Björkös tjejer det e grejer

 
Vi kan prata länge om A-lagets senaste sköna Cup-guld. Vi kan lyfta fram spelare som Anton, Bothen, Nessi, Granstav m.f. Vi har Fralles nio cupguld att lägga fram som ess i rockärmen. Vi har Mattsson Mattssons far med över 550 matcher för klubben. Men när det gäller att marknadsföra sig utanför Göteborg så har vi andra i föreningen som står för det. En ny fin prestation har dessa lirare stått för även om det tyvärr tog slut under torsdagskvällen för dem i Gothia Cup.

För ett par veckor sedan var jag tillsammans med Göran Gulic, A-lagets tränare, samt vår målvakt Robin Magnusson Otter på Björkövallen och hade teknikövningar med två av ungdomslagen i IFK Björkö. Ett utav dem var F 14. Jag har följt dessa tjejer sporadiskt genom åren och senast var förra årets Gothia Cup-äventyr. Jag skall villigt erkänna när dessa övningar drogs igång att jag var mäkta imponerad utav bollkontroll, balans och teknik nu i år jämfört med förra säsongen. Viljan att göra ”torrövningar” var extremt stor och det kändes i varje tjej att "jag skall bli bättre".

Go känsla
Sent under torsdagskvällen lämnade tyvärr Hönö-Björkös F 14 Gothia-äventyret efter förlust mot AIK med 0-3. Tjejerna hade tidigare under dagen slagit ut norska storklubben Lilleström samt våra grannar Torslanda IK. Inför slutspelet serverades frukosten klockan 06:00. Kl 08:00 var det första matchen i och norska Lilleström var motståndet. Vinst med 4-1 och vidare i turneringen. Nästa match skulle vara mot grannarna Torslanda IK kl 14:50. Även den gick som på räls och vinst med 5-1. En sådan bra start kan ju bara kännas helt fantastisk. Inför matchen mot AIK i åttondelsfinalen såg jag ett gäng förväntansfulla, laddade men framför allt glada fotbollsspelare värma upp. Självförtroende spreds till den tillresta publiken som också hade tro på seger.

Ett nummer för stort?
Sett över 50 min (2x25) var kanske AIK det bättre laget. Men de röd-gröna eliganterna verkade inte bry sig om att en av Sveriges största föreningar med akademier för ungdomar inom olika åldersklasser stod för motståndet. Helt respektlöst smällde tjejerna på i närkamperna, visade mod att utmana och offrade sig hej vilt för sin heder och sina lagkamrater. Efter två tidigare matcher där värmen legat på, tömt sig på energi både fysiskt och psykiskt, såg man att hjärnan och hjärtat ville mer än vad benen hade. AIK hade bara en match tidigare från dagen. Är det en fördel? Ja. Genomgående för matchen så rullade AIK boll absolut, men till några direkta chanser? Njaa. Jag med många andra som var på matchen igår blir mer och mer imponerad för varje gång man ser dessa tjejer spela. Trots sega ben och bra motstånd så försöker de spela sitt spel. Återigen ser vi fina kombinationer och individuella prestationer som man bara kan stå och applådera för. Viljan att vinna är större än rädslan att förlora för dessa lirare. Sett till matchen så visst, AIK hade mer boll men Hönö-Björkö var med hela tiden och skapade lägen. Var AIK ett nummer för stort? Absolut inte.

Målen då?
Ja, det svider lite extra när man ser att detta kan gå vägen. Att lyckas hålla uppe koncentrationen och fokuseringen under en hel match i alla moment är svårt. 1-0-målet kommer efter en hörna där det blir en markeringsmiss som AIK-spelaren lyckas nicka in. 1-0 i halvlek och Björkö skulle få medvind i andra. När det kändes som tjejerna var på gång, framför allt efter fasta situationer där det blev lite kalabalik i AIKs straffområdet blir det tyvärr en kontring. Tyvärr blir det ett ben som sträcks ut som en av AIKare faller över och straff med cirka kvarten kvar. 2-0 satt välplacerat vid stolproten och kändes surt som räven. (Inte Matte) Tycker att tjejerna reser sig ändå och försöker skapa nytt tryck. Tyvärr kommer 3-0 målet som var en kanon utanför straffområdet.

Nått på gång
Äventyret tog som sagt slut för dessa härliga lirare. Ett härligt gäng, ett härligt spel, ett superhärligt lag. Jag tyckte jag såg mig gamla Björkö-stjärnors spelstil födas på nytt. Vickan, mittbacken som går i sin far Johnny Olssons fotspår. En försvarsgeneral som styr sin backlinje. Ligger rätt i positionen hela tiden och läser av försök till instick från motståndarna. Vi på sidan uppfattade inte om Björkös nr 6 kallades för Julle eller Jullan men Julia är den nya Måns Johannesson. Vilken kämpe. Jag återkommer ofta i denna krönika om att det spelats två matcher tidigare men denna tjej sprang nått kopiöst. Att orka springa så mycket och vid bolltillfällen ha krafter kvar att titta upp och vara kreativ i passningsspelet är också imponerande. Vill absolut inte ta ifrån övriga tjejer som kämpade och slet hela matchen och vill ägna all heder till alla spelare och ledare som gjort allt i sin makt.
 
Det är nått på gång och jag är helt övertygad om att många utav dessa duktiga tjejer kommer spela högt upp framöver. Nu när fotbolls EM för damer är i full gång så hoppas vi om 7-8 år att vi har stommen från de röd-gröna eliganterna till de blå-gula vikingarna!
 
Björkös tjejer de e grejer!!!
 
Text: Johannes Andreasson

Kommentarer
Postat av: janne

Tack Johannes..
kan tillägga att våra motståndare AIK Akademin vann till slut hela Gothia Cup,, vi är riktigt nära Sveriges (och världens..) bästa 99-lag...
Våra skärgårdstjejer står sig riktigt bra i allra högsta konkurrens..... häftigt... :)

2013-07-20 @ 10:10:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0