Björkö elegant vidare till cupfinal

Björkö spelade tennis med Hönö och tog sig helt enligt planerna vidare till cupfinal på lördag på Prästängen.

6-4 är ett inte helt vanligt fotbollsresultat. Tack vare framför andra Anders Bothén skrevs till slut Björkös segersiffror på Fotövallen (vad heter planen egentligen?) till setsiffrorna 6-4.

Björkös seger kändes egentligen aldrig hotad. Respekten för Hönö fanns där redan från början och det syntes att de gröna tog uppgiften på allvar. Hönö spelar visserligen i en division under Björkö men man leder sexan före lag som Masthugget (som slog Björkö tämligen enkelt i Västra Cupen på försäsongen).

Men Björkö kändes hetare från början. Grönvitt byggde upp flera fina anfall och kryddade eleganta kombinationer med mer eller mindre effektiva avslut. Matchen var välspelad, från bådas håll. Och Hönö var inte helt ofarliga.

Böljande tillställning
Men trots snudd på en makalös comeback var resultatet rättvist. Bothén hade ställt in sin högerdoja på perfektion. Redan i nionde spelminuten gav det resultat. Båt svängde in från vänster, lade upp bollen på sin höger och placerade lädret lågt i målvaktens bortre. I exakt samma ögonblick kom regnet. Och det skulle inte dröja många ögonblick innan Hönö svarade genom att kvittera.

Efter det darrade Björkö till något men var snart med i matchen igen. Fem minuter senare tog de gröna eleganterna kommandot genom en frispark från Johan Forseström som Emil Thuresson styrde in med bakhuvudet. Då var känslan att Björkö skulle spela cupfinal på lördag på Prästängen.

Luften går ur Hönö när Forse efter en halvtimmes spel blir kapad bakifrån i straffområdet. Domaren kändes säker på sin sak och trots att Forse faktiskt är på väg ut ur straffområdet, är han innanför det när han blir kapad. Sebastian Carlsson har inga problem att förvalta straffen och 3-1 är ett faktum. Men Hönö krigade sig kvar.

Know your enemy

Kanske var det det faktum att Björkös Victor Granstav, Anderas Fransson och Johannes Andreasson satt på bänken som gjorde det (de enda spelarna i laget som faktiskt spelat med Mikael Bäcklund), men att ge en av Hönös bästa spelare så mycket tid som han fick, strax utanför straffområdet. Det straffar sig. Bäckis pricksköt in 3-2 i Mos bortre hörn och matchen levde fortfarande. Matchen gick till halvlek och för de tillresta Björkösupportrarnas del blev det en nervös väntan. Skulle den fina känslan i laget finnas kvar i andra eller skulle det, som så ofta i fotboll, bli två helt skilda halvlekar?

Halvleken var inte mer än några minuter gammal när Båt svarade fansen genom att i samma läge som Bäckis reducerat från, själv pricka krysset och ge lagkamrater och fansen andrum. När Båt iskallt placerade in sitt tredje och Björkös femte mål från en position strax utanför straffområdet kändes matchen definitivt avgjord.

Nära comeback

Björkös bänk gjorde flera snabba byten för att spara spelare till lördagens final och när Hönös kapten fick sitt andra gula efter en ful tackling på Johan-Mo var det ridå Hönö. Trodde de flesta. Men Hönö arbetade sig tillbaka. Den gamle Björköspelaren Mikael Bryngelsson som nu närmar sig 65 år matchades som mittback. Då, för 7-8 år sedan, var han en fruktad anfallare och målskytt av rang. Ränderna går aldrig ur en tiger heter det, och näsan för mål verkar inte ha trillat av Brynglan heller. Hönö flyttade fram gamlingen till anfallet och det tog inte lång tid innan han assisterade Hönös reducering.

Med kvarten kvar gjorde Hönö dessutom 5-4 och ett visst darr uppstod. Göran och Andreas kastade om lite i laget och återtog kommandot och med tio minuter kvar av matchen avgjorde Victor definitivt genom att säkert placera bollen i mål. 6-4 och final på lördag på Prästängen.

Laget som startade var:
Mål: Mo
Backar: Mini, Nicke, Emil, Filip
Framåt: Båt, SoC, Ridley, Forse, Haglund, Anton.

Den imponerade bänken bestod av:
Berra, Victor, Fransson, Mo, Forsmark

Målen för Björkö
Båt 3, SoC, Thuresson, Granstavo

Björköbloggen utser Båten till matchens lirare för sina tre mål. Det ska också nämnas att på avspark efter att Hönö reducerat till 3-2 sköt Båt direkt från halva planen och träffade stolpen. Magi.

Bubblarpriset får Ridley som inte syntes till i målprotokollet men som arbetade frenetiskt och pressade motståndarna nära och intensivt. Ett föredöme för andra och stark bidragande till att de offensiva eleganterna gavs utrymmet och boll.

Kom och heja fram Björkö på Prästängen på lördag. Klockan 15.00 börjar matchen och Öckerö, den eviga antagonisten står för motståndet.

Matchens grönvita målskyttar. Från vänster: Justin Biber, Jörgen Krut, Zlatan och Tomas Brolin.

Text: Jonathan Neselrot
Bild: Josefine Berglund Fredholm