Bilder av säsongen

SoC skrev en uppskattad halvtidskrönika för ett litet tag sedan. Och lagom till uppstarten inför höstsäsongen har även H@sse boss sammanfattat säsongen för oss med sitt kameraobjektiv. Samtliga bilder är tagna av Hans Forseström.
 
 Skärgårdscupsfinalen mot Öckerö 4-3
 Björköpubliken lät mest. Men så hade de mest
anledning att jubla också. Björkö vann matchen 
med 4-3.
 
 Anders Bothén gratulerar Victor Granstav efter 
hans assist till segermålet. Övriga klappar om 
matchhjälten Andreas Haglund.
 
 
 Sebastian Carlsson har precis kvitterat till 1-1.
 
 Robin Magnusson Otter gör en kanonräddning.
 
 Lite hål i muren kan tyckas, men Anton 
Hjalmarsson och Christoffer Ridley vill att 
Öckeröspelarn ska skjuta där.
 
 Björkö har vunnit och grön rök sprutar ur
behållare medan Björköspelarna samlas för
gruppkram.
 
 
Björkö - Hällesåker 6-3 
Gustav Engström och Johan Forseström
matchfokus är mot bollen.
 
Jonas Fransson nickar en stenhård skruvboll.
Utan att blinka.
 
 
Björkös bästa försvarsvapen - muren-
 
Anton Hjalmarsson springer runt en försvarare.
 
 
Björkö - Näset 7-1
 
Niklas Karlsson rensar undan en djupledsboll med
pannan.
 
Victor Granstav är tillbaka i spel efter frånvaro. 
Senare i matchen skulle han göra mål.
 
 
Eriksberg - Björkö 3-0
Andreas Andreasson smider ränker i halvtid.
 
Många försökte - ingen nådde.
 
 
Andreas Haglund täcker undan försvararen.
 
Johan Forseström vandrar längs en sömnig bänk.
 

Björkö - Fiskebäck 4 - 1
Johannes Andreasson styr och ställer på mitten. 
Andreas Haglund planerar sitt nästa drag.
 
Filip Thuresson spurtar längs sin vänsterkant.
Publiken känner att något är på gång.
 
 
Sebastian Carlsson tar en straff som kommer att
gå i mål.
 
Bänken svalkar sig i skuggan. Göran Gulic står i
den tekniska zonen och manövrerar sitt lag.
 
Emil Thuresson och Johan Magnusson Otter
tittar boll och Emil Mattson Mattsson gör 
"Brysselsteget".
 
Emil Thuresson når högst på hörnan. Försvararna är
hjälplösa mot Kung Thures spänst och kraft. 
Damerna på läktaren smälter.

Lika som bröder

Okej, jag vet, det saknar Björköanknytning. Men ändå, likheten är slående. Det enda de inte delar är längden. Kampen för världsherraväldet samt utseendet gör dem "Lika som bröder".
 
 
 
 
 
 
Mini-Me i filmen Austin Powers.
 
 Vladimir Putin, Rysslands president

Lika som bröder

Det har varit tyst på Lika som bröder-fronten den senaste tiden. Lika som bröder-redaktören Berra har väl andra saker för sig antar jag. Och apråpå Berry. Här är Berra när han medverkade i Volvos reklam för ett par år sedan.
 
 
Berra?
 
 
 Mannen i Volvoreklamen?

Björkös tjejer det e grejer

 
Vi kan prata länge om A-lagets senaste sköna Cup-guld. Vi kan lyfta fram spelare som Anton, Bothen, Nessi, Granstav m.f. Vi har Fralles nio cupguld att lägga fram som ess i rockärmen. Vi har Mattsson Mattssons far med över 550 matcher för klubben. Men när det gäller att marknadsföra sig utanför Göteborg så har vi andra i föreningen som står för det. En ny fin prestation har dessa lirare stått för även om det tyvärr tog slut under torsdagskvällen för dem i Gothia Cup.

För ett par veckor sedan var jag tillsammans med Göran Gulic, A-lagets tränare, samt vår målvakt Robin Magnusson Otter på Björkövallen och hade teknikövningar med två av ungdomslagen i IFK Björkö. Ett utav dem var F 14. Jag har följt dessa tjejer sporadiskt genom åren och senast var förra årets Gothia Cup-äventyr. Jag skall villigt erkänna när dessa övningar drogs igång att jag var mäkta imponerad utav bollkontroll, balans och teknik nu i år jämfört med förra säsongen. Viljan att göra ”torrövningar” var extremt stor och det kändes i varje tjej att "jag skall bli bättre".

Go känsla
Sent under torsdagskvällen lämnade tyvärr Hönö-Björkös F 14 Gothia-äventyret efter förlust mot AIK med 0-3. Tjejerna hade tidigare under dagen slagit ut norska storklubben Lilleström samt våra grannar Torslanda IK. Inför slutspelet serverades frukosten klockan 06:00. Kl 08:00 var det första matchen i och norska Lilleström var motståndet. Vinst med 4-1 och vidare i turneringen. Nästa match skulle vara mot grannarna Torslanda IK kl 14:50. Även den gick som på räls och vinst med 5-1. En sådan bra start kan ju bara kännas helt fantastisk. Inför matchen mot AIK i åttondelsfinalen såg jag ett gäng förväntansfulla, laddade men framför allt glada fotbollsspelare värma upp. Självförtroende spreds till den tillresta publiken som också hade tro på seger.

Ett nummer för stort?
Sett över 50 min (2x25) var kanske AIK det bättre laget. Men de röd-gröna eliganterna verkade inte bry sig om att en av Sveriges största föreningar med akademier för ungdomar inom olika åldersklasser stod för motståndet. Helt respektlöst smällde tjejerna på i närkamperna, visade mod att utmana och offrade sig hej vilt för sin heder och sina lagkamrater. Efter två tidigare matcher där värmen legat på, tömt sig på energi både fysiskt och psykiskt, såg man att hjärnan och hjärtat ville mer än vad benen hade. AIK hade bara en match tidigare från dagen. Är det en fördel? Ja. Genomgående för matchen så rullade AIK boll absolut, men till några direkta chanser? Njaa. Jag med många andra som var på matchen igår blir mer och mer imponerad för varje gång man ser dessa tjejer spela. Trots sega ben och bra motstånd så försöker de spela sitt spel. Återigen ser vi fina kombinationer och individuella prestationer som man bara kan stå och applådera för. Viljan att vinna är större än rädslan att förlora för dessa lirare. Sett till matchen så visst, AIK hade mer boll men Hönö-Björkö var med hela tiden och skapade lägen. Var AIK ett nummer för stort? Absolut inte.

Målen då?
Ja, det svider lite extra när man ser att detta kan gå vägen. Att lyckas hålla uppe koncentrationen och fokuseringen under en hel match i alla moment är svårt. 1-0-målet kommer efter en hörna där det blir en markeringsmiss som AIK-spelaren lyckas nicka in. 1-0 i halvlek och Björkö skulle få medvind i andra. När det kändes som tjejerna var på gång, framför allt efter fasta situationer där det blev lite kalabalik i AIKs straffområdet blir det tyvärr en kontring. Tyvärr blir det ett ben som sträcks ut som en av AIKare faller över och straff med cirka kvarten kvar. 2-0 satt välplacerat vid stolproten och kändes surt som räven. (Inte Matte) Tycker att tjejerna reser sig ändå och försöker skapa nytt tryck. Tyvärr kommer 3-0 målet som var en kanon utanför straffområdet.

Nått på gång
Äventyret tog som sagt slut för dessa härliga lirare. Ett härligt gäng, ett härligt spel, ett superhärligt lag. Jag tyckte jag såg mig gamla Björkö-stjärnors spelstil födas på nytt. Vickan, mittbacken som går i sin far Johnny Olssons fotspår. En försvarsgeneral som styr sin backlinje. Ligger rätt i positionen hela tiden och läser av försök till instick från motståndarna. Vi på sidan uppfattade inte om Björkös nr 6 kallades för Julle eller Jullan men Julia är den nya Måns Johannesson. Vilken kämpe. Jag återkommer ofta i denna krönika om att det spelats två matcher tidigare men denna tjej sprang nått kopiöst. Att orka springa så mycket och vid bolltillfällen ha krafter kvar att titta upp och vara kreativ i passningsspelet är också imponerande. Vill absolut inte ta ifrån övriga tjejer som kämpade och slet hela matchen och vill ägna all heder till alla spelare och ledare som gjort allt i sin makt.
 
Det är nått på gång och jag är helt övertygad om att många utav dessa duktiga tjejer kommer spela högt upp framöver. Nu när fotbolls EM för damer är i full gång så hoppas vi om 7-8 år att vi har stommen från de röd-gröna eliganterna till de blå-gula vikingarna!
 
Björkös tjejer de e grejer!!!
 
Text: Johannes Andreasson

Det pratas om Mo...

Mycket av snacket under halvtidsvilan på fotbollssäsongen har handlat om Mo. Daily Post, Chicago Tribune och självaste New York Times har alla placerat Mo i olika klubbar. Själv hävdar han bestämt att han blir kvar i IFK Björkö.
 
- Laget har en fantastiskt atmosfär och har värvat smart. Det spelar ingen roll vilka pengar som erbjuds någon annanstans. Jag har kontrakt med klubben och respekterar det. När kontraktet tar slut är det upp till klubben att förnya, berättade Mittfälts-Mo för Björköbloggen tidigare under säsongen.
 
Men nu ger sig en ny aktör in i diskussionen. Det är inga mindre än styrelsen för köpelaget FC Ur Anus som har landat på jorden för att diskutera priset på jättetalangen. 
 
Björköbloggen har lyckats fånga ett hemligt möte mellan styrelsen och ett härligt gäng som styrelsen av misstag tog för Mr Grusell och Wigen. Ni ser filmen här under.
 
Hur länge blir Mittfälts-Mo kvar i IFK Björkö? Det är frågan... 
 
 

Halvtidskrönika från kapten Soc

 
Det är egentligen naivt att försöka ge sig på en sammanfattning på den första halvan av säsongen 2013. Vi har förlorat matcher vi egentligen skulle ha vunnit, vunnit matcher vi egentligen skulle ha förlorat och från vecka till vecka pendlat mellan fiasko, succé och bara vanliga IFK Björkö. Säsongen 2013 kommer utan tvekan att gå till historien som en legendarisk säsong, men allt började egentligen en kall januarikväll utanför Björkös gymnastikhall.   

 

Jag hade under hela höstterminen skrävlat i Högskolan Västs korridorer med klasskamraten Emanuel bredvid mig om hur duktig jag var på fotboll, hur stor stjärna jag ansågs som och den respekt öborna ute på ön, där jag spelade fotboll, tillbad mig. "Bjökö?" Frågade Emanuel än en gång efter någon av mina historier. Mitt skrävel var obefogat men det visste ju inte Manne, jag tänkte att han läser väl knappast ”bjökös” hemsida eller följer vår serie under ”övrig fotboll” i Göteborgs Postens bakre sidor. Jag menar en GP prenumeration är väl småländska Manne alldeles för snål för, så jag kunde obekymrat breda på mina historier om hattrick, utmärkelser och finter som inte ens Zlatan kunde rå sig på medan vi promenerade från föreläsningar bort mot cafeterian.

 

Manne hade tidigare under hösten visat ett intresse av att återuppta sin fotbollskarriär men letade fortfarande efter ett lämpligt lag att göra comeback i. Jag kan höra med coach om du kan komma och träna med oss hörde jag mig själva säga lite nonchalant precis innan jag förde pappersmuggen med alldeles för varmt kaffe mot läpparna som en del i den triumferande och nonchalanta gest jag i stunden bestämt mig för att göra, som om jag spelade i Barcelona och befängt föreslagit Manne att komma och provträna med oss, vad skulle han göra där liksom, fylla på vatten och agera bollkalle möjligtvis. Emanuel tackade så ödmjukt som bara Manne kan för mitt välvilliga åtagande. 

 

Så blev det ocksåAndreasson som med fjolårets skrala närvaro under försäsongen vandrade runt med rädsla inför ett upprepande av detta faktum blev stormförtjust när det vankades påökning i truppen. Satan också, nog har jag överdrivit och tänjt en aning på sanningshalten i mina historier inför Mannes godtrogna stora ögon. Visst har jag kanske gett ett sken av en storslagen Seb som den närmaste legendariska storspelare på den fotbollstokiga ön Björkö, detta skulle ju givetvis raseras om Manne fick följa med ut och provträna, inte minst om han nu också skulle få möjligheten att ingå i laget. Visst har jag gett honom en bild jag har svårt att stå för och nu riskerar att göra mig själv till åtlöje, men att ljuga för den godtrogne och varmhjärtade Emanuel kunde jag inte göra. 

 

Den kalla januarikvällen var nu ett faktum, Emanuel skulle få göra sin första träning i den gröna Björkötröjan. Det var onsdag och platsen var Björkös gymnastiksal. Vi parkerar bilen och går runt husknuten till baksidan där entrén är placerad. Utanför står resten av laget, den enda nyckeln vi fått med oss i tron om att öppna den dörr som skiljer vinterkylan mot en varm och ljus idrottshall passar inte i låset. Det muttras lite varstans i den klunga som dragit ihop sig nedanför trappan till entrén. Uppe på trappan står Filip Thuresson och försöker frenetiskt få upp dörren genom ren och skär, ja styrka. En styrka som visar sig för klen. Filip ger efter en stunds slitande upp och sluter upp med resten av lagkamrater. Visserligen kliver någon annan upp och därefter någon annan i hopp om att vara den som kan med styrka och visst precisionsmässigt lirkande få upp dörren och iklä sig rollen som hjälte, men samtliga aspiranter utan något vidare synligt resultat. Emanuel är under hela stunden stillastående, med betraktande ögon mot sina kommande lagkamrater och med den oundvikliga tanken på vart fan har jag kommit? Eller som han tänkte, "vafan ha än kom’ et?" 

 

Svetsades samman
Jag tror och menar att det är under denna långa session av kyla och frustration, där vi som lagunder tidens gång smög allt närmare och närmare varandra, såväl fysiskt för att hålla kylan borta men också mentalt. Vi gick från ett "IFK Bjökö" som tagit en sen kvällsfärja ut en onsdag för att träna till ett IFK Björkö som gjorde sina första förberedelse på resan mot stundande äventyr, en resa som sträcker sig längre än en båtseglats från Öckerö tillbaka till Björkö, med en skinande pokal som tyngsta last. Mer om den senare.

 

Det var under de vinterkvällarna i den lilla gymnastiksalen och på en mörkt och kyligt Hovgården som grunden till framgångsfregatten grodde. Det är under vintermånaderna som de starkaste av plantor gror sig starkare för att under sommarhalvåret blomma ut, vackrare än någonsin. IFK Björkö hade inte blommat på flera år, men vi hade inte heller ruttnat. Vi låg kvar i den mörka, fuktiga jorden och grodde, vi kunde i det skedet bara ana hur starka och vackra vi till våren och sommaren skulle blomma ut.

 

Försäsongen var en fröjd att få bevittna. Vi körde förhållandevis hårda träningar utan något gnäll, fler och fler anslöt sig till truppen och en hög närvaro gjorde att kvalité och motivation tog oanade höjder. Vi var många, starka och alla hungriga på att visa det nya Björkö som hade fötts den kyliga kvällen i januari.

 

 

"Han é klar"
Och så en dag var det klart, Anders Bothen i Björkö. Det var efter kickoffen som styrelsen i form av Grusell och Wigerud strategiskt utnyttjade Bothens rådande form och skickade över borden en vit servett för Anders att signera. Efter en löprunda längs ön, otaliga öl och en lång bastusession var han inte sen med att sätta bläcket mot servetten, sträcka armarna i luften och vinglande över dansgolvet skrika ut ”Han är klar” syftande på sig själv, i tredje person på Zlatanmaner.

 

Dessutom var ytterligare en värvning i sin linda, det ryktades om att en spelare med superettankvalitéer var på väg mot kusten med sikte på Björkö. Anton Skåne Hjalmarsson gör entré och plötsligt låter Manne som renrasig Göteborgare. Det blir ett allmänt och mycket omtyckt sätt att imitera Anton på dålig skånska sägandes dumma fraser för att vinna lätta garv, simpelt med effektivt sätt att få Anton att känna sig välkommen in i gänget.

 

När det dessutom står klart att den tidigare stommen i truppen blir kvar är förhoppningarna om en bra säsongen stora, mycket talar för att 2013 skall bli ett år att minnas.

 

Några dagar efter kick-offen mottog jag dock ett meddelande från Patrik ErmesjöI respekt mot eventuella yngre läsare tänker jag här på bloggen inte citera ordagrant hur Patrik formulerade sig, men det rörde sig om en viss matchtröja och att om denna inte återfick sin forne ägare skulle tår bli trampade på och bröstkorgar intryckta. Jag har alltid sett upp och i viss mån varit rädd för Ermesjö. Dels är han stor, stark och sådär attraktiv som gör att de homosexuella gränserna blir luddiga men dessutom finns det ju  två av honom vilket är än mer skämmande så jag bestämde mig för att gå honom till mötes. I dagsläget har han ännu inte fått sin tröja med nummer 8 på ryggen men han vet att den är hans så fort han behagar att ta den tillbaka.

 

Det har varit en lång vinter-vår-sommar med massor av händelser och ting som bör lyftas i en kontext som denna, tyvärr kan dock inte allt rymmas, varken här i texten eller i mitt minne så här följer så ett urval.

 

"Jag minns..."
Jag minns otaliga vinster i träningsmatcherna, snygga mål och en skön vinnarkänsla som spred sig genom truppen i takt med att våren smög sig på.

 

***

Jag minns Daniel Ridleys ständiga duschande, hur signerad, vissa gånger i sällskap med Bothen eller Iversen fick vänta för att Ridley skulle få duschat och sjungit klart. Hur det blev till en vana att sitta färdigombytt och nicka till Korven när han som sista man gick från omklädningsrummet och bad en att dra ner haspen och släcka lyset i klubbstugan.

 

***

Jag minns Filip Thuresson och Robin Mos briljant illustrerade överlapp på Askims IP. Jag minns den blytunga förlusten i seriepremiären mot ett okänt Kungsladugård. Jag minns Mattsson Mattssons blytunga benskydd, Jofa modell -84. Jag minns inte när Robin MOs tå såg normal ut senast men jag minns den eviga kampen mot nageltrånget. Jag minns alla röda kort vi ådrog oss under försäsongen som gjorde att vi inte allt för sällan avslutade matcherna med en man mindre. Jag minns den otroliga närvaro som infann sig under städdagen på Björkövallen, bara dagar innan vi kärt äntrade naturgräsplanen. Jag minns arbetsledaren Erik Iversen som med en högt åtdragit midja och en kaffekopp i handen dirigerade resten av mannarna vilka träd som skulle kapas och vilkas som fått nåd. Jag minns Anders Bothen och Daniel Ridley som samma dag gick bärsärkagång med en yxa och gav sig på samtliga trän som Iversen bara minuter tidigare deklarerat som ”icke aktuella för beskärning”.

 

*** 

Jag minns att Manne en dag bara försvann från laget och dök enbart upp sporadiskt med en kråka i näsan som ursäkt att endast träna lätt. Detta faktum gör det än mer anmärkningsvärt att jag lägger cirka 800 tecken på att inleda krönika helt om Emanuel Stefanson. Manne. Myten. Legenden.

 

***

Jag minns alla Barcainspirerade övningarna som Göran försökte lära och få oss att göra. Jag minns alla Bayerninspirerade övningarna som Göran försökte lära och få oss att göra efter att vi lämnade den spanska tiki-taka fotbollen och istället förde en tysk- anfallsfotboll.

 

***

Jag minns alla vinster på Björkövallen och alla ursäkter och faktorer som gjort att vi haft svårare på bortaplan.

 

***

Jag minns Viktor Granstavs comeback efter flytten till Jonsered. Jag minns min ständiga frustration över att redaktionen på Björköbloggen uppenbarligen hade en mental svacka när det kom att stava mitt namn i matchrapporterna, Sok, Sock, ZocSozkSzockZooooken.

 

***

Jag minns titanicögonblicket  vägen tillbaka från kvartsfinalen på Hyppeln där jag ömsint håll tag om Anders Bothens utsträckta armar medan båten, styrd av Fralle satte kurs mot Björkö och torsdagens semifinal.

 

Skeppet är hemma
Och så är det den där andra båtresan med den skinande pokalen tillbaka till Björkö på lördagenTidigare under veckan hade det varit stor taggning hos samtliga spelare, vi peppade varandra inför finalen på lördagen långt innan vi ens var klara för att spela semi, men vi hade en stark tro på varandra och visste att vårt öde låg i våra egna händer. Starkast tro hade Andreas Haglund. Det var omöjligt att jämföra någon med Haglunds vilja att göra lördagen den 6 juli 2013 till en magisk dag. Och när dagen väl var framme, förberedelserna förbi och bara en minut ifrån full tid och en förlängning så klev han fram. Från eget straffområde tog han en löpning och satte dit en bredsida efter en väl avvägd yttersida från Vigge Granstav. Luften gick ur Öckeröspelarna och euforin hade inga gränser bland de gröna. Senare på kvällen skulle samme Haglund även få briljera på scenen med en gitarr i händerna och pilska björköbor på andra sidan mikrofonstativet. Det är något oerhört sensuellt med Haglund, om det är hans imponerande muskulösa kroppshydda eller att hans frisör närmast liknar en fallos lämnar jag osagt.

 

När vi sakta guppade in i Björkö hamn, sjungandes med pokalen som högsta segel och togs emot av hamngästerna var det inte lätt att hålla tårarna tillbaka. Alltså jag grät inte, och hade jag nu gjort det så berodde det snarare på att jag har en kraftig allergi såhär års och inte att jag var känslomässigt berörd.

 

Det är en ynnest att få vinna en Skärgårdscupstitel. Det vore magiskt att få vinna division 5B i höst och jag har en stark tro om att vi också kommer göra det. Men det största privilegium är att få sitta såhär, efter halva säsongen 2013 och få blicka tillbaka på alla härliga händelser vi haft tillsammans och för en kort sekund drömma om allt det som framför oss står. Det är fan inte en självklarhet utan något man förtjänar, något som gör en speciell och något värt att kämpa för. Märket på vårt vänstra bröst när tröjan glider ner för axlarna (gäller ej Filip Thuresson) är kvittot på att vi tillhör den utvalda skara som stolt kan titulera sig som en del i det vi är. 

 

Vi är, Björkö!  

 

 

Er kapten, Socen.

 

 


Segermålet mot Öckerö

Målet som gav segern i Skärgårdscupen mot Öckerö var en pärla. Matchuret stod på 89 och Öckerö vevade med taktpinnen. Trots det vägrade de grönvita eleganterna lägga sig platt. När guldet till slut bärgades och laget samlades på Björkövallen genomförde de inblandade en exakt (mer eller mindre) replika av segermålet.
 
 

Bilder från cupsegern

Jag har inte speciellt många bilder att bjuda på från själva matchen. Med min lilla Iphone hade alla försök till att ta bilder på alla objekt längre bort än fyra meter varit som att kasta vatten i en bassäng. Onödigt. Jag har hört rykten om att bilder från matchen ska finnas på www.skargardsfotboll.se. Men antingen är jag blind, dum eller båda två, för jag kan inte hitta bilderna på sidan. Feel free att göra ett försök.
 
Här kommer lite andra bilder, som utlovat. Dessutom kommer bilderna att följas upp av en mer eller mindre exakt replika av segermålet. Men den får ni vänta på till morgondagen.
   
Lagen ställer upp inför avspark.
Johan-Mo blir omplåstrad.
 
Några av de tillresta fansen.
Ridely får dropp av Johan-Mo.
 
Guldet firas i ring.
 
Guldskytten Andreas Haglund.
 
Laget ställer upp för fotografering.
 
Lagkaptenen tar emot bucklan.
 
Matchens lirare, Emil Thuresson.
 
Guldtränaren, Göran Gulic.
 
Han e historisk, Anders Fransson.
 
Poseidon seglar in i hamnen.
 
SoC med segercigarr.
 
The Pink Hat, Kung Thure.
 
Silvermedalj runt halsen? Fralle.
 
Två med gula kort för tjöt.
 
Bröderna Thuresson fick inte nog
av fotboll verkar det som.
 
Gaveln visar hur banan går i 
fotbollsgolf.
 
Ridley solar sig i strålglansen från 
guldhattarna. Går bra ton i ton 
med hans hy.
 
Victor Granstav solar sig också. 
Blev ingen busstur genom firande
folksamlingar men väl en 
promenad uppför Bogetvägen. 
 
Fru ordförande tog emot laget.
Levi, Liam och Vilgot tittar på.
 
Fralle bar Mattsson hela kvällen.
 
Trångt på Björkö food and bar.
 
Och festen hade bara börjat.
Fyra guldmakare på en och samma bild. Andreas Haglund, Victor Granstav och Johannes Andresson gjorde alla guld tidigare under dagen på Prästängen. Harald Treutiger, inte så mycket fotboll men väl 24 Karat. Ett underhållningsprogram i världsklass. 

IFK Björkö segrare i Skärgårdscupen 2013

 
En enda minut. Det var så länge Björkö hade ledningen i matchen. Övriga 89 ledde Öckerö. Men Björkös ledningsminut var den enda som räknades. Den sista.
 
Om Steven Spielberg hade skrivit ett filmmanus om en fotbollsmatch, hade det förmodligen utspelats på exakt samma sätt som gårdagens final på Prästängen. Björkö som det utstötta (uttåget ur fyran i fjol), underhållande (magiska offensiva kvaliteter), uträknade (Öckerö är ett topplag i fyran med chans på att spela division tre fotboll nästa år) och utspelade laget (Öckerö var i ärlighetens namn strået vassare under stora delar av matchen).
 
Den ständiga besvikelsen i att konstant hamn i underläge (0-1, 1-2, 2-3) och bedriften att komma tillbaka i andra halvlek, utjämna till 3-3 och sedan hålla det mot ett allt mer pressande Öckerö ger filmen dess nerv.
 
3-3 såg ut att stå sig matchen ut och många trodde att en förlängning var att vänta. Men det fanns en person som inte hade åkt till Prästängen för att spela mer än 90 minuter. När Andreas Haglund såg att Sebastian Carlsson slog en djupledsboll ut mot kanten och Victor Granstav sprang på den, satte Hagliano av för allt vad tygen höll mot mål. Medan Granstav satte en fot på bollen, sulfintade och tittade upp, fortsatte Haglund att springa. När Victor matade till bollen med en yttersida saktade Haglund in något, gick med bollen åt sidan och bredsidade in den mot en övergiven Öckerömålvakt. Matchuret stod på 89.
 
Om Steven Spielberg hade skrivit filmmanus om fotbollsmatcher, hade det utspelat sig precis så här.
 
Respekt för motståndet
När matchen blåstes igång var det tydligt att Björkö hyste en viss respekt för motståndet. Att ligga rätt i positionerna och möta lågt verkade vara förhållningsordern. Öckerö hade det mesta av spelet och 1-0 kom naturligt. En Öckeröspelare fick på en riktig kalasträff med vänstern och Målvakt-Mo var totalt chanslös. Vackert.
 
Men Björkö skulle svara bara tre minuter senare. Andreas Haglund, han som 70 minuter senare skulle bli stor grönvit hjälte, bröt på mitten, vann 20 meter åt laget och passade in i banan till Skåne-Anton som smekte fram bollen till Sebastian Carlsson som i sin tur bröt in och rullade in bollen. Ett vackert spelmål.
 
Men bara två minuter senare skulle smaken av mål och guldvittringen falna. Öckerö skickar in bollen i straffområdet från frispark och nicken tar i ribban och returen går på Öckeröspelares panna och i mål. 2 - 1 och tungt för Björkö.
 
Båten tar för sig
Båten som gjorde en stormatch i semifinalen mot Hönö där han bland annat gjorde hat-trick gavs inte lika mycket utrymme mot Öckerö. "Men vad man inte har, och inte får, det tar man", som Bamses antagonist Vargen brukar säga. Anders Bothén löpte sig fri och i närkamp med två Öckeröspelare segrande han, vann utrymme för att titta upp och skruva in en bredsida bakom Öckerös keeper.
 
Fem minuter innan halvtid tog Öckerö ledningen igen. Kontring, ett-två-tre pass och ridå. Björkös supportrar var skärrade. Men traditionens makt är stor. Björkö och Öckerö har mötts sju gånger i Skärgårdscupsfinal, Björkö har vunnit sex av dem. Inte sedan 1983 har vinrött lyckats besegra de grönvita eleganterna i en final. Emil Thuresson, som dittills gjort en fantastisk match krönte sin insats med att kvittera när andra halvlek bara var åtta minuter gammal.
 
"Togs emot som kungar"
3-3 skulle stå sig länge. Björkö inledde andra halvlek positivt, men tappade ganska snart och Öckerö tog över mer och mer. Så när Haglund tryckte in segerbollen i matchens sista skälvande minut var det inte helt logiskt. Men 4-3 räckte, Öckerö var inte nära efter det. Matchen slutade och Björkö tog Poseidon hem till "hamna" och tog emot som kungar. Björködagen, som traditionsenligt hålls på dagen för cupfinalen blev en enda lång segerfest för spelarna.
 
Som vanligt stod Björkösupportrarna på läktaren på "skuggsidan". Kanske berodde det på att jag stod närmare dem än Öckerös fans på andra sidan, men för en gångs skull tyckte jag att läkarmatchen vanns av de tillresta grönvita. "Här var det livat", varvades med den lite mer taktfasta "Björkö (klapp-klapp-klapp)". Stefan Granstav drog igång många av ramsorna och Fritte var vansinnig på domaren, allt precis som vanligt där alltså.
 
Matchens gigant
Matchens spelare blev utan tvekan Emil Thuresson. Han styrde, ställde och gnällde på ett föredömligt sätt och när han "läxade" upp sin bror på ett, enligt honom, "konstruktiv sätt", ja då vet man att fokus var precis där fokus skulle vara och då, då är Emil Thuresson Kung Thure. Det var han igår.
 
Niklas Karlsson, Thures mittbackkollega spelade också väldigt bra och glidtacklade bland annat undan bollen i fritt läge framför mål.
 
Anders Fransson förtjänar också ett omnämnande. I och med segern blev Fralle den spelare med flest cupguld - någonsin. Nio segrar i Skärgårdscupen. Stort!
 
Också så Haglund. Det räcker så...
 
Under de kommande dagarna kommer jag att leverera lite bilder här på bloggen. Inte så mycket från matchen, men från festligheterna efteråt. Dessutom kommer en exakt replika på segermålet att presenteras.
 
Text: Jonathan Neselrot

Björkö elegant vidare till cupfinal

Björkö spelade tennis med Hönö och tog sig helt enligt planerna vidare till cupfinal på lördag på Prästängen.
 
6-4 är ett inte helt vanligt fotbollsresultat. Tack vare framför andra Anders Bothén skrevs till slut Björkös segersiffror på Fotövallen (vad heter planen egentligen?) till setsiffrorna 6-4.
 
Björkös seger kändes egentligen aldrig hotad. Respekten för Hönö fanns där redan från början och det syntes att de gröna tog uppgiften på allvar. Hönö spelar visserligen i en division under Björkö men man leder sexan före lag som Masthugget (som slog Björkö tämligen enkelt i Västra Cupen på försäsongen).
 
Men Björkö kändes hetare från början. Grönvitt byggde upp flera fina anfall och kryddade eleganta kombinationer med mer eller mindre effektiva avslut. Matchen var välspelad, från bådas håll. Och Hönö var inte helt ofarliga.
 
Böljande tillställning
Men trots snudd på en makalös comeback var resultatet rättvist. Bothén hade ställt in sin högerdoja på perfektion. Redan i nionde spelminuten gav det resultat. Båt svängde in från vänster, lade upp bollen på sin höger och placerade lädret lågt i målvaktens bortre. I exakt samma ögonblick kom regnet. Och det skulle inte dröja många ögonblick innan Hönö svarade genom att kvittera.
 
Efter det darrade Björkö till något men var snart med i matchen igen. Fem minuter senare tog de gröna eleganterna kommandot genom en frispark från Johan Forseström som Emil Thuresson styrde in med bakhuvudet. Då var känslan att Björkö skulle spela cupfinal på lördag på Prästängen.
 
Luften går ur Hönö när Forse efter en halvtimmes spel blir kapad bakifrån i straffområdet. Domaren kändes säker på sin sak och trots att Forse faktiskt är på väg ut ur straffområdet, är han innanför det när han blir kapad. Sebastian Carlsson har inga problem att förvalta straffen och 3-1 är ett faktum. Men Hönö krigade sig kvar.
 
Know your enemy
 
Kanske var det det faktum att Björkös Victor Granstav, Anderas Fransson och Johannes Andreasson satt på bänken som gjorde det (de enda spelarna i laget som faktiskt spelat med Mikael Bäcklund), men att ge en av Hönös bästa spelare så mycket tid som han fick, strax utanför straffområdet. Det straffar sig. Bäckis pricksköt in 3-2 i Mos bortre hörn och matchen levde fortfarande. Matchen gick till halvlek och för de tillresta Björkösupportrarnas del blev det en nervös väntan. Skulle den fina känslan i laget finnas kvar i andra eller skulle det, som så ofta i fotboll, bli två helt skilda halvlekar?
 
Halvleken var inte mer än några minuter gammal när Båt svarade fansen genom att i samma läge som Bäckis reducerat från, själv pricka krysset och ge lagkamrater och fansen andrum. När Båt iskallt placerade in sitt tredje och Björkös femte mål från en position strax utanför straffområdet kändes matchen definitivt avgjord.
 
Nära comeback
 
Björkös bänk gjorde flera snabba byten för att spara spelare till lördagens final och när Hönös kapten fick sitt andra gula efter en ful tackling på Johan-Mo var det ridå Hönö. Trodde de flesta. Men Hönö arbetade sig tillbaka. Den gamle Björköspelaren Mikael Bryngelsson som nu närmar sig 65 år matchades som mittback. Då, för 7-8 år sedan, var han en fruktad anfallare och målskytt av rang. Ränderna går aldrig ur en tiger heter det, och näsan för mål verkar inte ha trillat av Brynglan heller. Hönö flyttade fram gamlingen till anfallet och det tog inte lång tid innan han assisterade Hönös reducering.
 
Med kvarten kvar gjorde Hönö dessutom 5-4 och ett visst darr uppstod. Göran och Andreas kastade om lite i laget och återtog kommandot och med tio minuter kvar av matchen avgjorde Victor definitivt genom att säkert placera bollen i mål. 6-4 och final på lördag på Prästängen.
 
Laget som startade var:
Mål: Mo
Backar: Mini, Nicke, Emil, Filip
Framåt: Båt, SoC, Ridley, Forse, Haglund, Anton.
 
Den imponerade bänken bestod av: 
Berra, Victor, Fransson, Mo, Forsmark
 
Målen för Björkö
Båt 3, SoC, Thuresson, Granstavo
 
Björköbloggen utser Båten till matchens lirare för sina tre mål. Det ska också nämnas att på avspark efter att Hönö reducerat till 3-2 sköt Båt direkt från halva planen och träffade stolpen. Magi.
 
Bubblarpriset får Ridley som inte syntes till i målprotokollet men som arbetade frenetiskt och pressade motståndarna nära och intensivt. Ett föredöme för andra och stark bidragande till att de offensiva eleganterna gavs utrymmet och boll.
 
Kom och heja fram Björkö på Prästängen på lördag. Klockan 15.00 börjar matchen och Öckerö, den eviga antagonisten står för motståndet.
 
Matchens grönvita målskyttar. Från vänster: Justin Biber, Jörgen Krut, Zlatan och Tomas Brolin. 
 
Text: Jonathan Neselrot
Bild: Josefine Berglund Fredholm

Förlust vinst och lika

Förlusten syftar på den dystra förlusten i b-lagscupsfinalen med 4-3 på Björkövallen. Öckerö blev för tuffa. Trots att Björkö stod för en fin upphämtning efter att ha legat under med 3-1 i halvlek var det de vinröda som drog längsta strået. Grattis säger vi till dem.

Vinsten syftar på segern mot Hyppeln med 6-0 i a-lagscupens kvartsfinal.
-En av de längsta bortamatcherna i mitt liv sa en märkbart upprymd Anthon efter matchen.
Anton gjorde ett av Björkös mål och säger själv att det kan ha berott på den fantastiska båtresan till matchen.

Lika syftar på Lika som Bröder och den allt jämt levererande Berra som ger er dessa två bilder.

Victor Granstav och Bengt Bauler (från Rederiet)


RSS 2.0