Zlatan går i Super-Andreasson fotspår ännu en gång

Andreasson tog alltid alla straffar
 
 
 
Zlatan tar alltid alla straffar
 
 
Super-Andreasson gjorde Volvo-reklam
 
Zuper-Zlatan gör Volvo-reklam
 
 
Redaktionen
 

"Det är få jag träffat som Gaz och Mos"

Tillbaka i vardagen efter semester och uppehåll. Träningen skall sättas igång. Skratten skall levereras. 

-Nu skall vi spinna vidare på förra året säger den 28-årige skåningen.

 
Första säsongen avklarad, årets spelare tilldelades han, en vänsterfot som får Filip Thuresson att tappa hakan. Ja, en första tid som gjort att alla gröna lärt oss älska skåningar på ett helt nytt sätt. Han satte direkt skåne på kartan när han klev in i omklädningsrummet på Björkövallen. Språk-krockarna blev som Mr. Grusell hade förväntat sig. Några utav spelarna hade nog knappt hört skånska innan. Några andra visste knappt var skåne ligger. Men det tog inte många tillfällen innan Anton "Karl-Anton" Hjalmarsson blev en av de stora profilerna hos de gröna eliganterna.  

 

Hemkommen från Sri Lanka, i flytt och renoveringstider, försäsongen har startat. Det låter som Karl-Anton har mycket att stå i?

Jadå, det rullar på, varit fullt upp sista tiden, tyvärr har fotbollen blivit lidande för det. Varit ett och annat projekt man fått hoppa över. Skulle varit i Gällivare för en reklamgrej nu i dagarna men fick avböja. Även fått skippa några öl med mina kära vänner från Björkö då tiden helt enkelt inte har räckt till.

 

Första säsongen i IFK Björkö avklarad. Hur tycker du det har varit? (Förening, lag, och allt runt i kring-mässigt)

När jag flyttade norrut från Skåne till Göteborg hade jag ett uppdrag: att försöka förändra så lite som möjligt! Framför allt när det gällde fotbollen. Jag kommer från en klubb där klubbkänslan är allt, där alla känner alla, där man antingen är bror med någon annan i laget eller på sin höjd kusiner. Dessa kriterier kände min agent till mycket väl och var väl just därför hon lyssnade lite extra när Mr.Grusell kontaktade henne för en flytt ut till ”öarnas” vackraste ö och klubben som är det där lilla extra. Och det har det verkligen varit sen jag första gången sprang in på Björkö-vallen. Här är lagmoralen klubbens styrka, här är alla bröder med varandra och dessutom verkar det finnas oändligt med profiler på denna ö.

 

Du blev ju årets spelare. Björköbloggen hade även dig som sin favorit. Hur tycker du själv att din säsong var för egen del?

Min säsong var väl som lagets säsong, fast inverterad. Våren medel, hösten fullt godkänd.

 

Du kom in i laget rekordsnabbt, bjöd på dig själv och när du pratar lyssnar övriga i truppen. Så nu är ordet ditt igen. Vad tycker du vi skall förbättra till denna säsong?

Jag har väl bara mig själv och skylla egentligen för förra säsongens misslyckande. Problemet var inte att folk inte lyssnade, problemet var att de inte förstod mig. Om det var för skånskan eller var det var är svårt att säga. Så dialekten är något jag ska jobba med. För laget är det bara att spinna vidare på förra året med lite mer tydlighet och enkelhet bara. Tror nya tränarstaben kan göra de små förändringarna som behövs för att ta steget upp.  

 

Om vi skall skicka en passning till Martin Grusell för nyförvärvsfrågan. Vem eller vilken spelartyp anser du Martin skall lägga fokus på?

Passa Grusell? Var det något jag lärde mig tidigt på Björkö, så var det, ”Passa ALDRIG Grusell!”.

 

Det finns ju en del roliga personer i truppen med väldigt egna egenskaper. Vem tycker du är skönast i laget?

Jadu, kommer man från Skåne och gillar Göteborgska så behövs det inte mycket för att bli skön ute på Björkö. Men det är få jag träffat som mäter sig med Gaz och Mos. Deras kombination av ärlighet och verklighetsuppfattning gör dem båda vinnare i mina ögon.

 

 

Som vi tidigare var inne på så är skåne lika med Narnia för många i truppen. Eget land, eget språk. En fråga som kom från Filip Thuresson, den smäckra vänsterbacken var

-Vilket lag spelade du i innan?

Ungeför 5-6 gånger svarade Anton
-Västra Karups IF.

Filip vände sig om och fick frågan om han hörde vilket det var och svarade med ett gott leende nej.

Annan händelse som vi fått ta del av är från omklädningsrummet när Robin Mos Andersson satt med tom blick och lyssnade på när några av de "äldre" spelarna snackade om skånde med Karl-Anton. Skåningen ville bjuda in den unge Mos till samtalet och ställde påståendet till honom

-Du vet väl vär skåne ligger Mos?

-Ja, det är uppåt härifrån.

 

Några personer i laget har ju en förkärlek att försöka prata skånska precis som du. Björköbloggens tycke är att Filip Thuresson har andra starka kvalitéer än imitationer av dialekter. Vem eller vilka är bäst respektive sämst på skånska?

Här tar allt positivt snack om Björkö slut. Aldrig har jag hört ett sämre kollektiv på att imitera en dialekt. Jag vill inte dra det så långt ens att kalla det för ett försök. Finns många teorier på hur det kan vara så illa. Jag tror inte vi behöver gå längre än till just Filip Thuresson för att hitta anledningen. Det var efter en träning, han tittade mig djupt i ögonen och sa, ”En dag Anton, när jag blir stor, då ska jag resa till ditt land och lära mig ditt språk”.

 

Vi har pratat om fotbolls-Karl-Anton nu, men för dem som inte känner dig så väl. Hur är den privata Karl-Anton?

Han är inte helt olik fotbolls-Karl-Anton konstigt nog. Lagspelare i alla lägen i livet och njuter mer av en genial assist än ett skott i krysset.

 

Att IFK Björkö lycktats värvningar tidigare är inget att sticka under stolen med. Att vi lyckats utanför Göteborg är heller inget att hymla om. Att klubben däremot varit långt ute på skånska ängar och hittat ett guldkorn, är något man stolt över. En viktig spelare på planen, en profil utanför, en hjälte i vardagen. En ny säsong väntar och klubben är nöjd att kunna erbjuda publiken en lirare som dragplåster till matcherna. Den karismatisek skåningen trivs på Björkövallen och publiken älskar sin nya kelgris.

 

 

Sagt om Anton:

 

-Blixt-Anton, eller B-A som vi kallade han, och jag var skolans största samlare på krigsfigurer. Vi hade säkert över 500 olika. Synd att han började med hemskola i årskurs 4.
Magnus K, Klasskamrat årskurs 1-3

 

Jag kommer ihåg när vi var på cup när vi var ca 11-12 år gamla och Blixt-Anton körde alltid med benskydden utanför strumporna. Vägrade att ha de innanför.
Långa Johan, Tidigare klubbkamrat

 

Jag kommer ihåg att Anton var statusfixerad och var lite av en stekare när vi var i tonåren. Alltid rosa piké och backslick. I innebandylaget var han den som hade senaste klubborna, skorna och allt nytt som kom på den tiden.

Pettri Johansson, Tidigare innebandykompis

 

Karl-Anton är en fantastisk människa, spelare och kamrat. En person som verkligen är gemytlig, punktlig och passionerad. Dessutom en god fotbollsspelare. Hoppas jag får se han i Barcelona.

Jonathan "Jan-Erik" Neselrot, Klubbkamrat & vän

 

Vi samåker och det är alltid lika roligt. K-A är en sådan person som alltid har något i bakfickan. Ett skämt, ett practical joke eller dyrlikt. Vi bor ganska nära varandra faktiskt. 

Victor Granstav, Klubbkamrat & samåkare

 

 

Redaktionen


Gustavs Cup 2014

Två dagar kvar och nu har A-lagstränarna släppt trupperna till Gustavs Cup 2014. Innomhusturneringen går av stapel i Hedenhallen på Hönö. De gröna eliganterna ställer upp med två lag i herrturneringen som vanligt, och ett lag i damturneringen. -Två bra lag som vi hoppas går vidare från gruppen. Efter det kan allt hända säger ass tränare Gavven.
 
Förra året tog sig IFK Björkö 1 till final och med uddamålsförlust mot Hyppeln IK 1 slutade man på en andraplats. Två utav Björkös spelare i Johan Forseström och Emil Thuresson valdes in i All-Star Team välförtjänt. IFK Björkö 2 lyckades tyvärr inte ta sig vidare från gruppspelet. I år hoppas vi på att våra gröna eliganer skall bjuda på fin fotboll och nå hela vägen till finalen. -Drömfinal att få möta varandra kommenterar Jonas "Mini" Fransson

IFK Björkö 1: Grupp 3. Lör 25/1 kl 16:00
Torbjörn "Tobias" Andreasson
Emil Thuresson
Filip Thuresson
Niklas "Brunsås" Karlsson
Johan Forseström
Anders Bothen
Jonas "Mini" Fransson
Oscar Frank
 
IFK Björkö 2: Grupp 2 Lör 25/1 kl 13:10
Anton Forseström
Anders "Fralle" Fransson
Emil Mattsson
Robin Andersson
Christoffer "Petch" Pettersson
Karl-Viktor Andreasson
Johan Åstrand
Tobias Kyldahl
 
 
Damerna som förra året tog hem turneringen efter en 4-1 seger mot BK Häcken i finalen är taggade att försvara titeln. I år är det Hönö/Björkö F-99 som skall bjuda publiken på sambafotboll. -Vi kommer vara sjukt laddade säger tränare Janne Andreasson
 
Hönö/Björkö F-99: Grupp 1. Sön 26/1 kl 09:00
Truppen presenteras senare
 
 
 
 
 
Föreningen står som arrangörer detta året och hoppas kunna bjuda på ett härligt evenemang för alla inblandade. Cafét kommer vara laddat, socialmedier kommer uppdateras så som Twitter & Facebook och massor av fin fotboll kommer att spelas lovar tillförordnade ordförande Micael Wigerud. -Så kom och stötta alla gröna lirare säger han med ett stort leende.
 
 
Redaktionen

Webbredaktörens Alvinge

IFK Björkös webbredaktör fick tillsammans med sin Jonna sin efterlängtade son efter julhelgerna. Han älskar ljudet av fläkten i köket har vi märkt säger en stolt far.
 

Hur känns det?

Det har varit tomt länge nu, så det känns himla skönt.

 

Var var din första reaktion?

Det gick ju lite över den beräknade tiden så man har varit lite orolig om det skulle bli av. Men han såg stark ut när han gjorde entré och det lugnade mig.

 

Hur mår Jonna?

Hon mår ganska bra, under omständigheterna, men det är klart, hon har ju genomlidit detta också så det har tärt på henne.

 

Och pojken då?

Vilken pojk?

 

Ja, du har ju blivit pappa?

Jaha, du menar det. Jag trodde du menade Messis två mål i comebacken efter skadan. Men pojken mår bra. Han verkar stark, vägde 3,6 när han kom och hoppar redan 1.20 i höjdhopp. Så allt känns riktigt, riktigt skönt och man går som på moln. Alve skall han heta men det är inte klart med mellannamn, men jag lobbar för något sydamerikanskt, kanske något argentinskt. Vi får se. Jag får passa på att önska laget lycka till under försäsongen. Må den bli framgångsrik så ses vi snart igen.


Redaktionen


2014 är igång

IFK Björkö sparkade igång säsongen 2014 under torsdagskvällen. Efter jul och nyårsledighet var det dags för de gröna eliganterna att dra på sig skorna igen. Träning som vanligt Hovgården där de senaste säsongerna varit där vi sparkat igång försäsongen. Som vanligt var den alltid lika viktiga och trevliga Emil Thuresson på plats. Björköbloggen fick en trevlig pratstund med den rutinerade mittbacken och hans tankar går inför säsongen.

 

Ny säsong, nya målsättningar, ny tränarstab. Hur känns det?

Ja nu kör vi igång 2014. Magkänslan är riktigt bra. Jag tror vi har det som krävs för att 2014 skall bli ett år man sent skall glömma. Målsättningen är för mig glasklar. Vi SKALL ta klivet upp i år. Inget annat är godkänt.

 

Förra säsongen gjordes det en kanon vårsäsong med cupguld inför uppehållet. Sämre höstsäsong och föll på målsnöret i kvalet. Vad kan vi ta med oss från förra säsongen inför denna tycker du?

Vi skall ta med oss förra säsongens försäsong. Den var den absolut bästa jag upplevt som Björköspelare. Riktigt bra uppslutning, fart och vilja på träningarna. Vårsäsongen var ok men inte mer enligt mig. Vi tappade alldeles för mycket enkla poäng på bortaplan. Detta måste vi ändra på i år om vi skall vinna serien. Den dalande formen hängde ihop med att fokus och inställning sakta men säkert försämrades ju längre säsongen gick.

 

Nya tränarstaben. Hur var första träningen med dem?

Den första träningen igår (torsdag) var bra. En passningsövning och sedan tvåmål på liten plan med fokus på press och tempo. Precis så en första träning bör se ut för att undvika skador på mer eller mindre otränade kroppar. Väl godkänt betyg för ledarstaben!

 

Nu när Super-Andreasson lagt skorna på hyllan, Jan-Erik Neselrot blivit pappa (Super-Grattis plus mer info kommer), Linus Granstav redan i fjol trappat av, Jåcke Siljat kämpat med knäskada, Ågren timeout, Gavven är i tränarstaben så finns det inte så många kvar av den gyllende 80-talistergenerationen kvar. Har vi för ungt lag numera?

Det är klart att man saknar dessa profiler på ett eller annat sätt. Som tur är finns några 80-talister kvar i bröderna Fransson med flera. Men samtidigt som ett bra gäng slutar så kommer ett annat fram. De 90-talister som utgör stommen  idag axlar ansvaret på ett föredömligt sätt. Framför allt ett par grabbar födda 92/93 som inte riktigt går att beskriva med ord. Dessa måste helt enkelt upplevas. Jag tycker inte att truppen är för ung.

 

Du själv kommer ju ingå/har börjat i den äldre generationen. Hur ser du på att ta på dig mera utav ”Pappa-rollen” i laget?

Laget saknar i mitt tycke en äldre pådrivande karaktär i dagsläget. Om jag är rätt man för den rollen idag tror jag inte. Men för min personliga utvecklings skull är det kanske på tiden att jag tar ett större ansvar.  Med tiden skulle jag gärna vilja vara den pådrivande ”pappan” på planen. Men jag har en del att jobba med…. =)

 

Hur kommer hierarkin se ut i omklädningsrummet tror du?

Detta är något som har förändrats på senare år i truppen. Idag får alla utrymme på ett annat sätt. Det är inte lika tydligt att de äldre styr och ställer. Detta tycker jag enbart är positivt. Sen finns det alltid några som gillar att köra lite med de yngre och så skall det vara, i måttliga mängder. Den som har sista ordet och är truppens överhuvud är och kommer allid vara Fralle.

 

Björköbloggen, sponsorer och alla grönvita supportrar älskar ju engagemanget och inställningen från dig och din mittbacksposition. Ett fint minne är ju från Kaverös är ju när det gått 3-4 min av matchen och ett utbrott med hela kroppen gjordes mot din bror Filip. (för övrigt Johan Forseströms favoritminne 2013)  Kommer vi få se en lika energisk Emil även 2014?

Haha. Detta är det jag framförallt måste jobba med om jag skall kunna bli den ”pappa” i laget som jag vill och kanske bör bli med tiden. Dessa ” tourettes-utbrott” måste jag lära mig att tygla. Tyvärr kommer Filip aldrig att klara sig undan men övriga lagkamrater kommer förhoppningsvis bli skonade i framtiden.

 

Vi har varit inne på att laget har många unga spelare. Vem tror du kommer få sitt genombrott denna säsong?

Jag tror det står mellan 3 spelare. Johan Henricsson, Carl-Viktor Andreasson och Andreas Forsmark. Någon av dessa eller helst alla 3 kommer få en grym utveckling 2014.

 
 

SOC tog hem skytteligan förra året. Karl-Anton årets spelare. Vilka spelare tror du kommer slås om dessa titlar?

Skytteligan bör väl stå mellan SOC och Båten. Årets spelare är svårare.  Kanske den som gör flest mål av dessa två gentlemän.

 

Vad krävs för att vi skall ta steget tillbaka till div. 4?

Det som krävs är att truppen verkligen vill gå upp i år. Är vi fokuserade på träning och match så kommer detta gå vägen. Det är jag helt övertygad om.

 

5 snabba?

Cupguld 2014 vs Serieseger 2014: Serieseger

Mittbacks arbetsinsats vs Forwards skicklighet: Mittbacks arbetsinsats (självklart)

Glidtackling vs Nickmål: Nickmål

Klassiska svarta Nike vs Vita adiddas: En riktig mittback har alltid svarta skor.

Jåcke Siljat vs Max Rasper: Pass

 

Vi tackade Emil för pratstunden och önskar honom lycka till under säsongen

 

Redaktionen


RSS 2.0