två enda nationerna som på allvar verkligen bryr sig om turneringen...
***
Grattis Chelsea till Champions Leauge guldet. Kul för Chelseas Victor Billvall (Drogba) att få kvittera och sen avgöra.

***
...lite som friidrotts-VM efter att Usain Bolt tjuvstartat bort sig - ingen bryr sig längre, bara Stefan Holm.
***
Jörgen Jönsson blev mobbad för sitt röda hår när han var liten. Av Expressens bild att döma måste det ha varit ett relativt enkelt jobb för mobbarna...
***
Tor-Björns skor börjar på allvar komma in i laget och bli en del av gänget.
***
...Med det sagt: mobbingen är på intet sätt något trevligt att ägna sig åt och vi vuxna bör se till att stävja all tillstymmelse till sådant
***
Barcelona sägs vilja köpa den omdiskuterade Luis Suarez från Liverpool.
***
...Ett "förlåt" till Jugge vore på sin plats efter att mobbarna tittat på
den här filmen.
***
Majvallen kallas numera för MOvallen.


Seger mot Sandarna - förbannelsen är bruten

IFK Björkö vann lördagsmatchen mot Sandarna med 2 - 0. Målskyttar för bortlaget blev J.Mo och Thuresson d.ä.

Björkö har historisk sett haft svårt att vinna på Majvallen. Bara den här säsongen har Björkö besegrats två gånger, en gång i Västra Cupen och så senast, med reservlaget.

- I division fyra har jag aldrig vunnit här, förrän nu då, sa Andreas Andreasson efter matchen.

Och efter förra veckans debacel mot Landvatter, då draken mötte medvind, föll och rev upp stora hål i Björkövallens småtröga gräsmatta, fann den under lördagen rätt sorts motvind och lyfte. Och som den gjorde det.

Målvaktens match
Redan från start kändes Björkö aggressiva. Spelarna tog för sig och arbetade tillsammans och för varandra. Gustav Engström och Marcus Wiseman dubblerade på topp och gjorde som de blivit beordrade - springa för livet. Att framhäva någon före någon annan i en sådan här match vore illa - om det inte var för den lille korte i mål. Målvakts Mo gjorde en helt fantastiskt match, han verkar gilla Majvallen.

- Jo det stämde i dag, men det viktigaste är segern. Om jag kan hjälpa laget att vinna är jag glad, säger Robin Magnusson Otter.

Med reservlaget senast var det Målvakts Mo som gjorde Björkös enda mål, då som forward. Så långt upp i banan kom han inte i dag, även om han vid ett par tillfällen var på väg då han kom långt ut och styrde bort många potentiella farligheter. Mest utmärkte han sig dock under några minuter i den första halvleken då han först räddade en rökare vid stolproten och några ögonblick senare stod för årets förmodligen svettigaste räddning. Efter slarv i backlinjen kom Sandarnas forward helt ren. Men Mo, som gick åt fel, kastade ut en hand och reflexräddade - åt andra hållet. 

- Han räddar oss vid flera tillfällen och då tänker jag inte bara på superräddningarna. Han kommer även ut vid frisparkar och hörnor på ett perfekt sätt, säger den gamle stormålvakten Andreas Andreasson med bland annat J-SM guld på meritlistan.

Målen
Björkö var det laget som inledde matchen bäst. Men Sandarna var allt annan än ofarliga. Efter halvtimmens spel tog hemmalaget över matchen mer och mer och Björkö trycktes tillbaka. Trots flera chanser åt båda håll stod det 0 - 0 i paus. I halvlek gick en småförkyld Anders Fransson ut och Jonathan "Nessi" Neselrot in. Med några farliga passningar på mittfältet och ett skott som nästan gick in var han riktigt bra i de tio minutrarna han orkade. Sen var han lite mindre bra. Det gjorde dock inte så mycket eftersom i tur och ordning J.Mo skuffat in en boll med foten efter att Gurra bränt från en meter - ribban, och Thure tjurrusat in tvåan på en hörna.

Avslutningsvis
Flera avstängningar, tung förlust senast och spel på Majvallen som, enligt tidigare uppgifter till Björköbloggen, varit jinxad, och ändå lyckas Björkö knipa tre poäng. Detta genom att spela sitt eget spel - och i en match där Sandarna inte kändes helt under isen utan snarare tvärtom. Med marginalerna på vår sida kändes segern som en seger som ingen behöver be om ursäkt för. Sandarna var bra, och hade inte Mo stått i väg(g)en i första halvlek hade matchen kunnat sluta annorlunda. Men Björkö uppträdde på ett samlat och gediget sätt, under 90 minuter, och det var där matchen vanns.

Laget som spelade
Målvakts Mo*
Fransson, Thure, Matte, Filip,
Karlsson, Mo, Fralle,
Forse, Gurra, Siljat,
Janne, William, Wiseman

Länkar
Gff:s hemsida
Björkös hemsida
Sandarnas hemsida

Plus till Berra med som på sin lediga dag kom och liverapporterade på Twitter. Har någon missat det - skaffa Twitter och börja följ IFKBjörkö.


Veckan som gick - Vecka 19

Grattis till Man City som tog hem premier league. Efter två mål på övertid tog klubben hem ligan.

Sur förlust för Björkö hemma mot Landvetter med 1-2.

Våra grannar och vänner Torslanda IK spelade 1-1 borta mot Sävedalens IF. Efter fem omgångar så leder Torslanda div 2 västra götaland.

Johan Elmander ser ut att missa sommarens EM-slutspel...

Det sägs att Mr Mourinho är ute efter en ny reservmålvakt bakom Iker Casillas. Andreas Isaksson sägs vara med i tankarna om att backa upp Real-kaptenen.

Gennardo Gattuso, Filippo Inzaghi och Alessandro Nesta fick stående ovationer av Milan-fansen då de lämnar klubben inför nästa säsong.

Vänsterbacken Martin Olsson rycktas vara på väg till Chelsea. Svensken skall ersätta Ashley Cole och prislappen uppskattas vara 83 miljoner.

Elfsborg tog sin sjunde raka seger i årets Allsvenska. 1-0 hemma mot AIK.

Ligorna börjar ta slut runt om i Europa och silly season börjar sakta men säkert dras igång. Dani Alves sägs vara uppsatt på transferlistan och klubbar som sägs vara intreserade av brassen är Chelsea, Liverpool, Manchester Utd, Paris Saint-Germain och Anzhi Makhashkala.

...Carles Puyol är det defenitivt klart att han missar Em-festen. Barca-kaptenen meddelar via twitter att knäoperationen gått bra.

Kim Källström förhandlar med ryska klubben Rubin Kazan. Kim säger själv att han är sugen.

Det är i motvind som draken lyfter

Lördagens hemmamatch var ingen höjdare, trots det flygrelaterade motståndet. Innan matchen pratade vi om dynamit, grön och vit. Det blev mest en kinapuff.

Förlusten mot Landvetter på Björkövallen var säsongens hittills klart tyngsta motgång. 1 - 1 paus, efter ett långskott av Linus Granstav, skulle sluta med seger för bortalaget, Landvetter.

Redan från början kändes Björkö en meter ifrån. Det fina spelet från förra matchen mot Näset var borta. Landvetter hade flera chanser att ta ledningen men trots det kändes stämningen god och känslan av att vändningen skulle komma verkade sprida lugn bland de gröna.

Men trots Linus ledningsmål, och trots god känsla i pausen vaknade Björkö aldrig riktigt. Viljan och vägran att förlora uteblev. En hel del gula kort och dessutom ett rött på en frustrerad Linus innebär att båda bröderna Emesjö och Granstav själv är avstängd i nästa match mot Sandarna.

Ju längre matchen led ju mer fokus lades på domaren. Och mannen i blått missade en del, det går inte att komma ifrån, men förlorade matchen, det gjorde han inte. Matchen förlorades enbart på grund av alltför dåligt spel, det är den enkla sanningen.

Ett lag definieras inte av sina framgångar - utan av hur det hanterar sina motgångar. Nu är det dags att definiera IFK Björkö säsongen 2012. Förlusten mot Landvetter svider. Vi hade räknat med något annat. Vi ville vinna, lägga Landvetter och andra lag bakom oss, få andrum i tabellen. Vi räknade fel. Nästa match spelar vi på en plan någon sagt är jinxad - och det med en decimerad trupp. Nu är tid att knyta näven. Det är dags att tända elden, sätta fyr på stubinen och visa vad Green and White står för.

Vi är...

Regniga tankar om djur

Fredag igen, och ni vet vad det innebär. Fredagsprofil. Tyvärr utgår den i dag. Den regnade helt enkelt bort.

Och när jag sitter här i regnet tänker jag lite granna. Och då tänker jag framför allt på Mo. Johan Mo. Johan Magnusson Otter. Tänk att han har ett efternamn som nästan blir utter. Det är ju coolt. Och så har han en cool bror. Som också heter nästan utter. Utter som i djuret utter, alltså. 

Och så tänker jag på uttrar. Och när jag tänker på uttrar och Johan och Robin, ja då kommer jag att tänka på djur lite mer generellt. Kor till exempel. Och apropå kor, så är ju Batman och Robins, förlåt, Johan och Robins smeknamn Mo. Och mo på engelska betyder mu på svenska. Och det är ju kornas språk. Så därför tänkte jag posta en gammal fin historia om en ko. För er som hört den är det nog dags att lyssna igen. Och om någon missat den. Lyssna. Hillariuos.

Och kom ihåg. Det är INTE Robin Mos som är pojken i filmen…


Filmen om träningslägret i Köge 2012 - del två

Ärade läsare och tittare. Ni ges nu Filmen om träningslägret del två. Detta är, vad man brukar säga, från oss alla till er alla. En liten godbit att värma sig med i vårregnet. Det ryktas om att både Weljam och Wiseman gör två bejublade inhopp i detta alster.


Hallå där - med Andreas Haglund

Andreas "Hagliano" Haglund med sin karaktäristiska "rakt-igenom-stil" sprang rakt in i Askims målvakts dubbar under en match med b-laget på Björkövallen. Dobbarna träffade illa och Haglund signalerade direkt för byte. Ledd av planen lindades knät och någon räckte honom ett par kryckor. Få, med undantag för Andreas själv, anade då att korsbandet i knät var avslitet. Ett tungt avbräck för Björkö men framför allt tungt för Andreas själv. 
Björköbloggen tog ett snack med "Hagge" på telefon...


Seger i årets första ö-derby

Öarnas El Clasico, fotbollens Waterloo, epiteten är många. Seger blev i alla fall för det gröna eleganterna när Öckerö för första gången i år kom på besök på Björkövallen.

Öckerö har inför säsongen värvat flera tunga namn och många har talat om laget som favoriter till seriesegern. Hur det kommer att sluta återstår att se men det är ingen hemlighet att reservlaget är något helt annat än a-laget. Nu gjorde Öckerö ingen jättedålig match, åtminstone i förhållande till Björkö som bara stundtals kom upp i normal kapacitet. Men hemmalaget hade några spelare som gjorde skillnad.

Joakim Siljat, som fått kritik tidigare i veckan för att ha varit för bra i a-laget och därför kan gå misste om det åtråvärda priset "Jåcke Siljat-award" som bäste spelare i b-laget, visade att han minnsan vill vara med och fajtas om det priset också. Med en pendel på benet som hade gjort självaste Ur & Penn arbetslös dundrade han in 1 - 0 på volley.

- Allt han tar i blir till guld, kommenterade Andreas Andreasson efter matchen.

Dåliga första tjugo
Annars var inledningen av matchen ganska uddlös. Öckerö hade en hel del farliga lägen men Björkö hade marginalerna på sin sida och sköt bortlaget inte över eller utanför stod backar eller en vinstsugen Torbjörn i Mål i vägen.

Men som tidigare konstaterats, Björkö hade spelarna som gjorde skillnad. Sebastian Karlsson gjorde lite som han ville och hotade ständigt Öckerös försvar. Även Forse trampade på bra och var på väg igenom vid flera tillfällen. Och när Forse trampade på lite extra kom han också igenom och kunde sätta tvåan bakom en chanslös målvakt.

Bättre och bättre
Efter ungefär 20 minuter tog Björkö över taktpinnen och började rulla bollen. Öckerö kom inte igenom och de gröna hade god kontroll på matchen. I halvlek kändes det därför som att 2 -  0 mycket väl skulle räcka för att ta ännu en seger på hemmaplan.

Men i andra visade Öckerö vilja. Det i kombination med att lyfta upp laget och att Björkö backade hem gjorde att andra halvlek handlade om försvarsspel för Björkö. Tobbe fick sträcka ut sig rejält vid ett par tillfällen men 2 - 0 stod sig matchen ut.

Laget som spelade
Tobbe
Karlsson, Janne, Matte, Elfast
Mo, Robin, Siljat,
Sebbe, Forse, Gurra,
Järvi, Filip, Fransson, Wiseman


Veckan som gick - vecka 18

Sommarvärme drog in över landet i början på veckan...
*** 
Björkö tog en fin skalp mot Kållered i reservlagsserien. Siljat gjorde två baljor och verkar köra stenhårt för att ta tillbaka priset "Jåcke Siljat Award- priset till årets B-lagspelare" som Ola Enelund knep förra året...
*** 
...Björkövallen har varit som en bastu de senaste träningarna.
***
...Nu högpresterar ju visserligen Siljat i a-laget också så b-lagspriset kanske ändock är i fara - på ett bra sätt.
***
England har numera en förbundskapten som tidigare tränat Oddevold, Halmstad och Örebro.
*** 
Man City slog Man Utd i kampen om Premier League. Två omgångar kvar och fördel för de blåa på målskillnad.
***
Efter 4-0 seger senast mot IFK Uddevalla har våra grannar och sammarbetsklubb Torslanda IK startat säsongen starkt. Två vinster och en oavgjord gör att de är serieledare i div 2 Västra götaland.
***
Andreas Haglunds band, Lazyday, släppte singeln "Allting har sin tid" och den seglade rakt upp på 15:onde plats på ITunes. Succé!!
***
Grattis säger vi till Lionel Messi som inte bara tangerade Gerd Müllers 19 år gamla målrekord på 67 mål i en europeisk högstaliga, utan även gick upp på ensam majestät. Han gjorde det mycket karaktäristiskt genom chip över målvakt som för kvällen dessutom betydde hattrick...
***
Fiorentinas tränare Delio Rossi var inte helt nöjd med sin spelare Adema Ljajica i matchen mot Novarra. Efter att Rossi plockat av Ljajica efter en halvtimmas spel så valde han även att puckla på honom också. Givetvis fick Rossi sparken och man undrar hur många lag som intresserade av hans tjänster i framtiden.
***
...att tänka på: Leo har hittils svarat för 72 mål och 29 assist den här säsongen. Det innebär 101 poäng. Hade han spelat i NHL hade det gett honom en andra plats i skytteligan, strax bakom Evgeni Malkin på 109 poäng - och då räknas inte andrassist i fotboll. Målligan då? Ja jämfört med NHL hade Messi vunnit den med råge, tolv (12!) mål för Steve Samkos i Tampa Bay. Behöver jag tillägga att både nämnda NHL-spelare har spelat fler matcher än lille Leo.
***
Gurra svar på frågan om syftet med resan till Danmark och träningslägret är redan en klassiker. Har man missat vad han svarar får man titta på filmen om träningslägret del 1.
***
Grattis Juventus och Guden från Turin som tog hem Serie A. Den gamla damen med Antonio Conte vid rodret såg till att scudetton hamnade i Turin.

Äntligen - första skalpen i serien

Med tre mål mot ett besegrade de gröna eleganterna Näset på en för dagen blåsig Björkövallen.

Första halvlek var en lång chanskavalkad för hemmalaget. Björkö radade upp flera farliga lägen och hade flytet med sig. För helt ofarliga var inte Näset. En del skott stoppades upp av backar och de som smög sig förbi Erme och Matte stod Mo i vägen för. I slutet av halvleken flyttade dock Näset fram sina positioner något och tog över.

I andra halvlek fick Björkö motvind och kanske var det den, kanske det faktum att man ledde med 2 - 0 efter mål av Linus Granstav och Siljat, men anfallsfrenesin kom av dig något. Däremot hade Björkö rätt hyfsad kontroll på matchen. Lagen delade chanser med varandra och Mo i Mål fick sträcka på sig rejält vid ett par tillfällen. Hans bror, Mo, var den som definitivt punkterade matchen med 3 - 0-målet som stod sig till bara några minuter kvar av matchen då Näset tröstmålade.

Målen
Linus inledde målskyttet med ett klassiskt Linmål. Efter ett fint anfall som slutade med hörna tog Granstavaren helt sonika och skruvade in den från hörnflaggan. Andra målet var stekhete Siljat sist på efter att Lin träffat ribban. Tredje målet, som är det enda Björkömålet som inte fångades på film, tryckte Mo in efter att ha blivit fint framspelad av Johan Fransson. Mo avslutade med ett distinkt skott, lågt bakom en chanslös målvakt.

Avslutningsvis
Äntligen kom första segern för A-laget som visar att lag som vill vinna på Björkövallen har en svår nöt att knäcka. Både b- och a-laget är obesegrade på hemmaplan. Och a-laget tog sin första trepoängare för säsongen. Kanske är det hemmaplan, kanske är det Tobias Andreasson-effekten (han är, efter att varit med på dagens match, obesegrad i ligan. Tilläggas bör att detta var hans första match). Kanske är det helt enkelt att polletten ramlat ner och de gröna förstått vad andre-tränaren sammanfattade efter matchen.

- Det är roligare att vinna än att förlora, säger en segersusig Andreas Andreasson.

Länkar
IFK Björkös officiella hemsida
Näsets hemsida
Förbundet om matchen 


Laget som spelade
Mo
Fransson, Matte, Perme, Flip
Thure, Mo, Nerme
Siljat, Fralle Linus
(Janne, Tobbe, Mattsson, Forseström, Gurra)

Hört på bänken
Forseström filosoferade kring fotboll vid ställningen 1 - 0: Det är bättre att leda med 2 - 0 än 3 - 0. Men man vill helst leda med 4 - 0.

Ursäkta kvaliteten på filmen. Filmsnuttarna mår inte så bra av att mailas från telefon och sen laddas in i datorn.


Fredagsprofilen - Johannes "Superbernie" Andreasson

Debut som 14-åring i IFK Björkös A-lag, fyra knäoperationer, några skärgårdscupsguld, tvåhundratjugonio inskruvade frisparksmål, trehundraåttiofyra followers på twitter, femtioentusensexhundrafyra "gillar din profilbild" på facebook. Björköbloggen har denna vecka träffat Björköbloggens starke mans sidekick, Batmans rolige kompis Robin eller varför inte Kenneth Anderssons lekkamrat Martin Dahlin. Superdoun Superbernie och Janne Honung-Konung finns det många liknelser med andra radarpar. Som sagt, ett krånglande knä hindrade honom att ta steget till Turin och Juventus där det ryktas om att självaste Guden Från Turin ville köpa loss il phenomen de la Björkö - med pengar från egen plånbok. Nu har karriären gått vidare. Johannes Andreasson kan till sina titlar som gentleman, karismatiker och cyklist, nu även kallas sig andre-tränare i Öis juniorer.

Hur har veckan varit?
-Jo tack, den har varit kanon. Mycket sol och mycket fotboll. Precis som det skall vara. En extra dags ledighet i tisdags som visserligen blev jobb hemma hos sportchefen och hans hus. Lite krasslig har man varit men mycket honungsvatten har man druckit. En vis man sa till mig en gång. -En dag utan honung är en förlorad dag. Det stämmer ju!

Du har ju fått lägga skorna på hyllan. Vad händer nu för dig?
-Numera har jag fått en assisterande roll i Öis P-trupp. Ett kanonkul uppdrag där jag fått chansen att lära mig rollen som tränare. Många talanger som har grymt mycket boll i sig. Sen är man ju med här på bloggen och försöker styra upp samt hjälpa Jan-Jan-älskar-honung med olika repotage, intervjuer, dokumentärer m.m. Många tankar har vi men svårt att få tiden att räcka till. Man vill ju vara med så mycket man kan och hinner. Svårt att släppa de gröna eliganterna.

Vem var den bästa fotbollsspelaren du spelat med och vad var det som gjorde honom så bra?
-Vill säga att Mikael Bryngelsson som den bäste jag spelat med. Sjukt bra spelare och jag kan inte minnas att han gjort en dålig match.

Om du fick välja ett nyförvärv. Vem skulle du vilja se i den grönvita tröjan 2012?
-Även om det tar emot så får jag säga Anders Lindahl. Får hoppas att Peter McPjuuie bänkar honom så han tröttnar i Torslanda IK. Tröja nr 15 är visserligen inte ledig då den skall hängas upp i taket men han kanske kan få en kram om jag stöter på han.

Hur går det för IFK Björkö i serien 2012?
-Jag tror att det kommer gå bra. Bättre än förra året. Tror det kommer hamna om en 5-6 plats. Men kapciteten att vara med i toppen finns absolut.

Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-Jag tror Forseström vinner på 11 mål. Bara han inte får problem med foten. Men man kan göra mål på huvudet också. Tänkt på det Forse!

Vilket lagvinner EM?
-Tror det blir Tyskland med Ryssarna som en outsider. Smaka på den om det går in.

Vad har du för favoritlag förutom IFK Björkö?
-Öis, Newcastle & Man City. Riktigt bra lag.

Vilka tre saker tar du med dig till en öde ö?
-Janne-honungsvatten-med-citron, Peter Lemarc och en gitarr.

Vem har sämst respektive bäst humor i IFK Björkös A-lag?
-Limpan är bra kul. Sämst får jag ändå säga att Filip Thuresson har. Riktigt tråkig. Borde ta mer lärdom av den komiske brodern Limet.

Till sist, vad skall du göra i helgen?
-
Till helgen blir det första matchen i serien med Björkö som man ser och sen match med Öis mot Häcken på söndag. Kanske lite körvgrillning i slottskogen med mina goda vänner Janne-rätt-så-mycket-honung och Vigge med respektive om vädret tillåter.

Vi tackar Mr Andreasson för pratstunden och önskar honom lycka till i Öis.

Filmen om träningslägret i Köge 2012

Björkö-Tv presenterar: Filmen om träningslägret i Köge 2012. Alla personer i filmen är påhittade. Alla likheter med verkliga personer är strikta sammanträffande. Även platser, färjor och bilar är animerade och finns således bara i regissörerns fantasi.
Märk väl: Detta är del ett. Del två kommer nästa torsdag. Det sägs att den är bättre.


Fortfarande obesegrade med b-laget

Björkö ångar på i reservlagsserien. 3 - 1 mot ett starkt Kållered imponerade stort.

Björkö har fortfarande inte förlorat i reservlagsserien. Efter fjolårets serieseger gick b-laget upp i en svårare liga. Trots det har laget ännu inte förlorat. 4 - 2 i premiären, på hemmaplan, följdes upp av oavgjort borta mot Sandarna. Och på tisdagskvällen vann Björkö slaget mot division tre-klubben Kållered på en solvarm Björkövallen.

Björkö slet och spelade bra, trots värmen. Flera spelare glänste. Planen är svårspelad och Kållered, som liksom Björkö, försöker att föra bollen längs backen, hade problem att hitta rätt. Ledningen med 2 - 0 paus kändes bergsäker. Och trots att Kållered lyckades reducera var det Björkö som drog det längsta strået. Siljat avgjorde matchen genom en läcker dragning och 3 - 1, hårt, distinkt, placerat.


RSS 2.0