Sur frukt i kvartsfinalen

Björkö fick visum, stämpel i passet och betald hemresa redan i kvartsfinalen. FF Frukt blev för svåra för de grön-vita eleganterna.

- Bara att bita i det sura äpplet sa en besviken Emil Thuresson efter matchen som slutade 1 - 0 till FF Frukt.

Uttåget blev snöpligt. Två disciplinerade lag med inriktning på att inte blotta sig bakåt gick en batalj i två gånger tio minuter. Dessvärre var det Frukt som efter lite kommunikations misstag i samband med en frispark kunde göra 1-0 i matchen vilket också blev slutresultatet.

Dessförinnan hade Björkö missat en straff och haft ett par riktigt skapliga målchanser utan att kunna överlista Frukts målvakt.

-  Överlag genomför vi en bra turnering där vi spelar med ett helt okej försvarsspel och följer det riktlinjer vi har satt upp innan matcherna. Att vi dessutom inte ger upp efter att ha hamnat i underlägen i två matcher under gruppspelet och hämtar igen är starkt, säger assisterande tränaren Andreas Andreasson.

Björköbloggen manar till nya tag i veckan med bland annat första träningsmatchen - på torsdag.

Ojämn insats i Gustavs Cup

Lägstanivån på Björkö 2 var får låg för att ta laget vidare. Samtidigt var högstanivån alldeles för hög för att göra uttåget rättvist.

Öckerö 1 stod för motståndet i öppningsmatchen. Det var också den matchen som på pappret såg svårast ut. Björkö 2 började matchen piggt och nyförvärvet från Torslanda, Sebastian Carlsson, utnyttjade de stora ytorna när han gled igenom öckeröförsvaret och satte ettan bakom en chanslös målvakt. Öckerö hade mest boll, men Björkö höll ihop laget och gjorde det svårt för motståndarna. Trots det kom kvitteringen. 1 - 1 var ett bra resultat för bägge lagen men idag log fru Fortuna lite mer på Danis och hans mannar. Med bara två sekunder kvar av matchen stängde Öckerö affären när de i ett friläge med William Alexandersson rullade in bollen i maskorna. Tungt för Björkö som ändå stod för en väl godkänd insats.

Hönö 3 var tänkt att bli en munsbit. Det var kanske den tanken som gjorde att match nummer två blev ett riktigt bottennapp. Björkö brände sina chanser i början av matchen - Hönö satte sina. När domaren blåste av matchen stod Hönö som segrare, 3 - 0, och det var inte ens orättvisst.

Knippla 1 åkte ur Gustavs Cup på fredagskvällen. Många trodde nog att Knippla 2 också skulle få lämna efter speldag nummer två. Och motståndet man gav Björkö var inte direkt benhårt. Björkö var revanschsugna efter debaclet mot Hönö. Pigga ben, pigga tankar och en riktigt bra inställning ordnade en komfortabel seger. Sebastian Carlsson, Niclas Ermesjö, Robin Andersson och Johan Forseström stod för målskyttet och övriga håll tätt bakåt. En gedigen insats och ett bevis på att Björkö 2 borde gått längre i den här turneringen. 

Förutsättningarna för sista matchen mellan Björkö och Öckerö 3 var följande: Vann något av lagen gick det laget vidare. Vid ett lika-resultat gick Knippla vidare. Öckerö 3 såg i ärlighetens namn ganska tunga ut. Flera stora spelare, skickliga på att hålla boll och hålla ifrån sig ett par storlekar mindre Björköspelare. Men Björkö är ett spelskickligt lag med individuell skicklighet i flera spelare som ensamma kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Förväntningarna var höga från grön-vitt håll. Matchen började också på bästa sätt. När Ermesjö satte ettan trodde många att det var klart. När Robin utökade till två noll började Öckerö-supportrar att lämna arenan. Björkö jagade vidare och ville definitivt punktera matchen genom att också sätta trean. Men Öckerö-spelarna hade inte gett upp. När Öckerö satte 2 - 1 blev det rejält darrigt men Björkö fortsatte att anfalla och hamnade fel i positionerna. Och 2 - 2 var ett faktum som inte ens duktige William Alexandersson i mål kunde ändra på. Matchen slutade 2 - 2 och Knippla 2 som förmodligen räknade bort sig själva efter fem spelade minuter av matchen var de enda segrarna när domaren blåste av.

Grattis säger vi till Knippla 2 och Öckerö 1 som tog sig vidare och får fortsätta med finalspel under söndagen.

Fredagsprofilen - McPjuie

Efter ett antal skadefyllda säsonger som spelare sen han skrev på för IFK Björkö inför säsongen 2008 valde den då blott 31-årige Peter Andersson att lägga skorna på hyllan för att bli huvudtränare för vårat kära A-lag. Med mångårig erfarenhet av bryt-passar, vunna luft-dueller och en och annan Djoos-pass i Torslandas A-trupp så ledde Peter under 2011 IFK Björkö A-lag till 29 poäng i serien vilket resulterade i en nionde plats och i skärgårdscupen blev det guldjubel efter straffdramatik mot Öckerö. Med B-laget blev det en snöplig förlust i finalen av SISK-cupen mot ett starkt Öckerö men i serien var Björkö omutliga och i slutet på oktober var seriesegern ett faktum. Inför 2012 valde Peter att gå tillbaka till sin moderförening för att prova lyckan som tränare för Torslanda A-lag tillsammans med Thomas Östlund.
Bjökö-bloggen fick en exklusiv intervju med Peter mitt i försongsträningen med Torslanda IK.
Efter ett antal skadefyllda säsonger som spelare skrev på för IFK Björkö. Inför säsongen 2008 valde den då blott 31-årige Peter Andersson att lägga skorna på hyllan för att bli huvudtränare för vårat kära A-lag. Med mångårig erfarenhet av bryt-passar, vunna luft-dueller och en och annan Djoos-pass i Torslandas A-trupp så ledde Peter under 2011 IFK Björkös A-lag till 29 poäng i serien vilket resulterade i en nionde plats. I skärgårdscupen blev det guldjubel efter straffdramatik mot Öckerö. Med B-laget blev det en snöplig förlust i finalen av SISK-cupen mot ett starkt Öckerö men i serien var Björkö omutliga och i slutet på oktober var seriesegern ett faktum. Inför 2012 valde Peter att gå tillbaka till sin moderförening för att prova lyckan som tränare för Torslanda A-lag tillsammans med Thomas Östlund.

Bjökö-bloggen fick en exklusiv intervju med Peter mitt i försongsträningen med Torslanda IK.

Hur har veckan varit?
-  Veckan såhär långt har varit bra. Vi körde ett  fotbollspass i måndags på en svårspelad plan, men spelarna kämpade på bra. Det var bra intensitet hela passet. I går hade vi träning på New Body, där vi körde ett boxpass. Onsdag är vi lediga. Torsdag, fredag och lördag är det fotbollsträning. Från och med denna veckan börjar vi med fem pass i veckan.
Kan flika in med att jag såg Robin Mos på New Body i tisdags. Han såg väldigt het ut när han körde bröst och magövningar.
Vilken är din favoritövning på träningarna?
-  Thomas, min tränarkollega har introducerat några övningar för mig som är väldigt roliga. Alla är olika former av passningsövningar, och just passningsövningar har alltid varit mina favoriter på träningarna, både när jag var spelare och tränare.
Gustavs cup går av stapeln i helgen, vad tycker du om turneringen?
-  Gustavs cup har aldrig varit någon favoritturnering. Jag uppskattar Skärgårdscupen mycket mer än Gustavs Cup.
Om du fick välja ett nyförvärv i Björkös tröja under 2012, vem skulle det vara?
-  Jag skulle vilja se Mikael Svanström göra en helhjärtad comeback i den grönvita tröjan. Varje gång han gästspelar så är han alltid bäst. Det hade varit kul och se hur bra han blivit om han börjat spela hundra procent igen.
Hur går tankarna om motståndet i division 2 västra götaland?
-  Vi har hamnat i en serie där vi är nio lag från Göteborg. Det kommer bli många roliga derbyn. Favoriter till serieseger, jag säger Assyriska för att göra Jon glad.
Vad gör du när du inte spelar fotboll?
-  När jag inte tränar fotboll så tittar jag på fotboll. Jag brukar förklara hemma att det är i utbildningssyfte, men det går hon tyvärr inte på.
Vilka vinner Champions League 2012?
-  Barcelona vinner Champions Leauge.
Vilken är värdens bästa låt?
-  Paul Scholes-sången som sjungs på Old Trafford.
Vad har du för favoritsport förutom fotboll?
-  Jag kollar på all sport, men hockey är sköj att titta på.
Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
-  Maria, Emil och Filip.
Vem vinner IFK Björkös skytteliga 2012?
-  Andreas Haglund vinner skytteligan på 12 mål
Till sist, vad ska du göra i helgen?
-  Vi tränar på fredag och lördagmorgon. Övriga helgen ska jag tydligen städa. Det låter väl kul?

Lika som bröder

Då var det dags igen för nya "lika som bröder" Vi vill återigen påpeka att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt. Vi vill även denna gång lyfta fram personer som till någon annan person med anknytning till IFK Björkö. 
Varsegoda!!

                       

                                         Peter Andersson?                                          Johan "Lill-MO" Magnusson-Otter?

                        

                                      Martin Grusell?                                                           Gustav Engström?

                       

                                    Jonathan Neselrot?                                                        Niclas Ermesjö?


Vill ni få med er favorit till "Lika som bröder"? Maila ifkbjorko@hotmail.com

Mvh Redaktionen


Fredagsprofilen

För lite drygt ett år sedan kunde man läsa i A-lagets gästbok. "Hej, jag heter Robin och är målvakt från Lundby. Får jag komma och träna med er?" Målvakter växer ju som bekant inte på träd som den gamle målvaktstränaren Ola brukar säga så naturligtvis fick Robin komma och träna. Och med det så var succén ett faktum. Robin Magnusson-Otter visade sig inte bara vara en suverän målvakt utan en fantastisk go gubbe som alltid bjuder på sig själv och aldrig viker ner sig. Han startade samtliga A-lagsmatcher under 2011 och gjorde många helt avgörande ingripanden. Till i år har han även lyckats locka ut sin bror Johan till de gröna eliganterna. Björkö-bloggen fick en intervju med storebror MO.

Hur har träningsveckan varit MO?
-Träningsveckan började nästan som jag hade tänkt mig. Hårt och mycket mentalt jobbigt för kroppen i med att den har fått vila under nån månad eller två. Men måste ju säga att det är kul att det har dragit igång och få lära känna och se hur nya tränaren är.

Numera spelar även din bror Johan i laget, vilka är hans starka sidor som fotbollsspelare?
-Ja, det gör han och det tycker jag är skitkul att äntligen få lira ihop med honom. Ja du, hans starka sidor är hans inställning och han förlorar sällan en närkamp vare sig det är på marken eller i luften. En komplett back i mina ögon.

Finns det någon som du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
-Det är en klurig fråga men måste jag dra till med någon för det är så många som har en underbar inställning så är det nog nyförvärvet Johan Fransson.

Om du fick välja ett nyförvärv som du skulle vilja se i den grönvita tröjan under 2012, vem skulle det vara och varför?
-Nyförvärv till oss hade nog blivit Paul Scholes faktiskt nu när han inte har något att göra. Hans erfarenheter och dessutom är han rödhårig.

Vem är den bästa fotbollspelaren du spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Den bästa spelaren jag spelat med, ojoj den blir klurig. Kwame Amoateng i Lundbys P87 förr. Det som gjorde honom så jäkla bra var att han krånglade aldrig till det. Som spelare hittar man nog ingen snabbare och bättre högerback än honom. Som person var han en mycket ödmjuk kille på som utanför planen men vann matcher åt oss det gjorde han fast han var högerback. :)

Vad gör du när du inte spelar fotboll?
-På fritiden så är jag tränare för Lundbys pojkar 98/99 fyra dagar i veckan. Att få det att gå ihop med våra träningar fungerar inte alltid. Men så som det ser ut nu så är det bara fotboll på min fritid. Och lika kul som det är på planen är det att stå bredvid och coacha. Förutom fotbollen så finns det inte så mycket tid över och då försöker jag glo på TV eller ta en öl med polarna.


Vilka är dina favoritlag efter IFK Björkö?
-IFK Björkö A och B och efter det tätt bakom, Manchester United och IFK Göteborg.

Vem har bäst klädstil i IFK Björkö?
-Det var en lätt fråga, Victor Granstav. Stekigare kille får man ju leta efter. :)

Vilket är ditt favoritresemål?
-Efter förra veckans resemål måste jag säga Teneriffa "los christianos" är en mycket vacker ö.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?
-Robinson Cruise.

Vem är världens genom tiderna bästa fotbollspelare?
-Roy Keane.

Till sist, vad skall vad skall du göra i helgen?
Till helgen är det träning på lördag förmiddag. Efter det så blir det nog hälsa på mormor och få lite hemlagad mat och bara slappa.


Vi tackar storebror MO för pratstunden och önskar honom lycka till 2012.  


HALLÅ DÄR - ERIC ALEXANDERSSON

Den årliga kick offen gick av stapel och som vanligt var det en prestigefyll femkamp som stod på spel. Tre hungriga lag var sugna på att ta hem den ärofyllda tävlingen och grönt lag med den irrationelle Joakim Siljat i spetsen gick hem som slutsegrare. Tyvärr gick det inte lika bra för blått lag som radade upp misstag efter misstag.

Björkö-TV ringde upp förra årets mittfältare Eric Alexandersson från blått lag för att höra hans version.


Dåligt väder - grymma kläder (Electrolux)

Så var första "riktiga" träningen avklarad. För en annan som inte varit med under några år (tillbringat mina försäsonger i soliga Kalmar med en kopp kaffe och en mediekommunikationsteoribokavJesperStrömbäck) var chocken ett faktum. Inte bara puls- och muskelmässigt, även vädret var på motståndarnas sida. Vi har ju som bekant inte haft någon snö i jul, men lagom till Den Stora Dagen valde snön att komma. Och lagom till kickoff valde snön att smälta.

Vått vått vått. Men enligt säkra källor ska det ändå ha varit det bästa premiärvädret på flera år.

Fredagsprofilen

Björkö-bloggen drar igång en ny repotage-serie som vi valt att kalla fredagsprofilen. Vi kommer här att träffa olika personer med anknytning till IFK Björkö på olika sätt och få svar på frågorna ni inte visste att ni ville veta.

Först ut i nya serien är Filip Thuresson. Vänsterbacken som abonnerat på en plats i startelvan under många år i Björkö trots att han inte ens är 20 år fyllda. Fick under senaste säsongen även prova på att spela vänsterytter under ett antal matcher och skötte även det med bravur. Det finns stora förhoppningar på denna talang under 2012.
Filip Thuresson
Hur har träningsveckan varit Filip?
-Träningsveckan har varit bra med tanke på att det är i uppstarten av säsongen. Lite för dålig närvaro men dom som kommit har gett järnet hela tiden och det är väldigt gott att se. Härligt med nya övningar.

Hur nöjd är du med din egen insats under veckans träningar?
-Jag är ganska nöjd, lite otränad men försöker ge järnet ändå. Lite surt att vädret inte var med oss under första utomhusträningen men så är det ibland.

Finns det någon som du skulle vilja ge ett extra plus till för hans insatser i Björkö under den senaste veckan?
-Mattsson, utan tvekan. Go gubbe som aldrig viker ner sig och lägger 100% fokus på träningarna

Vem är den bästa fotbollspelaren som du har spelat med och vad gjorde honom så bra?
-Bästa spelaren måste varit Johannes Andreasson, inga tvivel om det. Nej men seriöst så är det nog Anders Lindahl numera Torslanda IK. Bra teknik, härlig speluppfattning och en vass högerdoja.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?
-Jag jobbar (arga elektrikern), klipper gräset hos Margit och Ingvar och slöar hemma.

Vilka vinner EM 2012?
-Tyskland.

Vilken är världens bästa film?
-Zingo.

Vad har du för favoritsport förutom fotboll?
-Har en näsa för snooker.

Vem har sämst humor i laget?
-Berra, helt överlägset.

Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
-Min bil (ULF), guldhatten från skärgårds cupen och en pall med dassrullar.

Vad skall du göra i helgen?
-Jag skall jobba.

Vi ser fram emot att se Filip i den grönvita dressen under säsongen och önskar honom lycka till.


Hallå där - med Niclas Ermesjö

Jag vet att en och annan kan ha något spydigt att säga om att vi inte uppdaterar den här bloggen tillräckligt fort. Du kanske tycker att ett telefonsamtal med Niclas Ermesjö om första inomhusträningen, tillika första träningen med Coach Göran, inte längre känns aktuellt. Ställ din spydiga kommentar DÄR borta tack.
Alternativt, lämna en i kommentarsfunktionen nedan.

Niclas Ermesjö är först ut i vår serie, Hallå där. Vi ringer helt enkelt upp en spelare, ledare eller någon annan noga utvald. Björkö-TV ger er, Hallå där!


Björkö-TV intervjuar nya ass. tränaren

Björkö-TV träffade den nya ass. tränaren Andreas "Gavven" Andreasson. Målvakten som sadlar om till annan roll i laget 2012. Vi beklagar den dåliga upplösningen. Håll till godo.Lika som bröder

Vi drar igång med en gammal favorit, "Lika som bröder" I denna serie kommer det komma upp liknelser med kända personer. Tänk på att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt.

Först ut är!

                   

                                    Jesse? (Huset Fullt)                                            Victor Granstav?

                   

                                        Fares Fares?                                                 Filip Thuresson?

                   

                                    Frida Fransson?                                                  Emil Thuresson?


Vill ni få med er favorit till Lika som bröder. Maila ifkbjorko@hotmail.com


Återigen vill vi påpeka att alla liknelser är gjorda med kärlek och respekt.

Mvh Redaktionen

RSS 2.0