Kort summering och annat

Det är liite dåligt aktivitet här på Björköbloggen. Jag är medveten om det och ber om ursäkt. Det beror delvis på att jag saknar mobiltelefon (på lagning) och att jag renoverar hemma (tidsbrist på fritiden).

Björkö spelade fotboll mot Kaverös i lördags. Matchen spelades på Ruddalen och Kaverös saknade enligt uppgift en av sina bästa spelare. Han ska ha blivit utvisad, för tjöt, EFTER slutsignalen i förgående match. Och det i en match Kaverös vann med 4-3. Bäst på plan, men tapeten verkar inte riktigt ha hittat skarven, om man säger så.

Tyvärr var Kaverös ett väldigt bra lag, och gjorde det inte lätt för Björkö som ska ha spelat ganska dåligt, speciellt i första halvlek. Jag såg inte matchen själv men enligt uppgift från betrodde Fiskebäcksbloggaren Natanaelsson var det så. De Björköspelare jag pratat med har en något mer nyanserad bild av det hela, men faktum är i alla fall att Björkö förlorade med 2 - 1 efter tröstmål av Andreas Haglund. Kul för Haglund, tråkigt för Björkö.

Men min känsla är att det har legat i luften. Det har varit lite lojt på träningarna, trots det har vi öst in mål på matcherna. Det kändes allt mer som om "det fixar sig". Kanske lika bra att förlusten kommer nu snarare än i slutet av säsongen. Hoppas att detta blir en väckarklocka. The Pink Hat delar inte ut sig själv, om man säger så.

En minirevansch kan dock Björkö få ikväll då b-laget spelar mot Kaverös på Ruddalen.

***
Igår vann IFK Göteborg Svenska Cupen mot Djurgården på Friends Arena. Grattis. Nu ska kamratföreningen

***
Neymar är klar för Barcelona. Han har skrivit på för fem år. Det kommer att bli en flopp. Kom ihåg var ni läste det först.

***
Björkös fotbollsvecka ser ut som följer: B-laget på måndag. Träningar tisdag och torsdag. A-laget på Björkövallen på lördag.

Vinst mot Fiskebäck - serieledning

En stabil seger mot Fiskebäck innär att divison 5b har ny serieledare - IFK Björkö.

Björkö tog en säker seger mot ett hårt decimerat Fiskebäck.

- Vi hade två killar med som fick presenterà sig i omklädningsrummet innan matchen, säger Daniel Natanaelsson, Fiskebäcks nummer tio och känd från den uppskattade Fiskebäcksbloggen.

Första halvlek dominerades av Björkö men det tog till slutet av halvlek innan nollan spräcktes. Sebastian Carlsson släppte en boll till en framstormade Johan Forseström som inte gjorde några misstag utan kyligt satte ettan vid skolproten.

- Surt att inte hålla ledningen till halvlek men vi har oflyt och bollen tar på en spelare innan den går i mål, säger Andreas Andreasson.

Han pratar om bortalagets kvittering. En frispark från utanför straffområdet tar på en försvarares rygg och ställer en chanslös Robin Magnusson Otter.

I andra halvlek tar Björkö en tidig ledning efter att Forseström tacklats i straffområdet och Carlsson förvaltat straffen.

- Han stal den av mig, skrattar Berra.

Med två snabba mål genom Carlsson och Jonas Fransson avgjorde Björkö matchen och resultatet 4 - 1 kändes rättvist.

Bothén delade ut The Pink Hat till Forseström som fick priset för första gången.

Matchbilder

Här är bilder från ett flertal av Björkös matcher. Återigen är det H@sse Boss som levererar. Stort tack till dig! Finns det andra som har bilder där ute som ni vill ha publicerade på Björköbloggen, skicka ett mail till [email protected].

Superproffsen glänste i förlustmatch

En världsmästare, och så världens mästare. Det var de två nummer fyrorna som blickarna riktades mot på Velebit Stadium (kapacitet 44, 000).

Nummer fyra i hemmalaget Velebit, den tidigare allsvenska stjärnan och VM-spelaren Teddy Lucic spelade i anfallet mot bortalagets stora namn, Jonathan "Jan-Jan" Neselrot. Neselrot spelar liksom Lucic (och Fabregas och Josep Guardiola) med nummer fyra på ryggen.

Lucic briljerade i anfallet och understödd av hemmalagets spelskickliga nummer 10 gjorde han ett av sex Velebitsmål.

– Vi fokuserade på deras riktiga anfallare och hade svårt att få grepp om en avig Lucic, sa en uppgiven Mauritz efter matchen.

– Det påminner mig lite om när New York Islanders spelade Stanley Cup-final mot Edmonton Oilers drömlag 1985. Islander hade stenkoll på den store mästaren Wayne Gretsky, men nummer 11, Mark Messier fick de ingen ordning på.

Torbjörn upprörd
En som inte var imponerad av Teddy Lucic meriter var Björkös målvakt Tobbe Torbjörn. När Lucic rullade in 4 - 0 bakom Torben blev han vansinnig och menade att en helt omarkerad Lucic stått snett framför den assisterade spelaren och därför stod offside. Björköbloggen väljer att inte ta ställning i dispyten.

Velebits mycket fina anläggnig med en imponerande läktare i kroattiska färger gapade tom. Publiksiffran räknades snabbt ihop till tre. En skadad hemmaspelare, Målvakts-Mo och coach Göran.

Matchen förlorades med 6 - 0 och det är inte mycket att säga om det. Det enda positiva, förutom det trevliga i att spela mot VM-spelare, var att det äntligen finns en fest som även Målvakts-Mo kommer in på utan att visa leg. Se bilden nedan som är hämtad från Velebits lokaler.

Fotnot: Teddy Lucic har egentligen inte vunnit VM men det passade bra in i ingressen att påskina att han gjort det.

Text och bild: Jonathan Neselrot

Tredje raka segern- det går bra nu!

Äntligen hemmapremiär på hemmaplan denna soliga lördag. För motståndet svarade förhandsfavoriterna till seriesegern bland division 5Bs tränare IF Väster som värvat ett flertal duktiga spelare efter att man ramlade ur division 4 under 2012.
Björkö med två raka segrar i ryggen och hela 9-0 i målskillnad kom till start med ett gott självförtroende. Truppen påminde mycket om den som senast lyckades görs hela 5-0 på serieledande GAIK i senaste omgången. Dock saknades Fralle och Berra som var avstängda samt Karlsson och Gaz som dras med skador. Positivt då att både Johan MO och Mini kom till start då de också dragits med småskador under träningsveckan. Det var dock inga dåliga ersättare som kom in i truppen idag för våra skador och avstängningar. Haglund var tillbaka efter ett år av rehab för sin korsbandsskada, Linus gör sin första match för året samt Iversen och Mauritz som fick göra sin första match på Björkövallen.

Linus-Forsmark-Haglund-Iversen-Mauritz

Publiken slöt upp på ett härligt sätt och enligt Grusell som fick äran att räkna antalet åskådare var det 146 stycken som bevittnade de gröna springa ut på planen. Ska också nämnas att Bäcken HC:s starke man Robin Fors var ute och körde hade ett gästspel som speaker och skötte detta med bravur.

Björkövallen är som den är tidigt på våren och efter att ha spelat ett par månader utan en felstuds på olika konstgräsplaner runt om i Göteborg förberedde vi oss på att spela lite annorlunda fotboll än vi tidigare gjort. Så gjorde även Väster som är ett bollskickligt och duktigt lag med boll. Nu blev det mycket mer av en kamp och långa bollar från båda lagen. Björkö inledde bäst och skapade visst tryck de första minuterna men Väster tog över efter ca 10 minuter. De skapades inte särskilt många målchanser åt något håll men Väster hade mest boll medan Björkö kändes farliga i omställningarna.
I minut 30 ungefär så får Bothén tag i bollen högt upp på Västers planhalva. Han driver inåt och skjuter mot första stolpen och bollen träffar en tuva och studsar upp och över en uppgiven keeper i målet till 1-0.
Strax efter lyckas Bothen sno bollen av en Väster-back på mittplan. Anton uppfattar blixtsnabbt situationen och löper i djupet och fri med målvakten gör han inga misstag och 2-0 är ett faktum. Resultatet var inte rättvist i detta läget men det gav bra självförtroende till gröna spelare som var på vippen att även få in en tredje boll innan mannen i blått blåste till paus.

Till andra bestämdes det att vi skulle fortsätta att kampa och spela enkelt. Efter endast några minuter av andra kommer Soc runt sin back och spelar in den till Anton som med öppet mål väljer att vara lika snäll som Soc och passa tillbaka bollen så då kan Soc lägga in 3-0. Psykologiskt ett riktigt skönt mål att få med sig. Matchen fortsätter på ungefär samma sätt i andra halvlek även om Björkö sjunker ytterligare lite grann och Väster tillåts skapa en del tryck utan att komma till överdrivet farliga målchanser. MO gör en stabil match i kassen och limmar ett par skott utifrån men det var ungefär det som kom till i chansväg. Reduceringen kom i den 80 minuten efter en fin skarv och ett kliniskt avslut på volley av duktige Rundström i Väster.
Haglund och Linus får komma in i spel och gör det bra. Haglund ger sig ut på en dribblingstur och utmanar ytterback som tacklar Haglund och vi får straff i 85 min. Soc stegar fram och är iskall fram till 4-1 och spiken i kistan är där.

3 nya poäng och även om vi inte spelar en perfekt match ber vi inte om ursäkt för poängen då bra lag förtjänar lite medflyt.

Anton delade ut "the pink hat" och det var Bothén som fick den fina utmärkelsen denna gång.

Hoppas nu att lite fler årskort blir sålda till Björkös hemmamatcher och att publiken fortsätter strömma till vallen framöver när de Gröna spelar.

Björkö B - förlust mot GFF

Lördagen den 6 maj spelade Björkö match på Björkövallen mot GFF. Enligt uppgift ska domaren ha varit inblandad i slutresultatet då han (tveksamt?) blåste av Björkös ledningsmål för offside. Men det är värt att nämna att döma i reservlagsserien, utan linjemän, är allt annat än lätt. Här kommer en kort resumé av matchen, skriver av H@sse  Boss. Samma Hasse har tagit bilderna.

Björkö B – GFF B (2-3) efter 1-2 i halvlek

0-1 (1min)
Frispark för GFF som Tobbe i målet räddar, men lämnar tyvärr retur, som en GFF spelare är framme och hugger på och gör 0-1
0-2 (16min)
Jag såg inte riktigt vad som hände

GFF var det bättre laget första kvarten men sedan tog Björkö för sig mer och mer och stundtals var det läckert och snabbt spel på den något ojämna planen, Men det var ju lika förutsättningar för bägge lagen, gräs är ändå gräs. Det var någon GFF spelare som gnällde på ojämnheten i gräset, när han samtidigt skällde ut Robin (som fick frispark) när han trampade snett. GFF spelaren tyckte väl att asfalten i Majorna var jämnare.

1-2 (32min)
Björkö får ett skapligt frisparksläge från ca 24 meters håll och Forse prickar läckert in bollen rätt nära målvaktens vänstra kryss, otagbart och snyggt mål

Halvlek 2-2 (59min)
Snyggt Björkö anfall som avslutas med att bollen går ut till Adde på högerkanten och han får på en mäktig kanon upp i nättaket otagbart för målvakten

(70min) och SOC som för övrigt var mycket duktig denna dag spelar fram Forse, som när bollen slås är på rätt sida backarna med marginal, han skjuter in bollen i mål men domaren blåser för offside och det blir vilda protester. Otur och oflyt.

2-3 (81min) GFF kontring och lite orättvist tyckte publiken, oavgjort eller Björköseger skulle varit rättvist Det skapades flertalet bra Björköchanser och matchen var ändå kul och sevärd och Siljat gjorde debut (??) med några pigga inhopp fram och tillbaka.

MÅL Tobbe
BACKAR Mauritz Mattsson Mini Erik Iversen
MITT Adde SOC Fralle Robin
TOPP Gurra Forse
BÄNKEN Wiseman Åstrand de yngre Daniel Ridley Anders Bothén Joakim Siljat

GAIK - Björkö: Seger mot serieledarna

De gröna eleganterna tog sin andra raka seger och tredje för säsongen. De ca 15 tillresta supporterna fick se mästerlig koncentration under de 90 minuterna som spelades på Klarebergsvallen. GAIK som stod för motståndet fick smaka på nya, härliga, koncentrerade eleganter i sitt bortaspel. 0-5 (0-2) ger ytterligare krydda i målskillnaden som för tillfälligt är 9-0 på de två senaste matcherna.
–Underbart att få hålla nollan igen säger den lite lätt tå-skadade Målvakts-MO.

Då det inledande bortaspelet i år bjudit på bra anfallsspel men mindre bra försvarsspel var planen självklar när det var dags att möta serieledarna på bortaplan. Mot GAIK med fyra raka vinster i ryggen var det självklart att koncentration och ansvar skulle vara två utav nycklarna till seger. Inledningen av matchen började ganska tillknäppt åt båda håll. GAIK spelar aggresivt och söker långa bollar ner bakom backlinje från första stund och skapar ett visst tryck på de gröna under matchens inledning utan att komma till de riktigt klara målchanserna.

Lagkaptenen visar vägen

Efter 10 min får Björkö en hörna. Kort slagen av Fralle till en mötande SOC som istället för att släppa klassiskt snett tillbaka, istället vänder upp själv och driver några meter och lägger in bollen i bortre gaveln. 1-0 till de gröna och den perfekta starten som behövdes mot ett spelskickligt GAIK. Efter 1-0 målet fortsätter GAIK med sina långa bollar och sätter tryck på oss.  GAIK:s två skickliga innermittfältare styrde spelet men positionsspelet i  de grönas försvar var ypperligt denna afton. I minut 41 får vi en kontring där Båthen sliter sig loss och blir fälld innanför straffområdet. Solklar straff och första sätter lagkapten SoC iskallt i målvaktens vänstra hörn. Tyvärr hade den superhete Skåne gått för tidigt och straffen skall slås om. Lika kyligt lägger SoC in bollen med bredsidan i samma hörn. 2-0 och halvtidsvila.

Kontringarna avgjorde

Andra halvlek fortsätter på samma spår. GAIK mycket boll och Björkö ligger i perfekta positioner. Försvarsgeneralen kung Thure och hans sidekick Brunsås styr resterande lagdelar framför sig så ingen går bort sig.
–Alla gör det fantastiskt bra idag säger Thure med en vattenflaska i handen och ett leende på läpparna.

Matchminut 53 får vi en ny kontring där Anton tar sig fram med stora älgkliv a la Rick Wisemen. Skåningen drar sig mot vänster och kanonen avlossas. 3-0 till eleganterna och pratar man om psykologiska mål så kan man säga att vi verkligen har dem med oss denna kväll. Många kontringar bjuds de på och framför allt på vår vänsterkant där en pigg Forse som sprang upp och ner längs vänsterkanten.
–Fralle har sagt till mig att jobba två vägar så då gör man det helt enkelt säger en trött men glad H@sse junior.

Björkö skapar några hörnor samt frisparkar på motståndarnas planhalva under andra halvlek men de hetaste chanserna skapas på de snabba omställningarna. Båthen som gått ner på det defensiv innermittfältare hänger med upp i en kontring där han lyckas tråckla sig förbi ett par gubbar och göra 4-0 minut 85 på en iskall chip över sin gamla laglamrat i GAIK-kassen. I minut 86 kommer ytterligare en kontring där Forse drar ner längs kanten och hittar över med en passning till Forsmark som sätter den i öppen kasse. Kul för Forsmark som gör sitt första A-lagsmål och sätta punkt för målskyttet denna afton.

Tar med oss
Perfekt genomförd match av samtliga spelare, ledare och publik i de gröna. Att slå serieledarna är alltid extra skönt. Tyvärr blev det några skador på Ridleuyy, Brunsås och Lill-MO men rapporterna säger att det inte skall vara någon fara med någon utav dem. Med tanke på att det blev några byten på grund av detta och lite omorganisation i laget så fortsatte alla leverera bra beslut och bra prestationer. Martin Grusell och Micael ”Stekarn” Wigerud har gjort ett gediget jobb med att forma truppen. Coach Göran och Super-Gaven har positiva bekymmer framöver.