Björkö till semifinal i cupen

Björkö avancerade till semifinal i skärgårdscupen för reservlag efter att ha slagit Öckerö juniorer med 2-1 på Björkövallen.
 
Björkö gjorde rutinerat precis vad som krävdes för att gå vidare från kvarten. Med förhoppningsvis två matcher kvar den här veckan gäller det att inte bränna allt krut i en och samma match. Och dessutom innebär en liten seger större chanser att få semifinalen på bortaplan och finalen på Björkövallen.
 
Matchen var grinig och det var framför allt Öckeröpojkarna som stod för grinigheten. Missförstå mig inte, det är cup, det är derby, det SKA vara grinigt. Det ska snackas mellan spelarna och det ska vara hårt spel. Det är många vinnarskallar på plan och för många av dem är derbyna mellan ö-lagen de mest prestigefulla matcherna de någonsin kommer att spela.
 
MEN, det är ledarnas ansvar att försöka få sin trupp att koncentrera sig på att spela fotboll. Samtliga individer i en grupp påverkar gruppdynamiken, och ledargestalter påverkar självklart allra mest. Och när ledarna skriker, gapar och slår i avbytarbåset vid varje domslut, då påverkas truppen och grinigheten sprider sig. Seniorspelare har ett eget ansvar. Men barn i ett juniorlag påverkas självklart av sina ledare uppträdande.
 
Jo, det klagades på domarinsatsen. Rejält. Säkert inte bara från Öckerös bänk. Och det är självklart lättare att "ha överseende" som vinnande laget. Men påverkan från Öckeröbänken blev övertydlig efter matchen när en av grabbarna i de vinröda går föri domaren och säger att han gjorde en riktigt dålig match. Domaren svarade då, "du var inte så bra du heller". Det är inte komiken i domarrepliken jag vill visa, utan den påverkan som ledarna i Öckerö har på sina juniorspelare. Just den här spelaren hade förtjänat kanske fyra, fem gula kort under matchen. Alla som tittade på kvartsfinalen kan skriva under på att Öckerö satsade väldigt hårt i tacklingarna, och ofta väldigt sent. Och framför allt väldigt tydligt.
 
Detta påpekades för domaren gång på gång under matchen, men beivrades inte vid ett enda tillfälle (tror jag). Efter matchen tog jag upp det igen med domaren med en enkel fråga. Jag frågade: "varför agerade du inte mot alla sena tacklingar?" Han svarade då: "det är inte lätt att döma juniorer mot vuxna". Det är en anmärkningsvärd inställning att ha som domare i en seniortävling och det kan sägas så mycket om det att jag hellre låter bli. Men uppenbart var i alla fall att han sett tacklingar men valt att låta "pojkarna" trycka till lite extra.
 
Den här grabben som kritiserade domaren för en dålig match ska vara väldigt glad för att han fick vara kvar på planen. Hans ledare borde påpekat detta för honom. Hans ledare borde lära sitt lag skillnad mellan tufft spel och korkat spel. Tids nog lär sig nog pojkarna det ändå, och om inte, finns det alltid ett C-lag.
 
Flera av spelarna i bortlaget förtjänar att berömmas. Jag känner inte dem vid varken namn eller utseende men väljer ändå att nämna Seid (med reservation för namnet). Han var forward och opåverkad av den dåliga stämningen i Öckerös trupp. Han fortsatte att göra sitt jobb och slet där framme, trots att han vägde 30 kilo mindre än försvarande Björköspelare.
 
I Björkö då? Johan Henriksson var bra framåt, Emil Thuresson kom in i halvtid som en injektion och hans inställning hade stor del i Björkös seger. Linus behöver träna. Petch gjorde mål och Forse och Forsa fortsätter forsa fram. När de trampar på är det omöjliga att stoppa. 
 
Två straffar dömdes i matchen. Jag ser inte någon större anledning att klaga på dem. En hands (straff till Björkö) och en fällning (straff till Öckerö). Matchen dröp inte direkt av målchanser men Björkö hade några fler farligheter än vad Öckerö hade. Petch var den som var sist på bollen i det som skulle komma att bli det vinnande målet.
 
Målskyttar i Björkö:
Linus
Petch
 
Björkö vann tidigare i veckan mot Nordö med 1-0 på Tranbergsvallen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0