"Det är få jag träffat som Gaz och Mos"

Tillbaka i vardagen efter semester och uppehåll. Träningen skall sättas igång. Skratten skall levereras. 

-Nu skall vi spinna vidare på förra året säger den 28-årige skåningen.

 
Första säsongen avklarad, årets spelare tilldelades han, en vänsterfot som får Filip Thuresson att tappa hakan. Ja, en första tid som gjort att alla gröna lärt oss älska skåningar på ett helt nytt sätt. Han satte direkt skåne på kartan när han klev in i omklädningsrummet på Björkövallen. Språk-krockarna blev som Mr. Grusell hade förväntat sig. Några utav spelarna hade nog knappt hört skånska innan. Några andra visste knappt var skåne ligger. Men det tog inte många tillfällen innan Anton "Karl-Anton" Hjalmarsson blev en av de stora profilerna hos de gröna eliganterna.  

 

Hemkommen från Sri Lanka, i flytt och renoveringstider, försäsongen har startat. Det låter som Karl-Anton har mycket att stå i?

Jadå, det rullar på, varit fullt upp sista tiden, tyvärr har fotbollen blivit lidande för det. Varit ett och annat projekt man fått hoppa över. Skulle varit i Gällivare för en reklamgrej nu i dagarna men fick avböja. Även fått skippa några öl med mina kära vänner från Björkö då tiden helt enkelt inte har räckt till.

 

Första säsongen i IFK Björkö avklarad. Hur tycker du det har varit? (Förening, lag, och allt runt i kring-mässigt)

När jag flyttade norrut från Skåne till Göteborg hade jag ett uppdrag: att försöka förändra så lite som möjligt! Framför allt när det gällde fotbollen. Jag kommer från en klubb där klubbkänslan är allt, där alla känner alla, där man antingen är bror med någon annan i laget eller på sin höjd kusiner. Dessa kriterier kände min agent till mycket väl och var väl just därför hon lyssnade lite extra när Mr.Grusell kontaktade henne för en flytt ut till ”öarnas” vackraste ö och klubben som är det där lilla extra. Och det har det verkligen varit sen jag första gången sprang in på Björkö-vallen. Här är lagmoralen klubbens styrka, här är alla bröder med varandra och dessutom verkar det finnas oändligt med profiler på denna ö.

 

Du blev ju årets spelare. Björköbloggen hade även dig som sin favorit. Hur tycker du själv att din säsong var för egen del?

Min säsong var väl som lagets säsong, fast inverterad. Våren medel, hösten fullt godkänd.

 

Du kom in i laget rekordsnabbt, bjöd på dig själv och när du pratar lyssnar övriga i truppen. Så nu är ordet ditt igen. Vad tycker du vi skall förbättra till denna säsong?

Jag har väl bara mig själv och skylla egentligen för förra säsongens misslyckande. Problemet var inte att folk inte lyssnade, problemet var att de inte förstod mig. Om det var för skånskan eller var det var är svårt att säga. Så dialekten är något jag ska jobba med. För laget är det bara att spinna vidare på förra året med lite mer tydlighet och enkelhet bara. Tror nya tränarstaben kan göra de små förändringarna som behövs för att ta steget upp.  

 

Om vi skall skicka en passning till Martin Grusell för nyförvärvsfrågan. Vem eller vilken spelartyp anser du Martin skall lägga fokus på?

Passa Grusell? Var det något jag lärde mig tidigt på Björkö, så var det, ”Passa ALDRIG Grusell!”.

 

Det finns ju en del roliga personer i truppen med väldigt egna egenskaper. Vem tycker du är skönast i laget?

Jadu, kommer man från Skåne och gillar Göteborgska så behövs det inte mycket för att bli skön ute på Björkö. Men det är få jag träffat som mäter sig med Gaz och Mos. Deras kombination av ärlighet och verklighetsuppfattning gör dem båda vinnare i mina ögon.

 

 

Som vi tidigare var inne på så är skåne lika med Narnia för många i truppen. Eget land, eget språk. En fråga som kom från Filip Thuresson, den smäckra vänsterbacken var

-Vilket lag spelade du i innan?

Ungeför 5-6 gånger svarade Anton
-Västra Karups IF.

Filip vände sig om och fick frågan om han hörde vilket det var och svarade med ett gott leende nej.

Annan händelse som vi fått ta del av är från omklädningsrummet när Robin Mos Andersson satt med tom blick och lyssnade på när några av de "äldre" spelarna snackade om skånde med Karl-Anton. Skåningen ville bjuda in den unge Mos till samtalet och ställde påståendet till honom

-Du vet väl vär skåne ligger Mos?

-Ja, det är uppåt härifrån.

 

Några personer i laget har ju en förkärlek att försöka prata skånska precis som du. Björköbloggens tycke är att Filip Thuresson har andra starka kvalitéer än imitationer av dialekter. Vem eller vilka är bäst respektive sämst på skånska?

Här tar allt positivt snack om Björkö slut. Aldrig har jag hört ett sämre kollektiv på att imitera en dialekt. Jag vill inte dra det så långt ens att kalla det för ett försök. Finns många teorier på hur det kan vara så illa. Jag tror inte vi behöver gå längre än till just Filip Thuresson för att hitta anledningen. Det var efter en träning, han tittade mig djupt i ögonen och sa, ”En dag Anton, när jag blir stor, då ska jag resa till ditt land och lära mig ditt språk”.

 

Vi har pratat om fotbolls-Karl-Anton nu, men för dem som inte känner dig så väl. Hur är den privata Karl-Anton?

Han är inte helt olik fotbolls-Karl-Anton konstigt nog. Lagspelare i alla lägen i livet och njuter mer av en genial assist än ett skott i krysset.

 

Att IFK Björkö lycktats värvningar tidigare är inget att sticka under stolen med. Att vi lyckats utanför Göteborg är heller inget att hymla om. Att klubben däremot varit långt ute på skånska ängar och hittat ett guldkorn, är något man stolt över. En viktig spelare på planen, en profil utanför, en hjälte i vardagen. En ny säsong väntar och klubben är nöjd att kunna erbjuda publiken en lirare som dragplåster till matcherna. Den karismatisek skåningen trivs på Björkövallen och publiken älskar sin nya kelgris.

 

 

Sagt om Anton:

 

-Blixt-Anton, eller B-A som vi kallade han, och jag var skolans största samlare på krigsfigurer. Vi hade säkert över 500 olika. Synd att han började med hemskola i årskurs 4.
Magnus K, Klasskamrat årskurs 1-3

 

Jag kommer ihåg när vi var på cup när vi var ca 11-12 år gamla och Blixt-Anton körde alltid med benskydden utanför strumporna. Vägrade att ha de innanför.
Långa Johan, Tidigare klubbkamrat

 

Jag kommer ihåg att Anton var statusfixerad och var lite av en stekare när vi var i tonåren. Alltid rosa piké och backslick. I innebandylaget var han den som hade senaste klubborna, skorna och allt nytt som kom på den tiden.

Pettri Johansson, Tidigare innebandykompis

 

Karl-Anton är en fantastisk människa, spelare och kamrat. En person som verkligen är gemytlig, punktlig och passionerad. Dessutom en god fotbollsspelare. Hoppas jag får se han i Barcelona.

Jonathan "Jan-Erik" Neselrot, Klubbkamrat & vän

 

Vi samåker och det är alltid lika roligt. K-A är en sådan person som alltid har något i bakfickan. Ett skämt, ett practical joke eller dyrlikt. Vi bor ganska nära varandra faktiskt. 

Victor Granstav, Klubbkamrat & samåkare

 

 

Redaktionen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0