Silver i Gustavs Cup

Det blev ett silver för Björkö i Gustavs Cup i helgen. Finalen förlorades mot Hyppeln som plockade hem den prestigefyllda turneringen för andra gången, tror jag.

Finalen avgjordes efter förlängning. Förövrigt Björkös andra förlängning inse turneringen för Sebbe ska ha avgjort kvarten mot Öckerö i just förlängning.

Undertecknad var inte med på Hönö och har fått knapphändiga rapporter men nu vet ni iallafall hur det gick.


Motståndare söker spelare

Silly Season i all ära, men mer Silly än så här blir det inte. Seriemotståndarna Kaverös BK söker spelare i sin lokala Willys-affär.

Detta ger Björköbloggen två alternativ. A; Dra ner lappen och förhindra eventuella stjärnvärvningar att sänka de grönvita eleganter i säsongens möten eller b; gå förbi lappen, blogga om det och fnissa åt desperationen i lokalkonkurrentens tillvägagångssätt (samtidigt som en plan om att sätta upp egna lappar tar fart i Björköbloggens redaktionella medvetande).

Ja, sådan här är verkligheten i Göteborgs serie 5.

Ps. Björköbloggen valde alternativ b. Ds.


Veckan som gick - vecka 4

Andretränare Andreas fick punka på vänster framdäck efter måndagens träning. Tur att Emil "Roy & Roger" Thuresson körde bakom och lika löst och ledigt skiftade däcket som de flesta byter kalsonger...
***
Tempot är fortsatt relativt högt med tanke på tiden på säsongen och kylan. Eloge till samtliga som kommer till träningarna för det är nu vi lägger grunden till återtåget.
***
...kanske inte Robin Mos, men de flesta andra i alla fall.
***
"Men vad hände hemma hos er? Dödstyst och ligga på kontring, HEMMA?" Det sa coach Göran i en intervju med Öckeröbloggen om matchen mellan Björkö och Öckerö...
***
Real Sociedad vände 0-2 till seger med 3-2 mot ett till i lördags obesegrat Barcelona. Starkt.
***
...och Öckeröbloggen förresten. Dom har valt ett namn som låter misstänkt likt en annan blogg jag kommer att tänka på.
***
Såg ut som att Ridley, Sok och Mini var oerhört nöjd över att se Andreasson igen under torsdagens träning. "Kul", säger Andreasson via sin agent Jan-Erik Neselrot.
***
Noterat från spelordningsmötet i reservlagsserien är att Öckerö valt att lämna klass 1 och kommer nästa år spela i klass 2. Dessutom föll sig spelordningen så att vi kommer att spela mot Kaverös två gånger på fyra dagar i maj månad. A-lag på fredag och B-lag på måndag...
***
Tre nya spelare valde att signa de guldkantade kontrakten med Björkö under måndagens träning. Johan Åstrand, Emil Henricsson och Maurits.
***
...Samling hos Janne då eller?
***
Göran har fått återupprättelse efter att förra säsongen ha kört in i Johan Mo vid en rondell i Hjuvik. Johan "Colin McRae" Mo ska enligt uppgift ha orsakat en seriekrock på någon av Göteborgs glashala vägbanor...
***
Wiseman i shorts i torsdagens träning - i 13 minusgrader. Huh.
***
...Johan själv uppges under omständigheterna att må bra och genomförde torsdagens träning.
***
Fin-besök på träningen igår utav A-lagsansvariga i klubben Micael Wigerud och Martin Grusell. Kul och se att det är igång enligt Grusell.
***
Datum för Kick-off är nu spikat till 9 februari och vi kommer att tillbringa dagen på Björkö. Tiden är inte fastställd ännu men runt 12-tiden kommer vi dra igång.

 

Dagens löp - nyförvärv klara

Björkö har tydligen gjort klart med fyra nyförvärv. Det framgår av dagens löpsedeln. Björköbloggen kommer att presentera namnen under den närmsta tiden, var så säkra.

Dessutom talar källor inom klubben om att fler kan vara på gång. Björkö 2013 - man trivs.


Intervjun - Joakim Siljat

Skadad i fjol, i år siktar han på comeback. Joakim Siljat har fått ett pris uppkallat efter sig, "Jåcke Siljat Award" som går till säsongens bästa b-lagsspelare. Och sin vana trogen att ta ansvar för sig själv och sin klubb har Siljat i år axlat rollen som ansvarig för just b-laget. Vad detta innebär för hans egna chanser att ta hem den ärofyllda trofén återstår att se.
 
Joakim Siljat är mer än bara fotboll. Han är även en hängiven fiskare och fiskar allt från öring till hummer till torsk (som ni ser på bilden sist i intervjun). Vi har lämnat oviktigheter som fritid och jobb utanför och fokuserat på vad som är viktigt. Björköbloggen har tagit sig en pratstund med Joakim Siljat och låtit honom berätta om sina egna förutsättningar under den kommande säsongen.
 
Skadad förra säsongen, hur är det med knäet nu?
– Det börjar bli bättre men inte riktigt hundra än. Behöver lite mer rehabträning innan jag kan träna fullt igen.
 
Din roll i laget har förändrats, vilken är din roll nu?
– Lite spelande lagledare. Jag ska främst hjälpa till med b-laget på matcherna. Sen hoppa in lite överallt där det kan behövas.
 
Hur ser du på din nya roll, vad kan du bidra med?
– Hoppas kunna avlasta Göran och Andreas så de kan fokusera mer på a-laget och bygga resultat där.
 
Förra året så blev det ingen utdelning av ”Jåcke Siljat Award” då ingen prestation nådde upp till den nivå som krävs för att priset ska delas ut. Har du på förhand någon favorit till priset 2013?
– Är rädd att Olas prestation var allt för stor så vi alltid jämför en vinnare med honom och då kommer det bli svårt att hitta en värdig kandidat Tror helt enkelt att vi får glömma Olas mäktiga prestation om priset skall överleva. Alltid svårt att tippa men Korven har sett het ut i veckan.
 
Kommer du själv att spela a- eller b-laget?
– Om allt går som planerat med rehaben så är planen att jag skall spela. Sen om man platsar är en annan fråga. Ser ut som det kan bli hårt om platserna på samtliga positioner i år. Fördelen i b-laget är ju att man kan ta ut sig själv.
 
Vad tycker du om Görans och Andreas samarbete?
– Kompletterar varandra bra skulle jag säga. Tror de kan växa ytterligare nu när de har får ytterligare en säsong tillsammans.
 
Planerar du att kupp till dig makten även i a-laget som Korven funderade på inför förra säsongen? (1.17 in i klippet)
– Lite tidigt att säga men tror det blir svårt att utmana Korven som efterträdare. Han har visat att han är villig att gå långt om det skulle behövas. Frågan är om man vill stå i hans väg?
 
Vem får första utskällningen av Thuresson och varför?
– Hans högerfot? Motivering överflödig.
 
Ditt nummer, nummer 16, är en klassisk tröja och hade för länge sedan blivit upphissad i taket om Björkövallen haft något tak. Vem, i nuvarande lag, ser du helst ta över ditt nummer i framtiden? 
– Hade tänkt att behålla den ett par år till men en spelartyp likt mig själv korsat med Berra hade varit en fröjd för ögat.
 
Vi tackar en ödmjuk och insiktsfull Joakim Siljat för pratstunden och önskar honom till med rehabträning och den stora comebacken i IFK Björkö.
 

 
 

Coach Göran intervjuas

Coach Göran medverkar i en öppenhjärtig intervju på Öckerö-bloggen. Där svarar han bl.a frågor om sin fotbollsfilosofi och på vad han tycker om Manchester City-spelaren Mario Ballotelli.

Intervjun hittar ni på www.ockerobloggen.se


Veckan som gick - vecka 3

Kul att se god uppslutning, god koncentration och ganska högt tempo på årets första träning... 

***

...Också kul att se så pass många nya ansikten som verkar intresserade av att dra på sig den grön-vita tröjan under 2013... 

*** 

...Ännu trevligare att Janne (Jan-Erik Neselrot) använde sig utav svart underställ som övriga i laget gör istället för sitt vita utan resår som följt med under ett par vintersäsonger... 

***

...Eller nej just det, det vita understället var med i år också. Nu med mindre resår än någonsin men det funkar fortfarande fint enligt Janne. 

*** 

Björkö-bloggen vill passa på att gratulera Mackan Ågren och Linus Granstav som båda blivit pappor under december månad. Hurra Hurra Hurra!!!  

*** 

Hand upp alla med krampkänning i låren efter onsdagens inomhusträning... 

*** 

Janne Honung genomförde även torsdagens träning i sina vita långkalsonger utan resår. På samma träning gjorde även Mini och Thure årsdebut. 

*** 

...och hand ner den som tycker sig ha hört Göran "kulpsprutan" Gulic leverera färre ord per minut än vad vi är vana vid? 

 

Bilder från första träningen

God uppslutning på årets första träning. Förutom hela ledarstaben, Siljat, Korvas, Gaveln_82, Coach C och Janne-Gitarr så var en hel del nya ungtuppar från ön med. Härligt och se att återväxten är god. Förutom nya Björköbor fanns även ett annat potentiellt nyförvärv med. Vi återkommer med närmare presentation om samtliga nya spelare när pappren blir klara och allt bli officiellt.

Johan Magnusson Otter kunde inte vara med. Han mumlade något om en kråka i näsan som satte stopp för lite härlig vinterträning. Björköbloggen hälsar krya på dig och ger en eloge för att Johan ändå dök upp och levererade de här fina bilderna från en kylslagen Hovgårdsvallen.Björköbloggen presentaterar årets träningsmatcher

Sju träningsmatcher är inbokade. Dessutom tillkommer Västra cupen innan vi tar oss an Kungsladugård i premiären av division 5B under vecka 14. Här följer en presentation av motståndarlagen.

 

Donsö

Lördag den 16 februari möter vi södra skärgårdens fotbollsstolthet Donsö. Matchen kommer att gå på den enorma påvelundsplan klockan 11.00. Donsö känner vi igen från föregående säsong då vi möttes två gånger i serien. Bägge dessa matcher slutade 2-2 vilket kanske kan ses som rättvist med viss distans till det. Donsö hade ju en fantastisk vårsäsong under föregående år och var under flera omgångar serieledare innan uppehållet. Hösten gick däremot tyngre och även om det aldrig var riktigt nära bottenstrid så blev inte marginalen ner till bottenlagen jättestor.

Donsö har förstärkt truppen bra inför kommande säsong där man bland annat fått ”hem” två spelare från Partille. Man har däremot ett riktigt tungt tapp i förra årets skyttekung Jonathan Fhager Karlsson som flyttat till Finland. Där försvann många ganska enkla mål tyvärr och det återstår att se vem som ska fylla den luckan. Fortsätter det gamla gardet med Bagarn och gänget att köra vidare så är Donsö riktigt bra och kan vara med i toppen av fyran ett tag i år också. Det blir en tuff inledning av årets träningsmatchande. 

 

Sandarna

En vecka efter matchen mot Donsö är det dags för ytterligare en före detta seriekollega då Sandarna står för motståndet. Sandarna som för ett par år sedan var ett av stans riktiga pop-lag med Böjen som tränare och massor av kvalité i truppen och lyckades kvala in till amatörernas Champions League bland annat. De senaste åren har man haft mindre bra Silly Seasons och detta år har varit riktigt tungt. Flera spelare har lämnat för det nystartade laget FC Linné. Det allra tyngsta tappet är förmodligen de senaste årens kapten Olle som under flera säsonger varit en av division fyras klart största stjärnor. Det kommer att bli intressant att se alla nya ansikten i Sandarna och hur laget ser ut under 2013. 

 

Askim

Den 2 mars är det dags för Västra cupen. Det är synd att kalla det drömlottning då vi ställs mot Askim. Även här möter vi en före detta seriekollega och det är om man ser till placeringar från förra året det starkaste laget. Askim är ett ungt och ambitiöst lag med flera duktiga unga spelare. Den kanske största stjärnan heter Fallmyr i efternamn och är en spelare med potential för att spela högre upp än i division 4. Björköbloggen har dålig information kring hur Silly Season sett ut för Askims del men en riktigt tuff inledningsmatch i cupen blir det. 

 

Bergum

Den 9 mars ställs vi mot en ny bekantskap då vi kommer besöka Bergumvallen för att spela mot Bergums IF. Bergum spelade förra säsongen i division 5 och hamnade någonstans i mitten. Björkö har säkerligen spelat mot Bergum tidigare men det var på den gamla goda tiden när mobiltelefoner inte fick plats i byxfickan, Tomas Brolin var hyfsat vältränad och Emil Granstav var en snabb och lovande forward. 

 

Warta

Den 16 mars är det dags att möta Warta på Sälöfjordsplan. Under förra säsongen spelade vi mot Warta i b-lagsserien och vann med 4-1 efter bland annat ett drömmål av Jacob ”(In)Jagi” Åstrand. Warta håller till i division 4a där man förra året hamnade på en stabil mittenplacering. Till denna säsong så ryktas det om en riktigt bra Silly Season för Warta och flera tunga namn har kommit in i en redan stark trupp. Det pratas om att Warta kan bli en av utmanarna till att ta hem 4a så här kommer vi att få bekänna färg. 

 

Finlandia

Ytterligare en match mot ett Hisingelag då vi tar oss an Finlandia på Tuvevallen. Av erfarenhet vet vi att både Linus och Fralle alltid gör bra matcher på Tuvevallen då planen ligger nära deras älskade Volvo Lastvagnar. Finlandia har under ett par år haft stor omsättning på spelare och det pratas även i år om flera nya ansikten i truppen. Till i år har man också fått in nytt i tränarstaben. Björköbloggen känner inte till namnet men det är en före detta spelare i klubben som nu kommer att ta steget till ledarstaben för att utveckla spelet ytterligare.

 

Utbynäs

Genrepet innan seriepremiären kommer att gå mot Utbynäs. Dag är ännu inte helt bestämt och inte heller plats. Men match kommer det att bli och det mot ett stabilt division 5 lag. Utbynäs hamnade i mitten av division 5a i fjol och hoppas givetvis på att förbättra det under 2013. Även här har man gjort vissa förändringar i ledarstaben inför men man har kvar samma huvudtränare enligt Björköbloggens uppgifter. Björköbloggen har dålig koll på spelare som nu spelar i Utbynäs varför vi väljer att nämna två gamla spelare. Magnus ”Minken” Andersson spelade i Utbynäs innan han valde att skriva på för Björkö 2007 där han vann skytteligan för de grön-vita. Även vinnaren av Jocke Siljat Award 2011 (priset till årets b-lagsspelare), Ola Enelund tillhörde Utbynäs innan han skrev på för Björkö och framgångssagan som forward tog fart. 

 

Argo SK

Ytterligare en match är planerad och det är mot division 6-laget Argo. Tid och plats är ännu inte klart men under någon veckodag under försäsongen så ska vi mäta krafter med ett storsatsande division 6-lag. Argo innehåller ett flertal gamla Björköprofiler varför detta blir en match fylld av känslor. Laget kommer nästa år att ha med tidigare nämnda Magnus ”Minken” Andersson i ledarstaben men ”Minken” ska också fortsätta spela. Numer håller ”Minken” till i backlinjen till skillnad från hans tid i Björkö då han var en icke-arbetande forward. En annan före detta grön-vit profil som håller till i Argo är John Sjöberg. När Sjöberg är på humör kan han vinna matcher helt själv som bland annat Öckerö fått känna på ett par gånger. Detta blir givetvis en rolig match att spela mot ett skickligt lag.Klicka här för att se matcherna i IFK Björkös kalender


Världens bästa gör upp - över mobilnätet!

Snart är det dags. Eller snart och snart, om ett tag i alla fall. Världens två bästa fotbollsspelare gör upp i matchernas match, El Clasico. Psykningarna har redan börjat, eller vad sägs om den här reklamfilmen med de båda giganterna?
 
Visst grabbarna tjänade förmodligen mer på den här reklamfilmen än vad jag tjänar på tio år, men jag tycker ändå att det är fint att de, trots stor rivalitet, ställer upp på sånt här.
 
 
 Från al jazeera
 
 

Nu startar säsongen - träningstider bestämda

Äntligen är det dags. På måndag startar vintersäsongen. Vi kommer att träna på Hovgården (precis som förra året) på måndagar och torsdagar klockan 20.00. På onsdagar kör vi på Björkö i inomhushallen klockan 19.00.


Hoppas ni har laddat batterierna under julledigheten och vi får god uppslutning. Glöm inte, det börjar alltså redan nu på måndagen den 14:e klockan 20.00 på Hovgården.


Träningstider:
Måndag, Hovgården, 20.00
Onsdag, Björkö inomhushall, 19.00
Torsdag, Hovgården, 20.00.


Träningsmatcherna är klara. Bloggen presenterar matcherna och motståndet lite närmare under nästa vecka.

 


Antikrundan - hejarklackslåtar

Den där riktiga fotbollsfebern har inte dragit igång ännu, det får jag medge. I själva verket är det väl knappt en förkylning. Julmaten har precis börjat lägga sig tillrätta och det första ryktet om utomhusträningar har börjat sprida sig (måndag den 14 verkar det bli).
 
Men för att höja temperaturen en aning tar sig Björköbloggen en titt i backspegeln. Året är oklart (kanske någon som minns) men innehållet är tidlöst. Matchprogrammet i fråga är nämligen fullspäckat med hejarklackslåtar. Vi hittar godbitar som "Come on your boys in green", "Heja Björkö" och den något mer okända "Björköklacken" (nej, det är inte en hyllning till Johnny "Klacken" Olsson).
 
Personligen undrar jag var Björkös (mer eller mindre) inarbetade nationalsång är, "Här var det livat, här var det glatt".
 
Saknar ni någon?
 
 

Ny bloggsäsong startar på måndag

Hej och välkomna.

Snart startar säsongen för IFK Björkö. Än så länge bedrivs det mest spelträningar i inomhushallen på Björkö, men i takt med att vädret ljusnar och diverse sportklädesjättar släpper sina nya skokollektioner, trappar vi upp ambitionsnivån och sätter igång med vinterträningen.
 

Bloggen tillbaka
Att fotbollssäsongen drar igång innebär inte bara gräslukt, gula kort och tre poäng. Självklart är Björköbloggen med från start. Ni som följt oss i vintermörkret (ni är faktiskt fler än man kan tro) har upptäckt att redaktionen inte uppdaterat med samma frenesi som under brinnande säsong.

Från och med måndag sätter det igång på allvar. Då kommer Björköbloggen att succesivt öka sin närvaro på nätet. Under säsongen utlovas mer nostalgi, fler matchreferat och spännande gästkrönikor från olika fotbollskretsar.

 

Vi som tar hand om bloggen är

 
 
Tips och idéer tas tacksamt emot i kommentatorsfältet eller via mail på ifkbjorko@hotmail.com .

Väl mött!


RSS 2.0