Oavgjord kämpainsats på Björkövallen

Två lyckoträffar och en superräddning bäddade för ett oavgjort resultat i årets första a-lagsmatch på Björkövallen. Vi börjar med lyckoträffarna.

Oturen har grinat Björkö i ögat vid flera tillfällen under försäsongen. Vid inte mindre än två tillfällen har bollen studsat i ribban och ner på mållinjen och en gång stolpe stolpe ut. I första seriematchen mot Väster dömde linjemännen bort Björkös kvitteringsmål trots att huvudomaren blåste för mål.
När då Askim från trettio meter bredsidar in ledningsmålet med hjälp av stolpen var det många i hemmalaget som undrade om fru Fortuna helt stämplat ut och gått på semester. Inte så att Björkö dominerat inledningen eller själva förtjänade ett ledningsmål, men känslan var; typiskt.
Om första målet smektes in med en gnutta flyt var andra inget annat än en stor portion bonnröta. En skott från, återigen en sisådär trettio meter, tog på en Björköspelare och bortlaget han skrika efter hörna innan de fattade att bollen var på väg att segla in över en chanslös Mo. Fru Fortuna var definitivt på Mallis med en paraplydrink, en god bok och all tid i världen.

Vändningen
2-0 stod sig halvleken ut och Björkö kändes märkligt nedslagna i paus. Kanske var det premiärnerver, kanske var det uppgivenhet.
- Vi kändes ofarliga i första halvlek summerar Anders Fransson. Vi måste spela aggressivare och vilja mer än dom.
Kanske var det Björköikonens ord, kanske var det lite välbehövlig vila. Men när Björkö gick ut för att spela andra halvlek kändes det som om hemmalaget skulle kunna vända detta. Och reduceringen skulle komma. En hörna nickades undan av försvarare i bortalaget, studsade omkring på några huvuden i straffområdet innan den damp ner framför Forseström som klippte till bollen från straffpunkten. 1-2 och Askim kändes otrygga.
Planen var, och är, av naturliga skäl, svår att bemästra för lag som är vana vid konstgräs. Detta gällde båda dagens lag. Björkö hade sitt sätt att lösa det och Askim körde på långt. Inte konstigt då kanske att det var en fast situation som skulle befästa slutresultatet. En frispark på mitten av plan. Fralle stegade upp, la bollen mot ytterkanten på straffområdet och Ermesjö skarvade den vidare med skallen. Bollen bytte riktning när den gick mot mål och tvingade bortakeepern till en riktigt bra räddning. Men Siljat var vaken och tryckte in returen.

Räddningen
Efter målet kändes Björkö nöjda och Askim var närmast ett segermål. En nick i stolpen och en magisk räddning av Mo där han gjorde sig lång och plockade bollen med en hand i krysset, innebar att Askim och Björkö delade på poängen.
Andreas Haglund drog på sig en skada under senaste b-lagsmatchen och meddelade det trista resultaten av den, timmarna innan dagens match. Korsbandet av och vila från fotbollen i sex till nio månader. Knappast välkommet för Björkö och otur för Haglund. I dagens match linkade Karlsson av planen i andra halvlek med en skadad fot. Återstår att se vad doktorn ger för diagnos.