Division fyra-drömmen sprack

Förlust med 3-1 mot Bergum innebar att drömmen om division fyra får vänta ytterligare ett år.

Björkö fick en gratischans att avancera till division fyra. Efter att ha slutat fyra i division 5b gjorde omständigheter i kvalet till division 3 att fyran i division 5a och division 5b gjorde upp om en plats i fyran genom ett kval.

Så på ett kylslaget Heden har Björkö mött Bergum två gånger på en vecka. Efter första matchen, när Björkö vann med 2-1 och spelade som ”bortalag” såg det mycket bra ut för de grönvita. Men strax innan den andra matchen kom information, från bland annat linjemannen, att vid ett likaresultat skulle straffar avgöra vilket av laget som avancerade till division fyra.'

På sidan 28 i dokumentet ”Tävlingsbestämmelser år 2013” som finns att hämta på Göteborgs fotbollsförbunds hemsida står det: Kvalet genomförs via dubbelmöte hemma – borta varvid, om poäng och målskillnad är lika efter andra matchen, mål på bortaplan räknas dubbelt.

Att domarteamet inte visste detta, eller har fått annan information, är anmärkningsvärt. Lyckligtvis nog avgjordes inte matchen på straffar.

Om den andra kvalmatchen kan sägas följande:

Björkö inledde bra, tappade sedan något när man hade svårt att komma upp i banan och Bergum tog över. Logiskt nog gjorde Bergum också första målet. Efter målet skadade sig Anton Hjalmarsson som inlett matchen mycket piggt. Björkö hade svårt att få igång något farligt anfallsspel även om slutet av första halvleken såg bättre ut än inledningen.

I andra halvlek tog Björkö över helt och dominerade matchen. Björkös kvitteringen kändes också den logiskt. Om det var Fralle, Båt eller Thuresson den yngre som spelade in från vänsterkanten till Sebastian Carlsson som gjorde mål, det har jag glömt av. Men 1-1 var ett faktum. Och i det läget var Björkö vidare.

Det var kallt, riktigt kallt vid sidan av plan. Men de många tillresta Björköfansen fick se Björkö spela fantastisk fotboll stora delar av andra halvleken.

Bergums 2-1 kom därför som en kalldusch. En frispark och boom: straffläge.

När matchen gick över på Fergietime, och Haglund sprang omkring på Heden och lovade om avgörande mål i matchens slutskede (med avgörandet mot Öckerö i färskt minne) kändes det som att Björkö var något hetare än Bergum. Men ytterligare en kraftfull frispark skulle krossa Björkös division fyra-drömmar. 3-1 till Bergum, totalt över två matcher 4-3 och vi gratulerar Bergum till en välförtjänt plats i division fyra nästa säsong.

Text: Jonathan Neselrot