"Vinner vi så blir det roligt"

Efter en elak knäskada valde den förre IFK Göteborgs och BK Häcken-målvakten Joakim Olsson att lägga handskarna i lådan och valde att istället plocka upp taktiktavlan. Med några år som ledare i våra grönvita kollegor Västra Frölunda har IFK Björkö blivit nya uppdraget för den välmeriterade målvakten.

-Jag trivs förträffligt bra säger Jocke med ett leende.

 

Det är tisdag, det är träning. kaffet är medtaget, alla förutsättningar i världen för en bra träning. Vi satte oss ner med IFK Björkös nya förstetränare medans laget börjar byta om. Skrattet är igång och laget verkar ha hittat harmoni i omklädningsrummet som vi kan höra från rummet bredvid. Det är Fika-tisdag är det som är på schemat och vi får även chansen att prova på denna nya idé som den nya tränaren infört till årets säsong.

-Haha ja detta är ett enkelt sätt att lyxa till det lite samtidigt som man tävlar. Det har dykt upp på några träningar och det är de tre som kommer sist i tävlingen som får fixa hembakat till nästa träning eller match. Tycker att det hittils är jämt fördelat för de som har åkt på det och på frågan vem som har varit bäst hittills svara Jocke att  Båtens kanelbullar och Minis kladdkaka ligger i topp.

 

Hjälpsam 

Att snacka med Jocke var som att snacka med sin egna mor. Hur lugnt och harmoniskt som helst. Att denna nästan två meter långa man med otrolig röst och pondus när man sett honom vid sidan av planen, är totalt tvärtom när vi snacka ”gött” tillsammans. Humoristiskt, trevligt och harmoniskt innan det var dags för honom att sticka ut på träning.

-Jag är nog lite lugnare privat skrattar Jocke.

Hur är du annars privat och vad gör du om inte det är fotboll på schemat?

-Mina vänner brukar säga att jag är väldigt hjälpsam så det är skönt och höra. Sen är jag nog som vilken annan som helst. Jag umgås mer än gärna med dessa vänner i olika sammanhang. Sen försöker jag hitta på saker så mycket som möjligt med min son som jag har varannan vecka. Numera har jag även en tjej som är kock som underlättar då jag är dålig på matlagning. Sen är städning nått jag inte vill lyfta fram hos mig (skratt). Varje gång någon är på väg hem till mig skitpanik.

 

Att glöden och passionen för fotboll finns hos den tidigare allsvenska målvakten var inte svårt att se. Efter karriären så startade hans tränarkarriär i Utsiktens BK. Vidare har han tillhört Västra Frölunda där han förutom ansvarat för A-laget även haft juniorlaget och olika pojklag. Hans tränarfilosofi är enkelt. Vinner vi så blir det roligt.

-Det var Kjell Petersson som uttryckte det. Spelar ingen roll hur det ser ut eller vem som gör vad eller hur vi gör det. Vinner vi så är det mycket roligare. Men jag är nog lite av den gamla skolans modell som tränare skall också sägas. Det krävs hårt jobb för att spela fotboll. Självklart gillar jag som alla andra lirare men hårt jobb krävs. Man ser ju att de flesta nya tränare vill spela som Barcelona. Hade jag tränat Barcelona hade jag kunnat tänka mig att spela så men nu är vi IFK Björkö och då skall vi spela som IFK Björkö, inget annat. Det finns bara ett lag som kan spela som Barcelona å det är Barcelona. Givetvis om att ha roligt på fotbollsplanen. Så kan vi kombinera hårt defensivt jobb med lite rakare och enklare fotboll samtidigt att vi har roligt på planen så kommer våra supportrar förhoppningsvis se ett lag som ligger högt upp i tabellen.

 

Trendigt 

Att fler och fler spelare och ledare utan anknytning till den gröna ön från början, beslutar sig för klubben är något som vi varit bortskämda med, men absolut inget att skämmas för. Allt från styrelse till ungdomstränare till supportrar bidrar med sitt vilket gör att det lockar att komma till klubben.

-Även jag inte hade så mycket koll på spelet eller några spelare direkt fick jag en bra känsla när jag träffade klubben första gången. Sportchefer i pyjamas (skratt), har verkligen förmedlat det som stämmer överens med verkligheten och hittills trivs jag förträffligt bra. Sen har jag ju spelat med Peter Andersson och gått tränarutbildningar med Danis och Göran och alla säger att det är en god stämning och en rolig klubb att vara tränare i.

Hur är samarbetet i tränarstaben med Emil och Andreas?

-Det är väldig bra tycker jag. Vi kommer väldigt bra överens om hur vi vill spela och nu här i början så har vi lagt mycket kraft på vårt försvarsspel som jag förstått haft brister ibland. Men vi blandar in alla så alla känner sig delaktiga och involverade.

 

Innan Jocke stack ut för att sparka igång träningen fick vi reda på några favoriter hos honom.

Favoritspelare?

-Bruce Grobelar, Peter Schmaichel och Zinedine Zidane som jag faktiskt spelat mot.

Favoritfotbollslag?
-Derby County. Premiership, here we come!

Favoriträtt?

-Hemlagade köttbullar, potatis, sås, lingon och mor Annas inlagda gurka. Dra på trissor!

Favoritmusik?

-Bruce Springsteen och annan go gubbrock

Favoritactionfigur som barn?

-Alla i min generation hade tre stora idoler. Det var Ingmar Stenmark, Björn Borg och Zeb Macahan. Men måste jag välja en actionfigur så får det bli Stålmannen!

 

Mössan åkte på och vi önskade Jocke välkommen till oss även om det gått ett tag nu. Vi passade på och önska honom lycka till.

-Tack skall ni ha grabbar.

 

Att Jocke vet vad som krävs tvivlar vi inte en sekund på. Att han dessutom är flexibel och anpassningsbar till spelares förmåga är en stor tillgång. Att han dessutom älskar fotboll och att det skall vara roligt är magiskt. Med en ryggsäck stor som en gammal klassisk hockeytrunks-ryggsäck som var populärt mitten av 90-talet av erfarenhet kommer Jocke bidra med stora framgångar till klubben och laget. Att med enkla medel som skratt, gemenskap och Fika-tisdagar lägga grunden till att laget skall lyckats är genialiskt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0