Vinst mot Härryda

I fredags spelade Björkö mot seriens jumbo Härryda. Härryda har ännu inte tagit några poäng i årets serie och har knappt en teoretisk chans att klara sig kvar i division 5. Det fanns en viss oro att underskattning skulle smyga sig på och de klassiska begreppet motivation slår klass har bevisats under ett par tillfällen förra veckan bl.a av Torslanda som slår ut allsvenska Kalmar ur svenska cupen.

Fokus låg på att hålla upp tempo, inte bli stressade om inte målen kom direkt och inte ta lätt på uppgiften.

Forsmark

Björkö visade tidigt att koncentrationen finns där och det skapades tidigt en del chanser. Utdelningen kom också snart då Bothén höll sig framme på ett lågt inlägg från SOC. Härryda lyckas få till ett riktigt bra läge strax efter då en forward fri med MO lobbar men bollen går utanför stolpen. Då gör istället Bothen 2-0 och där stängdes nästan matchen kändes det som. Då hade det gått cirka 20 minuter.
Björkö fortsätter att trycka på och skapa chanser. Målen trillar in i allt eftersom genom SOC, Anton och Bothén som alltså gör ett hattrick i första halvlek. Således 5-0 i halvlek och matchen är naturligtvis avgjord.

Till andra halvlek har vi förhoppning att hålla upp tempo och fortsätta skapa chanser. Det blir inte riktigt så utan andra halvlek är mest en transportsträcka mot domarens slutsignal. Bothén passar på att göra sitt fjärde mål för dagen och fastställer dagens slutresultat till 6-0.

Sammanfattningsvis en klart godkänd match där vi gör en bra första halvlek och avgör redan där. Att andra halvlek inte når några större höjder får accepteras segern är ändå odiskutabel.

Victor delade ut pink hat och med 4 mål var det svårt att inte välja någon annan än Bothén som fick den för tredje gången i år om redaktionen räknat rätt (annars kommer en dementi).

Ny vecka och ny match till helgen då GAIK kommer på besök till Björkövallen.

Nivakulten – Ett fenomen är fött

En man vars like världen aldrig skådat. En extraordinär penntalang vars ord slår hål på den trista vardagen och tapetserar varje fotbollsälskares hjärta med svartvita Copa Mundial och njutfulla flämtningar. Jag pratar förstås om Guden från Malmberget, Sportbladets egen: Erik Niva.

Tomas Tranströmer var den senaste i raden. Erik Niva står på tur. För Nobelpriset i litteratur tilldelas inte bara den som spränger litterära gränser och omdanar språkets geografi (något som Niva självklart gör varenda dag i sin blogg). Alfreds fantastiska dynamitpris går också till den som gett oss svenska män permanent gåshud på våra underarmar och kroniskt längtande hjärtan. Likt en missbrukare letar efter nästa fix, letar 90 procent av alla läskunniga män i detta land nu efter Erik Nivas nästa alster.

Dubbla pris?
Med ovan rader som motivering yrkar härmed Björköbloggen på att den omnipotente Erik Niva ska få och för evigt behålla nobelpriset i litteratur. Kanske bör han även få nobels fredspris.

Erik Niva är så vitt jag kan bedöma en god sportjournalist, kanske en av de bättre. Han är uppskattad av både läsare och professionella kollegor. Men det bästa med Nivas krönikor är kommentarerna från läsare. Knappt har bläcket hunnit torka i webbläsaren innan läsarkommentarer börja trilla in: ”Du är gud Niva”, ”alla borde vara som dig Erik”, eller Björköbloggens personliga favorit: ”Gåshud Niva, gåshud”.

Av den anledningen kommer vi nu att följa Erik Nivas krönikor lite extra noga. Aftonbladet och Niva själv kommer att få lite extra klick eftersom vi länkar till honom från bloggen. Vi kommer också att samla ihop några av de bästa och mest charmanta kommentarerna. Allt för synliggöra Nivakulten som, åtminstone, vi tycker börjar bli lite skrämmande.

Är du med i Nivakulten? Känner du någon som är med? Du kanske har en kompis som försöker lämna men har insett att det är svårare än att avbryta en middag med L. Ron Hubbard. Hör av dig till Björköbloggen.

OMÖJLIGT UPPDRAG

Publicerad 2013-0817
En omodern tränare med torftiga träningar, förutsägbar taktik, unkna motivationsmetoder och dålig koll på transfermarknaden. Eller?
Sportbladets Erik Niva ser bortom fördomsmyterna och t­ittar i stället in genom dörrarna som förklarar varför Manchester United-ledningen utsåg D­avid Moyes till manager för Englands största klubb.

Ett urval av kommentarer:

Al3xander Hv4ss:
Underbar läsning

K1m D3stiny M4almström
Skulle vilja prenumerera på en tidning där ENBART Erik Niva och Kalle Karlsson skriver krönikor och artiklar.

Herregud va bra ni är!

R0bert Jönss0n
Erik Niva skriver i en egen division. Andra journalister borde läsa och lära av Niva.

F A N T A S T I S K T!!!

PS. Kommentarer med konstruktiv och av ämnet berättigad eufori (som t.ex. dagen efter en CL-final med sitt favoritlag) platsar förstås inte på listan. Fyll gärna på om ni har egna favoriter. DS.

Seger i höstpremiären!

Återigen dags för att spela match i division 5B igen. Efter den fina avslutningen på våren med framförallt cup-guldet såg vi alla fram emot att ta upp jakten på Mölnlycke igen. För motståndet står ett annat utav topplagen nämligen Balltorp. Ett Balltorp som slog oss med hela 4-1 i omgång 3. Dock minns vi den matchen för alla de missade målchanserna och det något "onödiga" sättet vi förlorar på. Det är inte det att Balltorp spelar så bra som gör att vi förlorar utan att vi istället fokuserar på andra saker än fotboll. Detta skulle nu inte få upprepas. Fokus denna gång skulle ligga på prestationen på planen och vi ville låta våra motståndare gnälla på domslut, dålig plan, dåliga bollar mm.

Känslan i truppen var god, uppvärmningen kändes bra och vi ville verkligen ta chansen att haka på i toppen och lägga Balltorp ett par poäng bakom oss. Vi inleder också matchen bra..i 2 minuter. Därefter presterar vi inte alls på den nivå vi önskar. Vår trogna publik som blivit så bortskämd med kombinationer och flera mål på Björkövallen kunde inte alls känna igen sina gröna hjältar. Felpassen stod som spön i backen och det lockade Balltorp att sätta hög press och de lyckades ofta erövra bollen på vår planhalva. Många nästan-lägen och ett par bra chanser dök upp för de röd-klädda laget från Mölndal, främst genom fasta situationer där de var vassa matchen igenom. Vi kommer upp i sporadiska anfall men kan inte riktigt hota och ta oss ända fram. Vi tar oss dock bättre in i matchen efter 25 minuter. Vi slår inte bort passningarna i lika snabb takt utan får lite bättre kontroll på fötter och huvud. Vi får då också utdelning från ingenstans då Karlsson slår en långboll eller om det var en rensning. Vigge som startade på topp hamnade i duell med en utav mittbackarna och lyckas få en tå på bollen och lobbar in den över en utrusande keeper i Balltorp-kassen. Inte rättvist men desto skönare. Nu tar vi tag i spelet på ett bättre sätt. Ett fint anfall där Bothen nås utav en cross och på ett tillslag hittar Anton håller sånär på att ge oss 2-0 ledning.

Efter ca 35 minuter blir det en omtalad situation. Ridley tacklar en Balltorp-spelare ute vid sidlinjen halvvägs in på vår planhalva. Undertecknad är osäker på om det blir ett gult kort för tacklingen eller reaktionen på att det blev frispark. När första ostskivan visas för Rid säger han f*n och då får han sitt andra gula. Kapten Soc frågar om han kan få prata med domaren och får då också syna det gula. Varken innan eller efter denna situation delades det ut något gult för vare sig svordom eller reaktion mot domslut trots att det var det mer eller mindre hela tiden från bägge lagen. Utvisningen kändes trist när den kom och den är lika trist nu. Vill dock berömma domaren som efter matchen lägger sig platt och erkänner att den är felaktig och för hårt dömd. Har ytterst sällan varit med om att domare erkänt misstag utan att ha bortförklaringar av massa olika anledningar.
Utvisningen sätter naturligtvis prägel på matchen. Vi lyckas hålla undan för något baklängesmål under resterande del av halvleken och går till vila med ledning 1-0.

I paus pratar vi om att värdera lägen och vara smarta när vi har bollen. Den väntade matchbilden var att Balltorp skulle trycka på och vi skulle få chanser till omställningar.

Inledningen av andra har ett lågt tempo. Någon riktig anstormning kommer inte riktigt och vi lyckas hålla upp spelet ganska hyfsat. Balltorp fortsätter dock att skapa fasta situationer och det är tillslut på en sådan som kvitteringen kommer. En frispark från kanten ställer målvakts-Mo lite som är tvungen att göra en akrobatisk räddning i första läget men på returen dyker gubbe nummer 2 upp bollen hamnar i nät.
Haglund får därefter ett gyllene läge då han med hjälp av Bothén hamnar fri med målvakten. Dessvärre studsar bollen upp och en bensyddsträff skickade bollen en bit upp i skogen. Strax därefter kommer 1-2 till Balltorp. En tilltrasslad situation i straffområdet och bollen hamnar hos en av deras mittfältare som säkert kan placera bollen intill stolpen. Många tunga huvuden och med en man mindre kändes uppförsbacken enorm.

Vi lyckas dock på något sätt hitta kraft igen. Osäker på om det smyger sig någon falsk säkerhetskänsla hos Balltorp samtidigt som vi vet hur starka vi är hemma. Med ca 10 min kvar får vi ett inkast långt ner på deras planhalva. Anton tar bollen och vi flyttar in folk i boxen. Antons kast når en fristående Johan MO som relativt enkelt kan skarva in 2-2. Där känner vi att vi lyfter oss många snäpp ochh är med i matchen igen. Vi krigar på rejält och i ett motlägg med 3 minuter kvar lyckas Bothén få med sig bollen längs deras vänsterkant. Vi fyller på med folk men Båt har siktet inställt i bortre. Ett klass-avslut senare och vi är i ledningen igen. Vi reder ut stormen och känslan efter domarens slutsignal är liknande som den efter cup-finalen.
Sången dånade i omklädningsrummet och de 3 poängen var bland de skönaste i år.

Thure som hade pink hat efter cup-finalen passade den vidare till Victor.
-Motivering överflödig, menade Thure d ä.

-Så gött och vinna såna här matcher fyllde Granstav d y på med.

Nästa vecka väntar Härryda på bortaplan. Då får vi klara oss utan både Ridley och Johan MO som båda är avstängda. Vi har dock med oss en känsla av att vi är riktigt starka och vi har också med oss 3 poäng ifrån denna matchen.

/Andy

Rättelse

Det har kommit till Björköbloggens kännedom att redaktören av misstag krediterat fel person för att ha dragit upp anfallet som resulterade i segermålet mot Öckerö i skärgårdscupfinalen. Enligt Björköbloggens referat från matchen slog SoC den boll som hittade Raket-Vigge på kanten. Så var inte fallet. Enligt säkra källor ska det har varit Skåne-Anton som slog den magnifik andra-assisten till Viggenplanet på vänsterkanten.

En exakt replika av målet (förutom att det är SoC och inte Anton som slår bollen till Mega-Victor, och att ingen boll används) hittar ni här

Referatet från matchen hittar ni här

Förlust för b-laget

Reserverna spelade match mot Askim på Kobbegårdsplanen i går (måndag). Björkö förlorade med 2-0 efter ett straff- och ett spelmål.

Det var två bra lag som ställde upp för spel. Björkö saknade en del ordinarie killar, men hade med flera tongivande namn. Detsamma gällde för hemmalaget Askim.

Hemmalaget tog ledningen i första halvlek genom att säkert placera en straff bakom Målvakts-Mo. Det rådde delade meningar om riktigheten i domslutet men Haglund avgjorde tvisten när han efter matchen sa:

– Jag hade perfekt linje och det var ingen tvekan. Det var straff.

Även den orsakande höll med domaren.

– Träffen var inte så hård och spelaren hade kunnat stå upp men visst, mitt ben var i vägen och han sprang på det, sa Petch.

Snabba kontringar
I början av matchen hade Björkö svårt att behålla bollen inom laget. Kontringarna gick snabbt och bollen var fort tillbaka på defensiv planhalva. Men allt eftersom matchen gick åt sig Björkö in i den. Björkö hade en del kanonchanser att utjämna men 1-0 stod sig i halvlek.

I andra spelade Björkö upp sig och därför var det extra surt när Askim drygade ut ledningen. Jag har tyvärr knappt något minne av målet, men mål blev det. Det var någon pass, något skott, och något mål. Vi får nöja oss så.

Björkö fortsatte att prestera okej och fick fram en del chanser. Tyvärr ville bollen inte in och matchen slutade två 2-0. Resultatet var inte helt orättvist, men å andra sidan kunde resultatet lätt ha blivit något annat om vi hade fått med oss ett mål på våra chanser.

Bra lag
Askim spelar till vardags i fyran och vi spelade mot dem i fjol då vi åkte ut. Askim kom då högt upp (jag tror de kom tvåa).

Jag vill också påpeka (eftersom det sällan råder sådant ljud i skällan) att domaren var bra. Bååt kanske är av annan åsikt efter att han blivit avblåst (felaktigt) för offside i friläge. Domaren erkände snabbt och högt att han inte sett ytterbacken. Jag tycker att det förtjänar att omnämnas. Det har sagts tidigare och det tåls att sägas igen: det är inte lätt att döma utan linjemän. Och att inte skrika sig hes och dela ut gula kort när spelarna klagar på en felaktig offsideavblåsning utan istället erkänna sitt misstag och låta spelarna muttra ett tag, tyder på en självdistans som fler domare borde ta efter.

Gustav lämnar för Kalifornien

Torsdagens träning blev sista på väldigt länge för Gustav Engström. I morse lämnade han Sverige för studier i USA. Dagen till ära bjöd Gustav på inte bara ett fantastiskt tacktal, Gaz bjussade även laget på tårta.

Almondy, väl kyld. Det blev det för de 17 tappra som än en gång utstod Görans demonträning. Gustav Engström lämnar laget för att studera i Kalifornien. Tyvärr har jag glömt vad han skulle studera men det var antingen marknadsföring eller ekonomi (eller något annat).

Han sa också att även surf stod på skolschemat. Jag minns en annan tid när man gick på Bratteberg och hade skytte på schemat. Surf i Santa Barbara slår dock något högre än luftgevär i Öckerö hamn.

Det är självklart tråkigt att Gurra-Gaz lämnar men vi önskar honom lycka till. Och under förutsättning att han inte värvas av LA Galaxy så är ett år ingen tid på en häst. Gurra kommer hem om ett år. Lite smartare, lite bättre, lite starkare. Då är han välkommen att delta i (förhoppningsvis) division fyra-spel.

Kul att två tioåringar deltog i torsdagens löpövning. En av dem var Klas Holgerssons pojk, den andra tror jag hette Anton. Killarna löpte samtliga åtta rundor och höll samma takt som jag gjorde. Imponerande!

Gustav Engström bjöd på tårta innan han lämnade laget för ett års studier i Santa Barbara i Kalifornien.

Text och bild: Jonathan Neselrot

B-laget: Förlust mot Kärra

I igår (måndag) spelade Björkö mot Kärra. Kärra håller till vardags till i division och bör således ha ett starkare lag än Björkö. Nu var det visserligen reservlagen som spelade men även där bör liknande styrkeförhållande råda. Trots det var det Björkö som ledde ner domaren blåste av för halvlek. Sebastian Carlsson hade hittat nät två gånger och Kärra bara en.

Vad som hände i andra har jag ingen aning om eftersom jag inte såg matchen och Andreas Andreasson inte är superverbal när han skickar sms. Därför vet jag inget mer om matchen än detta och att slutresultatet blev 4-2 till Kärra.

I veckan tränar Björkö på onsdag och torsdag. Ingen match i helgen.

Förlust slutade med seger i höstpremiären

Björkö b-lag förlorade mot Kaverös med 4-3 på Ruddalen och vann därmed matchen. Låter det konstigt? Det hela är egentligen väldigt enkelt.

Den något udda trepoängaren borta mot Kaverös reservlag kom i den första matchen efter sommaruppehållet. Björköbloggen har tidigare ”rapporterat” om att Kaverös har annonserat om spelare i den lokala mataffären. Den kampanjen har visat sig ge dåligt resultat. En dag innan matchen, på fredagen, kontaktade representanter för Kaverös Björkös ledare och sa att de hade ont om spelare men ringt in ”lite olika gubbar”.

Det skulle visa sig att ”lite olika gubbar” räckte för att vinna över Björkö, men alltså inte för att ta tre poäng. En sak som Andreas och Göran inte talade om innan matchen var nämligen att Kaverös lämnat WO. Björkö hade alltså vunnit innan matchen ens spelats. Men ledarna i klubbarna kom överens om att spela matchen ändå.

Kaverös kom till match med en avbytare, Björkö hade två – 2 gånger Wigerud! Kaverös dominerade första halvlek genom att ha bollen i princip hela tiden. Trots det var det Björkö som gjorde första målet. Johan Magnusson Otter som fick förtroendet på topp långsköt in ettan över en chanslös hemmamålvakt. Sedan var det Kaverös för hela slanten.

Kaverös både kvitterade, och tog ledningen. 3-1 stod det i halvlek. I andra kom Björkö tillbaka något. Emil Thuresson gjorde 3-2 på en perfekt nick. Tyvärr gjorde Kaverös ännu ett mål innan Björkö genom undertecknad målade igen. 4-3 stod sig trots att Björkö tryckte på och bland annat hade en boll i ribban. 4-3 var inte superorättvist. Men ingen hade klagat om matchen slutat 4-4.

Domaren gjorde en klart godkänd insats trots att han kanske eller kanske inte missade att blåsa straff för Björkö. Det var väldigt varmt under matchen, något som påverkade bägge lagens spel och matchens tempo. Nästa match är redan ikväll (måndag). Också b-laget som spelar.