Seger mot Sandarna - förbannelsen är bruten

IFK Björkö vann lördagsmatchen mot Sandarna med 2 - 0. Målskyttar för bortlaget blev J.Mo och Thuresson d.ä.

Björkö har historisk sett haft svårt att vinna på Majvallen. Bara den här säsongen har Björkö besegrats två gånger, en gång i Västra Cupen och så senast, med reservlaget.

- I division fyra har jag aldrig vunnit här, förrän nu då, sa Andreas Andreasson efter matchen.

Och efter förra veckans debacel mot Landvatter, då draken mötte medvind, föll och rev upp stora hål i Björkövallens småtröga gräsmatta, fann den under lördagen rätt sorts motvind och lyfte. Och som den gjorde det.

Målvaktens match
Redan från start kändes Björkö aggressiva. Spelarna tog för sig och arbetade tillsammans och för varandra. Gustav Engström och Marcus Wiseman dubblerade på topp och gjorde som de blivit beordrade - springa för livet. Att framhäva någon före någon annan i en sådan här match vore illa - om det inte var för den lille korte i mål. Målvakts Mo gjorde en helt fantastiskt match, han verkar gilla Majvallen.

- Jo det stämde i dag, men det viktigaste är segern. Om jag kan hjälpa laget att vinna är jag glad, säger Robin Magnusson Otter.

Med reservlaget senast var det Målvakts Mo som gjorde Björkös enda mål, då som forward. Så långt upp i banan kom han inte i dag, även om han vid ett par tillfällen var på väg då han kom långt ut och styrde bort många potentiella farligheter. Mest utmärkte han sig dock under några minuter i den första halvleken då han först räddade en rökare vid stolproten och några ögonblick senare stod för årets förmodligen svettigaste räddning. Efter slarv i backlinjen kom Sandarnas forward helt ren. Men Mo, som gick åt fel, kastade ut en hand och reflexräddade - åt andra hållet.

- Han räddar oss vid flera tillfällen och då tänker jag inte bara på superräddningarna. Han kommer även ut vid frisparkar och hörnor på ett perfekt sätt, säger den gamle stormålvakten Andreas Andreasson med bland annat J-SM guld på meritlistan.

Målen
Björkö var det laget som inledde matchen bäst. Men Sandarna var allt annan än ofarliga. Efter halvtimmens spel tog hemmalaget över matchen mer och mer och Björkö trycktes tillbaka. Trots flera chanser åt båda håll stod det 0 - 0 i paus. I halvlek gick en småförkyld Anders Fransson ut och Jonathan "Nessi" Neselrot in. Med några farliga passningar på mittfältet och ett skott som nästan gick in var han riktigt bra i de tio minutrarna han orkade. Sen var han lite mindre bra. Det gjorde dock inte så mycket eftersom i tur och ordning J.Mo skuffat in en boll med foten efter att Gurra bränt från en meter - ribban, och Thure tjurrusat in tvåan på en hörna.

Avslutningsvis
Flera avstängningar, tung förlust senast och spel på Majvallen som, enligt tidigare uppgifter till Björköbloggen, varit jinxad, och ändå lyckas Björkö knipa tre poäng. Detta genom att spela sitt eget spel - och i en match där Sandarna inte kändes helt under isen utan snarare tvärtom. Med marginalerna på vår sida kändes segern som en seger som ingen behöver be om ursäkt för. Sandarna var bra, och hade inte Mo stått i väg(g)en i första halvlek hade matchen kunnat sluta annorlunda. Men Björkö uppträdde på ett samlat och gediget sätt, under 90 minuter, och det var där matchen vanns.