Hälsningar till Göran

Många tycker att det är tråkigt att Göran lämnar och minns tillbaka från två goda år med mannen som kör till Kroatien på tio timmar och aldrig missar chansen att låta sina spelare bli upptäckta av agenter. En sista hälsning från spelare i laget, ledare och inte minst från Björköbloggen som tackar av en av Göteborgsfotbollens mest inspirerande coacher.
 
Andreas "asscoach" Andreasson 
Vill tacka Göran för två riktigt roliga år även om inte resultatet blivit som vi hoppades på. Det finns många goda minnen från dessa år med ett par fina matcher och några ännu finare resultat. Det första man kommer och tänka på är så klart Skärgårdscupen i år och den sanslösa avslutningen där Haglund lyckas pricka in avgörandet med 2 min kvar. En annan helt fantastisk match är under 2012 där vi möter ett serieledande Älvsborg hemma och lyckas vända 0-3 till 4-3 i andra halvlek. Minns att jag vid vårat 4-3 mål höll på att knocka Göran då armarna åkte i vädret och Görans ansikte kom i vägen. Tycker Wigerud ringade in det bra när han sa att Göran kom till klubben som grön-svart men lämnar som grön-vit. Önskar honom naturligtvis lycka till framöver!
/Andreas
 
Berra
Göran var en frisk fläkt som flickan sa. Jag kommer ihåg ett möte med han då han gärna såg mig som en nr 10-roll. Ödmjuk som man är så sa jag "att där har jag gjort mitt och kan tänka mig att kliva ner ett steg i banan och bygga upp spelet i stället." Så blev det också.
 
Anton "Skåne" Hjalmarsson 
Stort tack Göran för din tid i IFK Björkö. Du har gjort ett starkt intryck på många i laget, så även på mig trots jag bara fick ett år med dig. Lycka till i din framtida karriär, och lova mig att ALDRIG tappa den ambition och värme du har till sporten men framför allt till oss, spelare. Ha det bra /Skåne
 
Johan-MO
Kommer att sakna Görans förklaringar till varje ny övning på träningarna där ingen i laget förstod vad han sa! Peace!
 
Fralle
 
 Båt
 
Johan Henricsson
Helt klart den bästa coachen jag har haft under alla åren jag lirat fotboll! Tack för ett oförglömligt år och lycka till i framtiden! 
 
Mini
Hans "hat" mot andra klubbar är något man kommer att minnas. Eller "hatkärlek" eller vad man ska kalla det.
 
Gaaz
Hälsa Göran mitt bästa härifrån , han var en inspirerande man med en intensitet utan dess like. Hoppas jag inte var alltför trög när du skulle lära oss nya övningar. /best regards Cali-Gaz
 
Filip Thuresson
Stort tack för dessa två år Göran. Lycka till framöver #vimedstoranäsor #julgransfot #rensa #från #backlinjen #till #hörna
 
Sebastian o'Lagkapten Carlsson
Det är självfallet tråkigt när någon ur Björköfamiljen lämnar för fastlandet, oavsett om det är en ledare, spelare eller någon annan med grönvitt hjärta. Han kom in i föreningen för två år sedan med full energi och kreativitet från första dagen, han vågade se saker på ett nytt sätt och rörde under sin tid om i den västkustska grytan på ett annars i många avseenden konservativt Björkö. Vi har många minnen och händelser från Göran att vara tacksamma för och han har lärt oss mycket under vår tid tillsammans, inte minst kan nu Filip Thuresson och Robin Mos Andersson göra ett felfritt överlapp, ja eller nästan, snart kan de göra ett felfritt överlapp, krävs nog några träningar till med facit i hand. Göran fick oss också att se statistik på ett helt nytt sätt, han gjorde vår fotbollsutövning till matrix eller ett matteprov som vi redan fått facit till. Sen att många av oss var tillräckligt dumma för att inte kunna lira fotboll och räkna siffror samtidigt var ju inte Görans fel, han gav oss i många hänseenden verktygen och vi glömde kvar verktygslådan på Björkö när det var bortamatch.

Skämt åt sidan, Tack Göran Gulic för dessa två åren. Vi hoppas du får glädje och tur inom vad du i framtiden åtar dig, såväl inom fotbollens som utanför sportens vackra ramverk. Du är alltid välkommen tillbaka till Björkövallen, entrén är 40 :-, vi tar ej kort!

 

Ridley
Härligt att ha fått spela och träna under en coach med så mycket energi och vilja, det smittar av sig! Tack och lycka till Göran!

 

Wigen
Det är imponerande att se hur Göran under 2 säsonger har lyft både individerna och laget till en ny nivå. Hans tekniska kunnande och stora engagemang har format intelligenta fotbollsspelare. Vid flertalet tillfällen har vi får uppleva katalanska fotbollsinfluenser på björkövallen! Önskar Göran stort lycka till med hans nya utmaningar.

 

C-V Andreasson

Jag önskar Göran lycka till i framtiden och hoppas verkligen att han får ett tränaruppdrag i en högre division , där han hör hemma !

 

 


Artikel i Torslanda Tidningen

För den som av någon anledning missat Lars O Carlssons artikel i Torslanda Tidningen om IFK Björkö 2013 kommer den här. Artikeln publicerades i Torslanda Tidningen 13 november 2013.
 
Bonuschansen som försvann…
IFK Björkös säsong 2013 har verkligen ställt krav på friska hjärtmuskler hos föreningens supporters. En imponerande högstanivå kan plötsligt förändras i enkla misstag och onödiga poängtapp. När nu säsongen är avslutad är det främst guldmedaljerna i Skärgårdscupen som räddar hedern 2013.
 
I fjol spelade IFK Björkö i division 4, men tabellplaceringen resulterade i att laget denna säsong fick kampera i division 5B. Detta har varit en fantastiskt spännande serie, där dramatiken med hästlängder överträffat både Wallander och Iréne Huss.
 
IFK Björkö spelar en underbar fotboll när allt stämmer. Laget har fart, kreativitet och har också visat en uppskattad offensivvilja. Björkö var klart överlägset i serien när det gällde målproduktion – 71 mål på 22 matcher vittnar om en anfallsglad fotboll. Tyvärr släppte man under samma matcher in 47 baklängesmål vilket till slut resulterade i att laget hamnade på fjärde plats.
 
Det finns trots allt en del glädjeämnen
Vårens offensiv var riktigt vass – 40 mål på 11 matcher. Laget spelade mycket bra hemma på det äkta gröna gräset. Seriens överlägsne vinnare, Mölnlycke IS, släppte endast in 20 mål på 22 matcher - 9 av dessa gjordes av Björkö. Som sagt, när laget spelar bra så är man farliga.
 
Kvalbonus
På grund av fotbollsförbundets seriesystem med stark koppling mellan de olika serierna så fick plötsligt IFK Björkö en bonuschans. Fjärdeplacerade Björkö fick möta Bergums IF, som slutat fyra i division 5A, i en dubbelmatch med en division 4-plats i potten. Björkö vann den första drabbningen med 2-1, medan Bergum drog det längsta strået i returen. Bergum vann med 3-1 och knep därmed den eftertraktade platsen. Naturligtvis sved det extra mycket att Bergum gjorde sitt andra mål då det återstod cirka tio minuter av matchen och det kvalavgörande målet sattes på övertid, via en relativt lång frispark.
 
Skärgårdscupen
Nu är ju inte allt nattsvart – sommarens höjdpunkt var ändå segern i Skärgårdscupen. Då var det Björkö som gjorde mål i slutsekunden då man vann över Öckerö IF i finalen med 4-3. Nog finns det en viss prestige mellan våra olika ö-lag just när det gäller denna cup – ett traditionellt skärgårdsmästerskap.
 
BjörköGalan
IFK Björkö har också haft sin uppskattade årsgala där en del utmärkelser delades ut.
  • Årets mål: Andreas Haglunds matchavgörande 4-3-mål i finalen av Skärgårdscupen.
  • Årets skyttekung: Sebastian O. Carlsson svarade för 20 mål.
  • Årets träningspris: Filip Thuresson för andra året i rad - respekt.
  • Årets back: Emil Turesson med en uppoffrande vilja för laget. Årets mittfältare: Daniel Ridley för ett fantastiskt slit och suverän inställning i alla lägen.
  • Årets forward: Anders Bothén med imponerande kraft, teknik och målfarlighet.
  • Årets nykomling: Andreas Forsmark som visat en härlig inställning till träning och match.
  • Årets profil: Sebastian O. Carlsson, lagkapten med fantastisk potential.
  • Årets spelare: Anton Hjalmarsson är spelaren med den högsta jämna nivån över hela säsongen.
Lars O. Carlsson
 

Göran Gulic lämnar tränarjobbet

 

Efter två säsonger lämnar Göran Gulic jobbet som förstetränare för IFK Björkö. Spelare, ledare och supportrar kommer sakna Gulic som på kort tid gjort avtryck i klubben.

 

Göran Gulic kom till klubben inför säsongen 2012. Det stod klart ganska snabbt att Gulics intresse för fotboll var i det närmaste oändligt. Han följde inte bara lagen i Björkös serie, han åkte också runt i Europa och studerade storlagens fotbollsträningar för att kunna ta med sig influenser till Björkövallen. Det har resulterat i att vi har kört ”Arsenalaren”, tyskt passningsspel och ”Barcelonakondis”.

 

Göran Gulic första säsong kunde ha slutat bättre. Vi slutade sist i 4b och ramlade ner i femman. De ska dock kommas ihåg att poängskörden hade räckt till en mittenplacering i den andra fyran. Det var en tuff serier och Björkö hade rejält otur det året.

 

Inför säsongen 2013 stod Björkö bättre rustade. Fler folk på träningarna, Björkös spel hade anpassats efter Göran och Göran hade anpassat sig efter sina spelare. En relation hade byggts. Björkö misslyckades tyvärr att ta sig tillbaka till division fyra. På matchens sista spark (övertid) avgjorde Bergums IF i kvalet på ett kylslaget Heden och det avgjorde Björkös öde.

 

Däremot minns vi alla årets Skärgårdscup med enorm värme. Björkö, genom Haglund, avgjorde finalen mot Öckerö i matchens sista minut. 4-3 i en match som Öckerö dominerade men där Björkö spelade, och coachades, smart. Festen, känslan och lyckan efter en sådan insats saknar motstycke i fotbollseuropa. Nåja. För oss, fotbollspelare på den här nivån, är det svårt att överträffa.

 

Göran har inte bara gjort avtryck bland spelare och ledare runt a-laget. Han har även gästspelat på Björkös ungdomars träningar. Något som har uppskattas väldigt mycket av de små och deras föräldrar och tränare.

 

Vi avslutar med en intervju med Göran.

 

Ditt bästa minne rent sportsligt?

Det får bli flera stycken. Landslagets framfart i VM under sommaren 1994.

 

1995 GAIS under BA Strömberg. Glömmer aldrig när Oddevold vann på Ullevi efter en miserabel insats av domaren. Efter matchen skenade, bokstavligen, gamlingar med rullator mot spelaringången för att få en chans att smiska domaren med spelprogrammet. Rätt komiskt, hardcorefansen fick stå tillbaka för det gamla gardets ilska!

 

1996 GAIS P79, tog sig från att klass 3 till Pojkallsvenskan med i princip samma lag. Spelade kvartsfinal i J19 DM som 16/17-åringar, var alltså bland de 8 bästa J19-lagen som 17-åringar! En spelare blev bofast i A-laget, Lukasz Chmaj.

 

Arsenal 2003/2004, en hel säsong utan förlust, första och hittills enda gången det hände sedan 1889. Ett makalöst lag med massa profiler!

 

GAIS P92 2008, vann sin Pojkallsvenskaserie med marginal och lämnade Elfsborg, Blåvitt, Halmstad m.fl. långt bakom sig. Förlorade semifinalen i Pojk-SM mot Norrköping efter oturligt självmål. Norrköping tog sedan SM-Guld. Extra minnesvärt då 31 av 32 spelare i spelartruppen fick spela i Pojkallsvenskan. Tabellraden 18 14 1 3 65-26 +39 43 poäng

 

Barcelona 2009, det kommer dröja ett tag innan världen får se ett så överlägset och välspelande lag igen!

Våren 2013 håller jag rent personlig som en fantastik period. Vi spelade grymt och mosade allt motstånd. Och trots lite svårare på bortaplan så skapade vi enormt mycket chanser. Mosningen av de kommande seriesegrarna Mölnlycke med 7-3 och bortasegern mot GAIK sticker ut.

 

Bästa minne rolighetsmässigt (spelare, händelse)?

Emilio Rossi, GAIS P92, en totalt underbar spelare. Kunde göra vad som helst på planen och säga obetalbara saker. I en match i Pojkallsvenskan gjorde Emilio tunnel på samma spelare tre gånger i rad i samma sekvens. Till slut grät den tunnlade spelaren. Man kanske inte skall skratta eller le när någon gråter, men Emilio undrade varför han ville åka på så många tunnlar i rad, svårt att hålla sig för skratt då.

 

Haglunds mål i Skärgårdscupen och hela sekvensen fram till målet får mig att le också.

 

Var spelar Björkö om 3 år?

Om Björkö fortsätter med att vara bra fram till Skärgårdscupen för att sedan göra en halvhjärtad insats på hösten kan man i bästa fall etablera sig som ett mittenlag i div 4.

 

Jag hoppas att viljan finns i framtiden, för Björkö har talanger och organisation för att spela högre upp i seriesystemet.

 

Vad händer 2014?

För egen del måste jag leta jobb. Jag sa upp mig från mitt jobb vid årskiftet 2012/2013 och tog ett avgångsvederlag som räcker fram till juni 2014. 11 av 18 månader tillägnade jag Björkö och hade väl hoppats se Björkö i div 4 nästa år. Jag vill på ett eller annat sätt syssla med fotboll i någon omfattning, men jag prioriterar "vanligt" jobb just nu. Det kan hända att ni hittar mig som assisterande tränare i en div 2-förening, vi får se, förhandlingar pågår.

 

Vad tycker du om IFK Björkö som lag/förening?

Fantastisk förening, sköna människor på all poster och en toppenanläggning! Med viss risk för att svära i kyrkan måste jag ändå säga, skaffa konstgräs! Jag kände mig väl mottagen, hade förutsättningar nästan på proffstränarnivå. Jag kunde fokusera på träningar och matcher till 100%, makalöst på denna nivå. Jag kommer minnas min tid i Björkö med välbehag!

Vi tackar Göran Gulic för de här åren och önskar honom all lycka med framtida utmaningar inom fotbollen, och privat.


Division fyra-drömmen sprack

Förlust med 3-1 mot Bergum innebar att drömmen om division fyra får vänta ytterligare ett år.

 

Björkö fick en gratischans att avancera till division fyra. Efter att ha slutat fyra i division 5b gjorde omständigheter i kvalet till division 3 att fyran i division 5a och division 5b gjorde upp om en plats i fyran genom ett kval.

 

Så på ett kylslaget Heden har Björkö mött Bergum två gånger på en vecka. Efter första matchen, när Björkö vann med 2-1 och spelade som ”bortalag” såg det mycket bra ut för de grönvita. Men strax innan den andra matchen kom information, från bland annat linjemannen, att vid ett likaresultat skulle straffar avgöra vilket av laget som avancerade till division fyra.'

 

På sidan 28 i dokumentet ”Tävlingsbestämmelser år 2013” som finns att hämta på Göteborgs fotbollsförbunds hemsida står det: Kvalet genomförs via dubbelmöte hemma – borta varvid, om poäng och målskillnad är lika efter andra matchen, mål på bortaplan räknas dubbelt.

 

Att domarteamet inte visste detta, eller har fått annan information, är anmärkningsvärt. Lyckligtvis nog avgjordes inte matchen på straffar.

 

Om den andra kvalmatchen kan sägas följande:

Björkö inledde bra, tappade sedan något när man hade svårt att komma upp i banan och Bergum tog över. Logiskt nog gjorde Bergum också första målet. Efter målet skadade sig Anton Hjalmarsson som inlett matchen mycket piggt. Björkö hade svårt att få igång något farligt anfallsspel även om slutet av första halvleken såg bättre ut än inledningen.

 

I andra halvlek tog Björkö över helt och dominerade matchen. Björkös kvitteringen kändes också den logiskt. Om det var Fralle, Båt eller Thuresson den yngre som spelade in från vänsterkanten till Sebastian Carlsson som gjorde mål, det har jag glömt av. Men 1-1 var ett faktum. Och i det läget var Björkö vidare.

 

Det var kallt, riktigt kallt vid sidan av plan. Men de många tillresta Björköfansen fick se Björkö spela fantastisk fotboll stora delar av andra halvleken.

 

Bergums 2-1 kom därför som en kalldusch. En frispark och boom: straffläge.

 

När matchen gick över på Fergietime, och Haglund sprang omkring på Heden och lovade om avgörande mål i matchens slutskede (med avgörandet mot Öckerö i färskt minne) kändes det som att Björkö var något hetare än Bergum. Men ytterligare en kraftfull frispark skulle krossa Björkös division fyra-drömmar. 3-1 till Bergum, totalt över två matcher 4-3 och vi gratulerar Bergum till en välförtjänt plats i division fyra nästa säsong.

Text: Jonathan Neselrot


Kvalmatch #2

Ikväll spelar Björkö kvalmatch nummer två. Matchen spelas på Heden klockan 19.00. För motståndet står som bekant Bergum. Björkö vann första matchen i tisdags med 2-1. Eftersom Björkö då var lottade på "bortaplan" ser läget bra ut för avancemang till division fyra. Men ingenting är klart. Björkö behöver allt stöd de kan få. Kom och heja fram våra grönvita eleganter till spel i division fyra nästa år.

RSS 2.0